TOP
werk en moederschap
Lifestyle

Werk en Moederschap. Hoe combineer je dat? 5 vrouwen vertellen…

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Over een ding zijn de moeders onder mijn vriendinnen het eens: Ze hebben de combinatie moederschap en een baan van tevoren zwaar onderschat, maar uiteindelijk vonden ze er wel een modus in. Van ons vrouwen wordt natuurlijk ook nog al wat gevraagd. Én een goede moeder zijn én een carrière, het is nog al wat. Wat dat betreft is er qua emancipatie nog wel een lange weg te gaan. Als papa’s een dag thuis blijven wordt dat vaak nog als oppasdag bestempeld terwijl het voor vrouwen de normaalste zaak van de wereld is dat ze een of meerdere dagen thuisblijven bij hun kind(eren). Best raar toch? Ik besloot een aantal moeders te vragen hoe zij de combinatie tussen moeder zijn en een carrière ervaren en hun antwoorden lees je in deze Saturdays Stories: Werk en Moederschap. Hoe combineer je dat? 5 vrouwen vertellen… Stuk voor stuk mooie ervaringsverhalen en als kers op de taart delen deze leuke vrouwen ook nog wat bruikbare tips!

Desirée is moeder van Shae en zelfstandig ondernemer

werk en moederschap desiree

Desirée (31) woont in Arnhem en is getrouwd met Paul. Samen hebben ze een dochtertje genaamd Shae die net 2 is geworden. Ze werkt als zelfstandig ondernemer. Na het hebben van een eigen administratiekantoor en een webwinkel is de laatste jaren haar feel good blog Curvacious haar fulltime onderneming geworden. Desirée werkt zeker een fulltime week qua uren, maar het bloggen is geen 9 tot 5 baan en eigenlijk is ze van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat met haar werk bezig.

‘Wij hadden altijd bedacht dat als er eenmaal een kindje zou zijn ik zeker door zou gaan met mijn bedrijven/bedrijf, maar dat ik wel ons kind zelf zou gaan opvoeden gedurende de week. Met de gedachte dat baby’s en kleine kinderen zoooooveel slapen heb ik me zeker een te rooskleurige situatie voorgeschoteld en heb dit enorm onderschat. Ondertussen gaat Shae al geruime tijd sowieso één dag per week naar de opvang, soms al twee en ik denk dat het niet lang duurt voor ze echt standaard naar twee dagen in de week gaat.

Ik werk vanuit huis en vind dit best een pittige combinatie, ondanks dat ik een aparte werkruimte heb. Ik wil niet achter de computer zitten als Shae wakker is, omdat ik dan echt mama wil zijn en samen leuke dingen wil doen, maar dit betekent wel dat ik ’s avonds, tijdens haar middagslaapje en in het weekeind regelmatig door zit te werken. Door de vrijheid die het zelfstandig ondernemerschap mij geeft hoefde ik niet veel aan te passen, alleen de tijden waarop ik werk zijn verschoven.

Of ik het gevoel heb dat ik mijn werk minder goed kan doen of juist een minder goede moeder ben? Ja. Ik ben nogal een perfectionist en heb er erg lang mee gestruggled om dit toe te kunnen geven, maar ja. Ik wil graag 100% een goede mama, 100% een goede vrouw, 100% een goed huishouden draaiende houden, 100% mij kunnen storten op mijn onderneming en zoals je al kan bedenken lukt me dit gewoonweg niet. Soms heb ik het gevoel dat ik niks echt volledig kan doen en dat doet me wel verdriet want ik wìl zo graag.. Ik ben iemand die maar door blijft gaan en ik merk hierin zeker dat ik mijzelf voorbij loop. Echt eens tijd voor mijzelf is er al heel erg lang niet meer geweest en ik merk dat ik hier enorm aan toe ben. Tijd dus om eens dingen anders aan te gaan pakken en te bedenken wat hiervoor nodig is. Pittig!

De voordelen van een werkende moeder zijn? Ik geloof gewoonweg dat ik een gelukkigere vrouw ben omdat ik werk. Iets voor mijzelf heb, iets om mij in te kunnen storten en dingen uit te leren. Hoe druk het ook is, werk geeft me ook zeker ontspanning. Ik vind het heerlijk om uren volledig geconcentreerd aan een artikel en bijbehorende fotografie te werken en kom dan compleet tot rust. Lekker tegenstrijdig hè 😉

Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat er als zelfstandig ondernemer vanuit huis niet echt een scheidingslijn is tussen werk en privé. Dit zorgt voor onrust en hoe ouder Shae wordt, hoe meer dit begint op te spelen.

