TOP
vervelende ervaring oppas
Family Kids

‘Wij hadden een vervelende ervaring met een oppas’ (en dat was ook weer een les)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Ergens heb ik getwijfeld of ik dit moest delen, maar ik ga het toch maar doen. ‘Wij hadden afgelopen weekend een vervelende ervaring met een oppas. Maar hoe stom het ook klinkt, dat was ook weer een les. Voor ons, maar misschien ook voor anderen. En gelukkig is het allemaal goed afgelopen, maar het had ook heel slecht kunnen aflopen…

Trust issues

Weet je dat ik er best lang over gedaan heb om op zoek te gaan naar een oppas aan huis? Ik vond dat best een ding. M’n kind achterlaten bij iemand die ik niet echt goed kende. Gelukkig hadden we af en toe goede een goede bekende die oppaste, maar op een gegeven moment vonden we het toch tijd worden voor een ‘echte’ oppas. Omdat het ook best belangrijk is af en toe echt iets met z’n tweeën te gaan doen. Of om naar een feestje te gaan, ik noem maar wat. Maar een oppas vinden? Ik vond het lastig. I.v.m. trust issues en wie is er nou goed genoeg? Wie zorgt er nou net zo goed voor je kind als jij?

Via een vriendin en buurvrouw werd ik getipt op een website. Een website die ik hier niet ga noemen, maar waar allemaal oppassen op zouden staan die gecheckt zijn etc. etc. Je betaalt dan een bemiddelingsbedrag aan de site en dan kan je in contact komen met verschillende oppassers. Een soort tinder voor oppassen, of zoiets.

Oudere dame

Via de website had ik verschillende oppassen benaderd. Maar de eerste vrouw die bij ons langs kwam daar moest Robin echt niets van weten. Ze tilde hem op en hij begon hartverscheurend te huilen. En zo eenkennig is hij helemaal niet. Vervolgens bleef hij alleen maar naar mij kijken net zo lang tot ik hem weer optilde. Vraag me niet waarom, maar ik heb haar toch nog een ochtend laten langskomen. Maar nee, meneertje mocht haar niet. Dat leek me een goed teken om haar niet in te huren.

Gelukkig ‘ontmoette’ ik op de website een wat een oudere dame die graag wilde oppassen. Dat vond ik ook wel een prettig idee. Een ervaren vrouw die zelf al kinderen had grootgebracht en waarvan je weet dat ze geen wild feestje in je huis gaat geven.

We spraken elkaar door de telefoon en ze klonk heel spontaan en gezellig. Op een zonnige zondagochtend kwam ze bij ons langs en we hadden beiden een goed gevoel. En… niet geheel onbelangrijk… Robin vond haar leuk. Ze mocht hem optillen en hij lachte naar haar. Nu denk ik: ‘Ja natuurlijk, gekke mensen zijn vaak grappig’. Maar goed…

Referenties

We maakten wat afspraken met haar en zij vroeg nog of ik haar referenties wilde checken. Ook zoiets.. achteraf had ik dat natuurlijk moeten doen. Maar ik dacht dat het via die website wel goed zat. Mijn vader prentte het me nog in: ‘Toch even bellen K’. Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik dat niet heb gedaan.

Anyways.. de oppas kwam oppassen en dat ging elke keer helemaal goed. Meestal kwam ze als Robin al in bed lag en ons ventje slaapt bijna altijd meteen in en wordt bijna nooit wakker, dus tja.. wat kon er nou misgaan?

Vervelende ervaring oppas

Toch ging het mis. Afgelopen zaterdag. Ik denk dat de oppas er al voor de vijfde keer was en wij hadden een feestje in het Gooi. Tussendoor app ik altijd met haar en alles ging zoals altijd gewoon weer goed. Robin had even gemurmeld in zijn slaap, maar verder niets.

We hadden afgesproken dat wij tussen 12 en 1 thuis zouden zijn. Maar om kwart over 11 reden we al naar huis en appte ik haar: ‘We zijn onderweg naar huis en over een klein uurtje thuis’.

Vervolgens kreeg ik een appje terug met best wel veel spelfouten. Dat vond ik al gek. Maar toch.. kan gebeuren. Misschien was ze moe? Toen ze er achteraan appte dat ze een wijntje had ‘gepikt’ (haar woorden) vond ik dat al wel een beetje raar, maar volgens Mark hoefde ik me daar niet druk om te maken (ik kan me heel goed druk maken en Mark kan heel goed relativeren).

