TOP
veiliger gaan rijden
Gadgets Lifestyle

Ben ik nou echt veiliger gaan rijden?

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Sinds oktober rijd ik met een dongel van ANWB in mijn auto. Daarnaast ben ik ook nog eens op cursus geweest. Dat alles om de nieuwe Veilig Rijden Autoverzekering van ANWB uit te proberen. Een verzekering waarbij je rijgedrag wordt bijgehouden en als je veilig rijdt, krijg je extra korting op je verzekering. Je wordt dus beloond! Altijd leuk. Maar… Ben ik nou echt veiliger gaan rijden? En hoe rijden Sonja, Pearl en Yvonne nu nadat ze samen met mij op training zijn geweest? Stay tuned…je leest het in dit artikel…

Situatieschets

Eerst even een kleine situatieschets: We hebben hier twee auto’s voor de deur staan. Dat is een gigantische luxe, maar tegelijkertijd ook wel nodig, omdat mijn wederhelft vaak in het buitenland is voor werk. De ene auto is een lease wagen, de ander is van ons. De verzekering van ANWB kon natuurlijk niet op de leasebak, want daar zat al een verzekering op. Bovendien reed ik vroeger vaker in de ‘eigen’ auto. Maar nu met Robin is de andere auto wat praktischer. Die heeft een grote kofferbak zodat zijn buggy probleemloos mee kan.

Oost Europa

Maar waarom ik dit vertel? Daar heb ik een goede reden voor. De dongel heeft dus voor 80% het rijgedrag van Mark gemeten. En no offence, maar die heeft meer dan 10 jaar in Oost Europa gewoond en daar rijden ze ietwat avontuurlijker dan hier. Zo ook mijn Mark * snik *.

Dus elke keer als die resultaten binnenkwamen, dan stuurde ik ze weer naar hem door met opmerkingen als: ‘Je moet beter op je snelheid letten’ / ‘Dit verklaart al die boetes’ / ‘Dat jij nooit uit de bocht vliegt!’ Ik kwam zelfs op een punt dat ik stiekem ’s nachts in de andere auto wilde gaan rijden, om die score maar wat op te krikken. En Mark… die vond het heel geestig. Heb ik je even mooi tuk vriend! Door dit te delen… Zo.. nu jij weer.

Resultaat!

Desondanks hadden mijn strenge woorden wel degelijk resultaat. Want na een klein dipje ergens in december, werden de resultaten toch steeds beter. Zo veel beter dat ik nu best de eindscore durf te delen.

veiliger gaan rijden anwb app eindscore

Nou.. kijk eens aan… Het houdt niet over..maar het is toch wel ietsjes beter. Toch? Op de laatste twee punten hebben we alleen nog ‘verbetering nodig’. Dat is in ieder geval beter dan ‘onveilig’. Gelukkig hebben we de dongel en verzekering nog, dus daar kan aan gewerkt worden. Voor de zomer wil ik allemaal groene balkjes! Het goede nieuws was trouwens wel dat met deze verbetering de verzekeringskosten al wel goedkoper zouden worden. We zouden al 10% extra veilige rijderskorting krijgen. Hoe fijn is dat!?

En ik dan?

Je begrijpt.. ik rijd nu wel echt voorbeeldig. Nee.. zonder gekheid.. ik ben echt veiliger gaan rijden. Zeker na de rij veilig training die ik heb gevolgd. Want met de kennis die ik daar heb opgedaan, ben ik beter gaan sturen (kwart voor drie i.p.v. tien voor twee), ik weet beter hoe ik moet remmen en anticiperen etc. etc. Bovendien ben ik me veel bewuster van eventuele gevaren, zoals afleiding in het verkeer. Mijn telefoon raak ik niet meer aan tijdens het rijden. Veel te gevaarlijk!

En Sonja, Yvonne en Pearl?

Aan hun heb ik het natuurlijk ook gevraagd hoe ze de cursus hebben ervaren en of ze nu het gevoel hebben veiliger te rijden:

Wat heb je van de cursus geleerd?

Sonja: ‘Een nieuwe stuurmethode. Dat mijn oude techniek gevaarlijker is.’

Yvonne: ‘Hier ook de stuurtechniek. Ook vond ik het heel confronterend om in de introductiefilmpjes te zien hoe weinig je eigenlijk maar ziet als automobilist.’

Pearl: ‘ Ik stuur anders en vind dat fijn. Daarnaast kreeg ik van de instructeur de bevestiging dat ik een veilige en anticiperende rijstijl heb en al had.’

Is er echt specifiek iets dat je door de cursus bent gaan doen in de auto?

Sonja: ‘Ja ik zit nu beter in de auto en let meer op mijn houding.’

Yvonne: ‘Anders sturen. Al moet ik toegeven dat ik het nog niet altijd toepas. Wel betrap ik mezelf daar telkens op, als ik toch weer eens ga overpakken. Wat ik ook veel meer ben gaan doen, is mijn telefoon in mijn tas houden tijdens het rijden en aandacht écht bij de weg houden.’

Pearl: ‘Anders sturen’.

Heb je het gevoel dat je nu veiliger rijdt?

