TOP
tips effectieve werkdag
Lifestyle

10 tips voor een effectieve werkdag (die voor mij echt goed werken en ik deel ook mijn valkuilen)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Binnenkort verschijnt hier een artikel met mijn doelen voor het nieuwe jaar. Een van mijn doelen zal ik alvast verklappen, dat is meer structuur en dus ook meer productiviteit. Sinds ik moeder ben, moet ik echt veel gestructureerder met mijn tijd omgaan, wil ik een beetje efficiënt kunnen werken. En helemaal nu ik probeer echt minder te werken. Gelukkig word ik er steeds beter in en vandaag deel ik dan ook mijn 10 tips voor een effectieve werkdag. Deze tips werken voor mijzelf echt goed, maar ik vertel je ook mijn valkuilen…

10 tips effectieve werkdag

1. Werkoverleg met mezelf

Tja, dat klinkt misschien een beetje gek. Maar op zondagavond of maandagochtend (het is maar net hoe het uitkomt) plan ik een werkoverleg met mezelf in. Ik kijk dan naar mijn afspraken, opdrachten en doelen en maak vervolgens een weekschema.

2. Werkzaamheden inplannen

Sinds begin dit jaar heb ik de Purpuz Planner (*). Een uitgebreide beschrijving van de Purpuz vind je hier, maar wat ik zelf erg fijn vind aan de agenda is dat je een maandplanning, een weekplanning en een dagplanning kan maken. In de maandplanning staan al mijn afspraken en dingen die ik niet moet vergeten zoals verjaardagen e.d. In de weekplanning staan mijn werk to do’s en privé to do’s (apart van elkaar).

Het wordt je geadviseerd om per dag je werkzaamheden in te plannen. Dus bijvoorbeeld van 10 tot 11 blogs schrijven, van 11 tot 12 fotograferen en ga zo maar door. Jaren geleden heb ik op werk een time management cursus gedaan en dat heb ik toen ook geleerd. Op de een of andere manier was ik het vergeten, maar voor mij werkt het heel goed. Ik heb zo meteen meer structuur in mijn dag en overzichtelijk wanneer ik wat moet doen.

Overigens zijn er natuurlijk meer van dit soort agenda’s. Ik heb zelf alleen deze, dus over de rest kan ik je niet zo veel vertellen, maar het is een persoonlijke keuze wat jij het fijnst vindt werken.

3. Niet te strak plannen

Let wel op, want dat is ook een van mijn valkuilen: Er komen altijd onvoorziene dingen tussendoor. Dus probeer daar een beetje rekening mee te houden als je je dag plant. Soms ben je wel een uur met iets bezig dat je van te voren niet had ingeschat en als je je planning dan te strak hebt, loop je meteen achter. Wat niet echt motiverend werkt. Het is wel goed om jezelf dus wat speling te geven.

4. Artikelen uitschrijven

Dit is eigenlijk een specifiek punt voor als je blogger bent, of rapportages/verslagen/artikelen moet schrijven. Maar misschien kan je er als je een ander beroep hebt, ook wat uit halen. Als ik een blog artikel ga schrijven, dan heb ik een notitieboekje waarin ik de dingen die ik in de blog wil behandelen al uitschrijf. Ik vind dat handig, want dat biedt me structuur en ik vergeet zo geen dingen waar ik over wil vertellen. Tijdens het schrijven, schieten soms nieuwe dingen me te binnen en die voeg ik dan toe, maar mijn uitgangspunt heb ik dus al uitgewerkt voordat ik begin met schrijven.

5. Pauzes inplannen

Heel belangrijk! En tegelijkertijd voor mezelf een enorme valkuil, dus ik schrijf dit ook op als mental note voor me, myself and I. Plan niet alleen je werkzaamheden in, maar ook je pauzes. Neem echt tijd voor lunch en een kop thee/koffie tussendoor. Ga lekker wandelen, lees een tijdschrift, maar ga echt even achter je laptop/werkplek vandaan. Je krijgt er namelijk juist energie van en als je even niet met je werk bezig bent, doe je vaak weer nieuwe inspiratie en ideeën op.

normann copenhagen journal bureau zijkant

6. Opgeruimde werkplek

Te veel rotzooitjes leiden af. Ik ben heel slecht in opruimen, maar ik probeer wel een clean desk te hebben. Dat lukt echt niet altijd, maar als ik een net bureau heb, dan werk ik wel veel efficiënter. Hierboven zie je een foto van mijn werkplek.

