TOP
10 redenen waarom lezen goed voor je is
Books Health

10 redenen waarom lezen goed voor je is

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Als kind was ik al een boekenwurm, dus eigenlijk heb ik makkelijk praten. Ik hou van lezen. Toch schiet het er ook echt wel eens bij in. Ik lees het liefst in bed en soms ben ik er echt te moe voor. En als ik me dan voorneem om op een regenachtige zondagmiddag met een lekker glas wijn en een goed boek op te bank te kruipen, dan zit ik opeens toch weer te werken. Terwijl het toch echt een heerlijke dagbesteding is; lezen. Even wegdromen in een mooi romantisch verhaal, naar een andere tijd reizen, een moord oplossen, heel hard lachen om ridicule situaties en ga zo maar door. Lezen is heerlijk! En het is ook gewoon hartstikke goed en gezond! Waarom dat zo is? Ik geef je 10 redenen waarom lezen goed voor je is… Lees je mee ;)?

1. Minder last van stress

Ken je dat? Dat je je echt in een verhaal kan verliezen? Een goed boek kan daar voor zorgen. Hoeveel stress je ook hebt op het werk, in je relatie(s) of ervaart door andere issues, een goed geschreven roman, thriller, of zelfs een biografie, bezorgt je afleiding van het moment, waardoor je (even) je zorgen vergeet en ontspant.

2. Gezonde hersenen

Lezen zorgt ervoor dat je mentaal gestimuleerd wordt. Studies hebben aangetoond dat als je mentaal gestimuleerd wordt en blijft, dat ervoor kan zorgen dat je minder snel Alzheimer krijgt of gaat dementeren (of het zelfs voorkomt). Als je je hersenen actief houdt, behoud je de alertheid en kracht van je grijze massa. Net zoals de rest van de spieren van je lichaam, hebben ook de hersenen oefening nodig om sterk en gezond te blijven. Lezen, puzzels en bordspelen zoals schaken, zorgen ervoor dat je hersenen cognitief gestimuleerd worden.

3. Kennis

Door lezen leer je nieuwe informatie en misschien dat die kennis ooit wel van pas komt. Hoe meer kennis je hebt, hoe beter je bepaalde uitdagingen en dilemma’s kunt aangaan en oplossen. Het ene  boek maakt natuurlijk meer indruk op je dan het andere, maar ik denk bijvoorbeeld nog regelmatig terug aan dingen die ik las in ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ van Thea Beckman, een boek dat ik als puber las.

4. Uitbreiding Woordenschat

Eigenlijk sluit dit punt aan bij punt 3. Hoe meer je leest, hoe meer woorden je leert kennen. Je leert zelfs soms onbewust de betekenis van bepaalde woorden, omdat je ze in een zekere context leest. Het beter kunnen formuleren en hoe meer woordenschat je hebt, kan je enorm helpen in je zelfvertrouwen, op je werk en in relaties.

Bovendien is het ontzettend goed om boeken in vreemde talen te lezen om je woordenkennis van andere talen te verruimen. Als je sinds de middelbare school bijvoorbeeld geen Frans meer gesproken hebt, dan is het geen slecht idee om weer een keer een Frans boek te lezen. Je spijkert je kennis weer bij en je leert er ook van. Bovendien zijn boeken in hun originele taal vaak mooier om te lezen, maar dat is een persoonlijk puntje :).

5. Focus en Concentratie

Als je een boek leest, dan is al je aandacht gericht op het verhaal en, als het goed is, op niets anders. Het schijnt zo te zijn dat wij door al het internet, social media, apps, mobiel etc. etc. van de huidige wereld, wij ons niet meer goed kunnen concentreren en focussen. Door alle impulsen zijn we continu aan het multi-tasken. Als je een boek leest, dwing je jezelf weer even te focussen en te concentreren en dat is hartstikke goed voor ons mensen 2.0.

6. Beter geheugen

Als je een boek leest, dan moet je je allerlei verschillende (hoofd)personen, hun achtergrond, geschiedenis, ervaringen, wensen etc. etc. kunnen herinneren. Als je een script zou moeten leren, dan zou je daar als je geen acteur bent, best wel veel moeite mee kunnen hebben. Maar als je een boek leest leer je onbewust al die dingen. Je weet wie welke kleur haar heeft en wie wiens familie is en daar hoef je eigenlijk helemaal geen moeite voor te doen. Je traint daarmee meteen je korte termijn geheugen. Zonder dat je het door hebt. Hoe handig is dat?!

