TOP
Lifestyle

Wat betekent muziek voor jou? 4 vrouwen vertellen…

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Wat betekent muziek voor jou? In mijn leven speelt muziek een behoorlijk grote rol. Ik sta er letterlijk mee op en ga er mee naar bed. Muziek hoort bij mijn leven zoals ademen, eten, liefde en gezelligheid. Uren kan ik over muziek praten, maar vandaag laat ik 4 andere vrouwen aan het woord. Wat voor soort muziek vinden zij het mooist? Met welke soort hebben ze niets? Door welk liedje denken ze terug aan hun jeugd? Wat is hun liefdesverdriet nummer? Van welke muziek worden ze blij of emotioneel? En wat vinden zij het allermooiste nummer ooit gemaakt. 4 vrouwen vertellen… Komen hun muzieksmaken overeen met die van jou?

wat betekent muziek voor jou chantal bakker

Chantal Bakker (29) woont samen met haar vriend en zoon Diño (2) in Diemen. Chantal is zwanger en eind deze maand verwachten ze een dochtertje. Ze schrijft/reviseert allerlei soorten teksten en is bewustzijnscoach.

‘Muziek betekent alles voor me, het kan me maken en breken, als het voelbaar vanuit de ziel is geproduceerd. Van kleinsafaan heb ik gedanst, ook professioneel, wat betekent dat het belangrijk is om muziek op een dieper niveau aan te voelen. Niet alleen de tekst of instrumenten, maar alle losse delen die een geheel vormen, gecomponeerd door iemand die zijn gevoel erin heeft gelegd.

De mooiste muziek? Vind ik moeilijk, dat is heel gevarieerd en afhankelijk van mijn bui. Ik word wel het meest blij van kalme doch vrolijke tropische muziek, zoals samba bossa nova. Alles waar ‘hard’ voor staat daar heb ik niets mee. Ik word daar agressief van. Ook smartlappen trek ik niet heel lang, al zijn er ook Nederlandstalige nummers die me kippenvel bezorgen. Commerciële liedjes waar geen diepgang in zit, vind ik ook niets. Dat is net als een kindertekening verkopen alsof het een ‘Van Gogh’ is.

Het nummer dat me aan mijn jeugd doet denken is ‘Push the Feeling On’ van The Nightcrawlers, omdat dat ik daar mijn eerste choreografie op heb geleerd. Ik was een jaar of 8 en het was de eerste keer dat ik bewust verliefd was op muziek.
Mijn eerste liefdesverdriet nummer was een nummer van Cher ‘Life after Love’. Ik was voor het eerst naar een kinderdisco geweest van de brugklas. Eindelijk had ik de moed verzameld om de jongen waar ik al een tijdje verliefd op was, te vertellen wat ik voor hem voelde. Hij voelde echter niet hetzelfde voor mij.

Van eigenlijk alle muziek die me het gevoel geeft dat ik LEEF, word ik blij. Dat kan liggen aan opzwepende klanken, maar ook aan inspirerende teksten. Denk hierbij aan nummers als ‘Happy’ van Pharrell Williams, maar ik kan ook heel blij worden van instrumentale muziek die energieverhogend is, zoals ‘Carnival’ van Disclosure.

Welke muziek me tranen bezorgt? Bijna alle liedjes van de klassieke Disney-tekenfilms (niet de animatiefilms). Die brengen me terug naar het gevoel van een onbezorgde jeugd. Er zit eigenlijk in allemaal wel een diepere boodschap verborgen, die me tegenwoordig erg kan raken.

Mooiste nummer ooit gemaakt? Dat is heel erg afhankelijk van mijn gemoedstoestand, waar ik op dat moment behoefte aan heb. Wat ik wel een fijn en mooi nummer blijf vinden is ‘Love is Stronger than Pride‘ van Sade, om mezelf te blijven herinneren aan wat ik belangrijk vind.’

wat betekent muziek voor jou natasja bijlNatasja Bijl (41) is freelance tekstschrijver en journalist. Ze woont samen met haar man en twee kinderen in Lelystad. Haar zoon is 13 en haar dochter is 10.

