TOP
aarom ik moeite heb met termen als girl boss of boss babe
Editorial

Waarom ik moeite heb met termen als girl boss of boss babe

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Termen als girl boss of boss babe. Ik heb er grote moeite mee. Om heel eerlijk te zijn… ik word er zelfs ietwat verdrietig van. Bovendien snap ik gewoon echt niet zo goed, waarom vrouwen zo’n benaming zouden gebruiken. Voor zichzelf notabene! Hoe serieus neem je jezelf als vrouw en je werk als je jezelf girl boss noemt? In dit artikel vertel ik je uitgebreid waarom ik moeite heb met termen als girl boss of boss babe en waarom ik het jammer vind dat vrouwen zichzelf zo noemen.

Waarom ik moeite heb met termen als girl boss of boss babe

8 maart was het, zoals ieder jaar, Internationale Vrouwendag. Deze dag staat in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. Helaas is zo’n dag nog hard nodig. Je leest vast geen baanbrekend nieuws als ik je vertel dat de vrouwenrechten in sommige landen echt bedroevend zijn (lees ook: ‘Wij zijn vrij! Besef je dat?‘). Ook in ons eigen land is er nog steeds een grote ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Mannen krijgen over het algemeen beter betaald voor dezelfde banen, vrouwen worden minder snel aangenomen en ga zo maar door. Er valt op dit gebied zeker nog wat te winnen.

Toen ik 8 jaar geleden voor mezelf begon, vond ik het ontzettend irritant als mensen vroegen: “Hoe gaat het met je bedrijfje”. De vraag an sich vond ik natuurlijk niet vervelend, maar het zat in dat verkleinwoord. Bedrijf-je. Alsof mijn adviesbureau een soort uit de hand gelopen hobby was. Ik had het idee dat sommigen mijn werk niet echt serieus namen, terwijl ik toch bijvoorbeeld de social media strategie heb gemaakt voor start-ups als Scoupy en trainingen gaf bij een Achmea en andere grote ondernemingen.

Ik nam mijn eigen bedrijf dan ook wel degelijk serieus en werkte er dag en nacht aan. En dat deed ik ook aan mijn blogs. Mijn man zegt wel eens dat ik veel meer uren maak dan hij. Het is natuurlijk geen wedstrijdje, het enige dat ik er mee wil zeggen, is dat ik er veel tijd en moeite in heb zitten en mijn bedrijven hoog heb zitten. Ik heb zelf een bedrijf opgebouwd, betaal belasting, ben financieel onafhankelijk en ga zo maar door.

LEES OOK: ‘WIST JE DAT 2 OP DE 5 VROUWEN VAGE SIGNALEN VAN EEN HART INFARCT NEGEERT?

En ik ben zeker geen girl boss of boss babe.

Een boss ben ik dan weer wel.

Als je daaraan het woord girl of babe toevoegt, dan verzwak je de term ‘baas’. Door er girl of babe bij te zetten, maar je het schattig, of sexy. Lekker rolbevestigend. En hé.. ik heb nieuws voor je: Schattig en sexy worden minder serieus genomen. We zijn toch niet minder dan mannen?  We willen toch niet als minder serieus gezien worden? Waarom gebruiken we dan ZELF zulke ridicule toevoegingen?

Je ziet mannen zichzelf toch ook geen boy boss of boss hunk noemen? Stel je voor zeg. Zie je Ben van Beurden al zeggen: “Hoi, ik ben Ben, ik ben boy boss van Shell!” Of dat Alan Jope zich de boss hunk van Unilever noemt?
Marit van Egmond, de nieuwe CEO van Albert Heijn gaat zichzelf ook echt geen girl boss noemen. En we gaan vrouwelijke artsen toch ook niet aanspreken met babe doctors, of vrouwelijke rechters met girl judges? Hou eens op!