7. Betere analytische vaardigheden

Het is je vast wel eens overkomen… je leest een thriller en je weet halverwege het boek eigenlijk al wie ‘het’ gedaan heeft. Ja, natuurlijk zijn sommige boeken gewoon echt heel slecht en doorzichtig, maar onderschat jezelf niet. Jij bent je analytische vaardigheden namelijk aan het trainen en leert verbanden te signaleren, kritische vragen te stellen en voordat je het weet kun je zelf ook bij de recherche aan het werk. Heus niet iedereen had die moord kunnen oplossen…

8. Rust

Dit punt sluit natuurlijk bij punt 1. aan, maar wist je dat het lezen van een boek je echt rust en vrede kan brengen? Niet iedereen houdt ervan, maar het is wetenschappelijk aangetoond dat het lezen van spirituele teksten in boeken de bloeddruk kan verlagen en je kan kalmeren. Zelfhulpboeken kunnen mensen echt helpen. Geen wonder dat ze zo goed verkocht worden!

9. Gratis entertainment

Lezen is dus ook gewoon goed voor je portemonnee. Het is als het ware low budget entertainment. Ook als je weinig geld hebt, kun je even op reis in een avonturenroman of een mooie romance uit het verleden. Je hoeft een boek natuurlijk echt niet altijd zelf te kopen. Je kunt ook een boek lenen van een vriendin of bij de bibliotheek. Als je Engels leest, dan vind je hier gratis e-books en hier vind je een overzicht voor gratis Nederlandse e-books.

10. Beter leren schrijven

Bloggers en schrijvers opgelet. Door veel te lezen, leer je zelf beter schrijven. Dat komt ook doordat je woordenschat wordt uitgebreid (punt 4), maar ook omdat je manieren en technieken van een ander observeert waar je van kan leren. Dat hoeft ook niet eens bewust te gaan. Je raakt geïnspireerd, net zoals musici en schilders door elkaar geïnspireerd raken, kan dat als blogger en schrijver ook gebeuren.

Allemaal goede redenen om lekker een avond met een boek op de bank te kruipen in plaats van hersenloos voor de TV te gaan zappen. Vind je niet? Hou jij van lezen? Kun je zelf nog een goede reden opnoemen waarom lezen goed voor je is? En wat voor soort boeken zijn jouw lievelings? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Bron artikel: o.a. Lifehack.orgwhytoread.com. Credits foto: Unsplash

 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

30 COMMENTS
 • Ruth
  7 maanden ago

  Beste,
  Wat u zegt zijn helemaal juist want ik heb opgemerkt dat hoe meer ik lees hoe beter ik Nederlands spreek. Maar soms heb ik geen motivatie om verder te gaan. Maar ik zal mijn beste doen hoor.

  Groetjes,
  Ruth

  • Karen
   7 maanden ago
   AUTHOR

   Heel goed! Succes met de motivatie 🙂

 • Diana
  4 jaar ago

  Ik ben wel een boekenwurm maar meer om boeken te hebben. Kan bepaalde boeken zo mooi vinden om in de kast te hebben staan. Helaas moet ik bekennen dat ik veelte weinig lees. Altijd zo geweest. Ik had er nooit echt de rust voor . Nu ik weer lees hoe goed het is in vele opzichten ga ik daar toch maar weer eens verandering in brengen. Ik weet ook zeker dat het zo is wat hierboven geschreven staat. Wij zelf houden erg van boeken met een spiritueel tintje of van die inspirerende boeken die je leven kunnen veranderen. Of persoonlijke verhalen , waargebeurd .

 • Renske
  4 jaar ago

  Oef, ik was als kind ook een echte boekenwurm. Momenteel neem ik er echt te weinig tijd voor, terwijl ik tot korte tijd geleden in een heerlijke leesflow zat. Tijd om voor het slapen weer lekker te lezen dus! 😉

 • Maris
  4 jaar ago

  Ik ben gek op het lezen van boeken. Helaas doe ik dit nu vooral als ik op reis ben. Binnenkort ga ik waarschijnlijk weer met het ov reizen, dat zou weer makkelijk dagelijks kunnen lezen 😀

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ik vind het ook fijn om in de trein te lezen. Daarom wil ik ook liever geen harde kaft, dat vind ik niet lekker meenemen.