‘Muziek terwijl ik schrijf, vind ik niet fijn, dat leidt te veel af. Maar wel als ik opruim of andere klusjes in huis doe. Het mooie aan muziek is dat 1 begintune je meteen al meeneemt naar een dozijn aan herinneringen. Dat is het magische van muziek.

Mijn ouders draaiden vroeger vaak klassiek, ik werd er treurig van en vond het vreselijk als ze die LP weer tevoorschijn haalden. Nu weet ik dat ik niet treurig werd, maar werd geraakt door de schoonheid van die klanken.

Ik heb niks met electropunk of alternatieve muziek. Ik stond laatst op een zomerfestival waar The Prodigy als laatste act optrad. Mannen deden hun shirts uit, maakten een pit en begonnen tegen elkaar op te beuken. Ik kon me nog net staande houden in het uitzinnige publiek. ‘Hier begrijp ik nou niks van’, dacht ik.

Als kind ging ik met mijn ouders naar Zuid- Frankrijk. Dan draaide mijn vader onderweg een cassette met Franse muziek als Michel Fugain – ‘Une belle histoire’. Ik draai datzelfde nummers als ik, nu ruim 35 jaar later, met mijn eigen kinderen onderweg ben naar ons vakantieadres. Langs de lavendelvelden en zonnebloemen, als God in Frankrijk. Dan ben ik op mijn gelukkigst.

Mijn eerste echte liefdesverdriet had ik toen ik een jaar of 14 was. Mijn toenmalige vriendje was met zijn ouders op wintersport geweest. Toen hij terug kwam had hij een knuffelbeertje voor me meegenomen met op zijn buik de tekst: friends? Hij wilde de verkering uitmaken, maar wel vrienden blijven. Vreselijk vond ik het! Phil Collins ‘Groovy Kind Of Love’ heb ik toen grijsgedraaid, tot mijn tranen op waren en het volgende vriendje in beeld kwam!

Echt blij word ik van mijn favoriete hardloopnummer ‘Born this way’ van Lady Gaga. Daar ga ik beter van hardlopen en voel ik me een superstar!
Don’t hide yourself in regret, Just love yourself and you’re set, I’m on the right track, baby, I was born this way (Born this way)

Ik krijg tranen in mijn ogen van ‘La Crimosa’ van Mozart. Wanneer de stemmen aanzwellen krijg ik altijd tranen. Recht in mijn hart.

Wat ik het mooiste nummer vind? Dat is een moeilijke vraag, het ligt ook een beetje aan mijn bui. Prince vond ik geniaal. Met name ‘Purple Rain‘ en zijn vertolking van ‘Nothing compares 2 you‘. Dat is met hart en ziel!’

dit betekent muziek voor mij lucinda douglasLucinda Douglas (45) is onderneemster en Inspirator & PowerSpreekster op het gebied van Yes You Can. Ze woont in Apeldoorn en is getrouwd met Richard. Ze heeft drie kinderen.

‘Wat muziek voor mij betekent? Veel… ik houd van de sfeer, dynamiek en mood die het creëert. Het neemt me ook altijd naar een situatie, een gebeurtenis of naar een tijd. Ieder moment in mijn leven is gevierd door muziek!

Ik houd van heel diverse muziek. Techno- Traffic van Tiësto is geweldig maar ik houd ook van de Bosanova en top 40. Het moet wel dynamisch zijn. Ik hoor ook heel snel of het zo is en het moet een duidelijke beat hebben. Uiteraard moet muziek altijd hard zijn… dat is een voorwaarde! Ik heb niets met country, hard rock, metal en smartlappen.

‘When I was Young I listened to the radio’ van Karen Carpenter, doet me aan mijn jeugd denken. Ik ben opgegroeid in Zuid-Afrika en mijn moeder had altijd de radio aanstaan. Dit nummer had veel betekenis. Ik hield van haar stem en het tempo, maar vooral de teksten. Ja, ik luisterde om te horen:)

Mijn eerste liefdesverdriet nummer? Ik weet wel wie het heeft veroorzaakt:) ‘Careless Whispers’ van Wham (1984). Ik had een liefelijke relatie met Paul maar hij kwam niet opdagen en ik wist dat het over was. Wij zaten alleen handen vast te houden op heerlijke avonden, maar toen hij niet meer kwam draaide ik dit nummer erg veel. Dat had impact.

