TOP
veranderingen aan ons huis
Home Huishouden

5 tips voor een schoon en opgeruimd huis

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

‘Wat is het netjes bij jou in huis. Echt goed. Hoe doe je dat?’ Dit hoor ik steeds vaker. Je zal het bijna niet geloven, maar ik ben dus eigenlijk een sloddervos. Ja, ja, ik geef het toe. Kleine kanttekening: Ik ben een sloddervos die altijd wel weet, waar ik dingen heb gelaten (dat is een kenmerk van creativiteit trouwens), maar nu mijn huishouden steeds groter begint te worden met een man, kat, hond en kind en het huis waar we nu wonen meer dan 2x zo groot is dan het huis waar we drie jaar geleden resideerden, is het wel handig om wat orde op zaken te stellen. Bovendien is het bijna een nieuw jaar en voor veel mensen is opruimen en schoonmaken een van de goede voornemens. Toch? Vandaag deel ik dan ook mijn 5 tips voor een schoon en opgeruimd huis. Wie weet heb je er wat aan en kun jij 2017 schoon en opgeruimd beginnen?

5 tips voor een schoon en opgeruimd huis

1. Sloffen in huis

Echt… een paar jaar geleden had ik je voor gek verklaard, maar waarom eigenlijk? Sloffen zitten heerlijk, zijn in de winter lekker warm en schieten makkelijk aan en uit. En het grootste pluspunt: Omdat je ze buiten niet aan hebt, maar alleen binnen, laat je je schoenen bij de deur staan en je haalt een stuk minder viezigheid in huis. Aan je schoenen blijft toch weer zand en modder zitten en dat loop je zo je huis niet in. Sinds wij in ons nieuwe huis een lichte vloer hebben, is dit een life saver! Het scheelt echt ranzigheid.
Mijn sloffen zou ik trouwens het liefst de hele dag overal aan hebben, zo lekker lopen ze. Maar ja… dan zou ik een extra paar buitensloffen nodig hebben en dan is het idee achter sloffen een beetje weg.

2. 2x per week schoonmaken

Ja, dat lijkt hartstikke veel, maar uiteindelijk scheelt het je tijd. Want als je maar 1x schoonmaakt, dan wordt je huis veel viezer. Wat ik voorstel is 1x per week grondig en de keer erop is het gewoon bijhouden. Uiteindelijk is het dan veel sneller schoon en je hebt de hele week een schoon gevoel in huis.

tips voor een schoon en opgeruimd huis

3. Geen losse paperassen, flesjes, frutsels

Oh ja.. deze vind ik zelf ook best lastig, maar als je het goed volhoudt, scheelt het zo veel zooi. De post op een bepaalde plek in huis (liefst in een kast), geen losse papieren, flesjes en frutsels. Op de badkamer staan de losse flessen bij ons in mandjes, dat ziet er een stuk opgeruimder uit dan al die losse flesjes op het badkamermeubel.

Kijk ook eens goed naar de rest van je prullaria en souvenirs, beeldjes, fotolijstjes en andere dingen. Vind je het echt mooi/leuk/bijzonder, of heb je het meer uit sentiment staan en kan er iets weg? Mijn advies? Berg het op, zet het weg of doe het weg, anders staan die leuke beeldjes uit Thailand of die foto van je ex-schoonmoeder alleen maar stof te vangen en dat zou toch jammer zijn.

4. Elke dag een rondje

Heb je 5 tot 10 minuten over? Doe dan even een opruim rondje. Kijk of er dingen weg kunnen en als dat zo is, gooi ze dan ook weg of berg ze op. Net als met schoonmaken zorgt zo’n rondje ervoor dat je uiteindelijk sneller klaar bent. Als je maar een keer in de zo veel tijd opruimt, heb je veel meer om een plekje te moeten geven.

5. Kleren in de wasmand

Pssst.. ik ben een ster in kleren laten slingeren. Maar ik heb mezelf nu opgevoed dat ik kleren of meteen weer in de kast terugleg of hang, of in de wasmand kieper. En ik probeer dat mijn zeer geliefde wederhelft ook mee te geven. De wasmand staat bij ons in het washok, maar ik twijfel erover of ik niet in elke (slaap)kamer een wasmand ga neerzetten, want volgens mij maakt dat mijn leven nog makkelijker, netter en opgeruimder. Brabantia heeft hele mooie wasmanden en wasboxen in haar collectie. Zelfs stapelbare en opvouwbare wasboxen! Maar de gewone wasmanden zijn helemaal een sierraad voor je slaapkamer.

Wat is jouw ultieme opruim- of schoonmaak tip? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brabantia.

Volg je Dejlig al op Bloglovin?

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.