TOP
veranderingen aan ons huis
Home Huishouden

5 tips voor een schoon en opgeruimd huis

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

‘Wat is het netjes bij jou in huis. Echt goed. Hoe doe je dat?’ Dit hoor ik steeds vaker. Je zal het bijna niet geloven, maar ik ben dus eigenlijk een sloddervos. Ja, ja, ik geef het toe. Kleine kanttekening: Ik ben een sloddervos die altijd wel weet, waar ik dingen heb gelaten (dat is een kenmerk van creativiteit trouwens), maar nu mijn huishouden steeds groter begint te worden met een man, kat, hond en kind en het huis waar we nu wonen meer dan 2x zo groot is dan het huis waar we drie jaar geleden resideerden, is het wel handig om wat orde op zaken te stellen. Bovendien is het bijna een nieuw jaar en voor veel mensen is opruimen en schoonmaken een van de goede voornemens. Toch? Vandaag deel ik dan ook mijn 5 tips voor een schoon en opgeruimd huis. Wie weet heb je er wat aan en kun jij 2017 schoon en opgeruimd beginnen?

5 tips voor een schoon en opgeruimd huis

1. Sloffen in huis

Echt… een paar jaar geleden had ik je voor gek verklaard, maar waarom eigenlijk? Sloffen zitten heerlijk, zijn in de winter lekker warm en schieten makkelijk aan en uit. En het grootste pluspunt: Omdat je ze buiten niet aan hebt, maar alleen binnen, laat je je schoenen bij de deur staan en je haalt een stuk minder viezigheid in huis. Aan je schoenen blijft toch weer zand en modder zitten en dat loop je zo je huis niet in. Sinds wij in ons nieuwe huis een lichte vloer hebben, is dit een life saver! Het scheelt echt ranzigheid.
Mijn sloffen zou ik trouwens het liefst de hele dag overal aan hebben, zo lekker lopen ze. Maar ja… dan zou ik een extra paar buitensloffen nodig hebben en dan is het idee achter sloffen een beetje weg.

2. 2x per week schoonmaken

Ja, dat lijkt hartstikke veel, maar uiteindelijk scheelt het je tijd. Want als je maar 1x schoonmaakt, dan wordt je huis veel viezer. Wat ik voorstel is 1x per week grondig en de keer erop is het gewoon bijhouden. Uiteindelijk is het dan veel sneller schoon en je hebt de hele week een schoon gevoel in huis.

tips voor een schoon en opgeruimd huis

3. Geen losse paperassen, flesjes, frutsels

Oh ja.. deze vind ik zelf ook best lastig, maar als je het goed volhoudt, scheelt het zo veel zooi. De post op een bepaalde plek in huis (liefst in een kast), geen losse papieren, flesjes en frutsels. Op de badkamer staan de losse flessen bij ons in mandjes, dat ziet er een stuk opgeruimder uit dan al die losse flesjes op het badkamermeubel.

Kijk ook eens goed naar de rest van je prullaria en souvenirs, beeldjes, fotolijstjes en andere dingen. Vind je het echt mooi/leuk/bijzonder, of heb je het meer uit sentiment staan en kan er iets weg? Mijn advies? Berg het op, zet het weg of doe het weg, anders staan die leuke beeldjes uit Thailand of die foto van je ex-schoonmoeder alleen maar stof te vangen en dat zou toch jammer zijn.

4. Elke dag een rondje

Heb je 5 tot 10 minuten over? Doe dan even een opruim rondje. Kijk of er dingen weg kunnen en als dat zo is, gooi ze dan ook weg of berg ze op. Net als met schoonmaken zorgt zo’n rondje ervoor dat je uiteindelijk sneller klaar bent. Als je maar een keer in de zo veel tijd opruimt, heb je veel meer om een plekje te moeten geven.

5. Kleren in de wasmand

Pssst.. ik ben een ster in kleren laten slingeren. Maar ik heb mezelf nu opgevoed dat ik kleren of meteen weer in de kast terugleg of hang, of in de wasmand kieper. En ik probeer dat mijn zeer geliefde wederhelft ook mee te geven. De wasmand staat bij ons in het washok, maar ik twijfel erover of ik niet in elke (slaap)kamer een wasmand ga neerzetten, want volgens mij maakt dat mijn leven nog makkelijker, netter en opgeruimder. Brabantia heeft hele mooie wasmanden en wasboxen in haar collectie. Zelfs stapelbare en opvouwbare wasboxen! Maar de gewone wasmanden zijn helemaal een sierraad voor je slaapkamer.

Wat is jouw ultieme opruim- of schoonmaak tip? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brabantia.

Volg je Dejlig al op Bloglovin?

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

22 COMMENTS
 • Laura
  2 jaar ago

  Hier ook een huis met peuter van 2,5 jaar met zijn vrachtauto’s, lego, treintjes en ikweetnietwatnogmeer… + nog dochterlief van 9 maanden. We hebben een heel fijn huis maar tis niet erg groot. Wij kunnen geen kast beneden kwijt om dingen in op te bergen. Heeft iemand hier tips voor?