Ik moet het zelf ook nog even uitvogelen en in de praktijk gaan brengen, dus misschien ben ik op dit moment niet de juiste persoon om hierin advies aan andere werkende moeders te geven.. Maar zorg voor minstens een eigen kamer als je vanuit huis werkt en probeer jezelf niet teveel voorbij te lopen. Al ga je er maar even tussenuit voor een flinke wandeling ’s ochtends in alle vroegte of ’s avonds als de kids in bed liggen. Hou een goede agenda bij en ben niet te bang om hulp in te schakelen waar nodig zoals een schoonmaakster die kan helpen in de huishouding of een oma die soms een dagje kan oppassen. Oh, en laat dat huishouden soms eens een beetje los. Die tijd die je dat scheelt kan je lekker even aan jezelf of aan je partner besteden. Heerlijk! Die was komt morgen wel weer ;)’

Carlinke is moeder van Yentl, Puk en Ciske en woordvoerder

werkende moeders carlinke

Carlinke (31) woont in Amsterdam en is bijna 9 jaar getrouwd. Zij en haar man hebben 3 dochters: Yentl van 6, Puk van 4 en Ciske van 11 maanden. Ze is woordvoerder van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en werkt daar 32 uur per week. Verder is Carlinke ook actief voor PvdA Amsterdam, klassenouder, voorzitter van de oudercommissie van het kinderdagverblijf en zingt ze in twee bands.

‘Ik wilde altijd al blijven werken, het idee om fulltime thuis te zitten met kinderen heeft mij nooit aangesproken. Hoewel velen zeiden dat ik daar wel anders over zou denken als ik eenmaal een kind zou hebben, was dit absoluut niet het geval. 6 weken na de geboorte van mijn eerste dochter zat ik huilend op de bank dat ik nog 6 weken thuis moest zijn voordat ik weer mocht werken. Uiteindelijk wel genoten van die zes weken vrij en bij de andere twee dochters heb ik het verlof meer kunnen waarderen.

Ik ben een tijd zzp’er geweest en dat vond ik ideaal met mijn kinderen. Sinds september heb ik weer een loondienstbetrekking. Dit wilde ik enkel wanneer het in Amsterdam zou zijn, dus in die zin heb ik mijn werk wel aangepast aan mijn moederschap, met als doel om zowel flexibel te kunnen zijn voor mijn kinderen, maar ook om naast mijn kinderen wel echt nog carrière te kunnen maken.

In het begin heb ik wel met het idee dat ik mijn werk of moederschap minder goed zou doen gestoeid, met name op de momenten dat ik gebeld werd om mijn dochter op te halen van de opvang omdat ze ziek was. Ik werkte toen een uur reistijd van Amsterdam, dus voelde ik mij een slechte moeder en tegelijkertijd een slechte werkneemster, omdat ik direct weg moest van mijn werk. Inmiddels heb ik meer zekerheid mijn rol als moeder en in mijn rol als werknemer, dus heb ik daar geen last meer van. Ik heb veel quality time met mijn kinderen en ben actief betrokken bij hun school/opvang. Verder heb ik thuis alles zo geregeld dat ik op mijn werk op volle kracht kan presteren.

Het voordeel van werkende moeder zijn, vind ik dat ik mijn talenten gebruik, die ik met enkel moederschap niet zou kunnen ontwikkelen. Ik laat mijn dochters zien dat er geen verschil is tussen mannen en vrouwen en dat het goed is om ambitie te hebben en uit jezelf te halen wat erin zit. Als moeder is het een belangrijke taak om het goede voorbeeld te geven, dat kan ik door te werken en oprechte tijd en aandacht voor mijn kinderen te hebben.

