TOP
tips om vet haar te voorkomen
Beauty Beauty Tips

9 tips om vet haar te voorkomen

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Je hebt er last van, je hebt er soms last van of je hebt er geen last van. De een is ‘gezegend’ met droog haar, de ander met vet haar en de echte ‘bofkonten’ hebben gemengd haar, oftewel vet van boven, droog van onderen. Daarover later meer, maar vandaag gaan we vet haar bespreken. Heb jij (soms) last van vet haar? Dan heb ik een prettige mededeling voor je, want daar valt wat tegen te doen. Ik geef je 9 tips om vet haar te voorkomen. En dan doel ik niet op speciale shampoos en andere middelen, ik doel gewoon op wat simpele tips (en okay, één middeltje). Benieuwd welke dat zijn?

1. Minder vaak wassen

Dit klinkt de een heel logisch in de oren en de ander juist niet. Waarom je niet vaak moet wassen? Omdat als je je haar wast de natuurlijke vetten van je hoofdhuid verwijdert. Je hoofdhuid gaat als reactie de vetten proberen te vervangen en hoe vaker je dat dus wast, hoe meer de hoofdhuid dat gaat doen. Met als gevolg dat je nog veel veter haar krijgt.

Was je je haar 1 keer per dag? Probeer eens om de dag te wassen. Doe je dat al? Dan zou je kunnen proberen 1 keer in de 3 dagen te wassen. Ik waste zelf mijn haar vroeger elke dag, maar doe het nu nog maar 2 keer per week.

2. Wissel van shampoo

Het kan zijn dat de ene shampoo jouw haar veel vetter maakt dan de ander. Het kan wel eens lonen om dat uit te proberen. Het is sowieso goed om een keer in de zo veel tijd een clarifying shampoo (zuiverende shampoo) te gebruiken. Bepaalde ingrediënten zoals bijvoorbeeld siliconen hebben een opbouwend effect en door een zuiverende shampoo zorg dat dat effect te niet wordt gedaan en je haar weer licht wordt in plaats van zwaar naar beneden hangend. Waarschuwing: Gebruik niet te vaak een clarifying shampoo, omdat deze shampoo dan hetzelfde effect heeft als te vaak je haar wassen. Het maakt je haar te agressief schoon waardoor de hoofdhuid juist extra vetten gaat aanmaken.

3. Conditioner in je puntjes

Als je conditioner gebruikt, kun je het beter alleen in je puntjes masseren of als je lang haar hebt, begin je halverwege. Conditioner maakt het haar zwaarder en (dat) zorgt ervoor dat je wortels vettiger worden.

4. Borstel Balans

Jep, dat klinkt heel gek. Maar ik wist niet hoe ik het anders als bullet point moest omschrijven, dus ik heb dit maar verzonnen ;). Wat ik bedoel? Dat je balans moet vinden in hoe vaak je je haar borstelt. Als je je haar borstelt, dan verspreid je de natuurlijke oliën en vetten van je haar door je haar, wat je haar gezond maakt en ervoor zorgt dat niet al die vetten op je hoofdhuid blijven plakken. Borstelen is dus belangrijk, anders krijg je droog haar en een hele vette hoofdhuid. Maar als je te vaak borstelt, dan stimuleer je de hoofdhuid om extra vetten en oliën te gaan aanmaken. Net zoals met wassen. Het is dus goed om daar je balans in te vinden.

5. Raak je haar niet te vaak aan

Wij vrouwen (en sommige mannen ook) zijn er heel goed in: Ons haar aanraken. Even met een plukje spelen, draaien, vlechten, om je vinger heen wikkelen. Vooral als we ons geen houding weten te geven, doen we dat. Of uit verveling. Let er maar eens op, je zult verbaasd zijn hoe vaak je dat doet. Maar dat is dus niet goed. Onze vingertoppen produceren vetten die als je continu in je haar zit, in je haar terecht komen waardoor je het vet maakt. Trouwens… ook je gezicht wordt gedurende de dag steeds vetter. Onbewust zitten we ook heel vaak ons gezicht. Dus bedenk maar eens hoeveel vet daarvan in je haar terecht komt? En ja, dat klinkt heel smerig, ik weet het.

6. Kies je haarproducten bewust

Niet alleen voedingsmiddelen zouden een stickertje met daarop ‘bewuste keuze’ moeten hebben ;), ook voor haarproducten zou dat handig zijn, zeker als je last hebt van vet haar. Probeer producten die je haar glanzend maken te vermijden, omdat deze je haar vaak snel vet maken en/of je haar nog vetter doen lijken. Probeer producten met siliconen te skippen. Deze maken het haar ook zwaar en dus vet.

Gebruik ook niet te veel producten tegelijk. Dus niet een leave-in conditioner én een mousse én een spray. Hoe meer producten je gebruikt, hoe sneller je haar vet wordt. Kies liever een product dat werkt voor jouw haar of misschien is het zelfs wel beter als je alle styling producten achterwege kunt laten?

7. Gebruik de stijltang niet te vaak

Prima als je een feestje hebt of een andere leuke afspraak, maar het is niet handig om elke dag je haar stijl te maken als je een vet haar slachtoffer bent. Hoe dichter en strakker je haar op de hoofdhuid licht, hoe vetter je wortels zullen worden. Als je meer volume in je haar hebt, dan blijven je wortels een beetje bij je hoofdhuid vandaan en zal je haar minder snel vet worden. Twijfel je tussen de stijl- en de krultang? kies dan voor die laatste.

