TOP
weinig gereageerd op blogs
Editorial

Let’s Talk: Waarom wordt er nog zo weinig gereageerd op blogs? (en is dat jammer?)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Soms wil ik een blog artikel beginnen met ‘vroeger’ en dan zeg ik tegen mezelf: “Nee, Ka.. niet doen. Dan denken ze ‘daar heb je haar weer met d’r vroeger'”. Maar… deze 55e Let’s Talk (ja ik houd de tel bij) moet ik toch echt beginnen met vroeger.  Want vroeger werd er veel gereageerd op blogs joh… niet normaal. Op een standaard niets-aan-de-hand blog artikel kwamen minstens 2o reacties binnen, maar op sommige blogs zelfs wel 50 tot 100. Nou gebeurt dat bij mij bij de Let’s Talks ook nog wel eens sporadisch, maar op de andere berichten echt niet meer hoor. En van mijn collega bloggers hoor ik ook dat de reacties drastisch zijn afgenomen. Wat is dat toch? Waarom wordt er nog zo weinig gereageerd op blogs?

Social Media

Persoonlijk denk ik dat de schuld toch echt bij social media ligt. Iedereen reageert namelijk overal op blogs, behalve onder de blog zelf. Op twitter, Facebook, Instagram krijg ik vaak reacties op blogs. Dus eigenlijk wordt er ook nog wel gereageerd, maar niet meer onder de blog. Waarom dat zo is? Omdat social media dat uitlokken, denk ik. Mensen voelen minder drempel en reageren eerder via andere social media dan blogs. Prima als ze het artikel zelf ook daadwerkelijk gelezen hebben, maar je krijgt ook wel eens reacties op social media waaruit blijkt dat dat niet het geval is. Dat is dan wel weer jammer. Al is het leuk dat iemand überhaupt reageert, begrijp me niet verkeerd.

Informatie overload

Bovendien denk ik dat mensen nowadays (dat klinkt leuker dan tegenwoordig) gewoon echt een soort informatie overload krijgen. De hele dag zijn er prikkels, nieuws en berichten. Reageren kost tijd en je kunt gewoon niet op alles reageren. Ik niet tenminste.

LEES OOK >>> Let’s Talk: Bloggen, vroeger en nu

Vicieuze cirkel

Daarnaast is het bij de meeste bloggers zo dat als je zelf vaak op blogs reageert, er ook veel mensen bij jou komen reageren. Dus als je zelf niet meer zo vaak reageert op andere blogs, dan lopen de reacties ook terug. Ik merk het bij mezelf ook. Andere blogs lees ik voornamelijk vanuit mijn eigen reactieveld. Ik click vaak even op de mensen die bij mij gereageerd hebben. Daarnaast heb ik nog wel een vast lijstje dat ik volg, maar zo fanatiek als ik vroeger blogs las en reageerde, dat doe ik niet meer. Ik zou ook niet weten hoe ik dat zou moeten doen, want dat kost veel tijd joh!

Bloggers reageren op andere blogs

En dan komen we eigenlijk ook meteen bij het volgende punt, namelijk.. de meeste reacties komen van andere bloggers. Collega Andrea van Trendymommy gooide om die reden zelfs haar reactieveld dicht. Haar statement was: “Ik blog niet voor andere bloggers. Dat is niet mijn doelgroep”. Ze heeft wel een Facebook comments plug-in, dus als mensen reageren dan is dat zichtbaar op Facebook (afhankelijk van de profiel instellingen).

Op zich is mijn kern doelgroep ook niet collega bloggers, maar er zijn natuurlijk wel collega bloggers die in mijn doelgroep vallen. En als ik de Let’s Talks schrijf dan heb ik natuurlijk wel vaak collega bloggers in mijn achterhoofd, al merk ik ook dat er veel niet-bloggers zijn die daar op reageren of over mailen. Want dat laatste gebeurt natuurlijk ook. Sommige mensen mailen je in plaats van te reageren. Ook prima. Als het aardige betrokken mailtjes zijn, vind ik dat soms nog leuker.

Zijn reacties leuk om te krijgen?

Ja! De meeste reacties wel. Zeker als iemand je blog echt heeft gelezen en een reactie plaatst vanuit haar/zijn gevoel. Dat zal elke blogger beamen, dat is toch een soort waardering voor de blog die je hebt geschreven. Ik denk dat daarom bloggers ook vaak bij elkaar reageren, omdat ze weten dat het leuk is om reacties te krijgen. Maar wat ik net ook al schreef, veel reacties komen binnen via social media dus dat zijn ook gewoon reacties.

LEES OOK >>> Let’s Talk: Let’s Talk: Reacties op je blog. Welke soorten zijn er? En welke zijn done en not done?

Zijn reacties nodig?

Nee, bij de meeste blogs natuurlijk niet. Als je om advies vraagt en je reactiescherm blijft leeg, dan is dat natuurlijk wel een beetje treurig, maar wel of geen reacties zorgt in de meeste gevallen niet voor levensbedreigende situaties. Zelf heb ik er ook wel eens over getwijfeld om de reacties helemaal dicht te gooien? Mensen reageren toch overal en nergens. Maar ik had toch een goede reden om het niet te doen.

Is het erg dat er niet meer zo veel onder blogs gereageerd wordt?

Absoluut niet. Het enige is, dat ik het in sommige gevallen jammer vind. Op zich als ik een persoonlijke blog schrijf, dan vind ik het prima dat daar niet onder gereageerd wordt. Dat mensen op Facebook of via de mail reageren, is net zo leuk. Maar als ik een blog artikel schrijf met tips en iemand komt op Twitter met nog een leuke tip, dan vind ik het wel zonde dat die niet onder de blog staat. Omdat andere lezers wellicht ook wat aan die tip hebben en dan staat alles lekker leesbaar onder elkaar. Ik zie ook dat veel mensen ook de reacties lezen. Dat weet ik omdat er vaak gereageerd wordt op reacties van andere lezers.

Bovendien vind ik het bij de Let’s Talks jammer als er via de andere social media wordt gereageerd. Dat zei ik laatst ook al op Twitter. Juist omdat deze blogs om de interactie en discussie gaan en omdat ik ook hier weet dat veel lezers JUIST de reacties erop lezen. Daarnaast wordt er dan soms hetzelfde gereageerd op bijvoorbeeld Facebook als onder de blog en dan moet ik de vraag twee keer beantwoorden of dezelfde discussie twee keer voeren.

Maar goed.. dat is het enige en dat gezegd hebbende stel ik nu de vragen aan jou:

Reageer jij nog wel eens op blogs? Of reageer je ook minder of helemaal nooit? Ben jij zelf blogger en hoe zie jij dat? Vind je het jammer of niet? Ik ben benieuwd! Praat je mee?

Let’s Talk!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto © Light and Dark Studio via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.