TOP
uw adoptiekind
Column

Column: Uw adoptiekind

‘Toen u in Amerika was om uw adoptiekind op te halen,

heb ik dat besproken met de opdrachtgever’, zei de man aan de telefoon. Het gesprek kabbelde voort en hij liet het nog een paar keer vallen. ‘Uw adoptiekind. Het adoptiekind. Adoptiekind.’
En elke keer voelde ik een steekje, zo uit het niets.
Hij had werkelijk geen idee en had het vast niet zo bedoeld, maar toch deed het een beetje pijn. ‘Uw adoptiekind.’

De woorden galmden nog een beetje na en ik stelde mezelf de vraag waarom het precies pijn deed.
Na een minuut of wat overpeinzen, kon ik die vraag beantwoorden: ‘Omdat Robin gewoon ons kind is. Ja, hij is ook ons adoptiekind, daar zijn we heel eerlijk in. Waarom niet? Ik ben trots op het feit dat Robin op zo’n bijzondere manier in ons leven is gekomen, maar toch…’.

Dat woordje adoptie ervoor doet af aan het woord kind. Alsof het minder is. Of dat het anders is. Alsof het specialer is. Maar het is gewoon normaal. Hij is ons kind. Wij houden net zo veel van hem als dat we gedaan hadden van een biologisch kind.

‘Ja, maar jij wilt het natuurlijk beter doen, omdat hij geadopteerd is’, zei de ‘vriendin’.

‘Bam’, zei de klap tegen mijn kop. ‘Wat zeg je’, vroeg ik nog.
‘Jij wilt hem natuurlijk niet lang laten huilen, omdat je het goed wilt doen’.

Toen ze weg was, wist ik het antwoord pas dat ik haar had willen geven: ‘Dus jij wilt het als biologische moeder niet beter doen? Jij raffelt het maar af, je moederschap?’ Wat een achterlijke opmerking zeg.

Ik wil het niet beter doen. Ja, ik was in het begin alert op de hechting, maar ik had het met een biologisch kind net zo goed gedaan. Het is niet zo dat ik bang ben als ik hem een uur laat huilen dat hij opeens niet meer van me houdt. Ik wil hem gewoon geen uur laten huilen. Een van de belangrijkste dingen die je een baby kan bieden, is vertrouwen op troost en warmte. Ik zou een volwassene nog niet eens een uur laten huilen. Laat staan een baby.

‘Beste adoptief ouders’,

stond boven de brief. Ik las er even overheen en las toen weer terug. Maar liefst 7x telde ik de woorden adoptiekind(eren). Uw adoptiekind.
‘Waarom’, vroeg ik me af.

‘Misschien ben ik gevoelig’, vroeg ik aan mezelf. Om vervolgens een vriendin en moeder te bellen waarmee ik samen in de VS zat, omdat zij toen ook hun kindje ophaalde en waarvan ik wist dat zij ook de brief had gekregen.

‘Oh nee hoor Kaar, ik had dat ook. Waarom toch altijd dat adoptie of adoptief ervoor. We zijn toch gewoon ouders. Zij zijn toch gewoon onze kinderen? Waarom moet het altijd die naam hebben’.

‘Misschien zijn wij gevoelig?’

vroeg ik mezelf nogmaals af. Maar toen ik later in gesprek was met een vriendin die zelf geadopteerd is, vertelde zij me dat ze het ook bloody irritant vindt dat ze altijd maar een adoptiekind genoemd wordt.

‘Mijn zus is wel een natuurlijk kind en ik voelde me daardoor altijd anders. Terwijl de liefde voor ons even groot is en wij onszelf als complete zussen zien. Onze band is niet anders dan die van andere zussen. Mijn band met mijn ouders is niet anders. Trouwens… nog zoiets.. alsof ik niet natuurlijk ben.’

‘Het gaat dus om het labeltje’,

concludeerde ik. Hoewel het labeltje zo is en we ons nergens achter willen verbergen, zijn die labeltjes toch vervelend. Het is menselijk om gewoon normaal te willen zijn. Niet te willen afwijken. Waarom moet overal een labeltje op?

Waarom moet er een labeltje op adoptie?

Robin is mijn kind. Ik ben Robins moeder. Geen betere of minder goede moeder. Ik ben gewoon zijn moeder. Hij houdt van mij. Ik hou van hem. En al hebben we niet dezelfde genen, ik herken hem wel als mijn kind. Als ik in zijn ogen kijk dan zie ik zijn liefde. Als ik naar hem kijk dan voel ik mijn liefde.