8. Gebruik droogshampoo of babypoeder

Droogshampoo zorgt er namelijk voor dat de vettige substantie wordt opgenomen door de droogshampoo waardoor je haar minder vet wordt en je dus minder snel weer hoeft te wassen. In plaats van dure droogshampoo kun je ook gewoon kiezen voor babypoeder, dat doet hetzelfde. Sprenkel wat op je haarwortels en wrijf het in. Voor de brunettes onder u, pas op, want babypoeder laat net als gewone droogshampoo een witte waas achter. Je hebt speciale droogshampoo voor mensen met donker haar. Een truc voor babypoeder: Meng het met cacaopoeder. Twee vliegen in een klap, en geen witte waas en je ruikt naar chocola. Onweerstaanbaar!

9. Was je haar niet na een work-out

Okay, dat klinkt je misschien niet heel aantrekkelijk in de oren, maar als je haar nat van het zweet is, dan hoef je het niet te wassen om het schoon te maken. Je kunt ook je haar nat sprayen met een plantenspuit en het daarna föhnen in plaats van het te wassen.

Heb jij last (soms) last van vet haar? Hopelijk heb je dan wat aan deze tips. Heb je zelf nog tips. Deel ze gerust. Sharing = caring!
Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Inspiratie artikel o.a.: Bustle.com & Wikihow.com. Credits foto: Stocksnap via Pixabay.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

11 COMMENTS
 • Nathalie
  4 jaar ago

  Met mijn haar krijg ik het niet voor elkaar om het echt minder vaak te wassen… het ziet er vet uit en zo voelt het ook, gevolg is kriebels! Voor de meiden heb ik het wel voor elkaar gekregen dat ze het met één keer per week wassen redden.

 • Anita
  4 jaar ago

  Ik ben helaas gezegend met een erg vette huid dus heb heel snel vet haar. Ik was het al om de dag en soms kan ik het met droogshampoo nog wat langer rekken. Maar ik heb er inderdaad een handje van, als ik mijn haar los draag, hier vaak aan te zitten. Dat van de conditioner houd ik in de gaten, ik gebruik hem namelijk niet elke wasbeurt maar dan doe ik het wel over mij hele haar.

 • Sytse
  4 jaar ago

  Ik vind vet haar juist wel fijn.. Tenminste, een beetje vet. Dan valt het gewoon mooier..

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Dan kun jij deze tips andersom toepassen. Lekker vaak wassen, overal conditioner, geen droogshampoo gebruiken 😉

   • Sytse
    4 jaar ago

    Hahahah! Nou, droogshampoo vind ik sowieso verschrikkelijk. M’n haar is dan net een spinrag. Bah. Ik spray lekker met Arganolie over m’n haar. Every.Single.Day. 😉

 • Mariska
  4 jaar ago

  Vooral conditioner/masker alleen in de punten doen werkt erg goed! Goede tips!

 • Kiss & Make-up
  4 jaar ago

  Mijn haar wordt nog steeds vrij snel vet, maar door het minder te wassen en mijn haar te ‘trainen’ als het ware moet ik het nu nog ‘maar’ om de twee dagen wassen terwijl ik vroeger elke dag waste. Het duurde even maar na een tijdje was mijn haar mijn nieuwe wasschema gewend.

 • Voordat ik bevallen ben van mijn zoon kon ik dat ook: 2 keer per week mijn haar wassen. De eerste weken toen hij er was, lukte dat ook prima, maar zo ineens had ik van dat vieze vettige haar en lukte het echt niet meer.. Ik ben weer terug bij om de dag wassen :(. Heb verschillende shampoos geprobeerd, maar het levert nog niet het gewenste resultaat. Langzaamaan gaat het wel weer de goede kant op, hoewel ik afgelopen week ook (echt schandalig, ik weet het) de shampoo voor vet haar weggemieterd. Ik vond het toch maar niks. Lekker terug naar mijn oude shampoo en ik heb het idee dat ik nu ook weer de goede kant op ga qua vettigheid. Verder inderdaad niet teveel met de vingers er in en cremespoeling alleen in de puntjes. Bedankt voor de wijze lessen!

 • Nicole
  4 jaar ago

  Ik was mijn haar ook maar 2x per week maar de tip van de conditioner kende ik nog niet. Die ga ik eens gebruiken!

 • sunny mama
  4 jaar ago

  Als tiener had ik ontzettend last van heel erg vet haar. Ik kwam in een vicieuze cirkel terecht van ’s ochtends wassen en ’s middags was het alweer vies. Ging ik het ook ’s avonds nog een keer wassen, etc.
  Het is niet makkelijk om die cirkel te doorbreken, maar – zoals jij hier ook schrijft – je moet dan juist proberen om minder vaak te wassen.

 • Samaja
  4 jaar ago

  Ik was mijn haar om de dag en dus maximum 3 keer per week. Tot voor kort was dat prima, maar nu merk ik dat het sneller vettig wordt. Stress heeft daar ongetwijfeld mee te maken, want dan draai ik vaak lokken haar rond mijn vinger en dit de hele dag. Geen wonder dat mijn haar dan sneller vettig wordt. Dus nu gebruik ik droogshampoo op de dag dag ik mijn haar niet was, want ik heb echt geen zin om het alle dagen te moeten wassen en brushen. Ik heb blond haar, dus van de kleur van droogshampoo heb ik gelukkig geen last.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.