TOP
tijd voor verandering
Editorial

Wordt het niet eens tijd voor verandering? (Waar blijven de roetveegpieten?)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Vandaag kwam Sinterklaas in ons dorp. Natuurlijk gingen we daar met onze 3-jarige – net gelover – naar toe. Een groot feest. Behalve dat er echt alleen maar Zwarte Pieten waren. Dat verbaasde ons en veel vrienden en leeftijdsgenoten enorm. Na wat rondvraag op Instagram kwam ik erachter dat het in veel dorpen en steden precies zo was gegaan. Hoewel alles er al over gezegd is, wil ik er toch ook nog wat over schrijven. Omdat ik vind dat je soms je mond moet opentrekken, vooral over zo’n belangrijk onderwerp als dit. Het is tijd voor verandering.

Wordt het niet eens tijd voor verandering?

Laat ik beginnen met te vertellen dat ik zelf ook jaren Zwarte Piet heb gespeeld. Wat onwetend was ik toen. Geen ene vezel in mijn lichaam stond er bij stil, dat dat wel eens kwetsend zou kunnen zijn voor iemand anders. Ik schaam me er niet eens voor, want ik wist het gewoonweg niet. Maar nu weet ik het wel en dat is genoeg.

Laat ik ook vertellen dat ik begrijp dat mensen bang zijn dat er iets van ze afgepakt wordt. Want zo is het toch? Ze zijn bang voor verandering, lijkt me. Maar ik kan me toch zo niet voorstellen dat als je weet dat je iemand anders daar pijn mee doet, je niet wilt veranderen? Zo kan je toch als mens niet zijn? Ik wil niet zeggen dat ik een beter mens ben dan een ander, maar ik kan me wel inleven in een ander. Dat is toch niet zo moeilijk. Bovendien weet ik dat ik zelf ook niet gekwetst wil worden. Ik werd ook verdrietig van deze praalwagens.

Je kweekt geen empathie met zulke radicale stellingen

Wat ik ook wil zeggen, is dat ik vind dat de voor- en tegenstanders veel te fel de strijd zijn aangegaan. Je kweekt geen empathie met zulke radicale stellingen en acties. Dan sluit je de dialoog meteen af, omdat je tegenstander het idee heeft dat hem de mond gesnoerd wordt, terwijl je juist wil blijven praten. Naar elkaar luisteren. Samen wijzer worden. Kijken naar een oplossing. De ander mee laten denken. Daar kom je veel verder mee.

Ik denk ook dat er daarom nu zo veel incidenten zijn. Het is ‘wij’ tegen ‘ons’ geworden. Terwijl er genoeg mensen zijn die zich bij beide partijen niet thuis voelen en wel willen praten, willen blijven converseren, willen luisteren én willen veranderen.

Het viel me op dat op Instagram de meeste mensen antwoorden dat er bij ‘hun’ intocht alleen maar Zwarte Pieten waren en dat ze dat jammer vinden. Zelfs in grote steden als Den Haag, Groningen en Arnhem. We praten er nu al zo lang over en de meeste mensen zijn deze discussie zo zat. We waren er toch min of meer allang over uit dat roetveegpiet de rol van zwarte Piet zou overnemen? Of ben ik de enige die die memo zo gelezen had?

LEES OOK: ‘Column: Wat fijn dat hij blank is

Ik begrijp dat verandering soms wat langer de tijd nodig heeft. Maar waarom er dan in veel dorpen en steden GEEN ENKELE roetveegpiet te zien was, dat begrijp ik dan weer niet.
“Ja, maar jij bent zelf ook zwarte Piet geweest”, zal je misschien denken.
Klopt. Maar toen wist ik en velen met mij niet hoe kwetsend dat was. En nu weten we het wel, dus het moet gaan stoppen.

We willen allemaal dat onze kinderen goede mensen zijn

Het is tijd voor verandering. Dat is niet eens een vraag. Dat is een stelling.
We willen allemaal dat onze kinderen lief zijn, niet pesten en empathie hebben.
We willen dat het goede mensen zijn.
Dan moeten we zelf het goede voorbeeld geven.

Er zijn genoeg mensen die willen dat het gaat veranderen.
Move over Zwarte Piet.
Het is tijd voor roetveegpiet.

Ik keek naar alle Zwarte Pieten en werd er gewoon ongemakkelijk van. Dat voorbeeld wil ik mijn kind niet geven. Het feit dat ik weet dat het andere mensen kwetst, zorgt voor mij voor plaatsvervangende schaamte.
Ik kan me niet voorstellen dat mensen zelf zonder emotie nog zo’n pak aantrekken.
Jaren geleden wisten we het niet en dat maakte ons geen (bewuste) racisten.
Nu weten we hoe verdrietig sommige mensen ervan worden. Dus als je nu nog een Zwarte Piet wil (zijn), dan ben je het misschien wel.

The only way that we can live, is if we grow. The only way that we can grow is if we change. The only way that we can change is if we learn. The only way we can learn is if we are exposed. And the only way that we can become exposed is if we throw ourselves out into the open. Do it. Throw yourself.

― Quote van C. JoyBell C.

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

* Uitgelichte afbeelding Sandra van der Steen via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.