TOP
weinig gereageerd op blogs
Editorial

Let’s Talk: Waarom wordt er nog zo weinig gereageerd op blogs? (en is dat jammer?)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Soms wil ik een blog artikel beginnen met ‘vroeger’ en dan zeg ik tegen mezelf: “Nee, Ka.. niet doen. Dan denken ze ‘daar heb je haar weer met d’r vroeger'”. Maar… deze 55e Let’s Talk (ja ik houd de tel bij) moet ik toch echt beginnen met vroeger.  Want vroeger werd er veel gereageerd op blogs joh… niet normaal. Op een standaard niets-aan-de-hand blog artikel kwamen minstens 2o reacties binnen, maar op sommige blogs zelfs wel 50 tot 100. Nou gebeurt dat bij mij bij de Let’s Talks ook nog wel eens sporadisch, maar op de andere berichten echt niet meer hoor. En van mijn collega bloggers hoor ik ook dat de reacties drastisch zijn afgenomen. Wat is dat toch? Waarom wordt er nog zo weinig gereageerd op blogs?

Social Media

Persoonlijk denk ik dat de schuld toch echt bij social media ligt. Iedereen reageert namelijk overal op blogs, behalve onder de blog zelf. Op twitter, Facebook, Instagram krijg ik vaak reacties op blogs. Dus eigenlijk wordt er ook nog wel gereageerd, maar niet meer onder de blog. Waarom dat zo is? Omdat social media dat uitlokken, denk ik. Mensen voelen minder drempel en reageren eerder via andere social media dan blogs. Prima als ze het artikel zelf ook daadwerkelijk gelezen hebben, maar je krijgt ook wel eens reacties op social media waaruit blijkt dat dat niet het geval is. Dat is dan wel weer jammer. Al is het leuk dat iemand überhaupt reageert, begrijp me niet verkeerd.

Informatie overload

Bovendien denk ik dat mensen nowadays (dat klinkt leuker dan tegenwoordig) gewoon echt een soort informatie overload krijgen. De hele dag zijn er prikkels, nieuws en berichten. Reageren kost tijd en je kunt gewoon niet op alles reageren. Ik niet tenminste.

LEES OOK >>> Let’s Talk: Bloggen, vroeger en nu

Vicieuze cirkel

Daarnaast is het bij de meeste bloggers zo dat als je zelf vaak op blogs reageert, er ook veel mensen bij jou komen reageren. Dus als je zelf niet meer zo vaak reageert op andere blogs, dan lopen de reacties ook terug. Ik merk het bij mezelf ook. Andere blogs lees ik voornamelijk vanuit mijn eigen reactieveld. Ik click vaak even op de mensen die bij mij gereageerd hebben. Daarnaast heb ik nog wel een vast lijstje dat ik volg, maar zo fanatiek als ik vroeger blogs las en reageerde, dat doe ik niet meer. Ik zou ook niet weten hoe ik dat zou moeten doen, want dat kost veel tijd joh!

Bloggers reageren op andere blogs

En dan komen we eigenlijk ook meteen bij het volgende punt, namelijk.. de meeste reacties komen van andere bloggers. Collega Andrea van Trendymommy gooide om die reden zelfs haar reactieveld dicht. Haar statement was: “Ik blog niet voor andere bloggers. Dat is niet mijn doelgroep”. Ze heeft wel een Facebook comments plug-in, dus als mensen reageren dan is dat zichtbaar op Facebook (afhankelijk van de profiel instellingen).

Op zich is mijn kern doelgroep ook niet collega bloggers, maar er zijn natuurlijk wel collega bloggers die in mijn doelgroep vallen. En als ik de Let’s Talks schrijf dan heb ik natuurlijk wel vaak collega bloggers in mijn achterhoofd, al merk ik ook dat er veel niet-bloggers zijn die daar op reageren of over mailen. Want dat laatste gebeurt natuurlijk ook. Sommige mensen mailen je in plaats van te reageren. Ook prima. Als het aardige betrokken mailtjes zijn, vind ik dat soms nog leuker.

Zijn reacties leuk om te krijgen?

