TOP
voedsel bewaren in de vriezer
Food Huishouden Tuesday's Tip

Hoe lang kun je voedsel bewaren in de vriezer? (een overzicht en tips)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Afgelopen week stond ik weer eens voor een te volle vriezer. Op de een of andere manier schuilt er onbewust in mij iemand die dol is op hamsteren of alvast inslaat voor een atoomoorlog en dat is best onpraktisch. Vooral omdat echt niet alles onbeperkt houdbaar is als je het invriest. Als reminder voor mezelf en als handig lijstje, zocht ik het eens op per voedingsmiddel. Hoe lang kun je voedsel bewaren in de vriezer? En wat zijn verder handige tips om te weten?

Hoe lang kun je voedsel bewaren in de vriezer?

Groenten

De meeste groenten kun je ongeveer een jaar bewaren. Gesneden groenten veel minder lang, die kun je circa 3 maanden bewaren.

Fruit

Je kan bijna alle fruitsoorten invriezen. Ingevroren blijft fruit 10 à 12 maanden goed.

LEES OOK >>> Is bevroren fruit net zo gezond?

Vlees

Dat wist ik dus echt niet, maar het is per vleessoort verschillend. Hoe lang je bepaalde soorten in de vriezer kan bewaren, hangt onder andere af van de kwaliteit van het vlees, hoe het verkocht is (was het al ingevroren/gekoeld bewaard of niet), hoe het is vervoerd (wat voor (vries)tas) en wat je er zelf mee hebt gedaan toen je thuis kwam (direct ingevroren, lang laten liggen etc. etc.). En dan is ook nog eens de kwaliteit en de temperatuur van de vriezer van belang en hoe vaak je de vriezer tussendoor opent en dichtdoet. Ook belangrijk: Hoe groter het stuk vlees, hoe langer het goed blijft.

Over het algemeen geldt:

  • Rundvlees: 6 maanden.
  • Kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden.
  • Ingevroren gehakt: 2 maanden.
  • Bereid vlees: 2 tot 3 maanden.
  • Gemalen vlees: 2 tot 3 maanden.

Vis

  • Rauwe magere vis (kabeljauw, schelvis, tonijn): 6 maanden
  • Rauwe vette vis (zalm, makreel), gerookte vis, gebakken vis, garnalen, gekookte mosselen: 3 maanden

Diversen

  • Kruiden: 6 maanden
  • Soep: 3 maanden
  • Gebak: met slagroom 1 maand, zonder slagroom 3 maanden
  • Kant-en-klare maaltijden en kliekjes: 3 maanden
  • Brood: 1 maand

LEES OOK >>> Verse kruiden langer vers houden? Dat doe je zo!

Aanvullende tips

  • Als je groenten eerst blancheert voordat je ze invriest, blijft de smaak, kleur en textuur van de groenten veel beter bewaard.
  • Spoel en halveer fruit voor je het invriest. Verwijder (als het nodig is) de steeltjes en de pitten en stop het fruit in diepvrieszakjes.
  • Als je niet wil dat het fruit verkleurt, kun je het met citroensap besprenkelen.
  • De ideale bewaartemperatuur voor vlees in de vriezer is -18 graden Celsius of lager.
  • Vlees invriezen moet snel gebeuren. Het beste is, om het achterin de vriezer te leggen, want dat is de koudste plek.
  • Verwijder bij vaste kruiden, zoals rozemarijn, tijm en salie het steeltje. Zachte kruiden zoals peterselie, dille, basilicum en koriander kun je het beste fijnhakken voordat je het invriest.
  • Kruiden kun je ook goed bewaren met wat water in een ijsblokjesvorm (*) in de vriezer. Zo kun je elke keer ook precies de juiste dosering ontdooien.
  • Kliekjes van de barbecue kun je beter niet invriezen.

Overzichtelijk

  1. Zorg dat je het juiste verpakkingsmateriaal gebruikt, zoals diepvrieszakken, speciale bakjes of herbruikbare potjes.
  2. Plak op de verpakking een etiket met de datum en de omschrijving van wat erin zit. Zo voorkom je dat de producten te lang in de vriezer blijven liggen. Hier kun je speciale diepvriesetiketten (*) kopen.
  3. Mijn eigen vriezer is een chaos, maar ik ga proberen mijn diepvriesproducten te sorteren en mijn voedingsmiddelen per la te bewaren. Dus brood in de ene la en groenten en vlees in de andere lades. Zo moet ik ook alles makkelijker kunnen vinden en zorg ik er ook nog eens voor dat de vriezer niet onnodig te lang open blijft staan.

Vries jij veel eten in? Wist jij per voedingsmiddel hoe lang je het kon bewaren? Of heb je nog een aanvullende tip voor op het lijstje? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs, Karen

Uitgelichte foto via Shutterstock
Bronnen artikel: o.a. Voedingscentrum 1 & 2, Vlees.nl.

Facebook, Instagram & Bloglovin’ ♥

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in Zandvoort / getrouwd met Mark / mama van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / kat Bada Bing / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

3 COMMENTS
  • Jacqueline
    9 maanden ago

    Bij ons wordt de voorraad regelmatig aangebroken, dus hoef ik niet bang te zijn dat iets langer dan 2 maanden in de vriezer ligt.
    Maar waar ik ineens aan moet denken: je hoort toch weleens dat mensen hun bruidstaart invriezen en na een jaar dan weer aansnijden… dat is dus eigenlijk niet zo’n fris idee.

  • Anne-Marie
    9 maanden ago

    Oeps, dat is wel veel korter dan ik dacht in sommige gevallen. Mijn vriezer is een drama, ik gooi alles er zo in en weet dan later soms niet wat het ook al weer was….

    • Karen
      9 maanden ago
      AUTHOR

      Daar kwam ik dus ook achter. Vooral kliekjes en brood wil ik wel eens veeeel langer bewaren. Ik ga nu alles ontdooien en weggooien, dan begin ik geordend opnieuw 😉

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.