TOP
wat kun je doen tegen een koortslip
Health

Wat kun je doen tegen een koortslip? Wat zijn de do’s en don’ts?

“Shit”, riep ik vorige week heel hard tegen mezelf. Ik voelde iets tintelen op mijn lip en toen ik met mijn vinger voelde, ontdekte ik het begin van een koortslip. De laatste keer dat ik er een gehad had, was vijf jaar geleden, ik weet het nog goed, we waren op vakantie vlak na onze huwelijksreis. Een koortslip komt nooit goed uit, maar met een baby in huis, HELEMAAL NIET. En dus zocht ik panisch online naar tips hoe ik zo snel mogelijk van dat kreng af zou komen (de koortslip duh) en verhip het werkte. Wat kun je tegen een koortslip? En wat zijn de do’s en don’ts? Ik deel de tips met je. Behoor jij tot de 80% van de wereldbevolking die het herpes virus bij zich draagt? Stay dan zeker tuned

Wat kun je doen tegen een koortslip?

1. Niet aankomen!

Het is zo verleidelijk; een beetje pielen aan je lip. Maar je kunt de blaasjes dus beter niet met je vingers aanraken. Tenminste… als je niet wil dat het virus zich verspreidt. Het kan namelijk ook op je wang of in je ogen terechtkomen.

2. Handen wassen

Als je besmetting wil voorkomen, was dan regelmatig je handen. Zeker als je koortslip nog in de beginfase is (blaasjes met vocht) en als je een baby hebt of verzorgt.

3. Pijnstillers

Hiervoor kun je ijsblokjes gebruiken. Door de koeling kan je de ergste pijn even verminderen, maar pas op, want het ijs kan ook de slijmvliezen van de lip beschadigen. Dus niet te vaak en niet te lang met ijs op je lip.

Ook kun je een pijnstillende zalf gebruiken (lidocaine crème). Dat heb ik zelf gelukkig nooit nodig gehad.

4. Indrogende crème

Wat dan wel weer handig is, als je een baby in huis hebt, dat je vaak Sudocrem of andere crème met zink bij de hand hebt. Een indrogende crème, bijvoorbeeld een vette crème met zinkoxide of zinksulfaat zorgt ervoor dat de blaasjes eerder indrogen en helpt ook nog tegen de jeuk.

5. Zoethout

Dit schijnt vrij effectief te helpen tegen een koortslip. Je kunt ook zoethoutthee drinken, maar niet te veel, want het is bloeddrukverhogend.

6. Tea Tree Oil

Dit wondermiddel helpt zo ongeveer overal tegen. Het heeft een anti virale werking en helpt dus ook tegen een koortslip.

7. Appelcider azijn

Nog zo’n wondermiddel. Appelcider azijn is bloeddrukverlagend en kun je ook met een wattenschijfje aanbrengen op je koortslip.

wat kun je doen tegen een koortslip tips

8. Antivirale crème

Al die antivirale crèmpjes (zofirax, xeprastick, aciclovir, penciclovir, etc. etc.) hebben stiekem maar een beperkt effect. Ik wist het ook niet, maar het blijkt dat ze de duur van de pijn en de wondjes maar met 1 dag kunnen verkorten. Of dat nou de moeite waard is?

9. Vitamine C & D

Je krijgt een koortslip doordat je weerstand niet goed is. Vitamine C & D kunnen je weerstand weer verhogen.

10. Zon & Kou

Zon en kou kunnen een koortslip verergeren. Als de zon heel erg schijnt, kun je het beste een lipproduct met een zonnefilter op je lippen smeren. Als het extreem koud is, houd je lippen dan goed vet met bijvoorbeeld vaseline.

Een koortslip voorkomen?

 • Zorg dat je niet in aanraking komt met het virus. Dus bijvoorbeeld niet kussen met iemand die al een koorslip heeft of uit zijn/haar glas drinken.
 • Een goede weerstand. Je bent vatbaarder voor een koortslip als je weerstand laag is.
 • Geen stress. Stress blijkt een van de grootste veroorzakers van een koortslip te zijn.

Niet doen als je een koortslip hebt?

 • Voor baby’s zijn koortslippen enorm gevaarlijk. Vooral voor baby’s onder de 4 maanden wiens afweersysteem nog niet optimaal werkt, is het levensgevaarlijk, maar voor oudere baby’s ook. Ze kunnen onder andere hersenvliesontsteking krijgen en dat kan slecht aflopen. Je kunt dus beter je/de baby geen kusje geven of te heftig knuffelen. Laat de baby ook vooral niet aan je koortslip zitten met zijn handjes.
 • Niet alleen een baby kun je beter niet zoenen, een eventuele partner daar moet je je ook maar even bij beheersen. Ook orale seks kun je beter even achterwege laten, want door een koortslip kun je zelfs genitale zweertjes krijgen. Dat lijkt me geen pretje.
 • Washandjes en handdoeken kun je maar beter een keer gebruiken en daarna in de was gooien. Een handdoek delen met een gezinslid is ook geen goed idee.
 • Dezelfde toiletartikelen, hetzelfde bestek en/of glas gebruiken van iemand die geen koortslip heeft, kun je ook maar beter achterwege laten.

In principe hoort een koortslipuitbraak maar 7 tot 10 dagen te duren, dus als het goed is, ben je er ook vrij snel weer van af. Als het langer duurt, of als je er erge last van hebt, kun je het beste even de huisarts bellen.