Je moet wel heel goed kunnen organiseren en creatief zijn in oplossingen. Eerst maakten we gebruik van kinderdagverblijf en bso. Dit vond ik te veel een ratrace worden eind van de dag. Op pech dagen (een van de dochters die bij een vriendinnetje speelt in plaats van naar de Bso) moest ik drie verschillende locaties af tussen 17.45 uur en 18.30 uur, dan nog alles in bad, koken, eten en proberen om 19.30 uur in bed. De korte tijd met de kids was ik alleen maar aan het rennen en haasten, dus zijn we overgestapt op een vaste oppas thuis. Veel relaxter, tot het moment dat zij zich ziek meldt. Het blijft chronisch verschillende ballen in de lucht houden, wat soms vermoeiend is.

Verder vind ik de (onbedoelde) discriminatie verdrietig om te zien. Vrouwen die je een compliment geven: “Wauw hoe doe je dat toch, zo ambitieus, mooie carrière en dan ook nog drie kids!?”. Heel lief bedoeld, maar mijn man krijgt die opmerking gek genoeg nooit. Het enige dat hij weleens te horen krijgt is: Tjonge hoe doe je dat, een vrouw die ook carrière wilt maken ?.

Wat ik andere werkende moeders als tip zou willen meegeven? Wees niet te perfectionistisch, durf nee te zeggen. Maak een lijst met dingen die je zelf echt belangrijk vind, zowel in je werk als voor je gezin en streef daarnaar. Laat de rest voor wat het is. Ik zeg snel ja tegen dingen, maar als ik merk dat ik te snel ja heb gezegd en ik mij uiteindelijk begeef in een rol die enkel energie kost en waar ik geen plezier uit haal, heb ik geleerd om heel snel eerlijk te zijn en aan te geven dat ik iets te enthousiast ben geweest en dat ik ermee stop.’

Alianne is moeder van een tweeling en heeft een eigen bedrijf

werk en moederschap alianne

Alianne (30) woont in Stiens en is vrijgezel. Ze woont samen met haar tweeling van 9 jaar oud. Ze heeft een eigen bedrijf, geeft lezingen en helpt vrouwen die uit een situatie van huiselijk geweld/seksueel misbruik komen: Lifesurfer. Alianne werkt tussen de 40 en 50 uur in de week, soms meer soms iets minder.

‘Het was voor mij vanzelfsprekend dat ik zou werken. Mijn moeder voedde mij ook zelf op, terwijl ze werkte, dus ik heb gezien dat het goed te combineren valt. Ik zie mijn bedrijf als een soort derde kindje en het is een belangrijk onderdeel en essentieel deel van mijn eigen ontwikkeling.

In de vakanties en weekenden moet ik de uren die ik aan LifeSurfer besteed aanpassen. Voor de rest kan ik veel doen als de kinderen naar school zijn of op bed liggen.

Of ik het het gevoel heb dat ik mijn werk minder goed kan doen? Of juist een minder goede moeder ben? Nee, ik denk niet dat ik een minder goede moeder ben omdat ik werk. Mijn kinderen zien dat ik andere mensen help, ze zien de voordelen die een eigen bedrijf met zich meeneemt, maar ze zien ook dat je er hard voor moet werken.

De voordelen met LifeSurfer zijn dat ik mijn eigen uren kan indelen, letterlijk eigen baas ben en precies doe waar ik voldoening uithaal en gelukkig van word.

Daarentegen.. Soms is het lastig om een balans te vinden tussen kinderen, mezelf en werk als ik bijvoorbeeld iets af wil maken.

Wat ik aan andere werkende moeders als tip zou willen meegeven? Laat je niet gek maken door wat andere mensen van je keuzes vinden. Zorg dat je jezelf voed (niet alleen lichamelijk) want je kunt niet geven wat je niet hebt aan energie.’

Naomi is moeder van Tobey en journalist

werk en moederschap. naomiNaomi (32) woont in Lelystad samen met haar vriend. Hij heeft een 14-jarige zoon (Remy) uit een andere relatie die ook bij hun woont en samen hebben ze een zoon van 2; Tobey. Naomi is journalist en werkt bij De Telegraaf, net zoals haar vriend (ze zijn collega’s). Ze heeft een fulltime contract, maar neemt één dag per week ouderschapsverlof op. Daarnaast volgt ze een HBO-thuisstudie webdesign.

‘Ik wist van tevoren zeker dat ik een werkende moeder wilde worden. Ik heb niet voor niets een HBO-studie afgerond en vind het zonde om dat niet in te zetten. Tijdens mijn zwangerschapsverlof vond ik mijn wereldje ook erg klein worden en was ik blij toen ik weer aan de slag kon. Natuurlijk levert het ook pittige taferelen op.

