TOP
wel of geen foto's van je kind online
Kids Lifestyle

Wel of geen foto’s van je kind online? 6 moeders vertellen…

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Ruim een jaar geleden plaatste ik deze Let’s Talk online over Foto’s van je kinderen op Internet. Ik gaf al aan dat als ik zelf kinderen zou hebben, ik er nog niet over uit was of ik foto’s van mijn oogappel(tjes) online zou plaatsen of niet. Nu het steeds dichterbij lijkt te komen, is dat een vraagstuk dat me nog steeds bezighoudt. Ga ik straks foto’s op internet zetten of niet? Aan de ene kant ben je hartstikke trots, aan de andere kant; wie zien die foto’s allemaal en wat vindt het kind er straks zelf van? Ik vind het lastig en dus vroeg ik het aan 6 andere moeders. Hun antwoorden lees je in dit artikel: Wel of geen foto’s van je kind online? 6 moeders vertellen… Benieuwd naar de argumenten van de moeders om wel of geen foto’s te plaatsen? Je leest het in dit artikel…

Sanne plaatst geen herkenbare foto’s van haar zoon online

wel of geen foto's van je kind online sanneSanne heeft een zoontje van 2 jaar en is de eigenaresse van de webshop Selected by James waar ze eerlijke, duurzame, vaak handgemaakt speelgoed en decoraties voor kinderen verkoopt. Daarnaast is ze ook freelance producer.

‘Voordat James geboren werd, hebben we het erover gehad en eigenlijk waren we het er meteen over eens dat we geen herkenbare foto’s van hem wilden delen. We willen hem zelf de keuze geven of hij wil dat er allerlei foto’s van hem online te vinden zijn en aangezien hij die keuze nu nog niet kan maken, delen we hem dus niet. Mocht hij later wel die foto’s willen delen dan is dat zijn keuze geweest en vinden we dat natuurlijk helemaal prima. Tevens wilde ik niet zo’n mamma worden die alleen nog maar kinderfoto’s op haar social media deelt.

Ik heb nooit spijt van die beslissing gehad, maar soms vind ik het wel lastig. Ik vind mijn zoon natuurlijk de ALLER-KNAPSTE ooit en wil dat graag delen met de hele wereld. Ook vond onze omgeving onze keuze soms lastig te accepteren. Toch ben ik blij dat we het tot nu toe vol hebben kunnen houden en alleen bij de geboorte een foto hebben gedeeld van hem waar hij helemaal op staat. Op het Instagram account van mijn webshop, Selected by James, deel ik wel foto’s van James. Het zou niet heel geloofwaardig zijn om een webshop te hebben die zijn naam draagt zonder dan het onderwerp zelf te tonen. Daar laat ik dus alleen foto’s zien van achteren of de zijkant. Best lastig af en toe om een goed shot te krijgen, want een kindje van 2 zit nooit stil!
Ik zou andere ouders vooral aanraden er over na te denken en er samen een duidelijk standpunt over aan te nemen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Dat kan ook zijn dat je wel foto’s gaat delen, ook helemaal prima natuurlijk!’

Marlieke plaatst wel herkenbare foto’s van haar dochters online

wel of geen foto's van je kind online marliekeMarlieke heeft twee dochters van 5 en 2 jaar, is fotograaf, vormgever en tekstschrijver. Bovendien is ze de eigenaresse en blogger van online magazine Love That.

‘Ik deel graag en ben onwijs trots op mijn meiden. Daarom heb ik vanaf het begin van de zwangerschap van de oudste al alles gedeeld. Het was een logisch vervolg dat ik daar verder mee zou gaan toen ze eenmaal geboren was. Een groot deel van mijn schoonfamilie woont in het buitenland en ik vond het ook wel heel fijn dat ze zo wat meekregen van mijn kind. Nu wij zelf in het buitenland wonen vind ik het nog belangrijker dat familie, vrienden, bekenden feeling met mijn kinderen houden. Natuurlijk kan dat gewoon via facetime, whatsapp of verborgen blogs, maar trots als ik ben doe ik dat lekker openbaar!

