TOP
de veiligheid van mijn kind
Column Personal

De veiligheid van mijn kind is belangrijker dan de vrijheid van senioren

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Vanaf 1 december wordt het rijbewijs van 75-plussers tijdelijk met maximaal 1 jaar verhoogd. Hoewel onze ouders richting die leeftijd gaan, vind ik het een goed idee. Zeker na een incident vorige week met mijn peuter, een zebrapad en een automobilist. En ook vanwege een incident uit het verleden. Ik vertel je waarom ik deze wijziging toejuich.

De veiligheid van mijn kind

Laten we in het verleden beginnen. Mijn opa – God hebbe zijn ziel – was een man die erg op zijn vrijheid gesteld was. Hij wilde dolgraag onafhankelijk zijn en zelfstandig kunnen blijven leven. Dat hebben mijn grootouders dan ook tot het laatst gedaan.

Toch kwam er een dag dat zijn zicht hem in de steek begon te laten. Hij bleek een staaroperatie aan zijn ogen nodig te hebben. Stiekem hoopten wij al een tijdje dat hij zelf tot het inzicht zou komen dat hij niet meer kon autorijden. Dat het te gevaarlijk werd. Mijn vader had al een aantal keer een balletje opgegooid, maar dat balletje was met een straffe gooi weer teruggekaatst. Geen haar op zijn hoofd. Hij ging zich toch niet laten rijden en hij kon prima rijden. Wat dachten we wel?

Einde verhaal. ‘Sodemieter maar op met je balletje’, dacht mijn grootvader.

Dat gaat natuurlijk niet verlengd worden..

Maar… vlak voor die operatie bleek zijn rijbewijs bijna verlopen te zijn. ‘Ach.. kijk een strohalm’, zeiden wij tegen elkaar. ‘Dat gaat natuurlijk never nooit niet verlengd worden.’

Fout gedacht. Trots vertelde mijn opa dat zijn roze papiertje voor nog eens 10 jaar verlengd was. Tot zijn bijna 100e.
Nou heeft hij er nooit zo lang gebruik van mogen maken, maar toch..

Wij vonden het een verschrikkelijke gedachte dat hij wellicht een keer een ongeluk zou krijgen en dat daar dan iemand bij gewond zou kunnen raken. Uiteindelijk heeft hij helemaal niet meer zo lang autogereden en heeft hij dus gelukkig ook geen ongelukken kunnen veroorzaken.

Fast forward naar vorige week.

Ik ging de hond uitlaten en mijn peuterzoon ging op zijn loopfietsje mee. Wij hebben samen afgesproken dat hij op drukke punten naast mij blijft en dat ik dan zijn jas vasthoudt.

Wij wonen bijvoorbeeld vlakbij een spoorbrug en hij mag daar van mij niet ‘los’ over heen.

Helaas zijn er maar weinig automobilisten die zich daar aan houden

Nou is het zo dat auto’s in onze straat officieel maar 30 kilometer per uur mogen rijden. Helaas zijn er maar weinig automobilisten die zich daar ook aan houden. De meesten rijden te hard en omdat er zo’n paal in de straat staat die kilometers meet, is dat ook vrij duidelijk.

Afgelopen week liep ik dus met zoon en hond over straat. We wilden oversteken over het zebrapad, maar de hond bleef nog wat snuffelen en de peuter loopfietste door. Die hield zich dus niet aan de afspraak, iets dat je een peuter nog niet echt kan aanrekenen.
Op het moment dat ik de hond een ruk aan de lijn gaf en naar de peuter wilde grijpen, zag ik dat er auto’s aan kwamen rijden. Het zebrapad ligt vlak na het bord dat aangeeft dat auto’s hier 30 moeten rijden, maar het is wel vrij duidelijk dat je op dat punt een woonwijk inrijdt.

De eerste auto reed sowieso veel te hard. Mijn hart stond even stil, ik zag de peuter vooruit schieten en de auto aan komen rijden. Hard begon ik te schreeuwen naar de vrouw in de auto. “STOP”, riep ik met zo’n volume dat ik er later nog pijn in mijn keel van had.
De bejaarde vrouw achter het stuur keek me recht aan, maar nam geen gas terug en trapte ook niet op de rem. Ze reed net zo hard door als ze was komen aanrijden en ik weet zeker dat ze mijn peuter – die al bijna onder haar auto kwam – ook helemaal niet gezien had.

LEES OOK: ‘Rekening houden met je medemens. Is dat nou zo veel moeite?

De auto achter haar trapte op de rem

Gelukkig luisterde mijn peuter wel naar mijn gebrul en bleef stokstijf staan op het zebrapad. Het gevaar op de weg reed gewoon door en in een reflex nam ik haar nummerbord in me op. De auto achter haar trapte wel op de rem en de man draaide meteen zijn raampje open. Ik knuffelde mijn peuter en stelde hem gerust. Van mijn gegil was hij zo geschrokken dat hij was gaan huilen.

“Ik heb het nummerbord onthouden”, riep de man uit de auto.
“Dank je wel. Ik ook”, antwoordde ik.
“Doe me een lol en bel de politie. Zo’n wegpiraat moet een notitie bij zijn naam”, zei de man.

En zo geschiedde. Ik verifieerde het nummerbord nog met de man en belde het 0900 nummer van de politie en deed mijn verhaal. Ook gaf ik het nummerbord door. Ik had de vrouw recht aangekeken en ze had nog al een typerende kleur in haar haar, dus ik zou haar ook nog wel kunnen aanwijzen. De politie beloofde me dat de wijkagent bij haar langs zou gaan om hierover te praten. En om te vragen of ze überhaupt wel gezien had dat ze bijna een peuter had aangereden.

De veiligheid van mijn kind is belangrijker

Als ik er aan denk wat er had kunnen gebeuren, krijg ik het weer Spaans benauwd.
Ik begrijp dat het fijn is voor ouderen als ze zo lang mogelijk hun onafhankelijkheid kunnen behouden, maar ik vind de veiligheid van mijn kind belangrijker dan die vrijheid.

Op je 75e kun je nog compleet geschikt zijn om auto te rijden, maar op je 76e kan dat al compleet veranderd zijn.
Dat is vervelend, maar het is zo.

Gelukkig zijn er in ‘onze’ tijd hoogstwaarschijnlijk al zelf rijdende auto’s.
Dan is dat probleem ook weer opgelost.

Wat vind jij? Vind je het een goed idee dat de rijbewijzen van 75-plussers maar met 1 jaar worden verhoogd, of had dat van jou niet gehoeven? Ik ben benieuwd!

Hier lees je meer columns van mijn hand.

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.