TOP
vaatdoekje vervangen
Huishouden Tuesday's Tip

Vervang jij het vaatdoekje vaak genoeg? (+ tips voor een schone keuken)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Ik schrok me rot toen ik hoorde hoe vaak dat eigenlijk moet, het vaatdoekje vervangen. Eigenlijk dacht ik dat het toilet tot de vieste plek in huis zou behoren, maar dat schijnt de keuken te zijn. Vervang jij het vaatdoekje vaak genoeg? Ik vertel je hoe vaak dat eigenlijk zou moeten en waarom de keuken nou zo vies is. Daarnaast deel ik nog tips hoe je je keuken schoonhoudt.

De keuken

Een broeinest van bacteriën, dat is de keuken. Denk aan het afvoerputje, snijplanken die net niet goed zijn schoongemaakt, keukenlades waar het vuil in de hoekjes gaat zitten, de ijskast waar weer een potje in om is gevallen en ga zo maar door. Bacteriën zijn dol op dat soort plekken. En waarmee maak je alles schoon? Met het vaatdoekje natuurlijk. De bacteriën magneet. Dat vaatdoekje zal je vast wel uitspoelen, maar dan nog krijg je niet alle bacteriën eruit.

Vaatdoekje vervangen

Gebruikte vaatdoekjes, keukendoeken, theedoeken, (schuur)sponsjes, het zijn allemaal broeinesten voor bacteriën. Nadat je een vaatdoekje een dag gebruikt hebt, kunnen er al 4 miljard bacteriën in zijn gaan zitten. Dat zijn er meer dan dat je op de wc bril van een openbaar toilet zal vinden. Of op een hondentong. Om je een idee te geven.

Je kunt zelfs ziek worden als je vieze vaatdoekje met eten in aanraking komt. Daarom is het verstandig om elke dag een schoon vaatdoekje te pakken en de oude in de was te doen. Zo loop je minder kans op een voedselinfectie. Dus niet als het doekje gaat stinken, maar gewoon dagelijks.

Gebruik het vaatdoekje alleen voor het afnemen van tafels en het aanrecht. Bij een hele vieze oppervlakte, kun je beter eerst een wegwerpdoekje of stuk keukenrol gebruiken. Daarna kun je nog afnemen met het vaatdoekje.

De rest van je keukentextiel kun je ook beter vaak vervangen. Elke dag is wellicht niet nodig, maar om de paar dagen, is wel aan te raden. Sponsjes houden veel langer vocht vast en dat bevordert de groei van bacteriën. Deze kun je dus beter niet gebruiken.

Ook interessant om te lezen: 5 handige schoonmaaktips voor de keuken

Vaatdoekjes wassen

Nadat je vaatdoekje gebruikt hebt, is het altijd goed om het even uit te spoelen en uit te wringen voordat je het laat drogen. Als je vaatdoekjes wast, doe dat dan op zestig graden of hoger. Vanaf 60 graden dood je de bacteriën pas.

Een andere tip is om het vaatdoekje een minuut te verhitten in de magnetron op vol vermogen. Daarna goed laten drogen. Zo dood je ook de bacteriën.
Wist je trouwens dat in chloor of bleek bacteriën niet doodgaan?

Tips voor een schone keuken

Wil je je keuken goed schoonhouden en zorgen dat bacteriën zich niet in jouw keuken gaan nestelen. Zorg dan voor de volgende dingen:

  • Was je handen voor het koken en het eten. Waarschijnlijk doe je dit allang, maar was je handen ook na elk toiletbezoek, nadat je rauw vlees hebt aangeraakt, huisdieren hebt geaaid, met zieke mensen in aanraking bent geweest en je de baby hebt verschoond. Zorg er ook voor dat de rest van je gezin zijn of haar handen vaak genoeg wast. Als de kinderen bijvoorbeeld buiten hebben gespeeld. Besef ook dat smartphones en tablets veel bacteriën aantrekken.
  • Maak je ijskast minimaal één keer per maand schoon. Haal ‘m helemaal leeg en maak het met een sopje goed schoon. Droog het overgebleven water van je sopje af met een droge theedoek. Spoel ook de groentelades en andere aparte bakjes die in de ijskast staan goed af.
  • Voor vriezers en vriesvakken wordt aangeraden ze één keer in de drie maanden te ontdooien en daarna schoon te maken.
  • Ook de rest van je keukengerei zoals spatels, blikopeners, gardes, raspen, deksels, potjes etc. etc. kun je zeker een keer in de drie maanden even goed schoonmaken.
  • Keukenkasten en bestekbakken af en toe uitsoppen is ook goed om te doen. Op de een of andere manier komt daar altijd weer viezigheid in terecht, terwijl je er waarschijnlijk alleen maar schone vaat en bestek in opbergt.
  • Op rauw vlees en vis kunnen schadelijke bacteriën voorkomen. Spoel je snijplank, mes en andere keukengerei daarom meteen af nadat je het gebruikt hebt. Afspoelen doe je met heet water. Zet het daarna bij de afwas. Zo voorkom je dat bacteriën zich snel vermeerderen.
  • Houten snijplanken kunnen doorgaans niet in de afwasmachine. Wanneer je een houten snijplank hebt gebruikt, kun je deze afspoelen met water en schoonvegen met een afwasborstel of doekje. Afwasmiddel is alleen nodig na het gebruik van bijvoorbeeld vis of rauw vlees. Nog een tip: Bij sterke geuren is het handig om de plank vooraf nat te maken. Zo voorkom je dat de geur in het hout trekt.

Leuke tip: Op deze vaatdoekjes staat per doekje de dag van de week, zodat je nooit vergeet een nieuwe te pakken! (*)

Vervang jij je vaatdoekje vaak genoeg? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte afbeelding Grzegorz Zdziarski via Shutterstock.
Bronnen artikel: Radar.Avrotros & Aswa.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in Zandvoort / getrouwd met Mark / mama van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / kat Bada Bing / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

1 COMMENT
  • Annette
    3 weken ago

    Ik heb een vaatdoekjes fobie, gebruik ze echt nooit. Ik doe eigenlijk veel met keukenpapier en van die Dettol doekjes. Alleen als ik ga soppen elke week dan komt er een microvezel doekje (of 2) aan te pas maar dan heb ik wel handschoenen aan hahaha ik weet niet wat het is maar die natte dingen brrrr 🙂

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.