TOP
anonieme Bourgondiërs
Food Lifestyle

Hoe is het om last te hebben van voedselovergevoeligheid? 5 vrouwen vertellen…

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Wist je dat maar 1 à 2% van de volwassenen last heeft van een voedselallergie en/of voedselintolerantie? Als ik naar mijn omgeving kijk, dan lijken veel meer mensen voedselovergevoeligheid te hebben. Elke zelfrespecterende lunchtent heeft tegenwoordig glutenvrije voedingsmiddelen op de kaart staan en dat is natuurlijk hartstikke goed. Want als je last hebt van bijvoorbeeld een voedselintolerantie dan is dat wel zo prettig. Maar dat betekent ook dat veel mensen die per sé bepaalde voedingsmiddelen willen skippen, dat misschien helemaal niet hoeven te doen? Het lijkt wel trendy om te vertellen dat je ergens niet tegen kunt. Terwijl er mensen zijn die echt ziek worden van voeding. Hoe is het om last te hebben van voedselovergevoeligheid? Ik vroeg het aan 5 vrouwen en vandaag vertellen zij je hoe dat is…

Marit heeft coeliakie (gluten intolerantie)

voedselovergevoeligheid maritMarit Kuperus is 22 jaar en woont samen met haar vriend in hartje Zwolle. Ze is aan het afstuderen op Commerciële Economie. Daarnaast doet ze als bijbaantje af en toe modellenwerk. Op Instagram kun je haar volgen op @glutenvrij.

‘Mijn lichaam liet me eind 2013 drie maanden lang in de steek, ik werd erg ziek en moest mijn stage afbreken. Sinds januari 2014 weet ik dat ik de auto-immuunziekte Coeliakie heb, dat betekent dat ik een intolerantie voor gluten heb. Na 20 jaar was het hoge woord er eindelijk uit, vandaar dat ik mijn hele leven altijd rare buikpijnen had, dunner was dan leeftijdsgenoten en vaak ziek. Ik kan me geen ochtend herinneren dat ik niet misselijk was – hier heb ik helaas nog steeds last van. Vanaf het moment dat ik wegfietste bij het ziekenhuis, ben ik er helemaal voor gegaan. Al was het best confronterend, het leek wel of ik níks meer mocht hebben in de supermarkten. Dit valt achteraf reuze mee. Wel moet ik dag in dag uit opletten, ik verdraag geen spoortje en dat is lastig. Ik moet taart afslaan op verjaardagen en uit eten is Russisch Roulette voor mij.

Mijn omgeving weet ervan, althans de mensen die dicht bij me staan. Wel word ik er moe van om het altijd maar overal aan iedereen te moeten uitleggen. Zelfs in restaurants word je soms niet serieus genomen en heb ik het idee dat er gedacht wordt ‘Goh daar heb je weer zo’n hippie die denkt dat glutenvrij het magische woord is’. Ik snap niet dat mensen meedoen aan de hype en zou willen meegeven: Eet nooit glutenvrij zonder een medische aanleiding/ aanraden van een arts. Je krijgt kans op allerlei tekorten in je bloed, ik sta niet voor niks onder jaarlijkse controle.

Tip voor mensen die wel om medische reden glutenvrij moeten eten: Vergeet nooit wat je wél allemaal kunt eten en Google en Instagram zijn je twee beste vrienden.’

Lesley is allergisch voor verschillende voedingsmiddelen

voedselovergevoeligheid lesley

Lesley van de Langkruis is 28 jaar, woont samen met vriend en hondje in Hellevoetsluis en werkt op de binnendienst van een kantoorartikelen bedrijf. Daarnaast blogt ze op www.mylittlehappiness.nl.

‘Ik ben allergisch voor verschillende soorten voedingsmiddelen. Ik kan niet tegen sinaasappels, schaal en schelpdieren, amandelen en 9 van de 10 andere noten. Ik krijg het hiervan extreem benauwd. Van sommige noten zet mijn keel/luchtpijp helemaal op.

Een aantal jaren geleden was ik elke keer erg moe. Na verschillende testen kwam ik bij de longarts terecht. Die heeft gelijk een allergietest gedaan. Daar kwamen allerlei verschillende voedingsmiddelen uit en bepaalde dieren zoals honden, katten en paarden. Mijn hond(je a 2,5 kilo) wegdoen, dat nooit! Maar die voedingsmiddelen heb ik wel direct geschrapt!

