TOP
vegetarische slager
Editorial

‘Hoe verwarrend is het nou eigenlijk?’ (over de Vegetarische slager, Schnitzelgate en het vervolg daarop)

Afgelopen week besloot de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat de Vegetarische Slager – een producent van vleesvervangers – een groot aantal van zijn productnamen te veranderen, omdat ze te verwarrend en misleidend zouden zijn. Onder andere de Visvrije tonyn, Kipstuckjes en Gerookte speckjes moeten het veld ruimen qua naam. Ik ben daar best van onder de indruk. Want hoe verwarrend is het nou eigenlijk? En waar maken mensen zich in godesnaam druk om?

Discussie over namen vleesvervangers

De discussie over de namen van vleesvervangers is er dus blijkbaar al langer. Jaren geleden was er gedoe over curryworsten en vegetarische schnitzels. Vandaar ook de naam Schnitzelgate. Door die discussie heeft de Vegetarische Slager haar producten al anders genoemd. Bijvoorbeeld: Spekjes werden speckjes, gehakt werd gehackt en tonijn werd tonyn. Dat is natuurlijk geen enorme naamsverandering, maar toch… die oud Hollandsche spelling maakt de producten toch weer wat unieker.

Desondanks had de NVWA blijkbaar nog steeds tijd over om zich weer over het hele namenvraagstuk van vleesvervangers te buigen. Ondanks alle kip- en eierschandalen, het gerommel in de vleesindustrie en alle andere frauduleuze dingen. Je zal je prioriteiten maar op orde hebben, denk ik dan.

Volgens de NVWA blijven de kipstuckjes, tonyn, speckjes en gehacktballen verwarrend en misleidend. Volgens hen is dat zelfs in strijd met de wet. De Vegetarische Slager krijgt tot maart volgend jaar de tijd om de namen te wijzigen en gebeurt dat niet, dan kunnen ze zelfs een boete krijgen.

LEES OOK >>> Courgetti met ricotta pesto en tomaatjes

Vleesetende vegetariër

Ik ben een enorme dierenvriend, maar geen vlees eten gaat me net een brug te ver. Stiekem zou ik best helemaal vegetariër willen zijn, maar om heel eerlijk te zijn, vind ik vlees af en toe gewoon te lekker. Af en toe ja, want we proberen hier in huis niet elke dag vlees te eten. Ik denk dat we gemiddeld twee keer per week vlees op het menu hebben staan en dan koop ik ook nog eens alleen maar goed biologisch scharrelvlees.

Omdat ik vlees dus zo lekker vind, ben ik hartstikke blij met producten van de Vegetarische Slager. Want door dit soort producten kan ik vlees makkelijk een avond overslaan, zonder dat ik het ontzettend mis. Een Thais gerecht met kip? Daar kunnen best vegetarische kipstukjes doorheen. Ja, als je goed oplet, proef je dat het geen echte kip is, maar door alle kruiden en saus is de kip sowieso wat minder nodig en overheersend.

Ik weet heus wel dat het geen echte kipstukjes zijn. Want op de verpakking staat toch dat het vegetarische kipstuckjes zijn? Van de Vegetarische Slager? Ik kan toch lezen?

En ja een vegetarische gehacktbal is niet van koe, varken, kip, geit of lam gemaakt. Die is van vegetariërs gemaakt. Grapje natuurlijk. Die is door vegetariërs gemaakt en geschikt voor vegetariërs. Niks verwarrends of misleidends aan. Tenminste niet als je een beetje logisch na kunt denken.

Belediging

Eigenlijk vind ik het een belediging voor alle Nederlanders dat de NVWA denkt dat we niet begrijpen dat vegetarische speckjes geen varken bevatten. Hoe stom denken ze dat wij zijn? Hoe verwarrend is het nou eigenlijk. Niet toch?

Denk je echt dat er iemand naar het vegetarische schap in de supermarkt loopt, daar een vegetarische gehacktbal uittrekt en bij thuiskomst denkt: “Shit… ik ben in de maling genomen. Ik ben misleid om een vegetarische gehacktbal te kopen in plaats een waar een koe voor is doodgemaakt.” En echt hoor… als iemand zo stom is, dan verdient ‘ie het om een vegetarische gehacktbal te eten. Dan scoort ‘ie in ieder geval nog karma punten in zijn leven.

Kiloknaller hamburger of plofkipfilet

Ik snap werkelijk waar niet dat de NVWA zich hier druk over maakt en tijd, energie en ons belastinggeld aan verspilt. Er zijn toch ergere dingen aan de hand in voedingsland, lijkt me. Wat leven we in een ontzettend welvarend land dat dit überhaupt op de agenda kan staan. Helaas is het hier nog niet zo welvarend dat we de bio industrie af kunnen schaffen, omdat iedereen net even wat meer geld kan uitgeven dan aan z’n kiloknaller hamburger of plofkipfilet. Dat iedereen die vlees kan en vlees wil eten, vlees kan kopen dat niet volgepropt is met groeihormonen en antibiotica. Want dat lijken me toch de echt belangrijke dingen voor op de NVWA agenda?

Kan die agenda sowieso niet openbaar? En dan de verborgen agenda ook graag!

Wat vind jij? Vind je de producten van de Vegetarische Slager misleidend of verwarrend? Praat je mee? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

PS Nee, ik krijg geen geld van de Vegetarische Slager om hierover te schrijven, maar ik besteed hier met liefde aandacht aan. Omdat ik het echt een belachelijke situatie vind.