Liefde zit niet in een genenpakket. Liefde zit in je hart. En dat voelt compleet natuurlijk.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in Zandvoort / getrouwd met Mark / mama van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / kat Bada Bing / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

19 COMMENTS
 • Anne- Marie
  9 maanden ago

  Mooi geschreven Karen. Ik kan me natuurlijk jouw situatie niet voorstellen maar weet wel dat maar één ding telt uiteindelijk: jullie houden van Robin en hij houdt van jullie

 • YuSt
  9 maanden ago

  Ik heb niet de ervaring, maar kijkend naar mijn moederhart zou ik ook dit niet prettig vinden. Het doet af aan het gevoel. Je voelt je moeder, volwaardig moeder… nu snijden ze er een stukje af. Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.
  Zelfde als Stiefzus, ik heb een extra zus… dat ze andere ouders heeft wil niet zeggen dat ik net zoveel van haar hou als mijn eigen ‘echte zus’. Zo ook mijn man, hij houdt ook van de oudste, als is hij niet de biologische vader. En zo komen we in ons leven meer zaken tegen die tegen je gevoel ingaan… ik voel de liefde voor jou zoon bij je en dat is alles wat telt.

 • Anja
  9 maanden ago

  Wat stom zeg. Het is toch gewoon een kind, beter gezegd jouw kind? Wat maakt de voorgeschiedenis uit? Snap dat je er behoorlijk van baalt

 • Josan
  9 maanden ago

  Heel herkenbaar Karen. Ik werd er als kind ook altijd moe van als ik het over ‘mijn ouders’ had en mensen maakten er van jouw adoptiesouders. Dat onderscheid hoeven anderen niet voor mij te maken.

  • Karen
   9 maanden ago
   AUTHOR

   En zo is het. Echt belachelijk dat mensen daar zo betweterig over willen doen. Die blog van jou heeft een grote indruk op me gemaakt trouwens.

 • Annette
  9 maanden ago

  Mooi geschreven. Kan me voorstellen dat het heel naar is dat labeltje en daar moeten we vanaf. Het is jullie kind/zoon punt.

 • Leonie van Mil
  9 maanden ago

  Mooi stuk. En inderdaad iets waar wij als maatschappij beter over na mogen denken. Het gaat niet om DNA, maar om wat je voelt. Mooi omschreven

  • Karen
   9 maanden ago
   AUTHOR

   Precies. En je partner heeft als het goed is ook niet hetzelfde DNA dus… 😉

 • Thea
  9 maanden ago

  “Hij houdt van mij. Ik hou van hem.” Het enige dat telt!

 • Kim
  9 maanden ago

  Men, wat een rotwoord is dat zeg! Ik heb zelf geen kinderen maar ik vind het altijd ook zo naar als mensen bijvoorbeeld het woord stiefkind gebruiken. Het is je kind en het hoort bij jou/ je gezin. Waarom zou je het niet zo mogen noemen?

 • Tja, we wilen zo graag mensen in hokjes stoppen, en blijkbaar is ‘adoptiekind’ ook zo’n vakje. Ik denk dat de verstuurder van de brief gewoon niet in de gaten heeft hoe het over komt…

 • Esmée
  9 maanden ago

  Zou die communicatie vanuit gemeente en overheid anders worden op het moment dat er geen speld meer tussen te krijgen is en hij officieel met rechterlijke stempel en al betitelt is als jullie kind? Ik kan me niet voorstellen dat je over 9 jaar een brief krijgt voor een oproep voor de 9 jaars prik met als aanhef “geachte adoptiefouders van Robin”… Enniewee… een pluim voor je collumn. I feel you.

  • Karen
   9 maanden ago
   AUTHOR

   Geen idee. Dat zullen we zien!

   • Anja
    5 maanden ago

    Nee hoor wij krijgen gewoon brieven met “aan de ouders/verzorgers van …..”. Ook nooit anders gehad eigenlijk of ik heb er niet zo op gelet 😉. Aan de andere kant Is het natuurlijk wel zo dat wij ouders vaak richting anderen (bijv. Juffen) aangeven dat benadering van onze kinderen soms net anders Is en ja dat is omdat ze geadopteerd zijn.

 • Samaja
  9 maanden ago

  Wat heb je dat mooi verwoord. Mijn oom heeft zijn dochter geadopteerd en ik heb dat zelfs heel lang niet geweten, gewoon omdat iedereen het doodnormaal vond dat hij haar vader is en zij zijn dochter. Ik snap volkomen dat je je eraan ergert.

 • Herma Sandee
  9 maanden ago

  Oh erg he!!! Ze trappen op je hart met zulke dingen! Wij hebben 3 pleegkinderen gehad. De eerste was 4 maanden toen ze bij ons kwam wonen. Toen ze in mijn armen gelegd werd voelde dat precies hetzelfde als na de bevalling van de 2 die in mijn buik gewoond hebben. De andere 2 waren ouder , maar toch… kreeg er nog kinderen bij… wat nou”pleeg” … nix “pleeg”.. gewoon kind. Voor een poosje mijn kind… ik kan me heeeel goed voorstellen hoe irritant dat “adoptie” is!!!

  • Karen
   9 maanden ago
   AUTHOR

   Ja echt. En voor het kind zelf lijkt het me ook niet prettig om altijd maar dat label te krijgen?

