Heb jij ook een kerstbal waar een mooi verhaal achter zit? Dat je de kerstversiering van zolder haalt, de doos openmaakt en bij het uitpakken van die bal weer even een warm gevoel krijgt en terugdenkt aan…? Een bal die elk jaar weer een speciaal plekje in de boom krijgt en waar je heel voorzichtig mee bent? Wij hebben een kerstbal die heel bijzonder voor ons is. Die ga ik je natuurlijk laten zien en daarnaast vertellen Suzanne, Charlotte en Eline ook hun persoonlijke verhaal achter de kerstbal die voor hun bijzonder is.

Een roos voor Roos

verhaal kerstbal suzanneSuzanne Mensen is 34, freelance journalist en social media redacteur. Ze schrijft voor magazines en werkt voor VROUW van Telegraaf. Ook heeft ze haar eigen blog Babyisthenewblack.nl. Suzanne woont samen in Amsterdam met vriend Martijn die chef is, en dochtertje Roos van drie.

 ‘Mijn dochtertje mag elk jaar van haar oma (mijn schoonmoeder) een kerstbal uitkiezen. Het begon als traditie toen ze drie jaar geleden geboren werd, ongeveer twee maanden voor kerst. Ze kreeg niet lang na haar geboorte een prachtige, maar kitscherige, kerstbal in de vorm van een roos (haar naam). Dat is zo goed bevallen dat mijn schoonmoeder dit als traditie in ere wilde houden en zodoende kreeg Roos rond haar tweede kerst weer een kitscherige kerstbal. Nu ze drie geworden is, mag ze er voor het eerst zelf eentje uitkiezen en elk jaar daaropvolgend willen we deze traditie voortzetten.
Deze allereerste bal die ze gekregen heeft, hangen we er altijd in. Ik weet niet hoe het gaat zijn als we achttien jaar verder zijn en of al die (foeilelijke) ballen dan nog allemaal in de boom kunnen.
Uiteindelijk laat ik de ballen natuurlijk na aan mijn dochtertje.’

Peettante & Peetoom

verhaal kerstbal peetoom en peettanteCharlotte is 32 jaar en getrouwd met Maikel. Samen hebben ze twee dochters, Aukje van 4 en Emmi van 8 maanden. Ze wonen in Brabant. Maikel heeft zijn eigen bedrijf (De Brandevoortse Hoeve) en Charlotte is 2 dagen in de week juf van een groep 5. Daarnaast blogt ze dagelijks op Aukjeswereld.nl, over alles dat met het ouderschap te maken heeft en alle andere dingen die in haar bezighouden.

‘Ik zocht een doorzichtige kerstbal. In de eerste instantie dacht ik dat het een moeilijke missie was, maar al snel kwam ik deze tegen bij Kruidvat. Hij zag er anders uit dan in mijn gedachten, maar hij was doorzichtig en ik kon er iets instoppen dus hij was perfect.

Toen ik vorig jaar zwanger was van onze jongste dochter wilde ik graag op een leuke en originele manier haar peetoom en peettante vragen. Omdat december naderde, leek het me leuk om dat met kerst te doen. Ik speurde allerlei winkels af op zoek naar een doorzichtige bal, zodat ik daar een briefje in kon stoppen met DE vraag en uiteindelijk kwam ik deze ballen dus tegen. Tijdens het kerstdiner had onze oudste dochter voor iedereen een zelf geknutselde kerstkaart, maar voor de peetoom en peettante to be had ze een speciaal cadeautje. Ze waren beiden erg verrast en zeiden gelukkig meteen ja.

Ik hoop dat ze hem elk jaar in de boom hangen, maar dat zal ik dit jaar eens gaan controleren haha. Op zich is het een redelijk neutrale bal dus hij past bij alle kleuren.

De bal hoeft wat mij betreft niet doorgegeven te worden. De bal heeft een betekenis voor de peetoom en peettante van onze jongste dochter, maar voor anderen eigenlijk niet dus dan heeft doorgeven niet zoveel zin.’

Een Haagse Ooievaar

verhaal kerstbal ooievaarEline Weijers (49) is getrouwd met Coen en samen hebben ze een zoon van 8 jaar. Ze wonen in IJsselstein. Met haar bedrijf Ouderschap vanuit je Hart (www.ouderschapvanuitjehart.nl) helpt ze moeders om liefdevol en adequaat om te gaan met de heftige emoties van hun kind.

‘Ik kan mij nog goed herinneren, ik zal een jaar of 21 zijn geweest, dat we in het appartement van mijn overleden opa en oma waren. Er waren ooms, tantes, neven en nichten. Het appartement moest leeggeruimd worden. Wie nam wat mee? Verschillende dingen waren al verdeeld. Maar de kerstversiering bleef liggen daar niemand die wilde. Die doos nam ik dus mee. Thuis gekomen opende ik de doos en vond allerlei ouderwetse kerstversieringen waaronder ook deze ooievaar. Het voelde als een schat en een kijkje in het leven van mijn opa en oma.

Wat zo bijzonder is aan deze ooievaar is dat wanner ik hem in de boom hang ik aan mijn vader denk. Mijn vader is 15 jaar geleden plots overleden. Hij was geboren en getogen in Den Haag. Het symbool van Den Haag is….. de ooievaar.

De ooievaar hangt elk jaar in de boom. Vanaf de bank kijk ik er af en toe naar en dan is mijn vader in mijn gedachten.
Eigenlijk had ik er nog niet over nagedacht aan wie ik hem zou willen nalaten, maar ik wil hem dan graag aan mijn zoon doorgeven.’