TOP
let's talk
Editorial

Let’s Talk: 10 stomme blog dingen die mogen achterblijven in 2017

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

‘Ga je nog zo’n lijstje maken met blog dingen die niet mee moeten naar het volgende jaar’, werd mij een aantal keer gevraagd. Eigenlijk wilde ik het niet doen. De laatste tijd zit ik best wel in een positieve flow en zo’n lijstje is toch een beetje negatief. Maar ach… het is ook wel leuk om erover na te denken en zolang het met een knipoog geschreven is en zo wordt gelezen.. Dus vandaag lees je in deze 57e Let’s Talk over de 10 stomme blog dingen die mogen achterblijven in 2017. Een traditie is geboren, want dit is al weer voor de 3e keer zo’n lijstje. Ik ben benieuwd of je je in deze punten kunt vinden of dat je zelf nog andere punten hebt? Maar misschien zijn die in 2016 of 2015 al voorbij gekomen?

10 stomme blog dingen die mogen achterblijven in 2017:

1. Bloggers die bloggen voor het geld en de goodies

Voor de oplettende lezers… ja vorig jaar stonden ze er ook al tussen als ‘zielloze blogs‘. Maar ik vind ze zo irritant dat ik ze nu ook weer heb meegenomen. Die blogs waar elk artikel een sponnetje is, maar in 9 van de 10 gevallen staat dat er niet eens bij. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen geld willen verdienen met hun blog. Alleen zul je, als je dat wil, toch ook plezier moeten beleven aan bloggen en niet andersom? Bovendien hoor ik juist die bloggers vaak klagen dat ze helemaal niet groeien. Waarom denk je dat dat niet gebeurt? Ik denk dat je alleen maar geld kunt verdienen als je een leuke unieke blog hebt en dat je insteek moet zijn dat het een hobby is en niet je melkkoe. Maar goed.. ik lees die blogs dan ook niet (meer), dus eigenlijk moeten die mensen gewoon lekker doen doen waar ze zin hebben en daar mee door blijven gaan. Het zal mij een worst wezen, alleen je snijdt jezelf dus best wel in de vingers.

2. Lezers die zeiken over gesponsorde content

In het verlengde van bloggers die bloggen voor het geld, liggen lezers die zeiken over gesponsorde content. Tja, ik kan me er dus wel wat bij voorstellen als je blogs leest waarvan elke blog bijna gesponsorde content is en waar verder ook niet bij vermeld staat, maar bij de rest… Please zeik niet zo. Dat zijn namelijk ook vaak de mensen die klagen als er niets online staat. Je wilt wel gratis entertainment, maar je wil daar niets voor inleveren? Neem je tijdschriften ook gratis mee uit de supermarkt?

Bovendien vind ik het een belediging. Alsof bloggers op gesponsorde content niet hun best hebben gedaan. Bij de meeste bloggers zijn dat gewoon artikelen die ze normaliter ook hadden kunnen schrijven.

3. Winactie toeristen

Ook zij komen gewoon weer terug hoor. Ze stonden in 2015 en 2016 ook al in het lijstje, maar ik kom er maar niet vanaf. Al is het sinds deze blog en het veranderen van mijn voorwaarden wel minder erg gesteld met de winactie toeristen. Toch zijn er weer elke keer mensen die de voorwaarden totaal niet lezen en wel als een kip zonder kop reacties in de vorm van gedichtjes of zielige verhalen achterlaten. * Zucht *.

4. Copycats 

Over copycats heb ik ook al meerdere keren gehad. En ze zullen altijd wel blijven. Toch vind ik het zo jammer. Bloggers die andere bloggers kopiëren. In tekst of in doen of gewoon een logo van iemand overnemen met als excuus dat ze dezelfde smaak hebben. Om maar een voorbeeld te noemen: Er is al een Kelly Caresse, waarom lijken er dan zo veel mama blogs op Kelly? Dat is toch helemaal niet leuk om te lezen of te kijken? Ja Kelly wel, maar niet de tig honderd copycats? Er is maar een manier waarop je je als blogger (of vlogger) kunt onderscheiden en dat is met je eigen persoonlijkheid en stijl. Daar is er namelijk maar één van (als je geen eeneiige tweeling bent). En als je denkt dat je dat niet kan? Dan is het misschien een idee dat je wat anders gaat doen dan bloggen?