Spijt heb ik nooit van mijn beslissing gehad, wel vind ik het vaak eenrichtingsverkeer. Want mensen zien veel van mijn leven en kinderen, maar ik niet zoveel van hun leven.

Wanneer mijn kinderen ziek zijn, waterpokken hebben, zich vreselijk aanstellen of wat dan ook wat ze kunnen schaden later, dan gaat het niet online. Maar ik zal ook geen foto’s van de lekkere blote billen van de jongste online delen, hoe schattig ze ook zijn. Alles waar ze zich later niet prettig bij kunnen voelen, gaat niet online en stuur ik eventueel via whatsapp naar degene waar ik het mee wil delen. Overigens geldt dit ook voor blogs. Blogs over ‘schaam’ dingen, gaan zonder naam online en zonder foto. Ik heb het dan wel over ‘mijn dochter’, maar er komt dan geen naam in voor.

Ouders moeten niet alleen bewust kijken naar welke foto’s ze online plaatsen, maar ook naar wat ze online over hun kinderen zeggen.’

Rianne plaatst geen herkenbare foto’s van haar zonen online

Wel of geen foto's van je kind online rianneRianne is co-assistent en heeft twee zonen, de oudste is 2 jaar en de jongste 6 maanden.

‘Dat wij geen foto’s van de kinderen plaatsen heeft diverse redenen. We besloten dit tijdens m’n zwangerschap en hoewel ik het bij uitzondering nog wel zou willen is mijn man heel stellig. We hebben er onder andere voor gekozen omdat we het niet prettig vinden dat Jan en alleman onze kinderen online zouden kunnen vinden. Eenmaal online is altijd online. En ik vind het een naar idee dat mensen die ik niet ken en die er wellicht vreemde ideeën op na houden zo de foto’s van m’n kids kunnen gebruiken. Daarnaast vinden we dat onze kids op een dag zelf moeten kunnen beslissen of ze al dan niet online willen. Ik zou het ook niet fijn hebben gevonden als mijn ouders mijn babyfoto’s te pas en te onpas online zouden plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan toekomstige werkgevers, maar ook aan klasgenoten.

Ik vind het soms jammer dat ik m’n kindjes niet kan delen omdat ik ontzettend trots op ze ben en ze de mooiste van de wereld vind, maar spijt heb ik nooit.

In het begin plaatste ik alleen handjes, voetjes etc. Inmiddels wel iets meer, maar hun gezichtjes plaats ik nooit en hun hoofdjes probeer ik zo min mogelijk te laten zien. Dus ik gebruik voornamelijk hoofdeloze foto’s. Haha klinkt een beetje gek zo.

Wat ik andere ouders zou willen meegeven? Overweeg goed waarom je het wel of niet zou doen. Neem mijn redenen mee en denk zelf ook goed na. Doe je het wel, dan zou ik voor elke foto die je plaatst goed nadenken of je je kindje zo vereeuwigd op het internet wil hebben. :)’

Saskia plaatst wel herkenbare foto’s van haar kinderen online

wel of geen foto's van je kinderen online saskiaSaskia is moeder van een jongetje van 4 en een meisje van 8 maanden. Ze is hbo-verpleegkundige, maar is momenteel thuis. Daarnaast heeft ze haar eigen blog Twinkelbella.

‘Wij hebben er geen problemen mee om foto’s van onze kindjes online te plaatsen, omdat wij van mening zijn dat dit iets is dat bij deze tijd hoort. Zij groeien op in een tijd van social media en dergelijke en ik denk dat zij er later niet van zullen opkijken dat ik foto’s van hun heb gedeeld. Wel ben ik natuurlijk selectief in het plaatsen van foto’s. Mocht een van de kinderen er later problemen mee krijgen dan gaat dat natuurlijk voor.