Toen we thuis kwamen, was het heel stil in huis. ‘Ze zal wel in slaap zijn gevallen’, dacht ik. Mark liep voor me de zitkamer in waar het helemaal donker was. “Ze is er niet”, zei hij verbaasd terwijl hij zich omdraaide.
“Ze is er niet? Hoe kan dat nou? Heb je wel goed gekeken?”
“Ja echt. Kijk zelf maar.”
En ik keek zelf en ze was er inderdaad niet. “Kun jij even boven kijken”, vroeg ik Mark en opeens kreeg ik een heel raar beklemmend gevoel.

Rare antwoorden

Mark kwam terug van boven en vertelde dat ze echt nergens was.
“Is Robin er wel?”
“Ja, die ligt heel lief in zijn bedje te slapen”.

Voor de zekerheid keek Mark nog op zolder en in de kelder, maar ook daar was ze niet. Even dachten we nog: ‘Misschien is ze van de keldertrap afgevallen of zo’. Maar nee.

We probeerden haar te bellen, maar kregen geen gehoor.

Dus dan maar een app. Maar daar kwam ook geen reactie op.

Mark deed nog een rondje in de tuin en om het huis, maar ze was echt nergens. Wel vonden we een halve opgedronken fles wijn en zag ik dat er ook goed uit de wodkafles was gedronken.

Na een tijdje met elkaar te praten over wat er dan had kunnen gebeuren, hoe erg we geschrokken waren en wat er dan gebeurd zou zijn, gingen we maar naar bed.

Het is een bizar idee dat je kind alleen thuis is en je weet maar nooit… misschien was ze na een half uur oppassen al wel weggegaan. Nog een vervelender idee.

’s Nachts zet ik mijn telefoon altijd op vliegtuigstand. Maar de volgende ochtend zag ik deze antwoorden:

vervelende ervaring oppas 2

Heel erg bizar

Natuurlijk hebben we haar nog geprobeerd te bellen, maar ze nam niet op. Op een gegeven moment appte ze wel terug dat ze nu even niet kon bellen.

Ik heb haar een bericht gestuurd, dat ze ons kind alleen thuis had gelaten, dus dat ik echt verwachtte dat ze zou bellen. Ze appte terug dat het haar speet, maar dat ze dacht dat we al thuis waren gekomen en dat ze toen maar naar huis is gegaan.

Heel raar allemaal. Wij denken dat ze gewoon te veel gedronken heeft, maar goed, we zullen het nooit allemaal precies weten.

Les geleerd

Wat ik wel weet, is dat ik haar nooit meer laat oppassen. En dat ik, als hierover heen ben, bij de volgende oppas echt referenties ga checken. Het liefst ga ik even bij de mensen langs. Bovendien wordt een van de nieuwe afspraken: ‘Geen alcohol’.

Misschien vind je het dramatisch klinken, maar was echt in alle staten en word niet goed als ik stil sta bij het idee dat Robin alleen in huis was. En ik word helemaal onpasselijk als ik me afvraag hoe lang hij alleen thuis was?

Ik deel dit verhaal niet om mensen bang te maken, of om veroordeeld te worden dat ik mijn kind überhaupt bij een oppas achterlaat. Net zoals er vrouwen waren die vonden dat ik niet mocht werken, er heeft altijd wel iemand een veroordelende mening. Maar daarom deel ik het dus niet. Als mensen graag willen veroordelen, hadden ze maar rechter moeten worden.

Waarom ik dit verhaal dan wel deel? Om toch een beetje te waarschuwen. Je weet het maar nooit. Ik dacht altijd dat ik mensen goed aanvoelde, maar ik had het helemaal mis. Ze was echt wel een aardige vrouw, maar ik wist te weinig van haar en ze heeft niet goed voor mijn kind gezorgd en dat vergeef ik haar nooit.

Heb jij wel eens een slechte ervaring met een oppas gehad? Sharing is caring! Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte afbeelding © Milan Ilic Photographer via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

31 COMMENTS
 • Team Kidarit
  2 jaar ago

  Hi Karen, we lazen met interesse en (ook ee betje schock) je verhaal over de oppas! Vertrouwen is een groot goed. Veel mag mislukken maar een oppas voor je kind niet. Kidarit beaamt dit risico ….edit: bla bla bla

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Ik heb jullie reactie aangepast. Jullie maken hier reclame voor je eigen app. Ik stuur jullie vanmiddag even de factuur zodat jullie je hele reactie online kunnen krijgen.

  • Team Kidarit
   2 jaar ago

   Beste Karen, we begrijpen de felle reactie niet zo goed? We willen geen reclame! We herkennen enkel de reactie van deze ouders. Als je dat niet wil, verwijder de post gerust. In iig ons excuus. Sorry voor het ongemak.