Je wilt toch juist respect? Je hebt er ten slotte hard voor gewerkt. En dat respect verdien je ook. Zeker in een maatschappij waarin het voor vrouwen nog steeds moeilijker is om op bepaalde posities te komen dan voor mannen. Een maatschappij waar het ook voor veel werkende moeders nog steeds best lastig is om in mee te blijven komen. Als je kind ziek is op de kinderopvang, wie wordt er dan 9 van de 10 keer als eerste gebeld?

We hebben best wat ballen om hoog te houden, er valt genoeg te jongleren, laten we onszelf dan niet de clown van het circus maken door infantiele koosnaampjes aan onze titels toe te voegen.

Om respect te krijgen, zal je ook in jezelf moeten geloven. Dus wellicht is het beter dat we afscheid nemen van termen als girl boss en boss babe en onszelf gewoon boss gaan noemen. Of als het dan zo nodig anders moet, dan in ieder geval woman boss of zo.

We zijn niet minder, mooier, jonger, zwakker, grappiger of schattiger dan mannen.
We zijn hetzelfde. Net zo sterk, net zo slim, net zo ambitieus en net zo gedreven.

Of vind je zelf van niet?

Praat je mee over dit topic? Ik ben benieuwd naar jouw mening!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto Cookie Studio via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

5 COMMENTS
 • Annette
  8 maanden ago

  Heel goed beschreven en zo denk ik er ook over. Ik ben er trots op hoever ik ben gekomen en toen ik bij mijn vorige job ondervond dat de man voor mij 30k meer verdiende voor een lagere functie en toen ik weg ging mijn opvolger (ook weer een man) diezelfde extra 30k kreeg was ik boos en verdrietig tegelijk. Ik had het nog niet eerder meegemaakt dat er ongelijkheid was qua betaling tussen mannen en vrouwen (had blijkbaar altijd bij de juiste bedrijven gezeten). Nu zit ik weer lekker op mijn plek. Ja ik ben een girl (of woman) en een boss maar zeker geen girlboss inderdaad gewoon een tof wijf 😉

 • Jantine
  8 maanden ago

  Ja, dat! Dank je, je hebt weer net verwoord wat ik wel dacht, maar niet meteen met woorden 🙂 Girl boss doet mij denken aan ‘kijk mij eens, met mijn bedrijfje moeiteloos geld verdienen’. Terwijl een eigen bedrijf hebben, zoals jij er meerdere hebt, ontzettend veel werk kost. En ook als je bedrijf niet succesvol is, kan het alsnog veel werk kosten. Of als je geen eigen bedrijf hebt, maar wel heel goed bent in je werk. Vrouwen ‘spelen geen werkje’, ook (en misschien wel juist) voor ons kost het heel veel werk om te komen waar we zijn.

 • Yvonne
  8 maanden ago

  Zo had ik er eerlijk gezegd nog nooit naar gekeken! Ik zou mezelf nooit zo noemen omdat ik zo’n term vooral een hoog ‘kijk mij nou’ gehalte vind hebben. Maar inderdaad, goede insteek. Toen ik nog maar net bezig was als parttime zzp’er had ik ook de neiging om het over mijn ‘bedrijf-JE’ te hebben. Omdat het ‘maar een bijverdienste’ was. Maar dan nog: nergens voor nodig.

 • Sabine
  8 maanden ago

  Wat goed verwoord Karen! Ik stoor me al lange tijd enigszins aan deze termen, maar kon niet helemaal bij mezelf achterhalen waarom precies. Je hebt mijn gevoel hierover precies goed verwoord! Ook ik heb een eigen bedrijf, maar noem mezelf nooit girl boss. Gewoon “ondernemer” dekt voor mij perfect de lading. Girl boss geeft mij echt een soort Barbie-gevoel, alsof ik een meisje ben dat bedrijfje aan het spelen is ofzo… Ik zou ook heel hard lachen als mijn man zich opeens “boy boss” gaat noemen (en dat geeft weer precies aan waarom de term girl boss zo ridicuul is). Thanks voor de eye opener en het mooie artikel!

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.