Momenteel werk ik dus 32 uur per week op onregelmatige tijden. Mijn rooster – ik werk in een soort ploegendiensten voor de website en de krant – verschilt per week. Aangezien mijn vriend ook wisselende diensten heeft is het een heel gepuzzel om de opvang rond te krijgen. Het levert behoorlijk wat stress op en dat heb ik wel overschat, zeker omdat we genoeg hulp krijgen van het kinderdagverblijf, familie en de oppas.

In eerste instantie werkte ik vrijdag, zaterdag, zondag en maandag, maar daar ben ik na een paar maanden op terug gekomen. Hoewel ik nooit op regelmatige tijden heb gewerkt en ik mijn leven daar ook op heb ingericht, beviel het werken in het weekend niet. Afspraken maken met vrienden was er niet meer bij en ik had nooit meer tegelijk met mijn vriend vrij, die meestal van maandag tot en met vrijdag werkt. We leefden op een gegeven moment langs elkaar heen. Na een half jaar heb ik in samenspraak met mijn baas afgesproken dat ik één dag per weekend ging werken en 3 doordeweeks.

Ik heb vrij vroeg in mijn zwangerschap al tegen mijn baas gezegd dat ik ouderschapsverlof op wilde nemen. Dat betekende 4 dagen per week werken in plaats van 5. Daarnaast heb ik de keuze gemaakt voor een bureaufunctie en niet meer het land in te gaan voor verhalen, hoewel ik dat de kers op de taart vond van mijn functie. Het viel echter niet te combineren met het moederschap en dat staat voor mij toch echt op één.

Mijn werk kan ik niet meer doen zoals ik gewend was, maar ik vind dat wát ik nu doe, wel heel goed doe. Ik vind mezelf een goede moeder. Door mijn wisselende werktijden heb ik overdag veel vrij en kan ik leuke dingen doen met Tobey, zoals: naar het zwembad, de speeltuin of lekker wandelen in het bos.

De voordelen van een werkende moeder zijn is dat ik mijn kwaliteiten optimaal benut. Op deze manier ben ik mijn beste ik en kan ik op de dagen dat ik met Tobey ben ook optimaal genieten. Daarnaast vind ik het belangrijk om financieel onafhankelijk te zijn en ik verdien nu genoeg geld om mijzelf en mijn kind te onderhouden.

De nadelen zijn dat ik Tobey niet zo vaak zie als ik zou willen en dat hij nogal eens de auto in moet om naar de oppas te rijden. Opa en oma wonen 40 kilometer verderop, toch een ritje van een half uur. En mijn vriend en ik hebben ook wel eens een ‘Tobey-wissel’ op het werk: als ik ochtenddienst heb en mijn vriend avonddienst, dan ‘wisselen’ we Tobey op het werk. Dat betekent dat Tobey een uur heen en een uur terug in de auto zit, tijdens zijn middagslaapje. Verre van ideaal. Meestal schakelen we dan ook de oppas in voor die paar uurtjes, zodat Tobey gewoon in zijn eigen bedje kan slapen. Dan is papa er ’s ochtends voor hem en als hij wakker wordt is mama alweer thuis. Dat is een betere oplossing.

Als tip aan andere werkende moeders wil ik meegeven: stem je agenda’s goed op elkaar af. Mijn vriend en ik zitten maandelijks één avond bij elkaar met de agenda’s en de nummers van de diverse oppassen, om zo het rooster van een maand te bepalen. Dat levert best wat stress op, maar het gevolg is dat daarna alles geregeld is en we precies weten wie wanneer op Tobey past. We hebben een familyplanner waarop onze werkroosters staan, maar ook het schoolrooster van Remy en het oppasrooster voor Tobey. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan. Daarnaast maken we ook tijd vrij voor elkaar en gaan we geregeld samen uit eten. Ook dat is belangrijk om de relatie goed te houden.’

Margriet is moeder van Félice en Jens en zelfstandig onderneemster

werk en moederschap margrietMargriet (37) woont samen met Ralph in Leeuwarden. Ze hebben twee kinderen Félice  (2 jaar) en Jens (8 maanden). Ze heeft een eigen bedrijf Fablife en haar partner werkt samen met haar in het bedrijf. Ze traint vrouwen zodat ze erachter komen wat ze écht willen. Margriet werkt ongeveer 36 uur per week.

