TOP
10 voordelen van in een dorp wonen
Editorial Lifestyle

10 voordelen van in een dorp wonen (en waarom ik blij ben dat ik nu in dorp woon)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Zoals je misschien wel weet, heb ik ja-ren in Amsterdam gewoond. Al met al wel minstens 15 jaar. Daarvoor woonde ik korte tijd in Utrecht, ik studeerde in Groningen en ik groeide op in een dorpje aan de rand van Arnhem. Ik heb dus altijd in de buurt of in steden gewoond. Toch ben ik blij dat ik nu weer in een dorp woon. Ik vertel je voordelen van in een dorp wonen. En die zijn volledig persoonlijk, want misschien vind jij die voordelen wel juist nadelen!

10 voordelen van in een dorp wonen

1. Natuur

Ik hou ontzettend van natuur. En nu woon ik midden in de natuur. Ik prefereer echt groen boven bakstenen. In de stad woonde ik vlakbij een park, maar dat is toch anders. De frisse lucht versus de uitlaatgassen. In een paar stappen sta ik op het strand, midden in de duinen of in het bos. Ik geniet daar intens van.

2. Vriendelijkheid

In een dorp zijn mensen echt vriendelijker. Ik heb het idee dat in de stad mensen veel meer voor zich leven. Je leeft dan ook anoniemer. Als je in een dorp woont, kom je dezelfde mensen vaak weer tegen. Bovendien zijn mensen minder gehaast. Ook zit je niet op elkaars lip. Dat wekt toch sneller irritatie op. Geluidsoverlast komt hier bijvoorbeeld ook veel minder voor dan in het woonblok waar ik in Amsterdam in woonde.

3. Ons kent ons

Ik stipte het net ook al aan, maar in een dorp ben je minder anoniem. Je komt vaak bekenden tegen en je leert ook sneller mensen kennen. In Amsterdam kwam ik 10 jaar bij dezelfde bakker, maar daar kreeg ik weinig herkenning. Hier ken ik de bloemist, de slager, de bakker, de visboer en ga zo maar door.

4. Minder druk

Nou woon ik toevallig wel net in een dorp waar het in de zomer behoorlijk druk is, toch hoef je bijna niet te wachten. Je bent altijd bijna meteen aan de beurt.

5. Verkeer

Tja en in het dorp zelf is ook minder verkeer. Je kunt (bijna) altijd parkeren (tenzij Max Verstappen rijdt) en je staat nooit vast of in de file.

LEES OOK >>> Column: Verhuizen naar een dorp

6. Afstanden

De afstanden zijn ook kleiner. Binnen 5 minuten ben ik op het station. Binnen 7 minuten sta ik op het strand. Mijn vriendin in het dorp die het verst weg woont, woont in het verlengde van mijn straat en ik kan in 4 minuten bij haar zijn.

7. Begroeten

Mensen, en dan vooral de inwoners van ons dorp, begroeten elkaar op straat. Niet als je in het toeristenseizoen in de drukke winkelstraat loopt. Maar wel als je de hond uitlaat en je komt iemand tegen. In Amsterdam gebeurde dat sporadisch. Zoals ik al zei, daar leef je veel anoniemer.

8. Sociale controle

Er is toch wat meer sociale controle in een dorp. Onze buren houden een oogje in het zeil als wij er niet zijn en ze weten ook dat we er niet zijn. Ik ken bijna het hele blok van de mensen die hier wonen. In het appartementen complex waar ik in Amsterdam woonde, begroetten zelfs medebewoners me niet in de parkeergarage. Heel vreemd vond ik dat. Dat zal je hier niet gebeuren.

9. Hulp

Daarnaast kun je hier veel sneller hulp krijgen. Iedereen kent wel iemand die ergens bij kan helpen. Ik vind dat fijn.

10. Veiliger

Geen idee of het klopt, maar ik voel me wel echt veiliger hier. In Amsterdam had je toch meer onfrisse types, meer zakkenrollers, meer gekken. Hier heb je 2 zwervers en die ken ik inmiddels ook gewoon echt. Misschien is het schijnveiligheid, maar het voelt beter.

Tot zo ver mijn 10 voordelen van wonen in een dorp. Kleine kanttekening: Ik woon dus wel in een dorp waar enorm veel sociale voorzieningen zijn. De supermarkt en veel winkels zijn op zondag open en ik woon op 15 minuten van Haarlem en 30 minuten van Amsterdam. Bovendien kun je in sommige steden natuurlijk ook gewoon in wijken wonen die op een dorp lijken.

Woon jij in een dorp of in een stad? Herken je mijn punten? Heb je nog wat toe te voegen en/of een opmerking? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Foto gemeentehuis Zandvoort © Nick_Nick via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

15 COMMENTS
 • Ikke
  2 jaar ago

  Den Haag is de beste dorp met alles erop, kort afstand van de zee kijkduin/scheveningen,hofdstad en residentie altijd een mooie zon’s ondergang met vaak een lekkere zeee briesje, zou nooit met een andere stad willen ruilen,