Ja! De meeste reacties wel. Zeker als iemand je blog echt heeft gelezen en een reactie plaatst vanuit haar/zijn gevoel. Dat zal elke blogger beamen, dat is toch een soort waardering voor de blog die je hebt geschreven. Ik denk dat daarom bloggers ook vaak bij elkaar reageren, omdat ze weten dat het leuk is om reacties te krijgen. Maar wat ik net ook al schreef, veel reacties komen binnen via social media dus dat zijn ook gewoon reacties.

LEES OOK >>> Let’s Talk: Let’s Talk: Reacties op je blog. Welke soorten zijn er? En welke zijn done en not done?

Zijn reacties nodig?

Nee, bij de meeste blogs natuurlijk niet. Als je om advies vraagt en je reactiescherm blijft leeg, dan is dat natuurlijk wel een beetje treurig, maar wel of geen reacties zorgt in de meeste gevallen niet voor levensbedreigende situaties. Zelf heb ik er ook wel eens over getwijfeld om de reacties helemaal dicht te gooien? Mensen reageren toch overal en nergens. Maar ik had toch een goede reden om het niet te doen.

Is het erg dat er niet meer zo veel onder blogs gereageerd wordt?

Absoluut niet. Het enige is, dat ik het in sommige gevallen jammer vind. Op zich als ik een persoonlijke blog schrijf, dan vind ik het prima dat daar niet onder gereageerd wordt. Dat mensen op Facebook of via de mail reageren, is net zo leuk. Maar als ik een blog artikel schrijf met tips en iemand komt op Twitter met nog een leuke tip, dan vind ik het wel zonde dat die niet onder de blog staat. Omdat andere lezers wellicht ook wat aan die tip hebben en dan staat alles lekker leesbaar onder elkaar. Ik zie ook dat veel mensen ook de reacties lezen. Dat weet ik omdat er vaak gereageerd wordt op reacties van andere lezers.

Bovendien vind ik het bij de Let’s Talks jammer als er via de andere social media wordt gereageerd. Dat zei ik laatst ook al op Twitter. Juist omdat deze blogs om de interactie en discussie gaan en omdat ik ook hier weet dat veel lezers JUIST de reacties erop lezen. Daarnaast wordt er dan soms hetzelfde gereageerd op bijvoorbeeld Facebook als onder de blog en dan moet ik de vraag twee keer beantwoorden of dezelfde discussie twee keer voeren.

Maar goed.. dat is het enige en dat gezegd hebbende stel ik nu de vragen aan jou:

Reageer jij nog wel eens op blogs? Of reageer je ook minder of helemaal nooit? Ben jij zelf blogger en hoe zie jij dat? Vind je het jammer of niet? Ik ben benieuwd! Praat je mee?

Let’s Talk!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto © Light and Dark Studio via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

38 COMMENTS
 • Janneke
  2 jaar ago

  Ik denk zelf dat het vaak toch een kwestie is van geen tijd hebben. Instagram en FB hebben de like knoppen waardoor je direct een ‘soort van’ recatie kunt geven. Voor een blogreactie moet je even de tijd nemen.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Hi Janneke, ik heb je website verwijderd uit het reactiescherm. Zou je mijn disclaimer kunnen lezen. Heb je een factuuradres voor mij? Als de factuur betaald is, zet ik de website terug en haal ik deze reactie weg!

 • Yvonne
  2 jaar ago

  PS dat ‘bloggers onder elkaar’ is trouwens ook wel een reden dat ik tot nu toe niet meedoe aan tags en dat soort dingen. Ik vind het niet altijd de meest interessante artikelen opleveren.

 • Yvonne
  2 jaar ago

  Als beginnend en niet héél frequent blogger is het wel jammer dat er zo weinig gereageerd wordt. Maar heel eerlijk? Ik ben zelf ook pas wat meer gaan reageren sinds ik zelf actief blog. Nu vind ik het eigenlijk best leuk om een aantal blogs te volgen, en ook te reageren. Maarja, ik val dus intussen ook onder de categorie ‘reactie van medeblogger’… En sinds ik doorkreeg dat ook veel andere (en ook grotere) blogs vooral veel respons krijgen van andere schrijvers, vind ik het wat minder erg dat ik weinig reacties krijg. Het is gezellig hoor, maar daar doe ik het niet per se voor 🙂

 • Stephanie
  2 jaar ago

  Ik was een echte ‘lurker’ voor ik begon met bloggen. Nu snap ik dat het leuk het is als iemand de moeite neemt om te reageren, maar ik snap ook dat veel mensen zich niet geroepen voelen of het teveel moeite vinden. Probeer regelmatig te eindigen met een ‘call to action’ en dan oogt het wel wat droevig als de comments uitblijven haha.

