TOP
over hoe een tv programma haar belofte niet nakwam
Editorial

Over hoe een tv programma haar belofte niet nakwam (mijn persoonlijke ervaring)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Een paar maanden  las ik een oproep van een tv programma waarin ze op zoek waren naar ouders die redelijk recent een kindje geadopteerd hadden. Het tv programma had de afgelopen tijd alleen maar negatieve programma’s over adoptie gemaakt. Ik was dus wel redelijk verrast dat ze nu – volgens eigen zeggen – een positief item over adoptie wilde maken. In dit blog artikel ‘over hoe een tv programma haar belofte niet nakwam’, vertel ik je wat er vervolgens gebeurde… 

Over hoe een tv programma haar belofte niet nakwam

Omdat ik dus enigszins verbaasd was, dat ze nu toch een positief geluid wilden gaan laten horen, vroeg ik ze voor de zekerheid nog wat precies de bedoeling was. “We willen nu positieve verhalen laten horen”, vertelden ze me. Je begrijpt vast wel dat ik dat een positieve ontwikkeling vond. Ik plaatste de oproep dan ook door in een groep met andere ouders die een kindje hadden geadopteerd.

“Maar wil je het zelf niet doen, dat interview”, werd me gevraagd. Eigenlijk was dat niet mijn intentie. Want ik wil niet een soort adoptie boegbeeld worden, maar in overleg besloot ik het toch te doen. Ook omdat het in eerste instantie niet voor tv zou zijn, maar voor op de website van het programma. Bovendien sprak ik nadrukkelijk af dat ik van te voren alles wilde lezen en zelf goedkeuring moest geven voor uiteindelijke publicatie.

Het interview

We hadden echt een leuk gesprek, de interviewster en ik. Ik denk dat we wel anderhalf uur met elkaar gesproken hebben. Voor mijn gevoel had ik alles kunnen vertellen dat ik wilde vertellen. Ik had zelf mijn interview best goed voorbereid en ik wist ook van te voren precies wat ik wilde vertellen.

De volgende dag kreeg ik het interview al uitgewerkt in mijn mail. Toch wel iets gespannen, opende ik de mail. Het is toch altijd weer spannend of je je boodschap hebt kunnen overbrengen. Dat bleek dus niet zo te zijn.

Ten eerste stonden er echt dingen in de tekst die ik nooit zou zeggen en dus ook nooit gezegd had. Ridicule dingen zoals dat als je een kind adopteert je ook goed doet voor het kind. Een uitspraak waar ik echt allergisch voor ben en waar altijd mijn nekharen overeind van gaan staan. No way dus, dat ik dat zelf zou zeggen. Lichtelijk geïrriteerd las ik verder. Het ergste moest nog komen.

Mijn hart klopte in mijn keel toen ik zijn naam las. In het tweede gedeelte van het interview was er nog iemand geïnterviewd. Een hoogleraar die allang met pensioen is gegaan, maar die zich elke keer toch weer negatief wil uitlaten over adoptie in de media als hij maar de kans krijgt. De niet zo beste man noemde adoptiekinderen ooit kneusjes in de Volkskrant en daar plaatsten wij de volgende reactie op. Tja, en daar was hij weer hoor, met zijn negatieve gezeik. Met zijn kul argumenten die gebaseerd zijn op onderzoeken van bijna 30 jaar geleden toen een adoptieprocedure er nog volledig anders uitzag.

Lees ook: ‘Geachte mevrouw Calkoen (open brief aan de RSJ betreft de beleidsreactie van de staatssecretaris)

Een beter beeld van adoptie

Er zijn legio hoogleraren die een veel beter beeld van een adoptie kunnen schetsen, die over veel recentere voorbeelden en onderzoeken kunnen beschikken, maar nee… die mensen waren natuurlijk niet gevraagd.

Ik las de woorden van de uitgerangeerde hoogleraar en las iets over ‘adoptie is kinderhandel’ en hoe hij mijn woorden probeerde te weerleggen en ik dacht alleen maar: ‘Nee. Hier werk ik niet aan mee.’

Dat deed ik dus ook niet. Ik mailde de interviewster en vertelde haar dat het geen positief artikel was geworden en dat ik geen toestemming gaf voor publicatie. ‘Een artikel waar deze man aan meewerkt is per definitie geen positief artikel’, mailde ik terug. En voor de goede orde gaf ik haar nog een lijstje met mensen die ze ook had kunnen benaderen.

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind het echt niet verkeerd dat er kritisch naar adoptie wordt gekeken. Dat ben ik ook aan mijn zoon verplicht. Maar het adoptieproces van nu, kun je niet vergelijken met een adoptieproces van 30 jaar geleden. Bovendien leven we niet in een ideale wereld. Het is heel makkelijk om te roepen dat er gestopt moet worden met adoptie. En wat dan? Wat is dan het alternatief?

Jenny Douwes bij RTL Late Night

Afgelopen vrijdag was er een relletje met betrekking tot het media optreden van Jenny Douwes RTL Late Night. Wat je kunt vinden van de Zwarte Pieten discussie wil ik hier verder buiten beschouwing laten, maar ik voelde sympathie voor Jenny Douwes. Als je van te voren afspraken maakt, dan moeten die nagekomen worden.  Ik begrijp heel goed hoe ze zich gevoeld moet hebben.

En als dat niet gebeurt, om moedwillig een relletje te veroorzaken, dan is dat heel laag. Ik begrijp dat het niet zo goed gaat met het tv programma, maar om nou vervolgens clickbait tv te gaan maken? Dan verdien je wat mij betreft ook eigenlijk geen publiek meer.

Wat had jij gedaan als je in mijn schoenen had gestaan? Of in de schoenen van Jenny Douwes? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto Maradon 333 via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.