  • sdgfb
   1 jaar ago

   Den Haag is geen dorp

 • Denise
  2 jaar ago

  Ik ben opgegroeid in 2 verschillende dorpen (Ankeveen en Nigtevecht, allebei echt mooi), maar ik vind het heerlijk om in de stad te wonen, ook met de kinderen. Wel zou ik in geen enkele andere stad willen wonen dan in Den Haag, want hier fiets ik natuurlijk zo naar het strand, is het niet zo druk als in Amsterdam en vind je echt ook veel groen, parken, pleinen en speeltuinen. En natuurlijk veel terrasjes en dergelijke, wat ook altijd gezellig is, alleen al om langs te fietsen. Wat ik ook heel fijn vind is dat ik een klein tuintje heb. Met mijn ex had ik dat niet en toen miste ik het buiten zijn wel enorm.
  In dorpen heb je meer rust maar werd ik wel soms gek van die trekkers/tractoren die de hele tijd langsrijden, ha ha. En wat ook gek is: in een dorp vind ik het altijd zo stil en bijna eng om er ’s avonds in het donker te lopen en dat heb ik hier in Den Haag juist helemaal niet.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Ik geniet juist van die stilte.
   Maar op zich is Den Haag ook een ander soort stad, toch? Veel statige panden worden nog steeds bewoond door een gezin, terwijl in Amsterdam alles is opgesplitst. Wat zorgt voor meer bewoners en meer overlast.

 • Sonja
  2 jaar ago

  Ik woon in een boeren Brabants dorp. Als je hier gaat winkelen, ga je naar de straat. Ik woon in een dorp met veel geroddel. En de plek waar ik zit, was vroeger het uitschot. Toen ik er kwam wonen was het idd een beetje verloederd, echter de huizen zijn opgeknapt en nu zijn de tuinen ook van mensen onkruid vrij. Hihihihi… ik was de eerste met een siertuin! Ik ondervind ook nadelen, maar ach… in de bus ben ik met 30 minuten in Eindhoven.

 • Yvonne
  2 jaar ago

  Ik ben net weer terug naar een dorp verhuisd en ben ook in dorpen opgegroeid. Natuurlijk herken ik dus een aantal van je punten wel, maar ik moet ook zeggen dat het tegendeel zeker niet voor elke stad geldt! Ik heb 13 jaar in Breda gewoond en (ook wel een beetje afhankelijk van de buurt waar je woont) noemde dat ook weleens gekscherend ‘net een groot dorp’. Juist hoe dichter ik in het centrum ging wonen, hoe dorpser het werd. De bakker kende me bij naam en had het gelijk door als ik een weekje niet in de winkel was geweest. Mensen groeten elkaar op straat. Misschien is het de Brabantse gastvrijheid vs de Randstad. Eerlijk gezegd vind ik hier in het dorp de mensen zelfs afstandelijker naar mij als ‘import’ dan in Breda, waar het dan wellicht iets anoniemer was, maar wel veel opener. Maarja, uiteindelijk hebben we toch gekozen voor een groot voordeel van een dorp: meer ruimte voor minder geld.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Dat is ook zeker een van de pluspunten. Ik woon in een dorp waar toerisme belangrijk is, dus mensen zijn aardig tegen vreemden. We zijn hier echt met open armen ontvangen!

 • Romy
  2 jaar ago

  Ik woon nu in een dorp met stadsrechten en woonde de jaren hiervoor in een stad. Pluspunten: de gemoedelijkheid, de natuur vlakbij. Maar het elkaar groeten op straat gebeurt hier niet, net als dat de buren hier ook verre van close met elkaar zijn. Dat laatste vind ik erg jammer, maar kan je nou eenmaal niet afdwingen. Toch zou ik nooit meer in een stad willen wonen.

 • Marijke
  2 jaar ago

  Die files heb jij wel in je dorp. Als ik bij mijn zus op visite ging, heb ik wel eens lang staan wachten op het dorp in te mogen. En toen zat Max nog in de luiers 😉
  Maar verder zie ik alle voordelen van mijn eigen dorp.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Ja, ze zijn er wel, maar ik woon ook in een raar dorp. En in de 3 jaar dat ik hier woon, heb ik dat dus maar 2x meegemaakt. Wij gaan meestal de andere kant op 🙂

   • Marijke
    2 jaar ago

    Ja dat scheelt wel als je altijd de andere kant op moet. Voordelen van in dat dorp wonen

 • Hanneke Koper
  2 jaar ago

  Ik heb een tijdlijk in het dorp van je omslagfoto gewoond. Niks mis mee behalve het verkeer in de zomerdagen. Ik hou van al je pluspunten van het wonen in een dorp. Officieel woon ik nu ook nog in een dorp, Hdorp, maar qua grote is het meer een stad. Toch voelt het als een dorp maar met de voordelen van een stad zoals winkels binnen fietsafstand etc

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Dat is ook het dorp waar ik woon. Van dat verkeer heb ik dus nooit last, omdat ik op de fiets kan en meestal moeten we de andere kant op als we het dorp uitgaan. Plus ik werk thuis natuurlijk. Ik heb maar 2x in de file gestaan vanwege te veel verkeer in 3 jaar tijd. Dat kan in een ander dorp ook 🙂

 • Kimberly
  2 jaar ago

  Ik woon sinds anderhalf jaar in Velserbroek en dat geeft na ruim 30 jaar Haarlem toch een ander gevoel. Er is meer ruimte om je heen, voor kinderen is er veel en ook hier zijn de winkels gewoon open op zondag. Ik mis wel bepaalde loopjes zoals even naar de Cronjé oid maar er is veel voor in de plaats gekomen. En alsnog binnen een kwartier met de bus in Haarlem-Centrum.

 • Marije
  2 jaar ago

  Hulp, sociale controle en groeten is bij ons in de straat een van de belangrijkste dingen waarom ik het hier zo fijn vind wonen. Als mijn flatburen mij een tijd niet zien, beginnen ze zich zorgen te maken en wordt er even een berichtje gestuurd of alles wel goed gaat. En er is altijd wel iemand die kan helpen als ik met iets zit.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.