TOP
Food Health

Wat doet kaneel voor je gezondheid? (want het is echt niet alleen lekker)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Heb je dat ook? Dat je kaneel bij de herfst en winter vindt horen? Ik hou er zo van.. van kaneel. Ooit, in een ver ver verleden, was kaneel duurder dan goud. Dat kunnen we ons toch echt niet meer voorstellen? Al is kaneel nog wel ‘goud waard’, want kaneel doet ontzettend veel goeds voor je gezondheid. Niet voor niets speelt de specerij in de Chinese – en Aryuveda geneeskunde al duizenden jaren een enorm belangrijke rol. Het wordt onder andere gebruikt tegen verkoudheid, obstipatie en krampen en voor de verbetering van energie, vitaliteit en bloedcirculatie. Inmiddels is ook de moderne wetenschap er van overtuigd dat kaneel niet zo maar een lekker goedje is dat je kan toevoegen aan je smoothie of taart. Wat kaneel allemaal kan, dat zocht ik voor je uit…

Wat doet kaneel voor je gezondheid?

Bloedsuikerspiegel

Kaneel helpt om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren, zodat je geen last krijgt van zoete snack attacks. ’s Ochtends een klein beetje door je thee, yoghurt of smoothie kan al wonderen doen.

Cholesterol

Een halve theelepel kaneel per dag verlaagt je cholesterol.

Antioxidanten

Kaneel zit boordevol sterke antioxidanten zoals polyphenol.  Deze beschermen het lichaam onder andere tegen vrije radicalen.

Een wetenschappelijk onderzoek vergeleek de werking van antioxidanten in 26 verschillende kruiden met elkaar en kaneel kwam hier als absolute winnaar uit. Het bleek zelfs beter dan knoflook en oregano.

Conserveringsmiddel

Door al die antioxidanten, werkt het als een natuurlijk conserveringsmiddel. Als je kaneel aan eten toevoegt, zorgt het ervoor dat bacteriën minder snel in het eten gaan zitten. Daardoor bederft je eten minder snel.

Ontstekingen

Ook fijn… door de antioxidanten die in kaneel zitten, kan het ook ontstekingen tegengaan en voorkomen. Daardoor zou je minder snel ziek kunnen worden. Het werkt preventief en actief.

LEES OOK >>> 12 feiten over honing

Geheugen

Dit vond ik echt superleuk om te weten…Ruiken aan kaneel verbetert je geheugen. De geur zet bepaalde gedeeltes van je hersenen namelijk aan het werk. Let op, ruiken is niet snuiven, want dat is niet zo prettig en kan zelfs gevaarlijk zijn!

Diabetes

Kaneel kan helpen bij de behandeling van diabetes type 2, doordat het de bloedsuikerspiegel verlaagt en de productie van insuline in het lichaam verhoogt.

Hart

Omdat kaneel kan helpen bij diabetes type 2 en het ook nog je cholesterol en bloeddruk verlaagt, kan het een gunstig effect op je hart hebben.

Je moet er dan ongeveer 120 milligram (verdeeld over de dag) van binnenkrijgen.

Schimmels/candida

Kaneel kan schimmels doden en gaat candida tegen.

Hoofdpijn en migraine

Het werkt tegen hoofdpijn en kan migraine verlichten.

Artritis

In combinatie met honing verlicht het pijn die wordt veroorzaakt door artritis.

Twee soorten kaneel

Hoewel ik dol ben op kaneel, ben ik pas recent te weten gekomen dat er twee soorten kaneel zijn, namelijk:

  • Ceylon kaneel: Dit staat bekend als het ‘echte’ kaneel.
  • Cassia kaneel: Het kaneel dat doorgaans gebruikt wordt (in de potjes in de supermarkt vind je cassia kaneel).

Tip: Cassia kaneel doet veel minder voor je gezondheid dan het echte Ceylon kaneel.

Nou niet allemaal massaal aan de kaneel gaan, want in grote hoeveelheden wordt het giftig. Het kan de lever te heftig belasten. Maar grote hoeveelheden zijn ook echt grote hoeveelheden, met een potje uit de supermarkt kun je maanden doen.

Zelf hou ik enorm van kaneel en gooi ik het door cakes, smoothies, koffie, maar ook door mijn rijst en andere hartige gerechten.

Ben jij ook zo dol op kaneel? Waar gebruik jij kaneel allemaal voor? En heb jij nog andere punten die je kunt toevoegen qua wat het voor je gezondheid doet? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,

Karen

Bronnen artikel en meer informatie: MedicalNewsToday, Healthline & the Alternative Daily.

Uitgelichte foto via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in Zandvoort / getrouwd met Mark / mama van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / kat Bada Bing / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

7 COMMENTS
  • Liset
    9 maanden ago

    Interessant! Ik wist niet dat het je bloedsuikerspiegel stabiliseert. Heel handig voor mij, want ik schommel daar nogal mee. Echt leuk om hier meer over te weten.

    • Karen
      9 maanden ago
      AUTHOR

      Dan valt dit te proberen!

  • Anne-Marie
    9 maanden ago

    Ik ben dol op kaneel. Klinkt wellicht gek, maar doe vaak een snufje in de tomatensaus of tomatensoep. Smaakt super lekker. Herinner me ook dat je tijdens je zwangerschap moet uitkijken met het eten van kaneel maar volgens mij moest je dan echt wel grote hoeveelheden consumeren.

    • Karen
      9 maanden ago
      AUTHOR

      Oh dat is wel een interessante tip.

      Qua zwangerschap is het tegenstrijdig. Kaneel is verwarmend en dat is goed als je zwanger bent (vooral aan het begin), maar te veel is niet goed omdat het giftig is. Maar te veel kaneel is sowieso niet goed voor de lever.

  • Annette
    9 maanden ago

    Zalig, ben dol op kaneel dus dat het goede eigenschappen heeft is mooi meegenomen

  • Marloes
    1 jaar ago

    Hoi Karen, misschien ook goed om even uit te leggen dat er verschillende soorten kaneel zijn. De meeste supermarkt kaneel is eigenlijk niet de echte en bezit de bovenstaande eigenschappen niet of in veel mindere mate. Supermarkt kaneel wordt vaak gemaakt van Cassia. Ceylon smaakt net even anders en bevat wel de genoemde eigenschappen.

    • Karen
      9 maanden ago
      AUTHOR

      Ik heb het verwerkt Marloes 🙂

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.