Het beperkt me eigenlijk niet meer in het dagelijkse leven. Ik ben het een beetje gewend. Bij alles wat ik in mijn mond stop, zorg ik dat ik weet wat erin zit. Het gaat wel eens mis. Ik had ooit bij iemand thuis een goddelijk toetje gegeten en ‘s avonds lag ik echt helemaal benauwd naar lucht te happen. Bleek het pecannoten ijs te zijn wat er bij dat toetje zat! Reserveer ik bij een restaurant tijdens bijvoorbeeld de restaurantweek (verrassingsmenu) dan geef ik het altijd gelijk aan. Bij aankomst zeg ik het nogmaals. Heel veel bedrijven nemen het gelukkig heel serieus, maar niet iedereen. Vorige keer stond er op de kaart iets van hazelnoten ijs, de nootsoort (samen met pecan) waar ik echt het extreemst op reageer. Dus ik had aangegeven dat ik geen noten mocht, dus of ze me misschien een andere soort ijs konden geven. Tuurlijk kon dat! Toen het dessert werd opgediend, had ik inderdaad ander ijs gekregen, maar als versiering lagen er wel allemaal andere soort noten of pinda’s rondom. Niet heel handig 😉

Mijn vriend en familie weten van mijn allergieën. Toch vergeten heel veel mensen het. Als je eens nagaat in hoeveel dingen sinaasappel zit, dan is dat echt heel veel. Alle sapjes worden vaak op basis van dit product gemaakt, dus daar moet ik heel erg op letten. Dat zijn dingen waarbij het hen vaak ontschiet.

Hoe ik me voel bij al die mensen die roepen dat ze bepaalde voedingsmiddelen niet mogen? Ik denk dat dat wel weer overwaait. Als je echt allergieën hebt, eet je die producten niet omdat je het niet mag maar als je het voor de hype doet is het op een gegeven moment toch niet meer leuk, haha.

Wat ik wil zeggen tegen mensen die dezelfde soort allergie hebben als ik: Het klinkt misschien gek, maar gewoon opletten wat je eet en mocht het toch voorkomen dat je iets gegeten hebt en je er heftig op reageert probeer dan door middel van meditatie je ademhaling rustig te houden. Doordat je zo benauwd bent kun je in paniek raken omdat het een stikkend gevoel geeft. Ik ga altijd even liggen en probeer met meditatie rustig te blijven en probeer even te slapen, als ik dan wakker word is het weg en ben ik er vanaf’.

Leyla heeft coeliakie (gluten intolerantie)

voedelovergevoeligheid leylaLeyla Ummels is vlogger, blogger en visagiste. Ze vlogt voornamelijk over het leven als mama en maakt simpele beauty tutorials, daarnaast is ze gek op alles uit Japan. Je kunt haar vinden op Youtube en op haar blog www.leylafashion.nl.

‘Ik heb coeliakie, dus eigenlijk geen allergie maar een auto immuun ziekte. Ik kan dus niet tegen gluten. Als ik gluten eet dan valt mijn eigen lichaam mijn darmwand aan en raakt deze beschadigd. Ik kwam er 5 jaar geleden achter, nadat ik daarvoor 4 jaar ziek ben geweest

Als ik de deur uit ga moet ik altijd iets te eten/tussendoortje mee nemen aangezien ik niet even iets buiten de deurkan kopen als ik trek krijg. Op een lange dag weg is dat helemaal vervelend want dan loop je flink te slepen. Of ik moet ergens heen gaan waar ik vaker kom en weet waar een restaurant/café zit waar ik kan eten.

In het begin ben ik één keer heel de keuken door gegaan en de kasten ingedeeld als glutenvrij en gluten, want mijn man eet nog wel gluten. Mijn omgeving weet ervan af, maar alsnog word het helaas vaak “vergeten”, dan kom je ergens op bezoek en kan je bij wijze van spreken alleen een stukje komkommer eten.

Ik voel me soms niet serieus genomen omdat mensen niet beseffen dat mensen met coeliakie echt weken lang ziek kunnen zijn als ze ook maar 1 kruimel gluten binnen hebben gekregen. Dus dat vind ik best lastig.

Mijn tip voor mensen met coeliakie is: Het gaat om je gezondheid, sta daar bij stil! Het is het dubbel en dwars waard dat je, je een stuk beter gaat voelen als je al die “lekkere” dingen gaat laten staan. Vaak is dat een drempel voor mensen. Daarnaast als je een beetje gaat zoeken kom je veel vervangende recepten tegen om zelf bepaalde gerechten klaar te maken. Vaak is kant-en-klaar niet erg lekker, dus ga zelf aan de slag! Het is uiteindelijk super gezond om “puur” te gaan koken zonder pakjes en zakjes en niet kant en klaar en nog goedkoper ook! Terwijl veel mensen toch denken dat glutenvrij duur is… Maar dat komt door alle kant en klare producten. Ik koop bijvoorbeeld alleen soms glutenvrij brood van Genius want dat is wel lekker.’