Of ik er wel eens spijt van heb? Nee, dat niet. Maar ik denk er wel regelmatig over na. Toch blijf ik erbij dat het geen kwaad kan om mijn kindjes online te delen.

De keuze die je zelf als ouder maakt is altijd de juiste keuze. Als jij jezelf als ouder kan verantwoorden, zie ik er zelf geen problemen in. Ik vind het overigens knap van ouders die ervoor kiezen hun kindjes niet online te delen en heb daar ook alle begrip voor.’

Simone plaatst geen herkenbare foto’s van haar zoon online

Wel of geen foto's van je kind online simoneSimone heeft een zoontje van 8 maanden en is werkzoekende. Ze heeft een blog Simonezegt.nl.

‘De beslissing om geen herkenbare foto’s te publiceren ging eigenlijk heel geleidelijk. We vonden het gewoon niet nodig alles te delen. Voor ons gevoel, en feitelijk is het natuurlijk ook gewoon zo, kan de hele wereld mee kijken hoe onze zoon op groeit en zich ontwikkeld. Dat vonden we meer iets om privé te delen met de mensen om ons heen. Heel af en toe plaatsen we iets op onze privé Facebook accounts, maar daar blijft het echt bij.

Natuurlijk vind ik het af en toe jammer dat ik geen foto’s van hem kan laten zien. We vinden (wellicht een beetje bevooroordeeld) dat we een ontzettend schattig en leuk kereltje op de wereld hebben gezet en ik maak als fotografe zijnde prachtige foto’s van hem. Ik baal soms best wel dat ik die ene mooie foto van hem niet kan delen op social media. Maar al snel komt dan weer terug waarom we daar voor gekozen hebben, en dan is het ook prima.

Op het moment dat ik wel foto’s van hem maak waar zijn gezichtje op staat “plak” ik er meestal iets overheen. Ik heb op mijn iPhone de “Doodle” app staan, waarmee ik plaatjes en tekeningen op zijn gezicht kan plakken. Dat klinkt een beetje stom en oneerbiedig, maar het is voor ons wel de manier om hem onherkenbaar te maken en toch bijvoorbeeld een “outfit” foto van hem te kunnen delen.

Ik denk dat iedere ouder prima in staat is om voor zichzelf te bepalen of ze wel of geen foto’s van hun kinderen delen. Ik wil ook absoluut benadrukken dat ik vind dat hier in geen goed of slecht is. Als je als ouders wel, bij wijze van ieder uur een foto deelt van je kind dan is dat de keuze van die volwassen mensen. Die keuze zal ongetwijfeld weloverwogen zijn gemaakt.’

Esmée plaatst wel herkenbare foto’s van haar dochter online

wel of geen foto's van je kind online esmeeEsmée heeft een dochter van 7 en is hoofdredacteur van Website4mama.

‘We leven in een digitale wereld. Op het moment dat ze nog in de baarmoeder verkeren, worden kinderen al aan de buitenwereld online getoond. De school maakt foto’s en plaatst deze op haar website en dat doen ze ook op de gymclub, ballet en bij de karatelessen van mijn dochter. Dat is een ontwikkeling die niet tegen te houden is. Hier krampachtig mee omgaan, betekent dat je het heel moeilijk maakt voor jezelf en voor je kind. Kinderen groeien op in deze digitale en online wereld. Die zijn niets anders gewend. Ik vind het beter om niet te krampachtig, maar wel zorgvuldig om te gaan met het online plaatsen van foto’s van onze dochter op internet. Dus ja, ik heb daar zeker over nagedacht. Ze is nu 7 en ik overleg ook altijd even met haar of ik iets mag plaatsen.

Ik heb daar geen spijt van en twijfel ook nooit aan mijn beslissing. Ik ben heel zorgvuldig in wat ik online zet. Ik zal haar nooit bloot of in bikini op Facebook of op mijn blog zetten. Ook geen foto’s of filmpjes waar ze er slecht op staat, waar ze later spijt van zou kunnen krijgen of waarvoor ze gepest zou kunnen worden. Doe ik tenslotte met mezelf ook niet.

