X

Een leaseauto in het buitenland: waar moet je opletten

businesswoman receiving keys of her new off-road car from dealer

Met een leaseauto op reis gaan is niet zo makkelijk dan dat je op het eerste gezicht denkt. Dit heeft te maken omdat de wagen op een andere naam staat ingeschreven van degene die ermee rijdt. Het is daarom ook aangeraden om op voorhand een machtiging te vragen aan de leasemaatschappij wanneer je naar het buitenland op reis vertrekt. We zetten de wettelijke regels even op een rijtje als je met een leaseauto op vakantie gaat.

Eigenaar van een leaseauto is de naam die op een officieel papier staat

Wie de Nederlandse grens overgaat, kan om een of andere reden aangehouden worden voor uiteenlopende redenen. Denk maar aan een verkeersovertreding die je begaat en de politie een bekeuring geeft. Het eerste wat de politie vraagt is op welke naam de personenwagen staat ingeschreven. Wanneer iemand in dat geval met een leaseauto rondrijdt, kan dit wel de nodige problemen opleveren omdat de leaseauto niet op dezelfde naam staat van de bestuurder die zijn of haar rijbewijs toont. In landen waar de communicatie door de taal niet zo vlotjes verloopt, is het daarom heel belangrijk dat je een machtiging voor het buitenland tevoorschijn kunt toveren.

Vraag een machtiging buitenland voor leaseauto aan

In het overgrote deel van de gevallen staat een leaseauto officieel ingeschreven op naam van de leasingmaatschappij. Dit heeft dus gevolgen voor personen die met een auto naar het buitenland vertrekken. In Schengenlanden vormt dit vaak geen problemen, maar wie niet in een Schengenland rondtoert kan dit dus wel voor problemen zorgen. Gelukkig kan je bij de leasemaatschappij een zogenaamde machtiging buitenland aanvragen. Met dit bewijs in handen toon je aan dat de wagen eigendom is van een leasemaatschappij, maar dat wie erin rijdt hiertoe bevoegd is. Op die manier voorkom je de nodige (administratieve) problemen.

Machtiging voor buitenland is verplicht in Marokko

Hou er rekening mee dat de nodige problemen in het buitenland ontstaan in landen waar het leasen van een auto niet zo bekend is. Om enkele concrete voorbeelden van regio’s te benoemen: de meeste landen uit Oost-Europa en Turkije. Wie plannen heeft om te cruisen in Marokko met een leaseauto, wordt zelfs verplicht om een zogeheten machtiging buitenland voor leasewagens te tonen en te kunnen overhandigen. Om een lang verhaal kort te maken. In Marokko moet elke autobestuurder officieel kunnen laten zien dat hij de auto rechtmatig mag besturen.

Welke gegevens moeten er op een machtiging buitenland staan

De machtiging buitenland voor leaseauto’s moet bepaalde gegevens omvatten die niet mogen ontbreken:

  • Algemene gegevens van de leaseauto
  • Naam van de autobestuurder die met de leaseauto rijdt
  • De termijn waarin de machtiging rechtsgeldig is
  • De machtiging moet officieel worden opgesteld in het Nederlands, Engels, Duits en Frans

Voor alle duidelijkheid zal je niet uit het oog mogen verliezen dat je ook andere autopapieren meeneemt. Een groene kaart is in Europa niet meer nodig, maar neem het voor de veiligheid toch maar mee omdat hier alle gegevens van de wagen staan vermeld

Categories: Lifestyle
admin:
Related Post