 • Wauw, wat een bizar verhaal zeg?? Onvoorstelbaar dat mensen zulke gekke dingen doen! En wat zullen jullie geschrokken zijn… Wij hebben geen oppas die we niet kennen, meestal passen mijn ouders of schoonouders op en soms mijn zusje. Dat zal in de toekomst nog wel een keer veranderen, maar ik heb stiekem de hoop dat een van onze buurmeisjes zoiets wil doen 🙂

 • Judith
  2 jaar ago

  OMG wat een schrik. ik zou echt in alle staten zijn, mensenkinderen. dat geeft wel ff een deuk in je vertrouwen kan ik me zo voorstellen. succes met een volgende keer en knuffel voor robin

 • Suzanne
  2 jaar ago

  Wat een vreselijk bizar verhaal! Ik hoop dat jullie snel een goede en op zijn minst normale oppas vinden.

 • chucky1012
  2 jaar ago

  De rillingen lopen over mijn lijf!
  Verschrikkelijk.

  Sterkte….

 • Sabine
  2 jaar ago

  Oh mijn god wat een rare Truus! Vreselijk eng meteen zo’n eerste ervaring, en ook schaamteloos om lekker even bij jullie drankjes te tanken. Schrik hier echt erg van! Gelukkig was Robin ok!! ❤️

 • Josine
  2 jaar ago

  BIZAR! Ik vind het juist heel goed dat je dit verhaal deelt (en je blijft netjes door geen namen/bedrijf te noemen). Dit is echt gewoon niet goed. Heb je wel contact opgenomen met het bedrijf via wie je haar hebt ingehuurd?

 • Jacqueline
  2 jaar ago

  Dat meen je niet, bizar zeg…
  Het vervelendste wat ik heb meegemaakt met oppassen, is dat ze niet kwam opdagen of op het laatste moment afbelde. Toen maar overgestapt op buurmeisjes die twee deuren verder wonen.

 • Nathalie
  2 jaar ago

  Hé?? Je meent het… verschrikkelijk zeg 🙁
  Ik zou hier ook echt niet blij van worden en bij elke oppas twijfels krijgen!

 • Anita te Gussinklo
  2 jaar ago

  Echt vreselijk om zoiets mee te maken.
  Wat een raar mens zeg.

 • Sonja
  2 jaar ago

  Ik zou spontaan een hart infarct krijgen! Wat een doos! Die had dezelfde avond mij op haar stoep gehad. Of ik had de politie gebeld… mensenkinderen nog aan toe. Pffff dit is de nachtmerrie van elke ouder.

 • Annette
  2 jaar ago

  asjemenou ik zou me doodschrikken als ik was thuis gekomen en de oppas er niet was.

 • Annika
  2 jaar ago

  Wat naar! Ik heb zelf niet zo’n groot opvangnetwerk en wij hebben het weleens overwogen, maar nooit gedaan. Ik blijf toch maar bij familie, dan weet je tenminste wat je kunt verwachten. We kunnen alleen niet zo vaak samen weg.

 • Anita
  2 jaar ago

  Poeh Karin wat een verhaal! Nu zeker geen onbekenden in mijn huis na het lezen van dit.

 • Jessika
  2 jaar ago

  Jemig wat bizar! Ik kan me voorstellen dat je ontzettend geschrokken bent. Gelukkig is met Robin alles goed. Ik zou absoluut aangifte tegen deze dame doen. Het alleen in huis achterlaten van een hulpeloze minderjarige is strafbaar. Je moet er toch niet aan denken dat je kind wakker was en lang huilde, of dat een peuter waar ze oppast uit bed komt en ik weet niet wat uit kan spoken alleen in huis. Deze oppas verdient een negatieve registratie om te voorkomen dat een ander gezin hetzelfde overkomt (of erger) of dat ze ooit als geregistreerd gastouder wil beginnen.

 • Feyrouz
  2 jaar ago

  Ik heb vroeger zelf bij een opas gezetten via een bureau. Mn moeder altijd dat het goed was al helemaal via een bureau. Toen ik wat ouder werd besefte ik dat het helemaal niet goed was. Ik moest bijv de kranten wijk van de kinderen lopen in weer wind regen alles terwijl hun lkkr op de bank zaten. Ik begon bij hun in bed te plassen terwijl ik 10 jaar was ofso en kreeg toen te horen dat ik het expres deet om hun te pesten en kreeg op mn kop. Zo heb k heel veel voorbeelden. Het gekken is dat ik het mn moeder heel lang niet vertelt heb. Mn moeder kreeg gelukig een voorgevoel dat er iets niet klopte en heeft me toen daar weg gehaald. Ik ben nu 24 en heb contact met haar opgenomen om te kijken of ze zelf nog opasmoeder was. Ik wou voorkomen dat andere dit ook zouden mee maken. Ik heb toen ook allemaal gekke reacties gehad.

