TOP
zelf notenpasta maken
DIY Food

Zelf Notenpasta Maken (super makkelijk en vrij van troep)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Noten zijn hartstikke gezond! Je moet er niet te veel van eten, maar je moet eigenlijk nergens te veel van eten, dus dat excuus hebben we meteen even ontkracht. In noten zit veel onverzadigd vet. Door het eten van ongezouten noten bescherm je jezelf tegen bepaalde hart- en vaatziekten. Bovendien verlagen het consumeren van noten je cholesterol, zitten ze vol met belangrijke vitamines en mineralen zoals vitamine B1, vitamine E en ijzer en zijn ze ook nog eens hartstikke lekker. Als handje tussendoor, bij de borrel, of als smeersel op brood/cracker of rijstewafel. Notenpasta, amandelboter of pindakaas, het is ook nog eens reuze makkelijk om te maken. Als je het zelf maakt, is het ook nog eens vrij van ingrediënten als suiker, conserveringsmiddelen, een overschot aan zout en ga zo maar door. Je hebt eigenlijk maar twee soorten ingrediënten nodig, wat tijd en een keukenmachine en het is nog goedkoper ook. Zelf notenpasta maken? Ik leg je uit hoe je dat doet…

Boodschappenlijstje voor 170 gram Notenpasta:

  • 190 gram geroosterde ongezouten noten naar keuze (ik gebruikte amandelen)
  • (zee)zout naar smaak
  • en je hebt een keukenmachine of blender nodig

zelf notenpasta maken amandelboter

En zo maak je Notenpasta:

  1. Heb je rauwe noten die nog niet geroosterd zijn? Rooster de noten dan in een voorverwarmde oven (180º C) zo’n 8-10 minuten. Laat daarna de noten afkoelen.
  2. Doe de noten in de blender/keukenmachine en doe er wat zout bij naar smaak. Maal de noten in de keukenmachine/blender. Stop af en toe om de noten van de zijkant los te maken zodat alles tegelijk gemalen wordt.
  3. In het begin is de notenmassa nog heel droog, maar langzamerhand wordt het smeuïger en worden de noten steeds fijner. Het duurt minuut zo’n 5 tot 10 minuten en het is verstandig wel in de buurt te blijven. Mijn Magimix is een oud besje van minstens 30 jaar oud dat ik van mijn oma geërfd heb en daarmee lukt het ook nog prima.

Als het geheel heel smeuïg is geworden dan ben je klaar. Bon appetit!

Bewaar de notenpasta in een oud schoongemaakt potje of een weckpot. Het is heel lang houdbaar, maar ik weet niet hoe lang jouw zelfgemaakte notenpasta het overleefd… 😉

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Hierboven zie je nog een filmpje van hoe ik deze notenpasta zelf maakte in de keukenmachine.

Heb jij wel eens zelf pindakaas, amandelboter of andere notenpasta gemaakt? Hou je überhaupt van noten? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Tip: De notenpasta is ook leuk om cadeau te geven.
Makkelijk/moeilijk om te maken (1 t/m 5): 2
Hoe lang ben je bezig: ca 10 minuten.

recept: koriander hummusBenieuwd naar een ander lekker beleg recept? Probeer deze eens:

 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

17 COMMENTS
  • Marianne
    3 jaar ago

    Zou het ook met pompoenpitten of zonnebloempitten kunnen.
    En dan dezelfde hoeveelheid aanhouden?
    Misschien wel wat olie en zeezout toevoegen misschien.

  • Najat
    3 jaar ago

    Knoflookteentje, schijfjes gember en wat citroengras aanfruiten, halve liter melk erbij en wat sojasaus en dan aan de kook brengen. De notenpasta erbij en je hebt een satesaus. Verder opleuken met chilisaus, ketjap manis en fijngesneden koriander

  • Noraly
    4 jaar ago

    Nou ja zeg, dat had ik niet verwacht, dat er zo weinig ingrediënten in zitten. Ik ga het ook proberen! Wordt het net zo smeuïg als zeg een Calvé? Of moet je er dan weer extra olie bij doen?

    • Karen
      4 jaar ago
      AUTHOR

      Nee hoor, je hoeft er niets bij te doen. In calve zit ook geen olie (denk ik).

  • Marjolein
    4 jaar ago

    Wist niet dat het zo makkelijk was! Lekker! Ik koop nu altijd een biovariant, maar mijn ervaring is dat het juist na verloop van een paar dagen heel droog wordt. Kun je daar nog iets aan doen?

    • Karen
      4 jaar ago
      AUTHOR

      Ik heb dat bij die biovariant ook wel eens gehad. Maar als ik zelf maak gek genoeg niet. Goed roeren denk ik?

  • DisneyChicks.nl
    4 jaar ago

    Oh dat is inderdaad supermakkelijk zeg! En wat fijn dat je inderdaad precies weet wat er in zit. Dit is dan waarschijnlijk de gezondste versie die er is. 🙂

    • Karen
      4 jaar ago
      AUTHOR

      Ja absoluut. Maar dat is het meeste dat je zelf maakt 🙂 Dan weet je wat er in gaat.

  • Desirée
    4 jaar ago

    Oh yes, ik ben er dol op! Met cashewnoten of amandelen mijn favoriet 🙂

  • Karin
    4 jaar ago

    Oeh! Lekker zeker om eens andere varianten dan de geijkte pindakaas te maken.

  • Anne-Marie
    4 jaar ago

    Heerlijk, ik maak het regelmatig! Mijn favo combi is walnoten-cashewnoten.

  • Kiss & Make-up
    4 jaar ago

    Ik eet heel graag noten, maar de smaak van noten in een smeerseltje vind ik altijd maar raar, does not computer om de een of andere reden, haha.

    • Karen
      4 jaar ago
      AUTHOR

      Haha, gekkie ben je! Maar als vega krijg je er vast genoeg van binnen.

  • Ik vind noten heerlijk! Koop altijd verschillende notenboters bij de natuurwinkel, minder foute ingrediënten, maar inderdaad best prijzig. Zelf maken durf ik niet zo, want denk dat mijn apparatuur dat niet kan, haha!

    • Karen
      4 jaar ago
      AUTHOR

      Die van Bio Today is ook heel goed, maar daar zit dan ook precies hetzelfde in: noten en zout.

  • Maaike
    4 jaar ago

    Dit wil ik graag nog een keer zelf maken. Maar ik denk niet dat mijn blender en hakkertje hier de power voor hebben. Je hebt toch best een krachtige machine voor nodig lijkt me. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik mijn blender opblaas omdat ik er dingen mee probeer te doen die het ding niet aan kan…

    • Karen
      4 jaar ago
      AUTHOR

      De Maggimix van mij is dus meer dan 30 jaar oud en die kan het ook aan! Maar ik wil natuurlijk echt niet garanderen dat die van jou het ook doet 😉

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.