TOP
tips uitzoeken bril
Fashion

7 tips bij het uitzoeken van een bril (+ ik laat je mijn nieuwe bril zien!)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Een typische brildrager ben ik niet, dat weet je als je me al langer volgt. Normaal draag ik contactlenzen, maar af en toe vind ik het wel heel fijn om een bril op te zetten. Vooral als ik last heb van mijn ogen, omdat ik verkouden ben, of bij veel droge lucht in huis, op wintersport of in het vliegtuig. Sowieso vind ik het af en toe relaxed om geen lenzen te dragen, maar dan wil ik natuurlijk wel een leuk montuur op mijn neus. Maar zo makkelijk is dat niet, want ik heb best een lastig brillengezicht. In dit artikel deel ik dan ook mijn 7 tips bij het uitzoeken van een bril en ik laat je ook nog mijn nieuwe bril zien…Ga jij ook binnenkort voor een nieuw montuur? Dan heb je hier misschien wat aan…

7 tips bij het uitzoeken van een nieuwe bril

tips uitzoeken bril 2

1. Wenkbrauwen

Kijk goed naar je wenkbrauwen. Als je wenkbrauwen te veel boven je montuur uitkomen, is dat niet zo mooi, maar ze moeten ook niet te ver onder je montuur vallen. Het mooiste is, als je wenkies ongeveer samenvallen met de bovenste rand van het montuur.

2. Wimpers

Mijn wimpers zijn helemaal niet zo lang, maar door de stand van mijn ogen, komen ze soms tegen het glas aan van sommige monturen. Dat is niet fijn. Als dat bij jou ook het geval is, kies dat montuur dan niet.

3. Comfortabel

Het spreekt natuurlijk voor zich, maar toch is het soms wel handig om een bril even wat langer op te zetten bij het uitkiezen. Soms blijkt na een minuut of 5 dat het toch niet zo lekker zit bij je oren of op je neus. Een bril moet wel lekker zitten natuurlijk.

Naast comfortabel zitten, is het ook goed om een montuur te kiezen waar je je comfortabel bij voelt en dat niet te ver uit je comfort zone ligt. Het moet wel bij je passen, want een bril is echt wel wat meer dan een kledingstuk. Een bril zegt ook echt wel wat over je identiteit. Je montuur moet dus wel jij zijn.

tips uitzoeken nieuwe bril 4

4. Vorm gezicht

Kijk goed naar de vorm van je gezicht. Het schijnt zo te zijn dat mensen met een ovaalvormig gezicht de meeste brillen wel goed passen. Heerlijk lijkt me dat! Alleen al te kleine ronde brilletjes of monturen die te groot zijn aan de zijkant, passen niet goed bij een ovaalvormig gezicht.

Als je een rond gezicht hebt, dan pas een rechthoekig model het beste. Maar ook een breder montuur zou goed kunnen staan. Dunne en ronde monturen zijn niet zo mooi bij ronde gezichten.

Heb je een driehoekig of hartvormig gezicht? Dan past een ovaal of gerond montuur het beste. Te kleine monturen zijn dan meestal niet zo mooi.

Bij een smal of rechthoekig gezicht past een montuur met een brede brug (bovenstuk montuur) en lage oorstukken erg goed. Ook een ovaal montuur staat dan vaak erg mooi. Te kleine brillen passen niet zo goed, maar brillen zonder montuur staan bij de meeste mensen meestal wel weer mooi.

Als je, net als ik, een vierkant gezicht hebt, dan passen ronde, niet al te kleine monturen erg mooi. Kleinere brillen met een hoekige onderkant staan niet mooi, omdat die de vierkante vorm van je gezicht benadrukken.

 5. Kleur montuur

Ik hou enorm van die zachte tinten monturen. Dat lichtbruin/oudroze achtig. Maar het staat me voor geen meter. Het maakt me heel flets. Hoewel ik zwart prachtig vind, is dat voor mij ook eigenlijk niet de kleur, omdat het in mijn gezicht vrij hard staat en ik er weer heel bleek van word.