‘Happy’ van Pharrell Williams maakt me blij! Ik ben een gelukkig meisje, ook al ben ik 45 jaar oud. Ik voel me 23 jaar en dit nummer geeft energie, is fris, ongedwongen en ook puur. Geen gekke dingen. Daar houd ik niet van. Ik houd van simpel en seksuele en vrouwonvriendelijke teksten wil ik niet horen. Dat past niet in mijn lifestyle.

Ik heb leren voelen en nu kan ik niet anders. Dus van een aantal nummers zoals Brian Adams ‘Have ever you really loved a woman’ vind ik geweldig. Op en top vrouw ben ik en dat nummer maakt mij emotioneel.

Het allermooiste nummer ooit gemaakt vind ik Bebel Gilberto met ‘So Nice‘.’

wat betekent muziek voor jou sanne stenvertSanne Stenvert (29) woont in Tilburg samen met haar vriend Bas, zoontje Mex (bijna 1) en hond Whisky. Ze heeft een bedrijfscommunicatiebureau (zelfstandig onderneemster). Als een bedrijf íets wil communiceren (bijvoorbeeld nieuws, personeelsmagazine, of huisstijl), leidt ze dat in goede banen.

‘Muziek versterkt mijn gevoelens of kan ze laten omslaan. Als ik vrolijk ben, kan een vrolijk nummer me nóg meer energie geven. Als ik verdrietig ben, kan ik lekker brullen bij een sad song. Maar als ik lui ben, kan een up-tempo nummer me toch in beweging krijgen. En een saaie avond wordt meteen anders als er goede muziek wordt gespeeld.

Er is niet één muzieksoort die ik prefereer. Voor elke stemming, elke gebeurtenis en elke fase is er weer een ander liedje. Zelf zet ik niet vaak reggae of ska op. Hoewel Bob Marley ook wel eens lekker kan zijn. Eigenlijk heb ik helemaal niets met de 90’s. Hoewel ik in die tijd opgegroeid ben. Ik haat happy hardcore!

Op weg naar een verjaardagspartijtje kei-hard meezingen met ‘Dromen zijn Bedrog’ (op bandje) van Marco Borsato. Met de klas dansjes verzinnen op liedjes van de Spice Girls, Five of the Backstreet Boys en ga zo maar door.

Mijn eerste, ontzettend heftige liefdesverdriet werd omlijst door Cheryl Cole ‘Fight for this love’ en ‘If I were a boy’ van Beyoncé.

Het is een beetje cheesy, maar who cares. Toen mijn vriend en ik op reis waren in Australië waren ‘I’m Yours’ van Jason Mraz en ‘In the Summertime’ van Thirsty Merc grote hits. Die nummers nemen me altijd terug naar die heerlijke, onbezorgde tijd. En ‘Nothing Really Matters’ van Mr Probz. Omdat dat ‘ons’ nummer is. Dan hangt er romantiek in de lucht. Ik word er altijd blij van.

Van het allermooiste nummer ter wereld ‘Iron Sky‘ van Paolo Nutini krijg ik altijd tranen in mijn ogen. Dat nummer heeft alles. Diepgang. Een boodschap. Opbouw. Een hoogtepunt. En de stem van Paolo… Vloeibaar goud. Daar kan ik altijd, maar dan ook altijd, naar luisteren. Maar ook van een klassieke stukken zoals ‘Adagio for strings’ of de muziek van Luduvico Einaudi. Maar Nederlandstalig kan soms ook raken. Van ‘Vandaag ben ik gaan lopen’ krijg ik emo-kriebels.’

Chantal, Lucinda, Natasja en Sanne, bedankt voor jullie bijdrages! Het is zo ontzettend leuk al die verschillende antwoorden te lezen en toch ook weer nieuwe muziek te ontdekken. Dank hiervoor!

Hou jij van muziek? Wat is voor jou het mooiste nummer ooit gemaakt? En weet je je liefdesverdriet nummer nog?

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Credits foto boven het artikel © Aspen Plummer via Unsplash, het overige © ligt bij de dames zelf.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.