TOP
verschillende soorten complimenten
Lifestyle

8 verschillende soorten complimenten

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Soms krijg je een compliment waar je niet helemaal senang over voelt. De gever bedoelt het (misschien) wel goed, maar jij ziet het toch meer als belediging dan als compliment. Sterker nog, waarschijnlijk kun jij je dondersgoed een dergelijk compliment herinneren terwijl je het beste compliment dat je ooit kreeg, vergeten bent. Ik tenminste wel. Ik ga het ‘compliment’ hier niet herhalen, maar het zette me wel aan denken. Er zijn best veel verschillende soorten complimenten en een compliment is toch eigenlijk bedoeld om iemand zich beter te laten voelen over zichzelf, niet slechter? Te veel complimenteren is ook niet goed en een ongepast compliment al helemaal niet. Verkeerde complimenten zijn (bijna) beledigingen. Interessant om over na te denken toch? Wat voor verschillende complimenten zijn er? Ik ging op onderzoek uit en de resultaten kun je hier lezen in dit artikel 8 verschillende complimenten. Benieuwd welke complimenten jij zelf wel eens geeft of krijgt? Ik ga het je vertellen. Lees je mee?

1. Het dubbelzinnige compliment

Soms bedoelen we het wel goed, maar kiezen we de verkeerde woorden. Bijvoorbeeld als iemand tegen je zegt: ‘Wat heb je lekker gekookt, dat was echt zeldzaam lekker’. Persoonlijk zou ik ervan uit gaan dat diegene bedoelt, dat ik echt lekker gekookt heb. Maar ik kan dan ook redelijk goed koken en krijg dat compliment wel vaker. Iemand anders, die niet zo goed kan koken of onzeker is over zijn/haar kookkunsten, hoort dit compliment misschien wel als ‘Wat heb je echt lekker gekookt, dat komt eigenlijk bijna nooit voor dat jij zo lekker kookt’. En dan is het bijna geen compliment meer, maar een belediging. Als je iemand een goedbedoeld compliment wil geven, is het dus verstandig om na te denken welke woorden je kiest. Voor je het weet, interpreteert de ontvanger jouw goedbedoelde compliment heel anders.

2. Het verkoopgesprek compliment

Als het duidelijk is dat de gever van het compliment eigenlijk iets van je wil, dan kan een compliment onoprecht klinken. Bijvoorbeeld als je in een winkel gewoon maar wat verschillende kledingstukken uit de rekken hebt getrokken, deze aanpast en de verkoopster je complimenteert over je smaak en dat je goed bent in combinaties maken. Het ‘slijmcompliment’ is een van de oudste trucjes in de sales wereld en wordt ook geleerd aan service desk medewerkers. Je hebt vast wel eens boos aan de telefoon gehangen met een Internetprovider (kuch) en een compliment gekregen van de service desk medewerker. Dat doen ze express, zodat jij je geflatteerd voelt en iets minder boos wordt. Onderzoek wees uit dat obers die ontzettend veel complimenten geven, meer fooi krijgen. En een ander onderzoek toonde aan dat we eerder mensen complimenteren die boven ons in de rang staan (bijvoorbeeld je baas), dan mensen die ons niet rijker/beter/machtiger kunnen maken. Natuurlijk werken deze complimenten, anders zouden we ze niet gebruiken, maar als het te duidelijk wordt dat ze alleen maar bedoeld zijn omdat de gever wil dat jij een actie gaat ondernemen, dan kunnen ze ook averechts werken. En terecht.

3. Het overschot aan complimenten

Complimenten kun je vergelijken met de economie. Hoe meer geld er wordt uitgegeven, hoe minder het waard wordt. Dat geldt ook voor complimenten. Hoe meer complimenten jij geeft, hoe minder ze betekenen. En misschien meen je het wel echt, maar als je continu complimenteert, dan kom je onzeker over en het is in sommige gevallen echt beter om het compliment maar even voor je te houden. Een ander nadeel van te veel complimenten geven, is dat mensen het van jou gaan verwachten. En als je dan een keer geen compliment geeft, terwijl diegene wel iets goeds heeft gedaan, dan kan diegene denken dat hij/zij iets verkeerd heeft uitgevoerd. Vooral kinderen kunnen van zo’n situatie onzeker worden.

4. Het ongepaste compliment

Het ongepaste compliment komt in verschillende vormen. Het echt ongepaste compliment, zoals bijvoorbeeld de wildvreemde vrouw die jouw man complimenteert, terwijl je er naast staat op een receptie, dat hij er zo lekker uit ziet. Of dat jij bijvoorbeeld tegen je baas zegt dat hij er fantastisch uit ziet, en dat ook misschien niet helemaal gepast is om dat te zeggen. In niet elke situatie is een compliment gepast, of jouw compliment past niet bij de persoon die je het compliment geeft. Het ligt dus vooral aan de relatie die jij met de gever of ontvanger van het compliment hebt, of een compliment past of niet.

