TOP
10 voordelen van in een dorp wonen
Editorial Lifestyle

10 voordelen van in een dorp wonen (en waarom ik blij ben dat ik nu in dorp woon)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Zoals je misschien wel weet, heb ik ja-ren in Amsterdam gewoond. Al met al wel minstens 15 jaar. Daarvoor woonde ik korte tijd in Utrecht, ik studeerde in Groningen en ik groeide op in een dorpje aan de rand van Arnhem. Ik heb dus altijd in de buurt of in steden gewoond. Toch ben ik blij dat ik nu weer in een dorp woon. Ik vertel je voordelen van in een dorp wonen. En die zijn volledig persoonlijk, want misschien vind jij die voordelen wel juist nadelen!

10 voordelen van in een dorp wonen

1. Natuur

Ik hou ontzettend van natuur. En nu woon ik midden in de natuur. Ik prefereer echt groen boven bakstenen. In de stad woonde ik vlakbij een park, maar dat is toch anders. De frisse lucht versus de uitlaatgassen. In een paar stappen sta ik op het strand, midden in de duinen of in het bos. Ik geniet daar intens van.

2. Vriendelijkheid

In een dorp zijn mensen echt vriendelijker. Ik heb het idee dat in de stad mensen veel meer voor zich leven. Je leeft dan ook anoniemer. Als je in een dorp woont, kom je dezelfde mensen vaak weer tegen. Bovendien zijn mensen minder gehaast. Ook zit je niet op elkaars lip. Dat wekt toch sneller irritatie op. Geluidsoverlast komt hier bijvoorbeeld ook veel minder voor dan in het woonblok waar ik in Amsterdam in woonde.

3. Ons kent ons

Ik stipte het net ook al aan, maar in een dorp ben je minder anoniem. Je komt vaak bekenden tegen en je leert ook sneller mensen kennen. In Amsterdam kwam ik 10 jaar bij dezelfde bakker, maar daar kreeg ik weinig herkenning. Hier ken ik de bloemist, de slager, de bakker, de visboer en ga zo maar door.

4. Minder druk

Nou woon ik toevallig wel net in een dorp waar het in de zomer behoorlijk druk is, toch hoef je bijna niet te wachten. Je bent altijd bijna meteen aan de beurt.

5. Verkeer

Tja en in het dorp zelf is ook minder verkeer. Je kunt (bijna) altijd parkeren (tenzij Max Verstappen rijdt) en je staat nooit vast of in de file.

LEES OOK >>> Column: Verhuizen naar een dorp

6. Afstanden

De afstanden zijn ook kleiner. Binnen 5 minuten ben ik op het station. Binnen 7 minuten sta ik op het strand. Mijn vriendin in het dorp die het verst weg woont, woont in het verlengde van mijn straat en ik kan in 4 minuten bij haar zijn.

7. Begroeten

Mensen, en dan vooral de inwoners van ons dorp, begroeten elkaar op straat. Niet als je in het toeristenseizoen in de drukke winkelstraat loopt. Maar wel als je de hond uitlaat en je komt iemand tegen. In Amsterdam gebeurde dat sporadisch. Zoals ik al zei, daar leef je veel anoniemer.

8. Sociale controle

Er is toch wat meer sociale controle in een dorp. Onze buren houden een oogje in het zeil als wij er niet zijn en ze weten ook dat we er niet zijn. Ik ken bijna het hele blok van de mensen die hier wonen. In het appartementen complex waar ik in Amsterdam woonde, begroetten zelfs medebewoners me niet in de parkeergarage. Heel vreemd vond ik dat. Dat zal je hier niet gebeuren.

9. Hulp

Daarnaast kun je hier veel sneller hulp krijgen. Iedereen kent wel iemand die ergens bij kan helpen. Ik vind dat fijn.

10. Veiliger

Geen idee of het klopt, maar ik voel me wel echt veiliger hier. In Amsterdam had je toch meer onfrisse types, meer zakkenrollers, meer gekken. Hier heb je 2 zwervers en die ken ik inmiddels ook gewoon echt. Misschien is het schijnveiligheid, maar het voelt beter.

Tot zo ver mijn 10 voordelen van wonen in een dorp. Kleine kanttekening: Ik woon dus wel in een dorp waar enorm veel sociale voorzieningen zijn. De supermarkt en veel winkels zijn op zondag open en ik woon op 15 minuten van Haarlem en 30 minuten van Amsterdam. Bovendien kun je in sommige steden natuurlijk ook gewoon in wijken wonen die op een dorp lijken.

Woon jij in een dorp of in een stad? Herken je mijn punten? Heb je nog wat toe te voegen en/of een opmerking? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Foto gemeentehuis Zandvoort © Nick_Nick via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.