TOP
vandaag op moederdag
Column

Vandaag op Moederdag denk ik aan…

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Vandaag op Moederdag denk ik aan mijn eigen moeder

Mijn lieve mama, die mij het leven schonk en er sinds die dag elke dag voor mij geweest is. Mama van mij, die altijd achter me staat en me steunt in elke keuze die ik maak. Mijn lieve moedertje die mij en mijn zusje zo ontzettend veel liefde geeft. Die haar leven in het teken van mijn verstandelijk gehandicapte zusje en mij stelde en nog steeds zo veel zorgt. Mijn moeder die nu een geweldige oma is voor Robin. Mama is een echte mama. We lijken op elkaar en ook weer niet. Maar ik merk dat ik steeds meer jou begin te worden. Lieve mama, wat is het fijn zo’n goed voorbeeld gekregen te hebben. Daardoor sta ik altijd 1-0 voor in het leven. Wat er ook gebeurt.

Vandaag op Moederdag denk ik aan mijn oma’s

Die beiden niet meer leven en die ik nog elke dag mis. Mijn oma’s waren beiden oermoeders die ontzettend veel liefde gaven en van wie ik zo ontzettend veel geleerd heb. Beiden hadden geen gemakkelijk leven. Ze moesten allebei vluchtten uit hun land. Voor vervolging en uitroeiing. Om wie ze waren. Maar ondanks al het verdriet waren allebei mijn oma’s optimistische vrouwen die het mooiste van hun levens maakte dat het leven hun bood. Wat ben ik er trots op dat deze twee inspirerende vrouwen mijn oma’s waren en zijn. Want hoewel ze er niet meer fysiek zijn, leven ze door in ons en in de prachtige levensverhalen en -lessen die ze achterlieten.

Vandaag op Moederdag denk ik aan degenen die geen moeder (meer) hebben

Want ik realiseer me maar al te goed hoe verschrikkelijk pijnlijk een dag als vandaag moet zijn als je zelf geen moeder (meer) hebt. Natuurlijk sta je daar dagelijks bij stil, maar vandaag moet het gemis nog aanweziger zijn. Een gemis dat ik zelf niet ken, maar wat wel een van mijn grootste angsten is.

LEES OOK >>> ‘Mijn eerste moederdag als moeder’ (over hoe trots ik ben om mama te zijn)

Vandaag op Moederdag denk ik aan moeders zonder kinderen

Omdat ik dat gemis wel ken. En omdat ik weet dat ook voor die vrouwen (en mannen) vandaag behoorlijk confronterend is. Je wilt zo graag, maar het komt of kan niet. Dat doet pijn. En dat is een pijn die niemand begrijpt, tenzij je het zelf hebt meegemaakt. Het leven kan behoorlijk oneerlijk zijn. En daar kan geen troostende dooddoener tegenop.

Vandaag op Moederdag denk ik aan moeders die hun kindje zijn verloren

Hoe graag ik ook zou willen vertellen, hoe erg ik dat voor je vind. Geen woorden kunnen die lading dekken. Het is mijn grootste nachtmerrie en ik heb ontzettend veel bewondering voor al die moeders die toch de kracht vinden om door te gaan en wellicht (ooit) weer de mooie dingen van het leven te zien. Lieve K, lieve L, lieve P, lieve J, en al die andere moeders die hun kindje(s) verloren en die ik niet ken. Ik had jullie vandaag en al die andere dagen ook zo graag een knutselwerkje gegund ♥.

Vandaag op Moederdag denk ik aan de buikmama van mijn zoon en al die andere moeders zoals zij

Ik heb de titel ‘moeder’ van haar gekregen en daar ben ik haar eeuwig dankbaar voor. Soms word ik gevraagd naar haar verhaal, maar dat wil ik niet delen. Haar verhaal is van mijn zoon, van haar zelf en van ons. Verder gaat het niemand wat aan. Maar wat ik wel wil vertellen, is dat ik soms het idee heb dat mensen haar keuze niet begrijpen of soms zelfs veroordelen. ‘Hoe kon ze?’ Mocht je je dat ooit afvragen. Dan heb ik het antwoord wel voor je: Ze kon het uit liefde. Net zoals al die andere moeders zoals zij. Zij heeft haar kind niet afgestaan, want het blijft altijd haar kind. Ze heeft uit liefde een betere plek voor hem gekozen. Omdat ze hem dat zelf niet kon bieden. Ze heeft de meest onbaatzuchtige keuze gemaakt die een mens kan maken. En dat maakt haar een heldin. Mijn heldin. Hoewel ik elke dag aan haar denk en elke dag over haar vertel aan onze zoon, denk ik vandaag een beetje meer aan haar. Omdat ik weet dat ze vandaag ook aan onze zoon en aan ons denkt.

Fijne moederdag vandaag.

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto Pammy Studio via Shutterstock.

 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.