 • Anne-Marie
  4 jaar ago

  Ik ben dol op lezen, lees veel en vaak en sinds ik een e-reader heb (al heel wat jaren!) sleep ik mijn boeken dan ook overal mee naar toe. Tram gemist? Even lezen. Wachten bij de tandarts. Even lezen. En natuurlijk de reis van huis naar werk in de tram breng ik lezend door. Fijn te lezen dat het ook nog een zo veel voordelen met zich meebrengt (al wist ik dat natuurlijk stiekem wel).

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ik neem nu we in Zandvoort wonen en ik heb een afspraak in amsterdam, ook vaak de trein en dan neem ik een boek mee. Heel fijn. Ik twijfel over een e-reader, maar ik en zo iemand die het zonde vindt dat er dan straks misschien geen boeken meer zijn?

   • Anne-Marie
    4 jaar ago

    Had ik in het begin ook hoor. Maar ik heb laatst zelfs al mijn boeken (meer dan 750!) weggegeven aan een verzorgingstehuis. Alleen een handjevol boeken (die ik zeker nog een keer wil herlezen of met een bijzondere waarde) heb ik bewaard. Wat een ruimte! En wat ik ook fijn vind aan digitaal: als ik moe ben ’s avonds (en okay omdat ik toch echt aan een leesbril moet) dan zet ik gewoon het lettertype een slagje groter 🙂

    • Karen
     4 jaar ago
     AUTHOR

     Wat goed dat je dat hebt gedaan. Dat wil ik ook wel! Heb je gewoon een verzorgingstehuis gebeld?

     • Anne-Marie
      4 jaar ago

      Dit was het verzorgingstehuis waar mijn oma werd verpleegd voor zij overleed. Zij verkopen in de hal boeken aan bezoekers/bewoners en van de opbrengsten organiseren ze uitjes voor bewoners. Volgens mij doen veel verzorgingstehuizen iets dergelijks, dus de moeite van het informeren waard

 • Maaike
  4 jaar ago

  Ik ben van plan dit jaar voor het eerst 50 boeken te lezen in een jaar. Ik vind lezen ontzettend fijn, maar kom er vaak niet aan toe. Idd door te veel afleiding. Ik haal de 30 boeken per jaar vrij makkelijk, daar hoef ik geen moeite voor te doen, maar 50 boeken betekent een boek per week. Ik lig nu nog op schema, maar ben benieuwd hoe het in de loop van het jaar gaat.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   En dan ga je heel snel lezen? Of ruim je er extra tijd voor in? 😉

   • Maaike
    4 jaar ago

    Ik lees al heel snel ;-). Ik ga vooral wat makkelijkere boeken lezen. Voorheen ‘moest’ ik (van mezelf) afwisselen: een lekker weglees boek, gevolgd door literatuur. Op de literatuur loop ik 9 van de 10 keer vast, maar omdat ik het verhaal dan toch mooi vind, wil ik het wel uitlezen. Het gevolg: ik doe zeker 2 maanden over 1 boek. Mijn voornemen is om minder te letten op wat ik ‘moet’ lezen en meer ga focusen op wat ik ‘wil’ lezen.

 • Annette
  4 jaar ago

  Ik houd enorm van lezen maar dat weet je al 🙂 thrillers zijn mijn favoriete genre. Ik lees elke dag wel een half uur tot een uur voor ik ga slapen. Fijn einde van de dag voor mij.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ik lees net als jij ook voor het slapen. Word ik lekker rustig van. Al is het soms moeilijk om een boek weg te leggen…

 • Mariska
  4 jaar ago

  Ik vind het heerlijk om te lezen! Van blogs en tijdschriften tot literatuur en rechtenboeken. Ik lees best veel!

 • Sarah
  4 jaar ago

  Ik was vroeger een echte boekenwurm. Naar de bibliotheek gaan was één van mijn favoriete dingen om te doen. Nu, met internet en Netflix enzo, komt het er jammer genoeg nog weinig van in huis om een boek vast te nemen. Daar moet ik echt eens iets aan gaan doen, want het blijft toch in me zitten… die liefde voor lezen.