5. Algoritme van social media

Als blogger heb je social media nodig om lezers te attenderen op een nieuwe post of actie. Helaas is het de afgelopen tijd verrekte moeilijk om lezers te bereiken. Facebook en Instagram dwingen je om ads in te kopen. Zelfs als je dat al regelmatig doet. Verrekte irritant. Vooral voor de lezers die zeiken over gesponsorde content want nu moeten we NOG MEER gesponsorde content plaatsen om die ads te kunnen betalen. Grapje. Zonder gekheid. Irritant is het wel.

6. Volgers kopen

Per week ontvang ik tig mailtjes met aanbiedingen om volgers te kopen. Kost geen reet. Heel verleidelijk. Maar ik doe het niet. Omdat ik er gewoon echt geen zin in heb. Toch zijn er altijd weer mensen die het wel doen en daarom bestaan dat soort bedrijven natuurlijk ook. Bloggers die pochen over de 10.000 volgers zodat ze kunnen swipen, maar per post minder likes en reacties hebben dan ik met mijn schijntje van dat aantal volgers.

Of bloggers waar iedereen over praat, omdat je met tools zoals social blade heel duidelijk kunt zien dat ze gekocht hebben. Wie houd je voor de gek dan? Als je de ene week nog 4.000 volgers hebt en een paar weken later al 11.000? Het is al een en al roddel en achterklap in het wereldje, dus wat denk je dan? Gewoon lekker blijven kopen hoor. Ook dat zal me worst wezen, het is alleen zo treurig voor jezelf?

Enne.. om deze reden neem ik zelfs Instagram niet eens meer mee in campagnes en heb ik mijn zakelijke profiel uitgezet. Geen zin in al die toestanden. Overigens ben ik sinds ik zakelijk heb uitgezet wel gegroeid. Grappig is dat.

7. Mensen die alleen maar komen zeiken

Van die reageerders die NOOIT reageren, alleen als er wat te zeiken of verbeteren valt. ‘Word is met dt’ of ‘dat klopt niet wat je zegt hoor, het zit zo en zo’. Vaak zijn het mensen die ik bij collega bloggers ook zie zaniken als er voor hun gevoel wat te scoren valt. Feedback of kritiek, prima hoor. Maar het kan ook in een dm’etje. Wel zo leuk. Helemaal als je verder nooit wat positiefs in te brengen hebt. Want wat zegt die reactie dan eigenlijk over jou hè? Voel je je daar echt beter door?

8. Bedrijven die jouw reactiebox gebruiken voor hun SEO

Speciaal voor die bedrijven heb ik mijn disclaimer aangepast. Ik wil dit nog in een aparte Let’s Talk behandelen, maar laat ik je alvast vertellen dat het niet echt werkt, dus wat ze in godesnaam komen doen? Ja, commerciële reacties verkleed als een gewone reactie achterlaten. Maar hé.. ik ben gekke henkie niet. Reclame maken, prima! Maar niet over mijn rug. Betaal er dan gewoon voor. Dat vinden die lezers die zeiken over sponnetjes leuk!

9. Nep awards

Die zogenaamde slimme SEO experts die denken op een andere manier naïeve bloggertjes te misbruiken die denken dat ze genomineerd zijn voor een echte prijs. Brrrrr. Ik heb er al over geschreven. Leuk hoor zo’n nominatie, maar bedenk ook even wat er achter zit. Toevallig zag ik laatst een blogger weer trots twitteren over de wandel blog awards waar ze voor genomineerd was. Gaat er dan echt geen belletje bij je rinkelen? Ik vraag het me oprecht af. Hoeveel wandel blogs zijn er überhaupt?

10. Clickbait items

Jep, ook de clickbait komt weer terug. Maar vraag het aan een willekeurige lezer: ‘Wat is je grootste irritatie op blog gebied?’ Ik durf te wedden dat de meeste mensen clickbait zullen antwoorden. En ook daar heb je toch alleen maar jezelf mee? Als je het daarvan moet hebben? Dat iemand komt lezen en vervolgens nooit meer terugkomt? Dus hou op met titels als ‘GA IK STOPPEN MET BLOGGEN?’, of stop gewoon ook echt. Scheelt de toevallige voorbijganger weer irritatie dat ‘ie in jouw stomme blog fuik is getrapt.