Sonja: ‘Ik voel me veiliger. Recent met sneeuw durfde ik te rijden. Met in mijn achterhoofd de technieken die geleerd zijn op nat wegdek. Door het te ervaren, maakt iets onbekends, het een stuk veiliger voor jezelf, maar ook je mede weggebruikers. Stress is ook niet goed op de weg. Ik had nooit verwacht dat dit zo’n indruk op mij zou achterlaten.’

Yvonne: ‘Aanpassen van je techniek is wel een proces, maar zeker in combinatie met veel meer focus in de auto ben ik wel veiliger gaan rijden.’

Pearl: ‘Zekerder in de auto, nee want ik was al heel zeker. Vond ik het leuk? Ja! Veiliger? Ongetwijfeld, want ik stuur dus anders.’

Dus voor ons alle vier geldt dat we allemaal anders zijn gaan sturen! Dat is toch bizar? Eigenlijk zou zo’n opfriscursus verplicht moeten zijn voor mensen met een rijbewijs, want er kan zo veel veranderen in de loop van de tijd qua technieken etc. etc.

Mijn eindconclusie

veiliger gaan rijden eindconclusie

Laat ik beginnen met te vertellen dat ik ontzettend dankbaar ben dat ik deze opdracht voor ANWB heb mogen doen. Ik heb er namelijk echt van geleerd en die les was enorm waardevol. Want veiliger rijden, zeker met een baby in de auto, is niet in waarde uit te drukken.

Bovendien is het heel goed om je rijgedrag te laten tracken. Je wordt behoorlijk met je neus op de feiten gedrukt en ik maakte er net wel een grap van, maar ook van mijn man werden ze ogen geopend. Dus hij probeert er nu op te letten en dat vind ik ontzettend fijn.

Daarnaast werkt het natuurlijk ontzettend motiverend dat je veilige rijgedrag beloond wordt met extra korting. Want hé.. wie is er nou niet dol op korting?

Zelf proberen?

Wil je dit nou zelf ook proberen, maar ben je er door omstandigheden nog niet aan toe om je hele autoverzekering te veranderen? Dan heb ik goed nieuws! ANWB heeft een tijdje geleden een app gelanceerd die een soort proefversie is van hoe de autoverzekering werkt. Zo kun je het zelf ook ervaren.

De app vind je hier op de site van de ANWB.

En hier vind je meer informatie over de autoverzekering van ANWB.

Zou jij het prettig vinden als je rijgedrag bijgehouden wordt? Zodat je je er bewuster van bent en extra korting kunt kijgen? Met andere woorden: Is zo’n verzekering iets voor jou? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met ANWB.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

10 COMMENTS
 • Yvonne
  3 jaar ago

  Leuk om de conclusie te lezen Karen! En zijn er zomaar 4 dames én zelfs jouw man die weer veiliger de weg op gaan. Nogmaals dank voor de ervaring!

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Graag gedaan. Ik vond het zelf ook top zoals je kunt lezen 🙂

 • Sonja
  3 jaar ago

  Mijn man had vandaag iets in de auto liggen,… ik zei leuk zo’n speleding, maar let je ook nog op de weg.?
  Was het een app via huppeldepup om ook je rijgedrag te registreren. Leuk, maar dat getuur op zijn tablet vond ik juist gevaarlijk. Gelukkig was op de terugweg de batterij leeg ?

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Oh dat is heel onhandig!

 • Josine
  3 jaar ago

  Zon verzekering is niks voor mij. Dan zou ik elke dag op die lijstjes blijven kijken.. haha!
  Wanneer ik alleen rijd dan let ik er nooit zo op, maar zodra iemand bij me in de auto stapt dan doe ik absoluut voorzichtiger. Zeker met kids; voel me dan toch verantwoordelijk.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Dat heeft geen zin, hij update een keer in de zo veel tijd 😉

 • Henrieke
  3 jaar ago

  Ik heb gisteren mijn lief overtuigd om de app te installeren. De verzekering vond hij in vergelijking te duur en ook hij vond het een inbreuk op zijn privacy. ik ben wel heel benieuwd hoe hij rijdt met die app, hij is bang dat hij te hard rijdt of te hard door de bochten gaat.. Onmogelijk, want hij rijdt in een Prius met bijbehorend rijgedrag. 😉

  Nog even en dan mag ik waarschijnlijk zelf ook rijden. Ik vraag me af of ik in die eerste tijd al de app durf te installeren. 😛

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Haha, een Prius is inderdaad wel DE auto om veilig in te rijden 🙂

 • Jenny - IkReis
  3 jaar ago

  Wij hebben pas een nieuwe (tweedehands) auto en daarmee ook een nieuwe verzekering. Hebben het even over zo’n dongel gehad, maar ik vind het echt inbreuk op m’n privacy.

  Rijd ik onveilig? Ik denk het niet. Zeker sinds ik aangereden ben – de reden voor de nieuwe auto – ben ik heel bewust van m’n omgeving en medeweggebruikers.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ik begrijp je punt, maar ik denk zelf dat die gegevens niet misbruikt worden.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.