7. Dagdoel

Ook een handig punt van de planner die ik gebruik; je moet een dagdoel voor jezelf stellen. En dan wordt er ook nog geadviseerd om dat doel meteen ’s ochtends af te ronden.

Persoonlijk vind ik dat zelf ook erg fijn, want als je je belangrijkste doel ’s ochtends al hebt afgerond, dan voel je je meteen zo lekker productief en heb je ook meteen weer meer energie voor de rest van de dag.

8. Lastige klussen

Daarop inhakend. Een van mijn valkuilen is uitstelgedrag. Lastige klusjes schuif ik voor me uit. Maar ik probeer de laatste tijd per dag een paar lastige klusjes op mijn dagschema te zetten en ze dan ook meteen ’s ochtends te doen. Dan heb je vaak sowieso meer energie en dan is het maar gedaan. Aan het eind van de dag heb ik anders vaak het excuus voor mezelf: ‘Maar ik ben nu moe, ik doe het morgen wel…’ Herkenbaar?

9. Niet te veel to do’s

Misschien kan je je het wel herinneren, maar ik had altijd Moleskine agenda’s met zo’n lege notitieruimte naast je werkweek. Op die bladzijde schreef ik al mijn to do’s van de week uit en dat was vaak een eindeloze lijst. Dat werkt niet echt motiverend. Nu heb ik een veel kortere lijst, want in de Purpuz kan je ook niet zo veel to do’s opschrijven. Per dag hoef ik van mezelf maar 2 à 3 echte punten af te werken en dat werkt beter. Ik heb wel een notitieboek waarin ik dingen opschrijf die ik moet doen, maar ook ideeën voor blogs. Uit dat notitieboek haal ik dan mijn werkzaamheden en ik kijk goed naar wat er wanneer af moet. De dingen die niet belangrijk zijn, schuif ik door. En de to do’s die wel urgent zijn, plan ik meteen in de komende week in.

10. Do not disturb

Nog zo’n lekkere valkuil. Mail, social media en whatsapp. Tegenwoordig plan ik daar ook tijd voor in. Ik mag van mezelf niet meer alle schermen open hebben staan, want voor ik het weet zit ik het ene bericht te lezen en ben ik al weer 875 pagina’s verder geklikt en weet ik niet eens meer wat ik in eerste instantie aan het lezen was. Social media is vooral killing voor mijn productiviteit. Dus nu ben ik vrij streng voor mezelf en plan ik echt in mijn werkdag tijd in waarin ik mijn mail lees en beantwoord en wanneer ik social media lees. Als je blogt is social media ook je werk, dus ik heb een goed excuus dat ik echt wel mag kijken, maar niet te veel ;).

normann copenhagen journal bureau view

Valkuilen:

Ik vertelde het al door het artikel heen. Maar ik heb dus ook echt wel valkuilen. Voor de goede orde zet ik die nog op een rij:

  • Te veel op mijn to do lijst hebben staan. Dat werkt de-motiverend. Het is fijner als je echt weet dat je je taken af kan krijgen.
  • Veel te strakke planning. Ik moet soms echt meer ruimte in plannen voor onvoorziene dingen. Of om gewoon eens lekker wel een uur te verspillen op social media…
  • Soms ben ik ook gewoon echt te streng voor mezelf. Dan vraag ik te veel. Wat dat betreft is het best onhandig dat ik niet alleen werknemer, maar ook mijn eigen werkgever ben.
  • Want ik zou mezelf ook soms best wat meer pauze mogen geven. Of een dag vrij.
  • Daarnaast ben ik er echt een koningin in om toch de lastige dingen uit te stellen. Ik houd niet van bellen en vooral niet als ik een lastig telefoongesprek moet voeren. Maar zoals ik in punt 8 ook al vertelde: Dan kun je het maar beter meteen doen. Heb je het gehad. En ja.. nu hoor ik mijn moeder. Maar het is wel waar.

Overigens… voor de oplettende lezer: In 2015 plaatste ik ook al een blog met tips voor je productiviteit. Een aantal dingen komen absoluut nog overeen, maar er staan op dat lijstje ook nog andere punten. En dan heeft mijn collega Desirée ook nog een interessante blog met 7 tips voor een productieve dag. Dus wellicht is dat ook nog leuk om te lezen?

Heb jij zelf misschien ook nog een efficiënte tip? Is er een tip die ik noem waar jij echt wat aan zou kunnen hebben? Ik ben benieuwd en hoor ‘m graag!

Fijne (productieve) dag vandaag!

Liefs, Karen

Uitgelichte foto via Shutterstock.

♥  Facebook, Instagram & Bloglovin’ ♥

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.