 • Anita
  4 jaar ago

  Ik lees ook onwijs graag. Er is een tijd geweest dat ik het minder deed maar tja wat krijg je als je voor je studie zoveel moet lezen dat je het eigenlijk niet meer leuk vindt. Nu doe ik het weer met veel plezier en vind het heerlijk om even een andere wereld te duiken. Vooral young adult fantasy boeken zijn favoriet maar ook waargebeurde verhalen.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Dat herken ik. Tijdens mijn studie las ik ook minder. Geen tijd en geen zin.

 • Jantine
  4 jaar ago

  Ik ben helemaal gek op lezen – ook ik ben al een boekenwurm sinds ik door kreeg dat letters een verhaal kunnen vormen! Dat is een tijd minder geweest, in ‘mijn’ tijd was er volgens mij toch een stuk minder genre voor tussen jonge tiener (Carry Slee en zo) en volwassenen, zoals je tegenwoordig wel veel Young Adult-boeken hebt. Pas toen ik een jaar of 18 was en een voorliefde kreeg voor oude Engelse literatuur ging ik weer meer lezen … Tegenwoordig durf ik wel te stellen dat ik enorm veel lees, maar ik heb er dan gelukkig ook de tijd en de rust voor.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ik heb me als puber helemaal wild aan al die Lemniscaat boeken gelezen: Kruistocht in Spijkerbroek, Oorlogswinter, Hasse Simonsdochter etc.etc.

 • Kiss & Make-up
  4 jaar ago

  Vroeger las ik echt heel veel. Ik verslond boeken echt. Tegenwoordig vind ik er de tijd niet meer voor. Of maak ik er geen tijd meer voor, I guess. Tijd om daar verandering in the brengen.

 • sunny mama
  4 jaar ago

  Met lezen heb ik een beetje een probleempje. Ik ben een ontzettend langzame lezer en o.a. daardoor kan ik mijn aandacht er gewoon niet bij houden wanneer ik fictie lees. Fictie – en al helemaal fantasy – is voor mij echt een straf. Doordat ik zo’n moeite heb met lezen, heb ik niet de ruimte om me dat verhaal voor te stellen. De boeken die we op school verplicht moesten lezen van ‘de grote drie’ waren helemaal een ramp. Niet alleen kon ik de verhaallijnen niet vatten, nee, je moest dan óók nog eens alle lagen die erin zitten doorzien. Wat een ellende!
  Een enkele keer slaag ik erin om in enkele dagen een boek uit te lezen. Dat komt dan doordat ik uiterst geïnteresseerd ben in het onderwerp. Dat is altijd non-fictie. En dat vind ik inderdaad heel leerzaam.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Oh wat vervelend voor je? Mijn vader koopt altijd luisterboeken. Dan gaat hij fietsen met zo’n luisterboek op z’n koptelefoon. Is dat misschien ook iets voor jou?

   • sunny mama
    4 jaar ago

    Ja, luisterboeken vind ik fijn. Vooral ook omdat je dan intussen andere dingen kunt doen, zoals afwassen. 😉

 • Samaja
  4 jaar ago

  Ik lees graag en sinds ik een e-reader gekocht heb, doe ik het ook vaker dan vroeger. Ik lees allerlei genres, al zal ik niet zo snel naar thrillers grijpen. In het Engels lezen doe ik ook vaak. In het Frans dan weer minder, al zou dat inderdaad wel goed zijn om mijn Frans wat te onderhouden ;-).

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ik vind Frans ook heel lastig! Maar als Belgische zal het toch wel iets makkelijker zijn?

   • Samaja
    4 jaar ago

    Ik heb inderdaad wel een behoorlijke kennis van het Frans op school geleerd, maar toch vind ik dat lezen in het Frans niet zo vlot gaat als ik wel zou willen. Ik heb me altijd al veel comfortabeler gevoeld bij het Engels, maar dat komt natuurlijk ook omdat we overal Engels horen en zien. Misschien moet ik die Franse boeken toch nog een kans geven ;-).

 • Stephanie
  4 jaar ago

  Ik houd van lezen, maar het schiet er soms bij in. Nu ik je lijstje heb gelezen is het de hoogste tijd om dat ene boek weer op te pakken en uit te lezen ?

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.