TOP
zelfspot en humor
Editorial Lifestyle

‘Mag ik van jou een onsje zelfspot?’ (over waarom zelfspot en humor voor mij belangrijk zijn)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Zelfspot. Moet dat kunnen ja, of nee? En mag het in elke situatie? Ik vind van wel. Over waarom zelfspot en humor voor mij belangrijk zijn. Ik vertel het je in dit blog artikel, geef je een voorbeeld en vertel hoe ik er bij kom om dit op te schrijven. 

Over zelfspot en humor

Een paar dagen geleden liet ik bij mijn zeer gewaardeerde collega vriendin Tamara een reactie achter op haar Facebook. Zij deelde een artikel over genante zwangerschapskwaaltjes en vroeg de volgers van haar pagina waar zij zelf last van hadden gehad.

“Ik heb helemaal geen last gehad van zwangerschapskwaaltjes”, schreef ik. En voor de goede orde plaatste ik er nog een knipoog smiley achteraan. Gelukkig begrepen een aantal van mijn blog collega vriendinnen de grap en reageerden weer op die reactie met een lach smiley. Nu ik dit type, voel ik me trouwens 12. Bloggen over smileys. Het is toch daaraantoe! Maar goed.

Later op de middag ontving ik een persoonlijk bericht. Dat dat toch wel een beetje een rare reactie was geweest en waarom ik zo’n reactie achterliet. Ik reageerde kort en bondig met: “Het was een grap”.  Dat had de persoonlijk bericht stuurder wel begrepen, maar waarom maakte ik hier grappen over. “Waarom zet je je zelf zo voor schut?”

‘Mag ik van jou een onsje zelfspot?’

Eigenlijk moet je humor nooit hoeven uitleggen, hoorde ik ooit een wijs iemand zeggen. Maar ik houd van humor en ik houd van zelfspot en ik houd vooral ook van mensen met zelfspot en mensen die zelfspot begrijpen.

Waarom je hier JUIST grappen over moet maken? En waarom je jezelf daar JUIST niet mee voor schut zet? Omdat het leven al zwaar en moeilijk genoeg is. Door grappen te maken over moeilijke situaties maak je ze luchtiger en daardoor bespreekbaarder. Je haalt het taboe ervan af. En ik vind dit nou net een onderwerp waarvan ik het extreem jammer vind dat er een taboe op rust. Het zou toch zo veel makkelijker zijn als mensen er gewoon over konden praten. Dat het geen geheim is. Vooral niet omdat 1 op de 6 van de mensen hiermee kampt?

Bovendien lucht het op. Humor en lachen lucht op. Ook al is het jaren geleden. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat mensen met zelfspot psychisch heel gezond zijn. Dus.

Kwetsen

En dan nog iets. Als ik er om kan lachen, want dat kan ik meestal wel om mijn eigen grappen of grappig bedoelde opmerkingen, dan is dat toch fijn? Daar doe ik toch verder niemand pijn mee?

Ik vroeg nog of ik haar persoonlijk gekwetst had, maar dat was niet zo. Ze vond het gewoon een te harde grap. Nou… dat vond ik dus niet. En zo zie je maar weer. Humor is subjectief. En dat is maar goed ook. Ik heb trouwens wel ergere grappen gemaakt. Maar die zal ik hier maar niet herhalen, want bij humor geldt ook dat het allemaal om de timing gaat en een ‘je had erbij moeten zijn’.

Er zijn heus wel grappen die ik zelf te ver vind gaan, maar ja… vrijheid van meningsuiting, smaak, etc. etc. Zelf houd ik niet van grappen die mensen echt kunnen kwetsen en ik vind de lichaamsvergelijkingen ook vrij duf. Ieder zijn ding, maar niet mijn ding.

Ik hou het wel bij zelfspot. Want in principe zou ik daar alleen mezelf mee moeten kunnen kwetsen en als ik er verder okay mee ben… 😉

It’s better to be absolutely ridiculous than absolutely boring

– Marilyn Monroe

Hoe sta jij hierin? Vind je dat zelfspot/humor altijd moet kunnen? Verschilt het per situatie? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

NB Ik heb overlegd met degene die het bericht stuurde over deze blog en we hebben het uitgepraat. Maar het zette me toch wel even aan het denken wat kan en wat niet, vandaar dit blog artikel.

Uitgelichte foto Paulik via Shutterstock.

 FacebookInstagram & Bloglovin’ ♥

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.