TOP
waarom je niet met teenslippers moet autorijden
Lifestyle Tuesday's Tip

Waarom je niet met teenslippers moet autorijden? (of op blote voeten)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Vorige week gingen we ergens heen en was ik vergeten dat ik moest terugrijden. Bovendien had ik teenslippers aan en geen andere schoenen bij me. Dat vind ik persoonlijk al vervelend rijden, maar er stond me ook nog ergens bij dat het echt niet verstandig is om te doen. Thuis zocht ik op en wat nou precies de reden daarvan is. Waarom je niet met teenslippers moet autorijden? En ik dacht… wellicht wel handig om die kennis te delen. Want misschien wist jij het ook niet? Ik ga het in ieder geval nooit meer vergeten!

Waarom je niet met teenslippers moet autorijden?

Op zich is autorijden op je teenslippers in Nederland niet wettelijk verboden en het mag dus ook gewoon. Toch raden de meeste verzekeraars af het te doen. Dat is natuurlijk voor je veiligheid. Een slipper kan makkelijk, de naam zegt al, uitslippen en achter je pedaal blijven hangen. Bovendien heb je minder grip op de pedalen en dat is gevaarlijk. Dat zou ervoor kunnen zorgen, dat je remt en wegglijdt en dus niet remt. Overigens kan dat op je blote voeten ook gebeuren, dus autorijden op blote voeten is net zo gevaarlijk.

Op je slippers autorijden kan dus gevaarlijke situaties op de weg opleveren en laat daar nou wel wat over in de wet staan: Het is verboden je zodanig in het verkeer te gedragen dat je andere weggebruikers in gevaar zou kunnen brengen (*).

Boete

Hoewel je in Nederland dus nog geen boete kan krijgen voor autorijden met je slippers, kan dat in andere landen wel. In Frankrijk kun je een boete van 90 euro krijgen voor rijden op je slippers. Sinds 1 juli 2015 zijn in la douce France sowieso de verkeersregels aangescherpt: Je mag er ook niet meer rijden met een koptelefoon op, of terwijl je een broodje (of iets anders) aan het eten bent.

Verzekering

En dan nog iets, hoewel je in Nederland dus (nog) geen boete krijgt, kan het je wel ontzettend veel geld kosten als je op je teenslippers of op je blote voeten autorijdt. En dan vooral als je een verkeersongeluk veroorzaakt en blijkt dat je tijdens het ongeluk slippers droeg op op blote voeten autoreed. Want dan wordt vaak alleen de schade van de tegenpartij vergoed, ook al heb je een WA-plusverzekering. Deze verzekering vergoedt normaal ook (een deel van) de eigen schade, maar niet als je je zodanig in het verkeer gedraagt dat je andere weggebruikers in gevaar zou kunnen brengen.

Advies

Veilig Verkeer Nederland en het CBR adviseren beiden niet op slippers of op blote voeten auto te rijden. Je moet veilig autorijden en dus stevige schoenen aantrekken. Zo heb je grip op de weg en op de auto. Waarom zou je jezelf, de mensen die bij je in de auto zitten, of andere weggebruikers in gevaar brengen?

Verkeersregels in het buitenland

Ga je met de auto op vakantie naar het buitenland of ga je over de grens een auto huren? Er is een hele handige app die ontwikkeld is door de Europese Commissie en die de belangrijkste verkeersregels in Europa samenvat. De app heet Going abroad en is er voor iTunes en Google play.

Wist jij dat autorijden op slippers of op blote voeten niet verstandig is? Houd je er zelf altijd rekening mee? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto Maridav via Shutterstock.

 FacebookInstagram & Bloglovin’ ♥

 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

9 COMMENTS
 • Anne
  1 jaar ago

  Jeetje, ik doe eigenlijk niet anders dan op slippers autorijden. Geen idee dat je daardoor in de problemen kan komen met je verzekering… Goed dat ik het weet!

 • Nathalie
  1 jaar ago

  Ik weet dat het niet verstandig is… en toch vergeet ik vaak andere schoenen aan te doen.

 • Jantine
  1 jaar ago

  Ik had eerlijk gezegd geen idee. Tenminste, dat slippers niet veilig zijn dat idee had ik al. Daarom trok ik ze ook altijd uit als ik ze aan had en ging autorijden … om dan dus met mijn blote voeten te rijden. Gelukkig is er nooit iets gebeurd! Dankjewel dus, want dankzij jouw blog ga ik weer een beetje veiliger de weg op nu.

 • Romy
  1 jaar ago

  Inderdaad heel link. Ik draag zelfs nooit pumps in de auto. Laarsjes met een blokhak gaan nog net, maar het liefst draag ik sneakers of andere stevige schoenen.

  • Karen
   1 jaar ago
   AUTHOR

   Klopt, nog zoiets. Maar dat vind ik ook zonde van de hakken. Ik draag ook het liefst gympen of gewone schoenen.

 • Annette
  1 jaar ago

  Ja is echt gevaarlijk, de slipper kan ook dubbel klappen en onder je pedaal vast komen te zitten, ook fietsen met slippers vind ik echt link maar ja ik ben dan ook een ‘schijterd’ hahaha liever safe than sorry zeg ik altijd maar.

  • Karen
   1 jaar ago
   AUTHOR

   Ik ben laatst op de fiets inderdaad ook van mijn pedaal afgegleden. Ik fiets nu alleen nog met gympen of echte sandalen. Goede toevoeging! Dank je.

 • Jacqueline
  1 jaar ago

  Ik wist wel dat het afgeraden wordt en draag ze ook niet met autorijden (sowieso draag ik vrijwel geen slippers). Heb trouwens ook een tijdje ‘autorij-schoenen’ los in mijn auto gehad, maar dat was om een andere reden. Ik had toen net nieuwe orthopedische schoenen en daarmee kon ik amper mijn enkel buigen. Dat rijdt ook voor geen meter.

  • Karen
   1 jaar ago
   AUTHOR

   Nee, dat lijkt me ook vervelend!

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.