Judith heeft diverse voedselallergieën en een spastische darm

voedselovergevoeligheid judith

Judith Jasper is 40 jaar, mama van 2 meisjes, verloofd en zzp’er. Ze blogt fulltime op www.pinkpress.nl

‘ Ik ben allergisch voor tarwe, boerenkool, combinaties van eten als tomaat en suiker, kiwi, bonen, uien, en doordat ik niet tegen bepaalde combinaties kan, is een nieuwe combinatie niet altijd een leuke verrassing. Ik heb ook een spastische darm, dus ik kan ook tegen veel eten als kool of bepaalde fruitsoorten niet. Als kind kwam ik er al achter, dan stond ik over te geven, kreeg ik buikloop, jeuk, vlekken, opzwellen, of mijn keel sloeg dicht.

Als ik uit eten ga, neem ik altijd een anti-allergie tabletje mee en vooral de laatste 2 jaar is het heel extreem geworden en kan niet eens meer een boterham eten zonder 3 dagen buikpijn te krijgen. Ik moet echt alles tegen elkaar opwegen of iets eten de moeite waard is. Ik moet er enorm veel op aanpassen, ik kook vaak apart, ik kan niet zomaar iets nieuws proberen, en een keertje spontaan ‘ach het zal wel meevallen’, is altijd een tegenvaller. Thuis is het niets bijzonders meer, maar het is wel vervelend dat het steeds erger wordt, en ik dus maanden ziek ben geweest zonder dat we wisten waarom. Dat is heel stressvol geweest, want ik kon niets meer.

Mensen die graag een allergie of ziekte willen faken om hip te zijn, mogen blij zijn dat ze het niet echt hebben. Ik zou het ze graag een dagje geven, dan leren ze het wel af.

Mijn tip voor mensen die in hetzelfde schuitje zitten: Ga 1x per jaar op een eliminatie dieet, gewoon om te kijken of je de allergie nog hebt en of er andere nieuwe producten bij zijn gekomen waar je niet tegen kunt. Dit kan namelijk zomaar veranderen.’

Melissa heeft prikkelbare darmen

voedselovergevoeligheid melissaMelissa is 25 (bijna 26) jaar en woont in Emmen. Ze is in het dagelijkse leven postbode en gaat als vrijwilliger werken in het nieuwe Dierenpark in Emmen. Ze blogt op www.melissaschrijft.nl over koopjes, nieuwe producten en meer.

‘Ik heb prikkelbare darmen. Ik kan heel heftig reageren op verschillende soorten eten en drinken. Ik kan bijvoorbeeld slecht tegen koffie, vet, pittig eten, koolsoorten, ui en nog veel meer dingen. Ben ik moe of grieperig, kan ik het helemaal niet hebben. Voel ik mij goed, dan kan ik beter tegen.

Doordat ik vaak hele heftige buikkramp had, kwam ik erachter. Ik zat regelmatig bij de huisarts of huisartsenpost en uiteindelijk kreeg ik deze diagnose.

Ik kan niet zeggen dat het mij heel erg beperkt. Ik weet nu na 6 jaar wat ik wel en niet kan eten en wanneer, als ik bijvoorbeeld moe of niet fit bent, moet ik deze voedingsmiddelen niet eten. Zit ik goed in mijn vel, dan kan ik wel dat kopje koffie of pittige eten hebben.

Wij kijken dagelijks wat we gaan eten, omdat ik nu niet kan zeggen hoe ik mij zaterdag voel. Vrienden en familie zijn allemaal op de hoogte, wat wel heel fijn maakt.

Als mensen gluten- of allergievrij willen eten, moeten ze dat zelf weten. Als ze zich daar beter bij voelen, prima toch?

Een tip voor de mensen met prikkebare darmen: Ik heb een voedings dagboek bij gehouden. Hier schreef ik op wat ik at en hoe ik mij daarvoor en daarna voelde. Bij prikkelbare darmen kan het per persoon verschillen in hoe heftig de aanvallen zijn. Probeer hier zo een weg in te vinden.’

Lieve Marit, Lesley, Judith, Leyla en Melissa, dank dat jullie mee wilden werken aan dit interview. Hopelijk komt er door jullie bijdrages iets meer besef van wat een echte voedselallergie of -intolerantie inhoudt!

Ben jij ergens allergisch voor? Wist je dat een voedselovergevoeligheid zo heftig kan zijn? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Fotocredits: © Ali Inay via Unsplash. Van de overige foto’s ligt het © bij de geïnterviewde dames zelf.

SaveSave

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.