5. Het jaloerse compliment

Dat je schoonzus tegen je zegt: ‘Wat een mooie oorbellen, die had ik ook wel willen krijgen’. En dat dat compliment goed bedoeld is, maar dat je je daar dan toch rot over voelt. Omdat je de jaloezie voelt en dat je dan een antwoord gaat geven als: ‘Ze waren in de sale. Zo duur waren ze niet’. Herkenbaar? Als het compliment alleen ‘wat een mooie oorbellen’ was geweest, dan was er niets aan de hand. Het gaat om de toevoeging en/of de intonatie.

6. Het compliment over de verkeerde competentie

Wist je dat mannen elkaar meer complimenteren over competenties en vrouwen meer over uiterlijk? Tenzij het op het werk is, dan complimenteren mannen en vrouwen beiden op competenties. Ik heb het bij punt 4 ook al geschreven, maar eigenlijk is het ongepast om op het werk op uiterlijk te complimenteren (tenzij je een hele goede band hebt met de gever/ontvanger). Sterker nog, als je in werkverband een compliment over je uiterlijk krijgt, dan kun je je zelfs gaan afvragen of je je opdracht wel goed hebt gedaan.

Een ander voorbeeld van een compliment voor de verkeerde competentie, is een compliment met een vooroordeel. Stel jij bent Aziatisch en iemand vertelt jou: ‘Ik wist wel dat jij die begroting goed zou doen. Alle Aziaten zijn goed met cijfers’. Het compliment, hoe goed ook bedoeld, laat je je minder als individu voelen en is eigenlijk (bijna) een belediging.

7. Het goedbedoelde onbeleefde compliment

‘Ben je weer beter, je zag er zo beroerd uit vorige week’, terwijl je helemaal niet ziek was. ‘Die cursus heeft jou echt goed gedaan, je bent een veel leuker mens geworden’, terwijl je helemaal niet op die feedback zat te wachten. We herkennen ze allemaal wel toch? Ze zijn goedbedoeld, maar ze voelen niet zo. Vooral veel bloggers hebben hier last van met complimenten in de reactiebox zoals: ‘Leuke trui heb je aan, ik zou hem alleen nooit zo combineren’ en ga zo maar door.

8. Het juiste compliment

Nou moet het natuurlijk niet zo zijn dat we elkaar na het lezen van dit artikel geen complimenten meer durven te geven. Een juist compliment geven, of ontvangen is hartstikke fijn en waardevol. Maar wat is dan een juist compliment? Dat is heel simpel: een juist compliment is een oprecht, respectvol, goed gedoseerd compliment dat niet anders geïnterpreteerd kan worden dan dat het bedoeld is. Het compliment zorgt ervoor dat de ontvanger zich beter gaat voelen en niet slechter. Het juiste compliment kan een dag maken, de 7 complimenten hierboven kunnen een dag juist verpesten.

Herken jij deze complimenten? Heb je er zelf nog een soort aan toe te voegen? Of misschien heb je wel een voorbeeld van zo’n verkeerd compliment?

Ik ben heel benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Bron artikel: o.a. psychologytoday.com.

♥  Facebook, Instagram & Bloglovin’ ♥

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

22 COMMENTS
 • Nicole
  3 jaar ago

  Ik vind het zo moeilijk, complimenteren. Omdat ik merk dat ik toch vaak de verkeerde complimenten geef. Onbewust dat wel, maar toch.. Niet zo handig dus!

 • Annette
  4 jaar ago

  Haha leuk, een collega vroeg laatst; Ik zit al een tijdje naar je te kijken maar wat heb je aan je gezicht laten doen? Ik uhhh niets, hij: echt wel! ik: Nou ik heb sinds een paar weken een beugel is dat het misschien? hahaha dat was het dus….. Hij voelde zich knap lullig ik zag de humor er wel van in 🙂

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Zonder te generaliseren, maar mannen zijn daar heel goed in. Vroeger werkte ik bij een werkgever en ik was de enige vrouw op de afdeling. Had ik een keer mijn bril op, vroegen allemaal collega’s of ik naar de kapper was geweest. Haha.

 • Frederique
  4 jaar ago

  Haha wat leuk om te lezen. Ik kan echt he-le-maal niet tegen complimenten, ik klap er helemaal dicht van. Ik neem ze meestal ook niet serieus. Laatst kreeg ik een referentiebrief onder ogen van mijn werkgever over mij, stond vol complimenten en daar moest ik dan wel weer van glunderen 😉

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Het ligt er bij mij aan van wie het komt. Soms word ik er ongemakkelijk van, maar van vrienden kan ik ze wel hebben 🙂 En zo’n referentiebrief vol gemeende complimenten, dat is dan wel super om te lezen toch!

 • Godelieve
  4 jaar ago

  Op de juiste manier een complimentje maken daar komt meer bij kijken dan je denkt.
  Ik ben nu meteen geneigd om te kijken of ik zelf niet ergens per ongeluk een goed bedoeld compliment heb achtergelaten dat verkeerd zou kunnen worden opgevat.