 • Josine
  2 jaar ago

  Ik merk het ook en het is inderdaad jammer. De interactie op social media is wel groter, dus het klopt misschien wel wat je schrijft. Toch vind ik het leuk om een reactie te krijgen. Daarom reageer ik ook op andere bloggers. Ik vind het geen “like for like” geval, maar eerder tonen van respect. Dus bij deze r-e-s-p-e-c-t girl 😛

 • Kirsty
  2 jaar ago

  Ik reageer bvk onder de blog, tenzij de pagina niet reactievriendelijk is ingericht.en alleen als ik iets te melden heb, niet om het reageren an sich. Als iemand zijn/haar blog deelt via SoMe dan ook wel eens daar, als t op de blog te moeilijk is ingericht.
  Veel bloggers hier trouwens 😀
  Ik blog niet.
  Stond er de eerste keer wat leesbaarder maar kreeg een foutmelding en kon opnieuw typen 🙄

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Lijkt me ook heel zinnig hoor, om alleen te reageren als je iets te melden hebt 😉 Kreeg je een foutmelding van de site trouwens? Dank voor je reactie Kirs. Stel ik zeker op prijs!

 • Jacqueline
  2 jaar ago

  Ik reageer zelf liever op een blog dan op een facebookpagina. Ook vanwege het leesbare, hou het zelf het liefst ook allemaal bij elkaar. Maar ik merk ook dat er op Facebook vaak eerder gereageerd wordt, zeker op een besloten groep. Bij sommige artikelen vind ik dat wel jammer, lijk ik wel een beetje een loner op mijn blog zonder reacties, haha!

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Ik reageer ook minder graag op FB. Zeker niet als het openbaar is.

 • Anne
  2 jaar ago

  Ik was altijd een stille lezer, maar ben meer gaan reageren sinds ik actiever blog. Toch komt het nog regelmatig voor dat ik een blog wel lees en niet reageer. Soms heb ik niets zinnigs te zeggen, soms heb ik geen tijd om te reageren. Als ik reageer moet het in ieder geval een toevoeging zijn. Dat mensen dan doorklikken naar mijn blog is leuk, maar daar doe ik het niet (meer) voor. Ik merk dat mijn doelgroep alleen reageert via bijvoorbeeld Facebook, waardoor het lijkt alsof ik geen interactie heb op mijn blog. Maar goed, het belangrijkste is dat de interactie er wel is 🙂

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Zo lang jij weet dat er interactie is, prima toch.

 • Joitske Hulsebosch
  2 jaar ago

  Ik krijg ook niet veel reacties, maar schrijf ook wel ‘affe’ artikelen. Ik merk dat een opener artikel meer reacties krijgt. Verder vind ik het logisch dat mede bloggers reageren, dat is toch je blogging community

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Ik heb even gekeken naar je blog en ik denk dat jij voornamelijk content zendt, dus dan is het sowieso anders. Wat je zelf ook al zegt.

 • Nathalie
  2 jaar ago

  Ik heb ook een vaste lijst. Ik probeer bij artikels die ik leuk vind altijd wel te reageren. Wat mij soms tegenhoudt is dat je vaak al je gegevens opnieuw moet invullen. Soms onthoudt je computer dit wel 🙂 Gelukkig nu ook. Ik probeer echt wel te reageren, ook bij collega bloggers want waarom zou ik niet voor hen ook bloggen?

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Vind ik ook irritant. Daarom reageer ik ook niet bij disqus of blogger blogs. Moet je vaak een hele riedel invullen. Het comment systeem moet wel gebruiksvriendelijk zijn.