Iedereen moet het echt voor zichzelf weten. Ik heb voor beide kampen geen negatief of positief oordeel. Dit is mijn/onze beslissing en daar staan we achter.’

Lieve Sanne, Rianne, Simone, Esmée, Saskia & Marlieke, dank voor jullie bijdrages! Ik neem jullie argumenten zeker mee in mijn overweging.

Ben jij ouder of hoop je ooit ouder worden? Hoe doe jij dat met foto’s van je kinderen oline? Of hoe zou je dat doen? Heb je daar een mening of een idee over? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Fotocredits: © Alinemais via Pixabay. Van de overige foto’s ligt het © bij de geïnterviewde dames zelf.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

22 COMMENTS
 • Michella
  4 jaar ago

  Mocht ik het geluk hebben een kindje te mogen krijgen, dan denk ik wel dat ik foto’s zou plaatsen. Ik zou te trots zijn om het niet te doen denk ik. Daarnaast ben ik ook fotograaf, het zou dan toch wat raar zijn om wel foto’s van andere kinderen te maken en online te zetten, maar niet die van mijn eigen kindje. Ik zou me wel heel bewust zijn van wát ik plaats, dat ben ik nu ook, zowel als het om mezelf gaat als om de foto’s die ik plaats van anderen.

  Ik maak “save a day”-reportages, waarin ik een hele dag vastleg van een gezin. In de compilatievideo die ik daarvan maak, zal ik nooit een bloot kindje plaatsen bijvoorbeeld. De badderfoto’s zijn alleen voor de ouders, die komen nooit online. En als een klant niets online wil, dan kan dit ook altijd. Begrijpen doe ik het absoluut.

 • Nathalie
  4 jaar ago

  Ik plaats weinig herkenbare foto’s…. heb ik in het verleden wel gedaan. Die foto’s zijn niet meer vindbaar op het internet en de namen van de meiden gebruik ik niet op mijn blog.

  Leuk om alle meningen te lezen!

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Vind ik ook. Voor alles is wat te zeggen.

 • Marushi
  4 jaar ago

  Iedereen heeft zijn eigen mening en redenen ervoor. Ik denk dat ik het niet zo erg zou vinden om te delen. Ik zelf zou dan te trots zijn om een “hoofdloze” foto te plaatsen. Maar dat is eider voor zich. -x-

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ik denk zelf dat ik ook enorm trots ben en dat best lastig zou vinden!

 • Annette
  4 jaar ago

  Mijn kinderen zijn al bijna volwassen dus voor mij heeft dit minder gespeeld. Toen FB etc. in kwam waren ze al rond de puber leeftijd en konden ze dus zelf aangegeven wat wel en wat niet. Ik let er wel op wat ze zelf online zetten (nu minder omdat ze inmiddels wel weten wat de gevolgen kunnen zijn), omdat ze daar gewoon als ze straks fulltime gaan werken last mee zouden kunnen krijgen dus alleen ‘fatsoenlijke’ foto’s zeg maar 🙂 Een herkenbaar kiekje van je kinderen kan denk ik geen kwaad maar je moet gewoon oppassen met bijvoorbeeld zomerse kiekjes (schaars gekleed of badkleding) en dat is best jammer dat dat moet (dat opletten bedoel ik). Jammer dat er nog steeds naargeestigen rondlopen die daar blijkbaar opgewonden van raken of met foto’s aan de haal gaan. Dikke dislike zeg maar.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Zo fijn dat dit soort dingen ‘vroeger’ niet speelden. Ik ben blij dat ik zelf niet ben opgegroeid in deze tijd qua social media etc. etc.