By the way.. het zijn vaak de bloggers uit punt 1 die punt 10 vaak toepassen. Dus zo is het cirkeltje weer rond!

Wil je de oude stomme blog dingen nog eens nalezen? Dat kan hier:

Collegabloggers! Lezers zonder blogs! Wat mag er wat jou betreft achterblijven in 2017? Ik ben benieuwd! Praat je mee?

Let’s Talk!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

26 COMMENTS
 • Moniek
  2 jaar ago

  Dat van die algoritmes wist ik niet, wat irritant zeg!!!

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Mega irritant! 😀

 • Annette
  2 jaar ago

  Ik kan me in de meeste ook volledig vinden. De algoritme irriteert mij ook het meeste. Ik soms soms echt posts/foto’s van 2 a 3 dagen terug pfff stom gedoe.

 • Yvonne
  2 jaar ago

  Wat is het inderdaad lastig om wat bereik te creëren op sociale media he? Ik dacht dat het aan mij lag, maar kwam er onlangs achter dat het heel normaal is dat Facebook je bericht maar aan een piepklein percentage van je volgers laat zien. Ook eens met veel van je andere punten trouwens, al gaan er een aantal ook wel langs me heen. 13-in-het-dozijn-bloggers lees ik niet en het zoveelste gratis theepakket of telefoonhoesje kan ik missen. Grotere vraagstukken heb ik als kleine blogger vooralsnog niet 😉 Hier kom ik graag af en toe langs, en hopelijk blijf je lekker in die positieve flow 🙂

 • esther
  2 jaar ago

  Herkenbare en terechte lijst! Heerlijk! Dacht van de week nog; hoe in godsnaam kan zij gegroeid zijn tot 18000 volgers op Instagram?? Het blijft sneu dat mensen denken zo te kunnen groeien én bloeien. Idem wat betreft die ‘Zal ik stoppen met bloggen’ posts, why?? Lekker doen! Als dat alleen is wat je kunt schrijven om gelezen te worden dan zit er toch niemand op je te wachten 😉 Winactie terroristen is ook zo’n dingetje, ik kan er niets aan doen maar filter ze er toch soms uit. Laatst zag ik dat FB ze zelf oppikte als spam, algoritme sucks maar dit vond ik wel weer een hele mooie van Mark! 🙂

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Mijn man heet Mark, dus ik moest even nadenken ;).

 • Sonja
  2 jaar ago

  Leven en laten leven zegt mijn moeder. Ik doe wat goed voelt en daar laat ik het bij!

 • Maaike
  2 jaar ago

  Helemaal eens met je lijstje! Vooral youtube algoritmes zijn een hel. Ik heb bewust al een jaar geen winacties meer gehouden ivm alle nepaccounts die dan ineens uit de klei springen en je dan ook nog gaan stalken waarom je de winnaar niet op je blog bekend hebt gemaakt. Zelf lees ik nog maar weinig andere blogs. Iets met tijd en gewoon lekker mn eigen ding doen.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Bij Youtube heb ik er dan juist weer niet zo’n last van?
   En die nep account mogen van mij meedoen, maar winnen toch nooit wat 😉

 • Jantine
  2 jaar ago

  Heerlijk herkenbaar weer. 😉 Nou is mijn eigen ‘niet roomser dan de paus’-stukje dat ik ook wel eens zo’n zeikerd ben geweest *bloost*. Het stomme is dat toen ik dat door had, ik ook niet meer op die blog durfde te reageren. Nou was het al een blog waar ik over twijfelde of ik die wilde blijven volgen, maar toch, ik baalde wel van mezelf. Leerpuntje dus xD

  Fijne jaarwisseling!

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Goed dat je het beseft!
   Jij ook een goede jaarwisseling!

 • Nathalie
  2 jaar ago

  Toch blijven dit leuke lijstjes om te lezen! Daarnaast zijn ze super herkenbaar, ondanks dat ik een kleine blogger ben.