 • Haydée
  2 jaar ago

  Ik heb vroeger heel vaak blogs gelezen zonder te reageren. Het is maar sinds ik zelf een blog heb dat ik weet hoe leuk het is als iemand een reactie plaatst onder een artikel. Daarom ben ik zelf ook vaker beginnen reageren als de inhoud van een artikel me aantrekt. Ik maak dus eigenlijk de tegengestelde beweging. 😉

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Ja grappig! Maar nu weet je ook pas hoe leuk het is om reacties te krijgen 🙂

 • Sabine
  2 jaar ago

  Ik reageer nog wel regelmatig, maar alleen als een artikel een reactie van mij uitlokt. Dus niet reageren om het reageren zeg maar. Zelf merk ik ook dat de meeste reacties op mijn artikelen toch met name op Instagram en in mindere mate op Facebook komen. Soms vind ik het dan jammer als een artikel 0 reacties heeft op mijn blog (maar dan meestal wel tientallen op insta). Aan de andere kant is het sowieso leuk om reacties te krijgen, dus probeer ik me daar gewoon op te focussen. Dank voor dit artikel. Het heeft me ertoe aangezet om weer vaker te gaan reageren (zoals nu).

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Ha! Dat is mooi. Reageren om het reageren hoeft van mij ook niet hoor. Liever een echte reactie dan een ‘opvulreactie’. Zoals vandaag.. die blog gaat echt viral, maar er wordt niet op gereageerd. Dat begrijp ik bij dat soort onderwerpen ook wel 😉

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Ik reageer net twee keer bij jou trouwens, maar ik zie het niet op de site? Terwijl ik zooo enthousiast werd van je blog 😉

   • Sabine
    2 jaar ago

    Ha Karen! Wat leuk om te horen, dank je wel! Je comment stond nog op moderatie, maar blijkbaar kreeg je hier geen melding van? Ik ga er even naar kijken.

 • Annette
  2 jaar ago

  Ik heb wel een vast lijstjes blogs die ik langs ga omdat ik die al heel lang volg en dat verwacht ook wel te blijven doen. Andere blogs komen en gaan en daar voel ik me minder geroepen om te reageren maar als een artikel me aanspreekt vind ik het altijd leuk om een reactie achter te laten, wat jij al aangaf het is ook een stukje waardering voor een collega-blogger 🙂

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Ja dat heb ik ook. Maar bij jou lees ik dus bijvoorbeeld wel vaak, maar heb de laatste tijd niet gereageerd omdat ik ook van alles weer moest invullen en dan alsnog een foutmelding kreeg….

   • Annette
    2 jaar ago

    Ja ik snap niets van die foutmelding. Heb bij mezelf geprobeerd te reageren via computers van mijn collega’s 🙂 maar dat ging goed, ik weet dus niet waar hem dat in zit. Maar fijn dat je nog komt lezen 🙂

 • Maaike
  2 jaar ago

  Ik reageer zelf een stuk minder onder andere blogs en lees er zelfs een stuk minder dan voorheen. Wel krijg ik zelf steeds meer comments op mn artikelen maar ik merk dat dat vaak mensen zijn die hun eigen blog alleen maar willen promoten. En dat vind ik dan ook weer jammer.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Ja vind ik ook jammer hoor. Net als die spam reacties op instagram. Hoeft van mij niet zo. Dan maar niets.

 • Annika
  2 jaar ago

  Ik heb een (te lange) vaste lijst met blogs die ik lees, in verschillende categorieën. Sommige zijn puur leesplezier, andere zijn research en studie voor mijn eigen blog. Ik reageer als ik iets zinnigs te zeggen heb. Ik zie namelijk ook heel vaak voorbij komen in de reacties “leuk artikel” en verder niks, maar dan natuurlijk wel een klikbare naam naar de eigen blog. Vraag me dan altijd af of iemand wel heeft gelezen, of dat ze alleen een link naar hun eigen site willen achterlaten.