 • Kirsty
  2 jaar ago

  Wat een nachtmerrie! Ik krijg het Spaans benauwd al als ik het lees. Heb nooit een onbekende durven laten oppassen, wat sommige mensen ook raar vonden, maar niet onterecht denk ik. Bleef liever thuis dan. Moedig dat je jouw ervaring deelt, hopelijk hou je er een bekende oppas aan over. Dat er in je directe omgeving nu mensen zich aanbieden, waarvan jij niet had gedacht dat ze wilden oppassen. Dan ga je pas weer rustig op pad samen. Knuf!

 • Hanneke Koper
  2 jaar ago

  Ik vind dat je wel heel netjes blijft! Wat K-mens zoiets doe je gewoon niet. Ik ben erg benieuwd hoe de website gaat reageren hierop. Jemig zeg.

 • Rory
  2 jaar ago

  Jezes… is het eerste wat ik denk. Bizar. Kippenvel. Heftig. Dit is dus precies de reden dat ik al 5 jaar lang alleen maar Oma en Opa en andere Oma wil laten oppassen. Je hebt gelijk. Quality time met zijn tweetjes is ook belangrijk. Maar mijzelf heel.erg.drukmaken herken ik ook heel goed. En juist goed dat je dit hebt gedeeld. Het doet mij weer nadenken over oppas in het algemeen. Ik hoop dat het een en ander nog wel uitgepraat kan worden, zodat je het af kunt sluiten / weet wat er precies gebeurd is.

 • Jantine
  2 jaar ago

  Wat bizar, ik krijg er gewoon kippenvel van!
  Vroeger – vooral als tiener – heb ik veel opgepast, en ik ben gewoon compleet sprakeloos dat iemand op zo’n manier met die verantwoordelijkheid om kan gaan. Iemand vertrouwt je hun kostbaarste toe, dan doe je zoiets toch niet??? Wat moeten jullie geschokken zijn zeg …

 • Marian B
  2 jaar ago

  Heel vreemd. Zo durf je nooit iemand meer te vragen.

 • Nicole
  2 jaar ago

  Jeetje wat eng zeg! Snap dat je in alle staten was en nu even behoorlijk wantrouwend bent! Zelf nog nooit zoiets meegemaakt maar hebben ook niet echt vaak een oppas gehad. En anders was dat dus de dochter van een kennis van ons.

 • Marian
  2 jaar ago

  Wow wat een verhaal, het idee dat je kind, wie weet hoe lang alleen thuis was. Hopelijk durf je straks toch weer samen weg, met een betrouwbare oppas. Ik heb het geuk dat mijn dochter van 22 bij ons woont en dus op de kids van 7 en 5 kan passen.

 • Michella
  2 jaar ago

  Jemig wat eng!! Heb je de andere keren niks geks gemerkt?

 • MARIJKE
  2 jaar ago

  Jeeeeeeetje mina man.. Ik vind dat je nog netjes bent gebleven hoor. Kreeg gewoon kippenvel tijdens het lezen dat het huis donker was en de oppas er niet was. Schrik je je toch te pletter. Heb je de oppas service ook ingelicht? Dood eng toch dat ze jou kind gewoon alleen heeft gelaten. Bizar..

 • Lisette Kleiweg
  2 jaar ago

  Pfoe, godenzijdank was Robin oke, maar ja je gaat ervan uit dat volwassen oppassen sowieso niet drinken (of drugs gebruiken of roken….)
  Ik ging weinig weg vroeger, eigenlijk alleen als ze bij een van mijn naaste familieleden of mijn BFF konden logeren, ik heb in mijn eigen jeugd nare ervaringen gehad met oppassen daarom vertrouw ik nu niemand meer. Ook niet goed maar voor mij werkt het. Het is maar een paar jaar voordat ze mondig genoeg zijn om een oppas lik op stuk te geven, kinderen zijn slimmer dan je denkt.

 • marije
  2 jaar ago

  Wow wat een bizar verhaal zeg en wat een maf mens.

 • Anne-Marie
  2 jaar ago

  Jezus Karin wat een verhaal. Ik zou helemaal gek worden. Heb je dat bureau/die website ook laten weten wat er is gebeurt? Ik vond het toendertijd ook ladtig oppas te vinden. Viel meestal terug op 16+ jarige dochters van kennissen in de buurt.

  • Karen
   2 jaar ago

   Ja natuurlijk. Ik heb ze een mail gestuurd, maar ze zijn natuurlijk niet bereikbaar op zondag. Ik hoop dat ze vandaag bellen.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.