  Geniet van de laatste paar dagen van het jaar en maak er een mooi 2018 van!

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Jij ook Nathalie. En bedankt!

 • Tikva
  2 jaar ago

  Het alleen nog maar reageren op elkaars blog als je in een cirkeltje zit. Hoezo fake-engagement, maar zolang er nog bestemmingen en bedrijven zijn die dit niet doorhebben werkt het blijkbaar. Want doe je daar niet aan mee krijg je opeens de vraag waarom je blog zo weinig reacties heeft gekregen.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Soms denk ik bij sommige blogs de reacties gewoon maar uit te zetten. Scheelt weer uitleggen. Laat ik ze alleen bij de Let’s Talks openstaan 😉

 • Gerrie
  2 jaar ago

  Hahaha heel begrijpelijk
  ik vlog en blog niet en heb gewoon een instagram account voor mezelf en irriteer me mateloos aan mensen die je volgen omdat ze willen dat je hun terug volgt. En zodra je dat doet ontvolgen ze je weer. ??

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Stomme mensen zijn dat. Fakers!

   • Gerrie Vd worp
    2 jaar ago

    Precies ?

 • Nathalie
  2 jaar ago

  Bij het meeste kan ik me wel in vinden :-)))
  Vooral die algoritmes vind ik irritant. Je doet dan al zoveel moeite om leuke content te maken en de meesten zien het niet eens omdat het algoritme het niet toelaat.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Gelukkig heb ik best wat terugkerende bezoekers die via bloglovin’ of direct komen, maar qua nieuwe bezoekers moet je het niet van social hebben.

 • Janske
  2 jaar ago

  Heerlijk lijstje dit….helemaal met je eens…genoeg irritaties hier. En wat Kimberly zegt over dat volgen en ontvolgen…BAHHHHH… vreselijk!
  Hopelijk is je lijstje eind 2018 een stuk korter…maar ik vrees van niet 😉

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Ik vrees ook van niet 🙁 En ja, volgen, ontvolgen is ontzettend stom. Maar het zijn niet alleen bloggers die dat doen, dus heeft eigenlijk niets met een blog lijstje te maken 😉

 • Hennie
  2 jaar ago

  Meeste herken ik inderdaad wel, al hangt mijn blog ook aan elkaar van samenwerkingen en gesponsorde content. Maar aan de andere kant; ik ben blij dat ik die kansen krijg dus ik maak er ook gebruik van. Ja toch niettan? Waar ik me het meeste aan stoor is het ongenuanceerde commentaar op elkaar. Dat is negen van de tien keer niet nodig en wordt vaak geboren uit onzekerheid. Ik ben niet Roomser dan de Paus – integendeel zelfs – maar het lijkt me wel dodelijk vermoeiend als dat een dagelijkse bezigheid is. Iedereen heeft een plekje in de vijver en iedereen heeft ook een eigen publiek.

  Fijne jaarwisseling, Ka! Liefs Hennie

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Maar krijg je dan voor al die blogposts betaald. Want ik vind een gekregen product geen samenwerking? En als beauty blogger moet je het van de reviews hebben, dus lijkt me dat niet meer dan normaal in jouw niche?
   Dat commentaar is zeer triest. Wat je zegt, gewoon onzekerheid. Daarom omring ik me ook alleen nog maar met de mensen die ik leuk vind en de rest volg ik niet meer.
   Jij ook een fijne jaarwisseling, tot in het nieuwe jaar!

 • Kimberly
  2 jaar ago

  Het gezeik en vergelijken met elkaar. Tuurlijk kijk ik ook bij anderen wat ze doen en wat goed werkt bij hen. Daarmee probeer ik mezelf te ontwikkelen. Maar het maar beneden praten van elkaar vind ik vervelend en onnodig.

  Het volgen en ontvolgen van anderen vind ik ook erg storend, opzouten en bij meerdere keren volgen/ ontvolgen blokkeer ik. Geen zin in.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Daarom ben ik uit bijna alle groepen gestapt op Facebook, was het gezeik en de onprofessionaliteit zo zat. Bloggen is leuk, maar alles erom heen daar vind ik bar weinig aan.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.