  Zelf ben ik ook begonnen met reageren vanuit eigenbelang, in de hoop dat mensen doorklikken naar mijn blog. Voor ik blogte, las ik vrijwel nooit blogs. Nu wel, ik ga dagelijks mijn hele lijst af en heb helaas niet de tijd om overal inhoudelijk op te reageren. Het doorklikken naar mijn blog is leuk, maar vind ik niet meer zo belangrijk, ik reageer omdat ik graag laat weten dat ik het artikel waardeer en er iets aan heb. Op social media kom ik niet verder dan iets liken of een hartje, ik reageer daar verder bijna nooit.

  O, enne, leuk artikel! 😀

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Hahaha, de ‘leuk artikel’ reacties kunnen me ook gestolen worden.

 • Ik probeer eigenlijk bij alles wat ik lees een reactie te geven. Als ik echt niks zinnigs kan vermelden dan laat ik het erbij maar dat komt zo weinig voor. Soms vind ik het wel jammer als er geen reacties onder mijn geschreven artikelen staan.. maar goed er zijn ergere dingen in het leven😉

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Ik zie zelfs bij heel goed gelezen blogs nauwelijks of geen reacties, dus dat is niets persoonlijks. Het is gewoon enorm veranderd dat bloggen.

 • Jantine
  2 jaar ago

  Ik zie ook minder reacties, maar reageer zelf ook minder. Vaak vind ik dat wel jammer, want ik vind het zelf zo leuk om reacties te krijgen, en ergens ook om te reageren. Ook ik neem er vaak de tijd niet meer voor, of ik heb niet echt iets zinnigs bij te dragen voor mijn gevoel (hetzelfde wat Nathalie heeft dus), of een combinatie daarvan. En natuurlijk is het geen ramp of zo, maar soms is het gewoon jammer.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Het is wel een vicieuze cirkel, als je zelf niet reageert, krijg je ze vaak ook niet meer; reacties.

   • Jantine
    2 jaar ago

    Klopt zeker. Ik neem me sowieso vaak voor om meer te reageren, juist omdat ik weet hoe leuk reacties zijn, en dan merk ik daar andersom ook weer door dat ik meer reacties krijg.

 • Sonja
  2 jaar ago

  Ik merk het ook, echter het is voor mij geen ramp. Ik kan mij ook nog iets bedenken als statistieken die flink dalen hierdoor en je dus voor PR minder aantrekkelijk bent. Mits je niet al ‘binnen’ bent, want dan is het volgens mij geen kip/haan die er naar kraait.
  Ik heb ook een vaste lijst, omdat ik ze leuk vind om te lezen. En bij sommige kom ik niet meer omdat ik verveeld raakte. Eerlijk is eerlijk… zal een ander vast ook over mij zeggen en dat mag, smaken verschillen.
  Ik ben vooral tegen op die georganiseerde misdaad 🙈 van InstaPods. Ik zit blijkbaar ook in 1, wist niet eens dat het zo heette, maar er zijn geen regels, pfiew anders was ik er al uitgestapt, maar de meiden zijn te leuk. Maar die dames die je facebook groep vol besmeuren met oproepjes… sorry, daarvoor zat ik niet in de groep. Bij bloggers gezocht werd ik dan ook een beetje ‘bozig’ toen iemand het daar plaatste. Vond het de plank misslaan.
  Ik reageer soms spontaan op een blog die voorbij komt en ik zie dat iets mij aanspreekt. Voor de rest is het ook jammer, want om nou een show op te voeren in een lege zaal?

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Vaak komen reacties dus niet overeen met de hoeveelheid lezers, maar desondanks is het leuk om ze te krijgen!

 • Nathalie
  2 jaar ago

  Herkenbaar! Als blogger ervaar ik dat ook, moet zeggen dat de reacties die er nu zijn in de meeste gevallen van niet bloggers zijn. Maar regelmatig zijn er gewoon helemaal geen reactie op de site maar op instagram en facebook wel… het is geen probleem maar ergens vind ik het wel jammer.

  Ik lees graag op andere blogjes, al ben ik wel selectief! En het reageren? Tja ik doe dat alleen als ‘zinnig’ is of als ik een (naar mijn idee) goed antwoord heb.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Dat is helemaal prima, niemand zit op niet-zinnige reacties te wachten behalve die mensen die ook in die groepjes zitten om verplicht bij elkaar te reageren 😉

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.