X

Wat is een aandeel en hoe beleg je best op de beurs

Businessman draws a statistical trend line

Het aantal Nederlanders dat belegt in aandelen op de beurs stijgt. Dit komt omdat spaargeld niets meer opbrengt op een bankrekening. Daarom zijn veel mensen op zoek naar andere alternatieve oplossingen om hun geld te laten renderen. De belangstelling voor aandelen op de beurs boomt als nooit tevoren. Maar hoe werkt zo een beursaandeel nu eigenlijk en waar moet je zoal opletten zonder al teveel risico’s te moeten nemen. Een kleine handleiding die je wegwijs maakt in de wereld van beursaandelen.

De definitie van aandelen

Een aandeel is in feite een klein deel van een onderneming. Het management van een bedrijf geeft aandelen uit als het bepaalde beleidsmatige plannen in de toekomst heeft, maar niet over voldoende geldmiddelen beschikt om die strategie in goede banen te leiden. Dan tracht een onderneming geld te verzamelen bij potentiële beleggers waardoor ze hun geplande activiteiten kunnen opstarten. Als zogeheten aandeelhouder loop je wel altijd een bepaald risico. Als het bedrijf winst maakt is er geen vuiltje aan de lucht en worden de winstmarges uitgekeerd via een dividend of koerswinst. Wanneer de onderneming verlieslatend is, wordt het dividend niet uitgekeerd en bestaat er een reële kans dat het aandeel in waarde naar beneden tuimelt.

Als aandeelhouder van een bedrijf heb je recht op stemrecht

Een van de hoofdredenen waarom mensen aandelen op de beurs kopen is de betrokkenheid met de onderneming omdat je voor een stuk eigenaar bent. Op de aandeelhoudersvergadering heb je sowieso stemrecht. Hoe meer aandelen dat je bezit, hoe groter je stemrecht is. Bij een broker of een bankinstelling kan je vragen om de aandeelhoudersvergadering bij te wonen. Zo hou je een vinger aan de pols bij je favoriete onderneming.

Winst laten uitkeren dankzij een dividend

Een onderneming die winst maakt heeft de mogelijkheid om een deel van die winstmarge uit te keren aan de aandeelhouders. Dit wordt ook wel in beurskringen dividend genoemd. In de meeste gevallen is het dividend de winst van een jaar. Beleggers hechten heel veel belang dat dividenden jaarlijks worden ontvangen. Stel nu dat er geen winst werd gemaakt tijdens de afgelopen 12 maanden, dan zijn er ondernemingen die toch een klein dividend uitkeren omdat ze het vertrouwen van de aandeelhouders in de nabije toekomst niet wil beschamen. Vaak worden dan reserves van het bedrijf aangesproken. Een andere mogelijkheid is dat een dividend toch niet wordt uitgekeerd en dat de onderneming wil investeren.

Makkelijk beleggen met een beleggingsfonds

Wie minder risico wil nemen, doet er best aan om aandelen te kopen via een beleggingsfonds. Er bestaan momenteel verschillende soorten beleggingsfondsen. Elk fonds heeft een bepaalde strategie voor ogen. Het voordeel om op deze manier te beleggen is dat je niet eigenhandig hoeft te beslissen. Het fonds doet dat voor jou. Het nadeel is wel het prijskaartje dat er aan vasthangt wanneer je via een beleggingsfonds aandelen koopt. Hou daar wel degelijk rekening mee.

Categories: Geld
admin:
Related Post