TOP
aarom ik moeite heb met termen als girl boss of boss babe
Editorial

Waarom ik moeite heb met termen als girl boss of boss babe

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Termen als girl boss of boss babe. Ik heb er grote moeite mee. Om heel eerlijk te zijn… ik word er zelfs ietwat verdrietig van. Bovendien snap ik gewoon echt niet zo goed, waarom vrouwen zo’n benaming zouden gebruiken. Voor zichzelf notabene! Hoe serieus neem je jezelf als vrouw en je werk als je jezelf girl boss noemt? In dit artikel vertel ik je uitgebreid waarom ik moeite heb met termen als girl boss of boss babe en waarom ik het jammer vind dat vrouwen zichzelf zo noemen.

Waarom ik moeite heb met termen als girl boss of boss babe

8 maart was het, zoals ieder jaar, Internationale Vrouwendag. Deze dag staat in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. Helaas is zo’n dag nog hard nodig. Je leest vast geen baanbrekend nieuws als ik je vertel dat de vrouwenrechten in sommige landen echt bedroevend zijn (lees ook: ‘Wij zijn vrij! Besef je dat?‘). Ook in ons eigen land is er nog steeds een grote ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Mannen krijgen over het algemeen beter betaald voor dezelfde banen, vrouwen worden minder snel aangenomen en ga zo maar door. Er valt op dit gebied zeker nog wat te winnen.

Toen ik 8 jaar geleden voor mezelf begon, vond ik het ontzettend irritant als mensen vroegen: “Hoe gaat het met je bedrijfje”. De vraag an sich vond ik natuurlijk niet vervelend, maar het zat in dat verkleinwoord. Bedrijf-je. Alsof mijn adviesbureau een soort uit de hand gelopen hobby was. Ik had het idee dat sommigen mijn werk niet echt serieus namen, terwijl ik toch bijvoorbeeld de social media strategie heb gemaakt voor start-ups als Scoupy en trainingen gaf bij een Achmea en andere grote ondernemingen.

Ik nam mijn eigen bedrijf dan ook wel degelijk serieus en werkte er dag en nacht aan. En dat deed ik ook aan mijn blogs. Mijn man zegt wel eens dat ik veel meer uren maak dan hij. Het is natuurlijk geen wedstrijdje, het enige dat ik er mee wil zeggen, is dat ik er veel tijd en moeite in heb zitten en mijn bedrijven hoog heb zitten. Ik heb zelf een bedrijf opgebouwd, betaal belasting, ben financieel onafhankelijk en ga zo maar door.

LEES OOK: ‘WIST JE DAT 2 OP DE 5 VROUWEN VAGE SIGNALEN VAN EEN HART INFARCT NEGEERT?

En ik ben zeker geen girl boss of boss babe.

Een boss ben ik dan weer wel.

Als je daaraan het woord girl of babe toevoegt, dan verzwak je de term ‘baas’. Door er girl of babe bij te zetten, maar je het schattig, of sexy. Lekker rolbevestigend. En hé.. ik heb nieuws voor je: Schattig en sexy worden minder serieus genomen. We zijn toch niet minder dan mannen?  We willen toch niet als minder serieus gezien worden? Waarom gebruiken we dan ZELF zulke ridicule toevoegingen?

Je ziet mannen zichzelf toch ook geen boy boss of boss hunk noemen? Stel je voor zeg. Zie je Ben van Beurden al zeggen: “Hoi, ik ben Ben, ik ben boy boss van Shell!” Of dat Alan Jope zich de boss hunk van Unilever noemt?
Marit van Egmond, de nieuwe CEO van Albert Heijn gaat zichzelf ook echt geen girl boss noemen. En we gaan vrouwelijke artsen toch ook niet aanspreken met babe doctors, of vrouwelijke rechters met girl judges? Hou eens op!

Je wilt toch juist respect? Je hebt er ten slotte hard voor gewerkt. En dat respect verdien je ook. Zeker in een maatschappij waarin het voor vrouwen nog steeds moeilijker is om op bepaalde posities te komen dan voor mannen. Een maatschappij waar het ook voor veel werkende moeders nog steeds best lastig is om in mee te blijven komen. Als je kind ziek is op de kinderopvang, wie wordt er dan 9 van de 10 keer als eerste gebeld?

We hebben best wat ballen om hoog te houden, er valt genoeg te jongleren, laten we onszelf dan niet de clown van het circus maken door infantiele koosnaampjes aan onze titels toe te voegen.

Om respect te krijgen, zal je ook in jezelf moeten geloven. Dus wellicht is het beter dat we afscheid nemen van termen als girl boss en boss babe en onszelf gewoon boss gaan noemen. Of als het dan zo nodig anders moet, dan in ieder geval woman boss of zo.

We zijn niet minder, mooier, jonger, zwakker, grappiger of schattiger dan mannen.
We zijn hetzelfde. Net zo sterk, net zo slim, net zo ambitieus en net zo gedreven.

Of vind je zelf van niet?

Praat je mee over dit topic? Ik ben benieuwd naar jouw mening!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto Cookie Studio via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.