X

3 goede redenen om regelmatig te sporten!

Sport zou een essentieel onderdeel moeten uitmaken van het dagelijkse leven van iedereen, en dat heeft verschillende redenen. Wil je graag weten waarom je een paar keer per week zou moeten sporten en wat de voordelen van regelmatig bewegen precies zijn? Dan kan het onderstaande overzicht je zeker duidelijkheid geven!

3 redenen om regelmatig te bewegen

Als mens zijn we gemaakt om te bewegen: de aanwezigheid van spieren, gewrichten en ligamenten maakt dat duidelijk. Onze lichamen zijn in feite een soort van machines, die enkel goed blijven draaien als ze ook effectief gebruikt worden.

Wil je weten waarom sporten zo gezond voor je is? Hieronder de 3 beste redenen:

1. Sporten verlaagt stress

Stress is zonder twijfel een van de grootste bedreigingen van een goede gezondheid. De aanmaak van stresshormonen als cortisol en adrenaline zorgt er niet alleen voor dat je je minder ontspannen voelt in het dagelijkse leven, het versnelt ook het verouderingsproces.

Als je regelmatig sport, dan verlaag je je stresshormonen door de productie van feel-food hormonen als dopamine en endorfines. Hierdoor heb je niet enkel minder last van stress in het algemeen, maar kan je ook veel beter omgaan met stress als die er wél is!

2. Sporten verbetert je concentratie

Voor de meeste mensen is werk een belangrijk deel van hun leven, maar wist je dat zelfs dat een goede reden is om wat tijd vrij te maken om te sporten? Sporten verbetert immers de concentratie via verschillende biochemische processen. Zo zorgt regelmatig bewegen voor een betere bloedsomloop, waardoor je hersenen beter functioneren.

Ook kan je je hierdoor langer concentreren, waardoor je in minder tijd dan weer meer gedaan krijgt. Vervolgens zorgt regelmatig sporten voor een diepere slaap, en dat heeft als positieve gevolg dat je overdag beter kunt presteren op het werk!

3. Sporten werkt goed tegen lichamelijke pijn

Ten slotte helpt regelmatig sporten ook bij het verlagen van zowel acute als chronische pijn, door eender welke oorzaak. Te veel stilzitten is een van de grootste oorzaken van chronische pijn in gewrichten en spieren bij veel mensen, maar zelfs regelmatig gaan wandelen is al voldoende om dat tegen te gaan.

Sporten vermindert chronische pijn doordat het de bloeddoorstroming stimuleert, waardoor zowel spieren als gewrichten warmer en losser worden. Ook zorgt de productie van hormonen als dopamine en endorfines voor minder pijn in het algemeen. Een dubbel effect dus, en daar moet je gebruik van maken!

Sporten: iets is beter dan niets!

Vaak denken mensen dat ze elke dag hard moeten sporten om resultaat te zien of te voelen. Het tegendeel is echter waar: een paar keer week een halfuurtje je conditie en spieren trainen, is voldoende om je levenskwaliteit drastisch te verbeteren. En dat is meteen nog een goede reden om regelmatig te bewegen!

Categories: Health
admin:
Related Post