 • marije
  9 maanden ago

  Wat een dingrerende manier om zo om te gaan met Robin. “Uw adoptie kind” vind ik behoorlijk kwetsend en onbeschoft. Of dat een speciale benaming is of zo. Robin is jullie zoon en jullie zijn zijn ouders. Kom op zeg, het is geen pakketje wat met postnl is binnen gekomen. Zit me hier echt boos om te maken.

  En dan helemaal dat je je nog moet gaan “verantwoorden” dat je het “beter” wil doen. Je wil gewoon goede ouders zijn voor jullie knappe zoon.

  Goed dat je dit onder de aandacht brengt.

  • Karen
   9 maanden ago
   AUTHOR

   Dat verantwoorden daar word ik nog het meest moe van. Ik vind ook eigenlijk dat ik me bij vrienden niet zou hoeven verantwoorden, dus voor mij is het wel redelijk duidelijk met wie ik bevriend wil zijn en met wie niet.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram

 • 🙏🏼 DANKBAAR 💕 Voor dit prachtige kind, die heerlijke wangetjes om te kussen, het vertrouwen, de liefde, het plezier, het genieten. Dankbaar dat ik jouw moeder mag zijn...
Overigens ben ik ook dankbaar voor mijn man, familie, vrienden, gezondheid en nog zo veel meer, maar als ik van alles en iedereen foto’s ga plaatsen, hou ik geen volger meer over 😊😉
.
.
.
#thanksgiving #grateful #dankbaar #liefde #motherandson #robinjameson #momlife #toddler #love #lovemakesafamily
 • Op de blog: De hoogtepunten van de afgelopen week met o.a. de intocht van Sinterklaas, de raad van de Kinderbescherming op bezoek, naar het ziekenhuis en een familie weekend 💕 👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#intochtsinterklaas #zandvoort #motherandson #karenznl #personalpeaks #lifestyleblogger #blogger #instablogger #bloggerlife
 • Ga jij wel eens naar de schoonheidsspecialiste? 💆‍♀️
In deze video vertel ik je 5 nuttige tips die ik van haar geleerd heb en die ik dagelijks wel toepas! Hartstikke bruikbaar dus, vooral als je last hebt van rimpels, rokerslijntjes, een slapper wordende huid, een vetarme huid en ga zo maar door... 👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#beauty #beautytips #bblogger #instabeauty #supplements #skincare #karenznl #karenzpartner #40plusstyle
 • Voor de eerste keer naar de intocht met dit schattige Pietje. Normaal komt ‘ie op zee aan, maar de golven waren dit jaar te hoog 🌊Ik schreef trouwens over ‘de magie van Sinterklaas’ op de blog. En over een angst die ik heb. Benieuwd of jij die angst deelt 👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#motherandson #intochtsinterklaas2017 #zandvoort #liefde #momlife #toddlerlife #sinterklaas #love #beach
 • ❄️ Brrr het wordt al weer echt kouder. Ik heb de verwarming al weer aan in huis 🔥Op zich hou ik van de herfst en winter, maar ik houd niet van hoge energierekeningen 💸. Op mijn blog deel ik 10 tips om energie te besparen. Wat is jouw ultieme tip? 👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#karenznl #selfportrait #lifeblogger #instablog #lifestyleblogger #besparen
 • Het staat op mijn shirt en het klopt. Ik ben hartstikke lucky 🍀. En ik voel me ook ontzettend gezegend, maar dat betekent niet dat het moederschap niet af en toe best lastig kan zijn. Heerlijk om dan even te klagen, maar van sommige moeders mag dat niet. Zij vinden dat je je altijd gezegend moet voelen. Zij hebben nooit een off day, doen nooit wat fout en voelen zich nimmer onzeker. Aan al die supermama’s schreef ik een brief. Ik hoop dat ze er om kunnen lachen 😘😊😉😇👉🏼 directe link in bio
 • Afgelopen weekend gaven wij een etentje voor ons bruidspersoneel en onze allerbeste vrienden omdat we in juli vijf jaar getrouwd waren. Een tafel vol vriendschap 🙏🏼. Vieren wat je kunt vieren, dat is wel een beetje ons motto 🥂. Want je weet maar nooit... Vandaag schreef ik op de blog een persoonlijk artikel voor Monuta. Over wat ik zou doen als ik nog maar een jaar te leven zou hebben. Nou... onder andere genieten van degenen die ik liefheb. Maar ik vertel je op Karenz. dus uitgebreid wat ik zou doen. Sta jij daar wel eens bij stil? 👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#monuta #lifestyleblogger #karenznl #friends #dinerparty #karenzpartner #liefde
 • Die heerlijke Stokke voetenzak kwam op het juiste moment, want tjonge jonge, wat is het hier aan de kust opeens koud zeg... ❄️ Bij jullie ook?
.
.
.
#stokketrailz #stokke #footmuff #stokkefootmuff #toddlerlife #instatoddler #gekregen #winterbaby #robinjameson