Het is goed om te kijken naar de kleuren die bij je passen. Over het algemeen is het zo dat het goed is om te weten of je een warm kleurtype of een koel kleurtype bent.

Warme types hebben meestal een huid met een gelige ondertoon en de natuurlijke haarkleur is over het algemeen goudbruin, goudblond, rood, koperkleurig, aubergine of kastanje. De monturen die bij warme types passen zijn goud, bruin, koper en andere warme kleuren zoals geel en oranje.

Heb je echt een donkere huid, dan ben je een mazzelaar, want dan passen de meeste kleuren bij jou. Op een kleur montuur na die overeenkomt met je huidskleur na dan.

Koele kleurtypes hebben een huid met een roze, rode of blauwe ondertoon. De eigen haarkleur van koele types is vaak zwart, asblond, asbruin of zilvergrijs. Zilveren, roze, zwarte, blauwe, blauwgrijze, zilvergrijze en andere monturen met een blauwe ondertoon staan dan het best.

tips uitzoeken nieuwe bril 3

6. Stylist

Bij sommige brillenwinkels is (af en toe) een stylist aanwezig die je kosteloos kan adviseren. Ik kocht mijn bril bij Eyewish en daar was een hele bekwame dame die mij veel tips heeft gegeven bij het kiezen van een nieuw montuur. Een aantal tips heb je hierboven kunnen lezen. Misschien is het voor jou ook handig om te checken of bij een bepaalde brillenwinkel een styliste werkt, die je advies kan geven?

7. Zorgverzekering

Check ook goed of je zorgverzekering een bril dekt of niet. Ik hoefde niets af te rekenen voor mijn bril, omdat ik al vrij lang geleden een bril had gekocht en ik ook best goede dekking had. Zeker zoals nu aan het eind van het jaar is het best verstandig daar even naar te kijken. Misschien mag jij in dit kalenderjaar ook nog een nieuwe bril uitzoeken?

Mijn nieuwe Saint Laurent bril!

tips uitzoeken bril saint laurent bril

Zelf koos ik voor een vrij neutraal model van Saint Laurent. Omdat mijn gezicht qua vorm ergens tussen rond en vierkant inhangt, is het altijd vrij lastig om een goed model te vinden. Ik pas er dan altijd gewoon ontzettend veel en opeens vind ik er een heel erg mooi en dat wordt ‘m dan. Tijdens het passen bleek wel dat mijn wenkbrauwen bij veel brillen onder of boven het montuur vielen en dat ziet er best gek uit. Niet elke bril die ik mooi vind, staat me ook goed. Maar deze bril vind ik wel mooi staan.

tips uitzoeken nieuwe bril 5tips uitzoeken nieuwe bril 6

Het is een wat breder en groter montuur, maar ook weer niet al te groot, want zo groot is mijn hoofd nou ook weer niet. De kleur is bruin, maar hij is licht gemêleerd wat ik erg chique vind staan. Net zoals de gouden pootjes, dat geeft het net een wat minder massieve look dan dat de pootjes ook bruin kunststof waren geweest.

De bril voelt heel comfortabel als ik ‘m draag. Het is geen spectaculair model, maar ook weer niet saai. Het is gewoon echt een Karen bril.

tips uitzoeken bril model

Mocht je er voor jezelf in geïnteresseerd zijn… het is het model SL 25 003. Online zag ik dat je dit montuur ook met zilveren poten kunt krijgen. Het is maar net wat je zelf mooier vindt. Ik kocht hem dus Eyewish, waar ze voor mij net wat meer keuze hadden dan bij de concurrent en mijn verzekering gewoon 100% dekte. Ook fijn dat je zonder af te rekenen je bril mee kunt nemen!

Wat vind je van mijn nieuwe bril? Had jij zelf ook zoiets gekozen? Draag je een bril? Zo ja, wat voor een montuur staat mooi bij jou? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs, Karen

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.