TOP
waarom tuinieren een fantastische hobby is
Happiness Home

Waarom tuinieren een fantastische hobby is? (10 redenen)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Afgelopen week reed ik naar huis met een auto volgeladen met nieuwe planten. Ik had al een tijdje een wishlist bijgehouden van wat ik er nog bij wilde hebben in de tuin. Met een gelukzalig gevoel bekeek ik mijn buit. Als je mij een paar jaar geleden had verteld dat ik ultiem blij van tuinieren zou worden, had ik je voor gek verklaard. Toch blijkt dat zo te zijn. Waarom tuinieren een fantastische hobby is? Ik vertel het je! 

Waarom tuinieren een fantastische hobby is?

1. Lekker buiten

Allereerst: Je bent lekker buiten. Ik hou van buiten zijn. Buiten is het fijn. Als het niet regent tenminste. Maar ik ga dan ook niet tuinieren in de regen, dus dat scheelt.

2. Lichaamsbeweging

Qua conditie schiet je er niet zo veel mee op, maar ik kweek wel spieren met werken in de tuin. De eerste keren had ik zelfs spierpijn op plekken waarvan ik het bestaan nog niet wist. Bovendien is emmers water tillen en zakken mest best een goede work-out voor je armen.

waarom tuinieren een fantastische hobby is 1

3. Rust

Ik word er heerlijk zen en rustig van. Het is zo fijn om even niet naar een beeldscherm te staren of een gesprek met iemand te voeren, maar je helemaal te focussen op de natuur. Voor mij is het een soort vorm van meditatie. Mijn gedachten komen ook tot rust en ik maak mijn hoofd leeg.

4. Natuur

Als je me al langer volgt, dan weet je dat ik enorm van natuur houd. Dus wat is dan mooier dan bezig zijn met de natuur. Bloemen en planten zijn echt levende schilderijtjes.

5. Inspiratie

Als je je hoofd leegmaakt, heb je weer ruimte voor nieuwe ideeën. Bij mij klopt dat helemaal, want na een uur tuinieren zit ik vaak boordevol inspiratie qua dingen die ik wil schrijven of doen.

OOK LEUK OM TE LEZEN >>> Hoe kom je aan inspiratie? 10 tips

waarom tuinieren een fantastische hobby is 2

6. Creatief

Daarop inhakend. Tuinieren is wat mij betreft ook een creatieve hobby. Je moet je toch een beetje kunnen voorstellen hoe je perkje of border eruit gaan zien en of alles wel bij elkaar past qua plantensoorten en bloemenkleuren en ga zo maar door. Ik vind het waanzinnig leuk om me in te lezen over bepaalde soorten bloemen, wanneer ze bloeien en hoe ik ervoor zorg dat ik genoeg groen blijvende planten in de tuin heb staan. Om nou in de winter naar een dorre bende te moeten kijken, is ook zo saai.

7. Handen in de aarde

Het is lekker om met je handen in de aarde te wroeten. Ja, dat zeg ik. Degene die altijd haar nagels lakt en heel snel vies is van dingen. Toch vind ik het heerlijk om mijn oude kloffie aan te trekken en een beetje te wroeten en dode blaadjes te verwijderen. Dat soort dingen.

Overigens schijnt het ook nog gezond te zijn. Er zit namelijk een bacterie in tuinaarde, de mycobacterium vaccae, dat serotonine in je hersenen aanmaakt. Dat is een geluksstofje. Dit kwam uit een onderzoek van researchers van de Universiteit van Bristol. Doordat er serotonine vrijkomt, ga je je positiever, meer ontspannen en helderder denken. De bacterie inhaleer je onbewust tijdens het tuinieren (bron).

8. Voldaan gevoel

Je hebt even geduld nodig, maar als zo’n plantje dan gaat groeien en bloeien zie je toch mooi resultaat van al je inspanningen. Dat geeft een heerlijk voldaan gevoel. Bovendien kan je het aan anderen laten zien. “Wat een mooie tuin hebben jullie”. Ja, dat heb ik allemaal zelf geplant en laten groeien. Ook dat geeft een voldaan gevoel.

waarom tuinieren een fantastische hobby is 3

9. Zelfvoorzienend

Het is superleuk om zelf ook fruit, groenten en kruiden te planten. Ook dat geeft een voldaan gevoel, dat je de kruiden uit eigen tuin kan plukken.

OOK LEUK OM TE LEZEN >>> 6 geschikte planten voor balkon/terras

10. Bijen

Heel bewust heb ik allerlei planten gekocht die bijen aantrekken en dus goed voor de bijen zijn. Zoals je wellicht wel weet, gaat het niet goed met de bijen en ik vind het fijn dat ik zelf het idee heb dat ik toch nog een beetje kan helpen.

Maar er zijn natuurlijk ook frustraties. Momenteel hebben wij nog geen hek achter en zoals je weet, wonen we in een natuurgebied met veel herten. De meeste planten en bloemen heb ik uitgezocht op dat de herten ze niet eten, maar blijkbaar heb ik hier een paar eigenwijze herten wonen. Want een aantal planten eten ze continu de topjes vanaf.

Slakken. Ook zoiets. Ik vind slakken eigenlijk best wel leuke dieren, maar niet als het om mijn planten gaat. Ik zet ze dan ook netjes achterin de tuin in de hoop dat ze er dan weer jaren over doen om naar voren te lopen.

En dan is er natuurlijk ook nog luis. Op mijn mooie rozen. Maar goed. Het hoort er allemaal bij en verder is tuinieren een geweldige hobby.

Hou jij van tuinieren? Heb je tips voor mij als beginnende tuinvrouw? Ik ben benieuwd!

Of wil je net als ik beginnen met tuinieren? Wellicht heb je dan wat aan deze boeken/items?

Let wel op met deze giftige planten als je kinderen hebt!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

 FacebookInstagram & Bloglovin’ ♥

 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.