X

Zo schakel je makkelijk over naar een gezond eetpatroon

diet food

Vegetarisch eten, nutri-scores, ketogene diëten, intermitterend vasten, groene groentesmoothies. Je kunt er anno 2022 niet meer omheen: gezondheid is onze focus. Wil je ook de eerste stap zetten naar een gezonder voedingspatroon? Dan ben je hier aan het juiste adres! Gezonder eten lukt niet in een dag, maar door geleidelijk gezonde eetgewoonten aan te leren. Gezonder eten kost moeite en tijd, maat het loont beslist de moeite.

Gezonde voedingskeuzes maken

Je huidige eetgewoonten vervangen door een gezond eetpatroon doe je door gezonde voedingskeuzes te maken. En dat lukt niet van de ene dag op de andere. Het begint allemaal met je bezoek aan de supermarkt. Loop je op gevoel door de gangen, zonder de hulp van een boodschappenlijstje? Dan keer je wekelijks met ongezonde voeding naar huis waardoor je je doelen niet bereikt, integendeel. Wil je dat veranderen? Dan neem je voortaan best een boodschappenlijstje mee. Maak vooraf je weekmenu en koppel daar je lijstje aan. Dat klinkt misschien saai, maar op verrassend korte tijd zul je er zeker de voordelen van inzien. Wanneer je vooraf gezonde maaltijden inplant, weet je in de winkel precies wat je nodig hebt. Dat is niet alleen gezonder. Het bespaart je heel wat tijd en geld.

Wat is gezond(er)?

Gezonde voeding wordt grotendeels bepaald door je eetgewoonten. Een gezond eetpatroon bestaan uit veel verse groenten en fruit. Maar ook onbewerkte noten, zaden en pitten, peulvruchten, volkorengranen en volkorenproducten maken er deel van uit. Eet dagelijks minstens 300 gram verse groenten (liefst méér) en twee verschillende stukken fruit. Drink waarbij voldoende water. Dat is minstens 2,5 liter, water uit je voeding (groenten, fruit…) inbegrepen. Heb je het moeilijk om deze hoeveelheden te halen. Drink dan tussendoor kruidenthee (bij voorkeur groene of zwarte thee), en twee zelf gemaakte smoothies met veel groenten en enkele plakjes vers fruit. Zo krijg je genoeg vitaminen, mineralen en vezels naar binnen en word je niet met voedingstekorten geconfronteerd.

Gezond eten kan ook lekker zijn

Gezond en toch lekker eten is makkelijker dan je denkt. Zelfs online vind je de lekkerste en gezondste recepten. Gezond eten blijft niet beperkt tot groenten en fruit. Wat dacht je bijvoorbeeld van een smoothie met paddenstoelenextract? Champignons staan ​​bekend om hun hoge voedingswaarde en positieve bijdrage aan een gezonde levensstijl, dus waarom zou je ze niet gebruiken in je smoothies? Wil je iets hartigs? Denk dan aan een tajine. Een combinatie groenten met weinig koolhydraten en veel kruiden zorgen voor een smaakexplosie en zullen je zeker weten te bekoren.

Wat hoort niet thuis in een gezond eetpatroon?

Je huidige eetgewoonten inruilen voor een gezond eetpatroon kan alleen door te controleren wat je dagelijks eet en drinkt. Maak daar een lijstje van en je zult onmiddellijk merken waar je verkeerd bezig bent. Voedingsproducten rijk aan toegevoegde witte suiker, zetmeel, ongezonde verzadigde vetten en transvetten horen er zeker niet in thuis. Ook geen kant- en- klare gerechten, diepvriesmaaltijden en bewerkte voeding. Beperk ook zoveel mogelijk het drinken van suikerrijke frisdranken en energiedranken, zelfs hun light versie. Met een gezond eetpatroon verdwijnt je trek in zoet en honger tussen twee maaltijden. Word je toch door honger overvallen? Drink dan een kopje sterke koffie of eet regelmatig een handjevol noten. Vier kopjes koffie drinken per dag zorgt voor verrassend veel gezondheidsvoordelen. Overschrijd je die grens van vier kopjes, dan worden deze voordelen verrassend genoeg… nadelen.

Eet vooral evenwichtig en gevarieerd

In een gezond voedingspatroon eet je naast natuurlijk ook evenwichtig en gevarieerd. Je mag dus gerust eens genieten van wat je graag eet, zelfs een pakje friet of een stukje chocolade. Zo hou je je gezonde voedingspatroon makkelijker vol. Koken moet aangenaam blijven, ook als je gezond wilt eten.

Categories: Health
admin:
Related Post