Heb jij wel eens last van een koortslip? Heb je zelf nog een tip? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Bronnen artikel: Gezondheidsnet.be & Optimalegezondheid.com.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in Zandvoort / getrouwd met Mark / mama van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / kat Bada Bing / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

6 COMMENTS
 • Jeannine
  2 maanden ago

  Handig artikel Karen! En super leuke website. Ik kijk m’n ogen uit..

  Ik smeer er trouwens wel eens tandpasta op als ik geen creme in huis heb !

 • Bieke
  11 maanden ago

  L Lysine is een aminozuur dat het herpes virus inpakt en dus voorkomt dat het uitbreekt tijdens je menstruatie/wintersport/zonvakantie. Een paar dagen voor die tijd beginnen met 1000 mg. per dag is een tablet en doorgaan tot 2 dagen nadien.
  Als de koortslip er al is, beginnen met 2 dagen 2000 mg dan 1000 mg per dag tot 2 dagen nadat hij weg is.
  Tabletten 1000 mg. gewoon te koop bij drogist en gezondheidswinkels de Tuinen enz.

 • Sonja
  12 maanden ago

  Ik heb er nog nooit 1 gehad ondanks dat mijn man en schoonmoeder ze vaak hebben! Denk dat ik goeie ‘killers’ in mij heb!

 • Loes Hofstede
  12 maanden ago

  Mijn moeder heeft er ook vaak last van, maar gelukkig heb ik het (nog?) niet. Daar ben ik wel blij om, want met de kids was dat inderdaad niet erg handig. Leuk om te lezen wat er allemaal tegen zou helpen, ik zal het mijn moeder eens laten lezen, wie weet kan zij er wat mee.

 • Annette
  12 maanden ago

  Gelukkig nog nooit last van gehad *klopt af*

 • Jacqueline
  12 maanden ago

  Bij mij komt er al snel 1 naar boven als ik last van stress heb of mijn weerstand lager is. Heel irritant. Ik doe in ieder geval heel erg mijn best om te voorkomen dat mijn kinderen het krijgen. Je hebt ook van die plakkertjes ervoor, niet heel prettig om te gebruiken, maar voor mijn gevoel is het dan net wat meer afgeschermd. Die gebruikte ik toen mijn kinderen wat jonger waren en nog graaiarmpjes hadden. 😉
  En met glazen, bekers, flesjes drinken let ik altijd op. Zeker peuters willen nog wel eens zomaar een glas pakken en aan de mond zetten.
  Tegenwoordig verbied ik mijn kinderen om mijn lippenstift te gebruiken, ook als ik geen koortslip heb. Had pas een nieuwe gekocht en heb ze toen even blij gemaakt met het testen ervan, haha.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram

 • En nu allemaal naar Karenz. om de nieuwe PEAKS te lezen 😂😂😂👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#rockstar #toddler #toddlerlife #karenznl #lifestyleblogger #personalpeaks #robinjameson #binkie
 • About last night... 🍸🍾🍹🥂
.
.
.
#friends #love #instafriends #party #girlsnightout #funfunfun #nikkiemoments #friendshipgoals
 • Deze kleine wijsneus zette vandaag zijn eerste stappen. Ik had geen idee dat ik ZO trots kon zijn. En hij, denk ik, ook niet ♥️🙌🏻🐴
.
.
.
#robinjameson #firststeps #dreumes #toddlerlife #instatoddler #proudmom #minirodini
 • L♥️VE
Fijne Valentijnsdag! Ik doe even een #throwback naar onze honeymoon in 2012 toen we nog jong waren en konden uitslapen... maar hé... wat is het ontzettend prachtig en machtig om onze liefde nu te kunnen delen met meneertje knuffelbeertje.... 👪 want liefde is toch nóg mooier als je het kan delen?
Op de blog vertel ik vandaag waarom wij een goede match zijn in de liefde!
.
.
.
#love #liefde #valentinesday #valentijnsdag #throwback #honeymoon #couplegoals #instalove
 • 5 maanden slik ik een aantal beauty supplementen van Oenobiol. Vandaag vertel ik je hoe me dat bevallen is! 🙍🏻‍♀️👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#beauty #beautysupplement #revealyourinnerbeauty #instabeauty #naturalbeauty #selfportrait #organic #oenobiol #karenzpartner
 • Wij wilden naar buiten, maar het is hier aan het sneeuwen. En dus spelen we maar een beetje binnen, nemen we bewogen ussies terwijl we lekker aan het twinnen zijn 👯‍♀️👯‍♂️
Goed weekend alvast peeps!
#liefde #anecdote #motherandson #motherhood #momlife #toddlerlife #moederenzoon #robinjameson
 • 🔆 is shining! Het belooft weer zo’n mooie wintersport dag te worden. En er staat een nieuwe Personal Peaks online met dreumes dingen, het huisvrouwen examen en overstekend wild 🦌🦌🦌Fijne dag! En 👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#personalpeaks #karenznl #lifestyleblogger #motherandson #toddler #toddlerlife #momlife #motherhood #robinjameson
 • ‘MAY YOUR COFFEE BE STRONGER THAN YOUR TODDLER’
Als je tenminste tijd hebt om je koffie te drinken... 🤦🏻‍♀️☕️ Vandaag was zo’n dag. Zo’n dag waar ik overmorgen heel hard om kan lachen. Maar als je dan die glimlach ziet, dan is het het toch allemaal wel driedubbel en dwars waard. Al kon ik ‘m vandaag wel even achter het behang plakken 🙄😣 #toddlerlife #dreumes #robinjameson #liefde #minirodini