TOP
vieste plekken in huis
Huishouden

De 12 vieste plekken in huis (deze worden het vaakst vergeten schoon te maken)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Afgelopen weekend stond ik op een trapje toen ik een dikke laag stof ontdekte boven een van de deurportalen. En ik me maar afvragen waarom het zo stoffig was op de gang… Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Wat vergeet ik nog meer vaak schoon te maken. In de 12 vieste plekken in huis vertel ik je mijn bevindingen.

De 10 vieste plekken in huis

1. Lichtschakelaars

Laat ik je alvast vertellen dat alles wat vaak aangeraakt wordt door verschillende handen ontzettend vies wordt. Lichtschakelaars horen daarbij. Ze worden vaak door veel mensen aangeraakt en je weet maar nooit wat die mensen met hun vingers hebben gedaan… Ik maak ze nooit schoon. Jij wel? Vanaf nu ga ik dat af en toe eens doen. Een desinfecterend hygiënisch doekje (*) is daar uitstekend voor, of gewoon wat allesreiniger op een vochtige doek, doet z’n werk ook prima.

2. Onder en achter huishoudelijke apparaten

Haal jij de ijskast of wasmachine wel eens van hun plek om schoon te maken? Ik niet. En als ik onder onze koelvriescombinatie kijk, zou dat wel eens moeten. Alleen is dat zo’n joekel, dat ik vrees dat dat niet gaat lukken. Met een dweil dan maar. En vergeet ook de apparaten zoals je koffiezetapparaat niet.

3. De afwasmachine 

Oftewel de vaatwasser. Die maak ik zelf dan wel regelmatig schoon. Je gaat sowieso wel ruiken wanneer dat nodig is. De deur en de randjes van de deur neem ik dan ook mee. Als je dat lang niet doet, wordt het ook behoorlijk smerig.

4. De wasmachine

Wist je dat als je de wasmachine lang niet schoonmaakt, je zelfs vlekken in je was kunt krijgen? En ook de was gaat ruiken als je het vergeet te doen. Mijn wasmachine heeft een trommelreiniger programma, dus ik doe het regelmatig. Af en toe maak ik ‘m ook schoon door een lege was te draaien met azijn, baking soda of speciale wasmachine reiniger (*).

5. Deurklinken

In de categorie lichtschakelaars bevinden zich ook de deurklinken. Thuis maakte ik ze nooit schoon, terwijl ik in openbare toiletten vaak spastisch met mijn elleboog of een stuk wc papier de deurklink aanraak nadat ik mijn handen heb gewassen. Je kunt ze op dezelfde manier reinigen als de schakelaars.

6. Afstandsbediening 

Nog een voor de categorie: De afstandsbediening. Ze zijn vaak ontzettend vies. In hotels en airbnb’s maak ik ze vaak wel meteen schoon, maar thuis vergeet ik het. En ik heb een peuter dus ik zou dat best eens kunnen doen. Het kan super simpel met een vochtige doek met een mix van ontsmettingsalcohol (*) en water. Let er wel op dat de doek niet te vochtig is, want dan kan de ‘ab’ te vochtig worden waardoor ‘ie het niet meer doet.

7. Je telefoon

Extreem goor wordt zo’n touchscreen. Ja, van je eigen handen. Want daarmee raak je van alles aan. Enig idee hoe vies muntgeld bijvoorbeeld is? Ik maak ‘m zelf schoon met een microvezel doekje en wat desinfecterend middel. Of met een smoelendoekje dat ik ook voor de peuter gebruik. Daarna poets ik het scherm op met een brillendoekje.

8. Prullenbakken en vuilnisbakken

Je gooit er van alles in, maar toch worden ze zelf vaak vergeten met het schoonmaken. Terwijl dat dat dus wel zou moeten qua hygiëne. Want ook als is de vuilnis- of pedaalemmerzak eruit, de bacteriën blijven achter in de bak. En soms glipt er ook wat vuilnis langs de zak en hoopt dat zich onderaan in de bak op. Af en toe desinfecteren en schoon schrobben met een borstel is dus geen slecht plan.

9. Gordijnen

Gordijnen trekken veel stof en vuil aan. Bovendien kunnen ze sowieso (afhankelijk van de kleur) er wat schmutzig uit gaan zien. Je kunt ze professioneel laten reinigen, maar het ook zelf doen. Let dan wel goed op de wasvoorschriften van je gordijnen, want voor je het weet, hangen ze opeens 50 cm boven de grond. Er bestaan ook zelfreinigende gordijnen. Ben je van al die toestanden qua wassen af.

10. Tandenborstelhouder of electrische tandenborstel

In zo’n houder gaat allerlei smurrie op de bodem liggen. Hetzelfde geldt voor je elektrische tandenborstel. Haal het borsteltje er maar eens af bij het vervangen. Ziet er niet plezant uit, toch?
De houder kun je makkelijk schoonmaken met wat afwasmiddel. Of – als het kan – laat je ‘m meedraaien in de afwasmachine. De elektrische tandenborstel kun je met een vochtige doek en wat schoonmaakmiddel reinigen.

11. Achter de wc

Het ligt er een beetje aan wat voor toiletpot je hebt. Maar bij sommigen is het vrij makkelijk om erachter vergeten schoon te maken en dat maakt het tot een van de vieste plekken in huis. Beter neem je dat ook gewoon mee in je routine.

12. De bank

Nog zo’n verzamelplaats van viezigheid: De bank. En dan vooral onder de kussens en in de spleten van de bank. Onder de kussens zul je vast af en toe wel schoonmaken, maar reinig je de rest ook? Je stofzuiger heeft verschillende opzetstukken. Je hebt ook opzetstukken voor kieren en spleten. Daarmee kun je de bank zuigen. Ik ben soms verrast wat er dan allemaal tevoorschijn komt…

Hier lees je nog meer artikelen met huishoudelijke tips en weetjes.

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto Igesheva Maria via Shutterstock.
Bron artikel o.a. Apartmenttherapy.com.

Wil je dit artikel bewaren? Dan kun je deze afbeelding bewaren op Pinterest:

 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.