 • Nicole
  4 jaar ago

  Zoals je weet plaatsen wij wel foto’s van Fay online maar ook ik denk erover na wat ik plaats. Denk eigenlijk dat elke ouder dat wel doet overigens. Zo heb ik ook foto’s dat ze heel boos of verdrietig is. Deze zet ik niet online, ook al zou het een goede illustratie zijn soms bij bepaalde blogs. Zodra Fay de keuze kan maken later laat ik het volledig aan haar over. Wil ze er niet op dan niet..

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ik denk ook dat de meesten dat wel doen, maar toch zie ik best vaak filmpjes en foto’s voorbij komen waarvan ik denk: ‘Vindt het kind dit over 10 jaar wel zo leuk?’ Overigens… niet bij jou hoor.

 • chris
  4 jaar ago

  Leuk dat er zo veel verschillende meningen en argumenten bestaan waarbij er dan gelukkig geen goede of foute meningen zijn. Ondanks dat onze dochter een puber is en zelf ook actief op social media hebben wij er tot nu toe toch voor gekozen om haar zoveel mogelijk buiten beeld te laten. Ik vind het leuk om de gezinsfoto’s bij andere te mogen zien maar ik kan mij ook goed voorstellen dat mensen het niet doen. Succes bij het maken van je keuze.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Er is zeker geen goed of fout. Tenzij je echt rare/naakte foto’s zou plaatsen van je kind. Dat vind ik wel fout. 🙂

 • Kiss & Make-up
  4 jaar ago

  Heel interessant discussie topic. Dit is weer zoiets waarbij er volgens mij geen juist of fout is en waarbij iedereen gewoon zelf moet uitmaken wat hij of zij het beste vindt.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Klopt, er is geen goed of fout en dat was ook niet de insteek van dit artikel natuurlijk.

 • Iris
  4 jaar ago

  Leuk om te lezen dat iedere mening weer heel anders is. Als ik later het geluk heb om kinderen te mogen krijgen, zou ik denk ik geen herkenbare foto’s plaatsen. Er zitten tegenwoordig zoveel rare mensen op internet.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Dat is ook precies een van mijn argumenten het niet te doen.

 • Anne-Marie
  4 jaar ago

  Ik ben ook van mening dat een kind dat nu opgroeit heel anders aan zal kijken tegen social media en het delen van foto’s. Mijn zoontje van 10 heeft zijn eigen you tube kanaal sinds hij 8 was! Maar ik vind vooral dat je moet doen waar jij je goed bij voelt. Zoveel mensen, zoveel meningen. Ik zou het zelf heel erg leuk vinden jullie kindje te mogen bewonderen in de blogposts en te kunnen meegenieten.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ik heb bij een social media bureau gewerkt. Het bureau was o.a. de licentiehouder voor een platform waar vooral tienermeisjes op zaten. Als je weet hoeveel werk dat achter de schermen is, om mensen met kwade bijbedoelingen te weren en te filteren. Dat is een van de redenen dat ik zelf echt wat huiverig ben geworden. Ook met youtube kanalen e.d. Op FB mogen geen kinderen. Dat doen ze natuurlijk niet voor niets.

 • Maai
  4 jaar ago

  Ik doe het wel. Denk er wel veel over na maar kom toch steeds weer tot de conclusie dat ik het blijf doen. Ik zorg ervoor dat mijn tekst en foto’s niet schaamtevol voor ze zijn. Nu ze wat ouder worden mogen ze mee beslissen. Melle wil niet graag worden gefotografeerd, dus dwing ik hem er ook niet toe.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Toen ik de oproep voor dit artikel plaatste zei een moeder: ‘Ik plaats wel, maar mijn kinderen hebben zelf bedenkingen’. Dat vind ik dus wel apart. Als je kind niet wilt, dan plaats je toch net als jij gewoon niet?

 • Saskia
  4 jaar ago

  Wat leuk en intressant om zo al die verschillende meningen te lezen. Mooi en duidelijk overzicht geworden. Ik ben benieuwd Karen welke keuze jij straks zal maken.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.