TOP
wat kun je doen tegen hacken
Editorial

What the hack! (over die keer dat ik gehackt werd en wat je kunt doen tegen hacken)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

“Wat is er met jouw site aan de hand????”
Zie ik staan als ik het smsbericht van een vriendin open. Het is het eerste dat ik lees als ik wakker word en ik begrijp er niets van. Alsof ik het de tweede keer wel ga begrijpen, lees ik het nog een keer, maar ik heb geen idee waar ze het over heeft. Heb ik iets raars geblogd? Staat er een rare advertentie op mijn site?

“Wat dan?” sms ik terug.
Maar ik krijg geen antwoord.

Ik loop naar mijn bureau en zet mijn desktop aan. Dat lijkt natuurlijk zes keer zo lang te duren als normaal. Wanneer mijn computer eindelijk is opgestart en ik via mijn internetbrowser mijn site open, schrik ik me een ongeluk. Op de homepage staan allerlei oorlogsafbeeldingen van marcherende militairen met nare uniformen en laarzen aan. Een soort fascistische propaganda. De teksten die erbij staan, kan ik niet lezen omdat ze in een andere taal zijn, maar het belooft niet veel goeds.

Is dit wel mijn site?

Ik check het webadres omdat ik me niet kan voorstellen dat dit klopt. Is dit wel mijn site? Maar er staat toch echt de naam van mijn blog in de adresbalk.

In paniek probeer ik mijn dashboard te openen, maar ik kan niet in mijn eigen site inloggen. Het zweet breekt me uit. Wat is dit? En wat kan ik hier tegen doen? Waarom doet iemand dit? Is dit illegaal? Wordt er nu via mijn site nare propaganda verspreid. Help!

Het is zeven uur ’s ochtends. De dag is net begonnen en ik zit nu al in zak en as. Ondertussen krijg ik meer sms’jes, zie ik via msn allerlei chats binnenkomen en gaat mijn telefoon over. Het is een vriend.

“Ka, je moet je hosting bellen of mailen”, vertelt de vriend die me belde. Ongeveer tweeënhalf paniekerige uren later, krijg ik mijn hostingpartij te pakken. Gelukkig hebben zij het een paar uur later gefikst en zie ik als ik mijn homepage open, gewoon weer mijn eigen vertrouwde pagina.

Mijn site was gehackt.

Het gebeurde, denk ik zo’n jaar of 8 geleden, maar het zweet breekt me nog uit als ik er aan terug denk.  Uiteindelijk bleek er zo’n halve dag (inderdaad) fascistische propaganda op mijn site gestaan te hebben.

Wie dat heeft gedaan en waarom weet ik nog steeds niet. Maar ik weet wel dat ik het heel naar en oncomfortabel vond. Alsof mijn huis gekraakt was en iemand aan al mijn bezittingen had kunnen zitten.

Bovendien was ik hierdoor echt bang dat ze ook achter andere wachtwoorden hadden kunnen komen en ze straks wellicht ook toegang tot mijn bankrekening hadden?

Voor de zekerheid veranderde ik al mijn wachtwoorden.

Het was een vervelende, maar achteraf ook een nuttige les, want je moet het hackers en ander gespuis natuurlijk niet te makkelijk maken. Dit liep met een sisser af, maar het had natuurlijk ook vervelender af kunnen lopen.

Wat kun je doen tegen hacken?

Sindsdien ben ik nog al paranoia voor hackers. En dat is wel een reeële angst, want iedereen kan gehackt worden. Zelfs als je geen website hebt. Gelukkig valt er wel wat tegen te doen! Je kunt jezelf beschermen tegen internetcriminelen, zodat ze niet bij jouw persoonlijke gegevens kunnen.

Welke stappen kun je doorlopen zodat het minder makkelijk wordt voor hackers om toe te slaan? Ik deel de belangrijkste tips met je:

1. Sterk wachtwoord

Veel mensen gebruiken te makkelijke wachtwoorden, of overal hetzelfde wachtwoord voor. Niet handig! Een beetje handige hacker, kan jouw (makkelijke) wachtwoord zo raden. Maar als je een moeilijk wachtwoord hebt, dan is dat voor een hacker bijna niet mogelijk.

Het beste is om een wachtwoord te kiezen dat uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters en vreemde tekens bestaat. Je kunt ook gebruik maken van wachtwoord generator.

2. Geen standaard gebruikersnaam

Naast je wachtwoord is ook je gebruikersnaam belangrijk om goed over na te denken. Een van de manieren waarop hackers websites proberen te hacken, is door middel van brute force attacks. Ze proberen dan je gebruikersnaam en wachtwoord te raden om zo in te loggen in je dashboard.

Om je een voorbeeld te geven: Op veel WordPress websites is de gebruikersnaam gewoon ‘admin’ en hackers weten dat natuurlijk. Vervolgens hoeven ze dan alleen nog maar het wachtwoord te raden.

3. Eigen computer beveiligen

Natuurlijk is het ook belangrijk dat je je eigen laptop/desktop beveiligt met een goede virusscanner en firewall. Mocht je net als ik, gebruik maken van Apple, dan is dat niet nodig.

4. Gegevens niet met iedereen delen

Ook belangrijk; deel je gegevens niet met Jan en Alleman. Dat je eventuele partner je inlogs weet, is prima. Maar pas op met andere gegevens. Je weet het maar nooit?

5. Schrijf wachtwoorden niet op

Gebruik een speciaal bestand voor je wachtwoorden, of verzin een codetaal om ze op te schrijven. Maar als je ze gewoon ergens achterin je agenda 1 op 1 opschrijft, maak je het mensen die kwaad willen wel heel makkelijk.

6. Back-ups maken

En mocht je dan toch gehackt worden, dan is het wel handig als je een back-up van je website hebt gemaakt. Zowel van de bestanden als van je database! Als je dat hebt gedaan, kun je de gehackte versie verwijderen en de oude bestanden meteen weer terugzetten.

Ben jij wel eens gehackt of heb je iets anders vervelends meegemaakt zoals een phishing mail? Heb je alles nu goed beveiligd? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs, Karen

P.S. Ik plaats binnenkort ook een artikel hoe je je blog/wordpress kunt beveiligen tegen hackers!

Uitgelichte foto via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.