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Misschien kun je een kist neerzetten en die ook als salontafel gebruiken? Is dat een idee?

 • Patricia
  3 jaar ago

  Douche meteen uitdrogen; scheelt echt veel poetswerk. En vaatwasser laten we ook sneller draaien; juist als we het druk hebben. Anders blijft ie vol staan met schone vaat en staat de vuile op het aanrecht.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Dat probleem van de vaatwasser heb je niet met een baby die flesvoeding drinkt! Dat staat je nog te wachten 😉 Tenzij je ellenlang borstvoeding geeft natuurlijk.

 • maai
  3 jaar ago

  Losse frutsels, ik was er zelf altijd een ster in maar sinds kort heb ik een of andere weggooi woede. Heel fijn. Alleen nu zijn het de kinderen. Overal staat lego die is opgebouwd en niet stuk mag en waar geen peuter handjes bij mogen komen. Op hun kamer dachten we maar eigenlijk vind ik het fijn als ze met de lego gewoon lekker beneden zitten te spelen. Aaaargh… ik zoek nog goede oplossingen.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ik heb precies hetzelfde, ik kan die losse frutsels niet meer aan.

   En is een legotafel misschien een idee?

 • Jacqueline
  3 jaar ago

  Met 4 mensen in huis die van alles laten rondslingeren, heb ik de kast op de gang omgetoverd tot rommelkast, waar iedereen een eigen kastje + laatje heeft. Rondslingerende schooltassen, schoenen, brieven, speelgoed: alles gaat in het vak van de desbetreffende persoon. En zijn ze iets kwijt, dan weten ze waar ze eerst moeten kijken.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Dat is een handige tip die ik meteen ga jatten. Mijn man krijgt ook zijn eigen rotzooiplankje in de kast! Dank je wel!

 • Denise
  3 jaar ago

  Misschien is de tip om elke dag iets te doen wel iets voor de rommelkont. Ik vind het vervelend om alles in 1 keer te doen, dus doe ik alles over de hele week verdelen. Stoffen op maandag, stofzuigen op dinsdag, woensdag de wc, etc. Scheelt een hoop tijd in het weekend 🙂

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Stoffen en stofzuigen hoort voor mij wel echt bij elkaar, want als je stoft is het wel handig om daarna meteen het stof weg te zuigen?

   • Denise
    3 jaar ago

    Klopt, maar stoffen doe ik met een nat doekje afnemen en droog het daarna met een droge doek. Zo komt het stof niet in de lucht of op de vloer.

    • Karen
     3 jaar ago
     AUTHOR

     Ah zo! Dat doe ik 1x per maand, niet elke week.

 • Goede tips, ik moet iets meer opruimen. Ik hou wel van schoon, maar heb echt last van rommelblindheid: mijn eigen rommel zie ik niet, maar die van een ander kan me wel irriteren, gek he? Misschien voor 2017 maar eens een DOEL van maken, ha! Zal manlief ook blij mee zijn 🙂

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Haha, dat herken ik zo. Mijn vent zijn rotzooi laten opruimen en de mijne niet zien.

 • Linda
  3 jaar ago

  Wat grappig: jouw barkrukken, eettafel en eetstoelen lijken heel erg op de mijne! Hier gaat sowieso elke avond één van ons door het huis om alles op te ruimen, nadat de kinderen naar bed zijn gebracht. Ze moeten zelf hun eigen rotzooi ook opruimen. Ik ben een sloddervol, maar haat een rommelig huis.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Zeker grappig! Zelfde smaak? Bij mij kan die kleine zijn eigen troep nog niet opruimen. Ik wacht met smart op dat moment 😉

 • Desirée
  3 jaar ago

  Je hebt een prachtig huis volgens mij. Handige tips! Ik kan niet goed tegen rotzooi dus doe elke dag iets en dan voelt het nooit als enorm veel werk 🙂

 • Ja die losse frutsels! Mijn keukentafel lijkt net een verzamelplaats voor al die flesjes, sleutels, papieren en ga zo maar door. Heb er nog steeds geen manier gevonden om dat ergens netjes op te bergen. Mijn tip is zo dicht mogelijk bij je kledingkast een wasmand neerzetten. Scheelt weer sokken rapen van manlief

 • Dewi
  3 jaar ago

  Inderdaad kwestie van bijhouden en niet teveel prullaria in huis. Soms is dat wel moeilijk met 2 kids, maar ik waak er voor hahaha! Ik hou van een strak huis, opgeruimd huis, maar het moet wel leven in een huis waar een gezin woont. Leuk huis heb je! Ik heb ook net je hometour bekeken 😉

 • marije
  3 jaar ago

  Ik denk elke dag even een klein rondje gewoon voor de basic dingen het meest effectief is en je huis makkelijker opgeruimd blijft. Ik deed altijd 1x per week een grote ronde maar dat is gewoon niet voldoende.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Nee, dat merk ik hier ook, dan stapelt de rotzooi zich op.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.