  Een voorbeeld waar ik zelf regelmatig mee ‘gecomplimenteerd’ wordt: U kunt dat wel hebben op uw leeftijd!
  Nog een? Voor iemand van jouw leeftijd doe je het goed.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Raar toch? Een vriendin van mij is Marokkaanse en mensen vertellen haar wel eens: ‘Wat spreek jij netjes Nederlands’. Dat vindt ze echt vreselijk. Ze is hier geboren en getogen. Echt bizar dat mensen niet over dit soort ‘complimenten’ nadenken.

 • Kiss & Make-up
  4 jaar ago

  Aaah heel herkenbaar! Meestal haal je een vals compliment of een compliment waar een bijbedoeling achter zit er wel uit.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ja absoluut. Al zijn sommige mensen koningen in dubbelzinnige complimenten.

 • Judith
  4 jaar ago

  Geweldig artikel! Vooral dubbelzinnige complimentjes of hoe vrouwen een complimentje niet aan kunnen nemen.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ja, dat is ook iets hè? Ik ben daar ook slecht in. Complimentjes geven me soms een ongemakkelijk gevoel.

 • Annelies
  4 jaar ago

  Ik heb eens in een kledingwinkel gewerkt waar ik de klant moest complimenteren over de kleding die hij/zij aanpaste. Het maakte niet uit of het goed stond, of niet, het ging er om dat er veel verkocht werd. Het duurde ook niet lang voordat ik een ander baantje ging zoeken. Ik vond dat zó moeilijk om te doen. Ik meende er de helft van de tijd geen bal van.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Wat ik ook al tegen Chris zei, bij een echt goede verkooptraining voor de detailhandel, leer je dat je je mond moet houden. Alleen als de klant zelf al besloten heeft, dat iets goed staat, mag je iets zeggen. Maar de meeste winkeliers begrijpen dat niet.

 • Stephanie
  4 jaar ago

  Ik werk op een helpdesk en dit stukje:

  Het ‘slijmcompliment’ is een van de oudste trucjes in de sales wereld en wordt ook geleerd aan service desk medewerkers. Je hebt vast wel eens boos aan de telefoon gehangen met een Internetprovider (kuch) en een compliment gekregen van de service desk medewerker. Dat doen ze express, zodat jij je geflatteerd voelt en iets minder boos wordt.

  Heb ik nog nooit eerder gehoord. Beetje rare manier van werken.
  Heb je dat in de praktijk meegemaakt? Ik heb ook nooit tijdens mijn trainingen gehoord dat ik dat moest doen.

  En wat voor compliment moet je dan geven.. wat heeft u een mooie stem als u schreeuwt?

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Toevallig heb ik het in de praktijk meegemaakt ja. Heb afgelopen week twee keer met mijn provider gebeld en een keer kreeg ik bijvoorbeeld het compliment: ‘Ik vind het knap dat u zo rustig blijft in deze situatie’. En ik was helemaal niet rustig. Toevallig heb ik tig sales trainingen gevolgd en dit is wel degelijk een techniek die je geleerd wordt. Gek dat jij dat nooit hebt gehoord als je op een helpdesk werkt?

   • Nicole
    3 jaar ago

    Ik heb op drie verschillende helpdesks gewerkt en dat ook nooit meegekregen hoor. Maar die cursussen die we daar kregen stelden ook niets voor haha.

 • diana
  4 jaar ago

  interessant artikel. ik heb zo’n hekel aan die complimenten die eigenlijk eerder een belediging zijn. zeg dan niets..

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Dat doen ook alleen vrouwen en homo’s. Een hetero man heb ik zo’n ‘compliment’ nog nooit horen geven.

 • Chris
  4 jaar ago

  Complimenten geven is uitkijken geblazen. Een compliment hoe goed bedoeld ook kan totaal verkeerd opgevat worden. Een geschreven compliment via email vind ik nog lastiger. Je ziet elkaars lichaamstaal niet waardoor het nog eerder verkeerd kan worden geïnterpreteerd.

  Het verkoopcompliment vind ik de meest irritante van allemaal. Ik kocht een aantal jaren op regelmatige basis kleding in een klein winkeltje in mijn woonplaats. Ze waren altijd even vriendelijk en aardig. Op een dag kwam ik de eigenaresse van het winkeltje tegen bij de plaatselijke bakker. Vervolgens ga ik een praatje met haar aan. Ze liet echter overduidelijk blijken dat ze daar geen zin in had. Ineens vond ik al die complimenten zo nep, dat ik daarna nooit meer in haar winkeltje ben geweest.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   De echt goede verkooptrainingen voor winkels leren verkopers ook dat ze helemaal geen complimenten mogen geven. De klant moet zelf opmaken of hij/zij iets mooi vindt of niet.

 • Sophie
  4 jaar ago

  Wat herkenbaar! Met complimenten probeer ik er altijd maar het goede van in te zien, hoewel niet iedereen ze even goed weet te verwoorden. Wat ik wel lastig vind, is om complimentjes netjes in ontvangst te nemen. Schrijf je daar binnenkort ook een artikel over?

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Haha wie weet? Is inderdaad een goed onderwerp. Persoonlijk word ik ook wel eens ongemakkelijk van complimenten.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.