‘Ik ben onverwacht moeder geworden dus had er niet echt een beeld bij. Ik heb het moederschap eerder onderschat, in die zin dat ik het combineren van een eigen bedrijf met gezin veel makkelijker vind dan ik me kan bedenken vooraf. Ik vind het heel relaxed en leuk! Had gedacht dat ik me schuldig zou voelen, soms denk ik wel eens ‘wat zullen de kinderen er later zelf over zeggen?’, maar ik kan me niet voorstellen dat ze zullen zeggen dat ik de hele dag bij hen thuis had moeten zijn. Dus dat laat ik dan snel weer los.

We dachten toen, dan doen we geen kinderopvang, sparen we dat uit. Nou dat bleek niet erg handig. Steeds weer een gillende baby op de achtergrond, in een huis waar de eettafel binnen no time een omgebouwd kantoor werd. Na ongeveer 4 maanden hebben we een kantoor gehuurd en vonden we een oppas aan huis. We wilden geen gestress met kinderdagverblijven. We streven in alles erna zo relaxed mogelijk te leven. Onze oppas is er elke dag om 8 uur en om 4 uur ’s middags komen wij weer thuis. Dan gaan we altijd nog even wandelen of fietsen of lekker genieten. En op vrijdagmiddag zijn we ook vrij.

Ik leef mijn missie: vrouwen helpen te ontdekken wat ze écht willen, samen met Ralph die ons team aanstuurt en alles zo regelt dat ik kan doen waar ik goed in ben. We zijn echt een super goed team samen en hebben hele goede mensen om ons heen. We besteden heel veel uit, de huishouding, ramen wassen, de tuin en ga zo maar door.

Toen Jens werd geboren, heb ik geen verlof gehad. Jens kon lekker mee naar kantoor de eerste maanden.
Ik ben er trots op dat ik doe wat ik écht leuk vind. Onze moeders hadden die kans vaak nog niet. Dus een voorbeeld heb ik en veel vrouwen in onze generatie niet gehad. Mijn moeder was thuis bij de kinderen. Ik voel dat ik echt een verschil kan maken voor de volgende generatie om als vrouw te laten zien hoe leuk je leven wordt als je doet wat je écht wilt.
Er is harmonie in mijn leven. Tuurlijk vond ik het afgelopen tijd wel eens zwaar als ik er ’s nachts voor de honderdste keer uit moest en de volgende dag voor 1000 vrouwen een online training gaf. Maar ik bedenk me altijd dat het niet vanzelfsprekend is kinderen te krijgen en daarom mogen ze nog een miljoen keer wakker worden.

Ik ervaar helemaal geen nadelen aan moederschap en werk. Werk is voor mij niets meer en niets minder dan ‘mijn ding doen’. En dat we ze alles kunnen geven wat ze nodig hebben, daar ben ik trots op.

Elke werkende moeder zou ik willen meegeven: als je gaat werken, denk niet praktisch. Ik bedoel, denk niet, dat past precies in schooltijden of is om de hoek, of dat is de enige part time optie. Ga echt voor wat je leuk vindt om te doen en creëer van daaruit hoe je het wilt inrichten. Het is misschien raar om als man ‘achter’ je vrouw te staan, wat veel mensen in onze situatie denken. Maar voor ons is het heel evenredig en heel erg fijn. We doen allebei waar we goed in zijn. Streef naar die balans. Jij bent er ook. Je kinderen worden pas echt gelukkig als jij dat bent. Dat ervaar ik elke dag. Ga ervoor!’

Lieve Alianne, Carlinke, Desirée, Margriet en Naomi, bedankt voor jullie waardevolle antwoorden en tips. Als aankomend moeder vind ik jullie ervaringen stuk voor stuk ontzettend inspirerend om te lezen. Ik ga jullie verhalen zeker nog een keer herlezen als het zo ver is…

Hoe zie jij de combinatie werk en moederschap? Heb je zelf nog iets toe te voegen? Of heb je een vraag voor een van deze vrouwen? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Fotocredits uitgelichte foto: © JaneB13 via Pixabay.com. Het © van de foto’s ligt bij de geïnterviewde dames zelf.

SaveSave

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.