Uitgelichte foto © Eric Isselee via Shutterstock.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in Zandvoort / getrouwd met Mark / mama van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / kat Bada Bing / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

10 COMMENTS
 • Annika
  4 maanden ago

  Zal ik ze dan maar eens wijzen op de slavink? Ik vond het wel makkelijk, die benamingen. Ik ben gestopt met vlees eten en ik wist dan precies wat ik kon pakken van de Vegetarische Slager ter vervanging. Gezeur om niks dus.

 • Sonja
  5 maanden ago

  Wat een geneuzel. Er is zoveel voedsel met een naam die de plank misslaat… Ik ben mij als consument echt wel bewust van het feit dat het nep is.

 • Marije De Gans
  5 maanden ago

  Ik zag het nieuwsbericht en legde het naast mij neer. Als we dit soort dingen tot een punt maken, dan hebben we serieus niets meer om ons zorgen over te maken in ons leven.
  Ik eet liever goed vlees en eerlijk eten. En niet te veel dier inderdaad, dat doen wij ook bewust. En ik ben ook geen fan van gif. Dan maar geitenwollensokken. Die zijn lekker warm trouwens.
  Mooi stuk! 🙂

  • Karen
   5 maanden ago
   AUTHOR

   We leven ook gewoon in een te welvarend land. Maar ik vind het serieus zonde dat ze dan de industrieën die echt rommelen met ons voedsel niet aanpakken. En dank!

 • marije
  5 maanden ago

  Ik moest zo lachen toen ik de meneer van de VWA hoorde zeggen dat zij waren getipt door een ” consument”. Ik kon alleen maar denken wat een nutteloze discussie, tijd- en geld verspilling. Als je iets van de vegetarische slager koopt, dan weet je toch dat het geen “echt” vlees of vis is.

  Zo jammer dat ze zich hier zo druk om maken en een ondernemer opzadelen met stress en kosten.

  • Karen
   5 maanden ago
   AUTHOR

   Helemaal mee eens hoor Marije. Heel onterecht vind ik dat.
   En die ene consument… zo benieuwd wie dat is! 🙂

 • Jantine
  5 maanden ago

  Ontzettend apart ja! Zoveel dingen waar ze zich mee bezig kunnen houden en … ze kiezen om zich bezig te houden met hoe de vegetarische slager zijn vegetarische producten noemt. Waarbij duidelijk is dat het om vegetarische producten gaat, want het staat er loeigroot op.
  Laat ze inderdaad wat doen aan plofkip … want volgens mij zit daar minder kip in tussen het water dan in de vegetarische kipstuckjes.

  • Karen
   5 maanden ago
   AUTHOR

   Jep, of de kipnuggets. Zit nauwelijks kip in!

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram

 • En nu allemaal naar Karenz. om de nieuwe PEAKS te lezen 😂😂😂👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#rockstar #toddler #toddlerlife #karenznl #lifestyleblogger #personalpeaks #robinjameson #binkie
 • About last night... 🍸🍾🍹🥂
.
.
.
#friends #love #instafriends #party #girlsnightout #funfunfun #nikkiemoments #friendshipgoals
 • Deze kleine wijsneus zette vandaag zijn eerste stappen. Ik had geen idee dat ik ZO trots kon zijn. En hij, denk ik, ook niet ♥️🙌🏻🐴
.
.
.
#robinjameson #firststeps #dreumes #toddlerlife #instatoddler #proudmom #minirodini
 • L♥️VE
Fijne Valentijnsdag! Ik doe even een #throwback naar onze honeymoon in 2012 toen we nog jong waren en konden uitslapen... maar hé... wat is het ontzettend prachtig en machtig om onze liefde nu te kunnen delen met meneertje knuffelbeertje.... 👪 want liefde is toch nóg mooier als je het kan delen?
Op de blog vertel ik vandaag waarom wij een goede match zijn in de liefde!
.
.
.
#love #liefde #valentinesday #valentijnsdag #throwback #honeymoon #couplegoals #instalove
 • 5 maanden slik ik een aantal beauty supplementen van Oenobiol. Vandaag vertel ik je hoe me dat bevallen is! 🙍🏻‍♀️👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#beauty #beautysupplement #revealyourinnerbeauty #instabeauty #naturalbeauty #selfportrait #organic #oenobiol #karenzpartner
 • Wij wilden naar buiten, maar het is hier aan het sneeuwen. En dus spelen we maar een beetje binnen, nemen we bewogen ussies terwijl we lekker aan het twinnen zijn 👯‍♀️👯‍♂️
Goed weekend alvast peeps!
#liefde #anecdote #motherandson #motherhood #momlife #toddlerlife #moederenzoon #robinjameson
 • 🔆 is shining! Het belooft weer zo’n mooie wintersport dag te worden. En er staat een nieuwe Personal Peaks online met dreumes dingen, het huisvrouwen examen en overstekend wild 🦌🦌🦌Fijne dag! En 👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#personalpeaks #karenznl #lifestyleblogger #motherandson #toddler #toddlerlife #momlife #motherhood #robinjameson
 • ‘MAY YOUR COFFEE BE STRONGER THAN YOUR TODDLER’
Als je tenminste tijd hebt om je koffie te drinken... 🤦🏻‍♀️☕️ Vandaag was zo’n dag. Zo’n dag waar ik overmorgen heel hard om kan lachen. Maar als je dan die glimlach ziet, dan is het het toch allemaal wel driedubbel en dwars waard. Al kon ik ‘m vandaag wel even achter het behang plakken 🙄😣 #toddlerlife #dreumes #robinjameson #liefde #minirodini