TOP
tips om energie te besparen
Huishouden Lifestyle

Wil je energie besparen? (en dus ook geld ? >>> 10 tips)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Geen idee hoe het bij jullie zit, maar ik vind het opeens best wel koud buiten. Ik heb de verwarming al weer aan gezet, heb mijn favoriete warme trui al weer aan. Buiten draag ik een shawl en mijn zoontje heeft zijn nieuwe muts op. Tja… wat wil je.. het is al weer bijna winter! En op zich hou ik ook wel van de winter, want ik vind de winter gezellig. Maar ik hou niet van torenhoge energierekeningen. Daarom heb ik een aantal tips om energie te besparen en die deel ik graag met je. Want wellicht heb je er wat aan…

10 tips om energie te besparen

1. Warme trui

Je kunt de verarming hoger zetten, maar je kan ook gewoon een warme trui aantrekken. Daarom zijn ze ten slotte uitgevonden, die warme truien. Ik ben zelf nog al een koukleum, dus ik draag in de winter vaak een trui en nog een hemd met lange mouwen eronder.

2. Deuren dicht

Op zich ook wel handig met een dreumes in huis, maar weer niet met een kat die graag elke kamer in wil waarvan de deur nou net dicht zit. Maar ja… daar heb je kattenpersoneel voor natuurlijk (dat ben ik dus). Maar als het je wel lukt om de deuren dicht te houden, dan scheelt dat behoorlijk wat energie. Want als de deuren open zijn, heb je toch veel meer kou en tocht in huis. Overigens hebben wij zelfs geen kattenluik om die reden.

3. Tijdschakelaar op lampen

Ook handig als je een avond weg bent, of als je op vakantie gaat! Een tijdschakelaar op lampen. Maar het is ook vooral erg energiezuinig. Wij hebben op de lamp bij de voordeur buiten, ook een schakelaar. Zo vergeet ik ‘m tenminste niet uit te doen.

4. Brievenbus in de voordeur dichtmaken

Omdat wij aan de kust wonen, waait het hier sowieso veel meer. Daardoor kwam er enorm veel tocht door de brievenbus in onze voordeur waardoor het op de gang altijd steenkoud was. Om die reden hebben we onze brievenbus dicht getimmerd en naast de voordeur een brievenbus gemaakt. Dat was overigens ook wel fijn in verband met de hond. Want die sloeg altijd zo aan zodra er post werd bezorgd.

5. Kruik in bed

Iemand adviseerde me een elektrische matras of deken te nemen, omdat je dan beter in slaap zou vallen. Maar ergens vind ik dat eng en ik vind het toch ook zonde van de energie. Daarom heb ik nu gewoon een kruik besteld. Zo’n ouderwetse waar heet water in moet. Maar kruiksnob als ik ben, heb ik wel een mooie design kruik (*) besteld, want het oog wil ook wat natuurlijk.

6. Dekentje op de bank

Als je stil zit, krijg je het eerder koud. Daarom heb ik altijd heel koud als ik ’s avonds tv kijk. Ook omdat ik dan vaak moe ben, dan zit ik ook sneller te rillen. Het good old dekentje op de bank helpt me het een beetje warm te houden. Wij hebben overigens een hele deken- en plaid verzameling op de bank liggen. Voor elk familielid en huisdier een eigen deken.

7. Kachel en kaarsen

Het staat reuze gezellig, maar het is ook gewoon praktisch. Als je de kachel en kaarsen aansteekt, dan wordt het automatisch warmer in huis. Daar hoef je de verwarming niet hoger voor te zetten. Superhandig ’s avonds! En lekker knus. Dubbel voordeel dus.

8. Geen ongebruikte stekkers in het stopcontact

Wist je dat je onnodig veel energie verspild als je stekkers die je niet gebruikt in het stopcontact laat zitten? Het is dus bijvoorbeeld hartstikke zondig om de lader van je telefoon standaard uit het stopcontact te laten hangen. Apparaten en stekkers na gebruik loskoppelen, scheelt je op de lange termijn best wel wat geld. En ik las ook ergens dat het ook nog veiliger schijnt te zijn?

9. Was op de verwarming

De meeste was droog ik op een droogrek dat in ons trappenhuis hangt. Ik vind het zonde om mooie kleren in de droger te gooien, dus die reserveer ik voor handdoeken en beddengoed. Maar in de winter is ons trappenhuis vrij koud, dus dan duurt het lang voordat de was droogt. Vandaar dat ik in de winter onze was vaak op de verwarming hang. Dan droogt het lekker snel en hoef ik de droger niet alsnog te gebruiken.

10. Energieleveranciers vergelijken

Zelf vergeet ik dat soort dingen, maar mijn man is er een ster in. Standaar gaat hij aan het eind van het jaar energieleveranciers vergelijken. Soms blijkt onze ‘oude’ leverancier het voordeligst, maar we zijn ook best regelmatig overgestapt omdat bleek dat we bij een andere leverancier best wel wat geld zouden besparen. Het is dus verstandig om dat te doen.

Tot zo ver mijn bespaartips. Heb jij zelf nog een tip om energie te besparen? Ik ben enorm benieuwd want misschien heb ik, of een andere lezer juist weer wat aan die tip!? Laat je ‘m weten? Dank je wel.

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto Shutterstock.

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Energieleveranciers.nl.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.