TOP
Stockfoto's van mensen met verschillende kleuren
Editorial

Stockfoto’s van mensen met verschillende kleuren en achtergronden. Is dat belangrijk of niet?

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Afgelopen week plaatste Suus een belangrijke boodschap op haar Instagram kanaal. Ze riep journalisten en andere mensen die iets in de media doen op ook stockfoto’s  met afbeeldingen van mensen met kleur te gebruiken. Ik kan het daar het alleen maar mee eens zijn. In dit blog artikel vertel ik je waarom en in deze 61e Let’s Talk wil ik ook graag met jou bespreken hoe jij dat ziet. Praat je mee? 

Stockfoto’s van mensen met verschillende kleuren en achtergronden

Twee jaar geleden schreef ik op Karenz. een column waarin ik vertelde hoe sommige mensen op de kleur van onze zoon gereageerd hadden. De column kreeg de titel: ‘Wat fijn dat hij blank is’ en elke keer als ik die titel zie, schrik ik. Omdat het zo hard staat en dat ik het zelf zo heb opgeschreven. Tegelijkertijd was/is het wel de realiteit. Zo is het letterlijk tegen ons gezegd.

Dat mensen (onbewust) racistisch zijn (inclusief ikzelf), was me eigenlijk al langer bekend. Maar die opmerkingen kwamen we best rauw op mijn dak vallen. Racisme is niet aangeboren. Je ontwikkelt het door de mensen om je heen.

Inmiddels weet ik dat ook mijn 2-jarige niet kleurenblind is. Als hij een tekening van een donker kindje ziet in een boek, roept hij enthousiast de naam van zijn vriendje die een donkere huid heeft. Maar ik denk dat hij dat ook zou doen, als hij een vriendje zou hebben met rood haar en een roodharig kindje zou zien. Er zit niets kwaads achter en dat wil ik graag zo houden.

Normaliseren

Ik wil graag dat mijn kind (en ikzelf) het als normaal ziet dat niet iedereen dezelfde kleur of achtergrond heeft. Het is namelijk ook gewoon normaal dat niet iedereen er min of meer hetzelfde uit ziet. Bovendien hoop ik dat andere mensen ook minder (onbewust) racistisch worden. Net als Suus denk ik dat hoe meer je verschillende mensen ziet, hoe normaler het wordt. Daarom hebben Desirée en ik besloten dat we op MOMmag. ook stockfoto’s van kinderen gebruiken met een tintje. Bovendien willen we dat iedereen zich welkom voelt op MOMmag.

Natuurlijk is het gros van onze maatschappij nog wit/blank of hoe je het maar wilt noemen. Als ik het goed heb, is zo’n 20% van ons land van een andere etnische achtergrond en/of kleur. Daarom is het ook niet reëel om opeens alle stockfoto’s om te gooien. Maar om af en toe af te wisselen, lijkt me een goed idee.

Steeds meer tijdschriften hebben mensen met kleur op hun covers,  en dat vind ik persoonlijk een prachtige trend. Wat mij betreft zetten we die trend door. Ook op blogs en online magazines. Want.. het kan aan mij liggen.. maar ik zie nauwelijks foto’s van gekleurde mensen op blogs/online magazines?

de oproep van Suus

Stockfoto’s

Veel journalisten en bloggers maken gebruik van stockfoto’s. Natuurlijk zijn er ook bloggers die al hun foto’s zelf maken of die nooit stockfoto’s van mensen plaatsen, maar alleen van objecten of natuur. Als je wel gebruik maakt van kant-en-klare foto’s met mensen erop, denk je er dan wel eens over na om een foto te kiezen van iemand die er anders uitziet dan jezelf?

Of als je zelf geen content maakt, maar een lezer bent, vind je het dan ook niet prettig om een wat diverser beeld te krijgen? Een diverser en meteen ook reëler beeld, want de maatschappij is niet louter wit.

De maatschappij is gekleurd en divers. Mensen zijn gekleurd en divers.

Verschil geeft het leven kleur en kleur maakt je content meer levendig.

Denk je ook niet?

Tot slot wil ik graag deze quote van Audre Lorde, een Afro Amerikaanse feministe, delen:

It is not our differences that divide us. It is our inability to recognize, accept, and celebrate those differences.

Ik schreef het in de column ook al: Niemand is als racist geboren. Racisme is aangeleerd. En dat is goed nieuws, want dan kun je het ook weer afleren.

Hoe zie jij dat? Vind je het goed om aan die verandering mee te werken? Of heb je er geen mening over? Misschien ben je het er wel helemaal niet mee eens. Ik ben reuze benieuwd.

Let’s talk!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Notabene:

  • Wil je andere stock foto’s gebruiken? De meeste bloggers hebben een Shutterstock abonnement, daarop zijn genoeg foto’s te vinden van mensen met andere kleur. Suus tipte zelf ook stocksy.com en nappy.co waar je ook veel ‘gekleurde’ mensen foto’s kunt vinden.
  • Als je geen foto’s van mensen met een kleurtje wilt gebruiken om wat voor reden dan ook, maakt je dat niet per definitie een racist. Dat is niet de boodschap die ik hier wil brengen.
  • Ik ben me er van bewust dat het niet meer salonfähig is om blank of wit te gebruiken. Maar ik vind de politiek correcte alternatieven echt verschrikkelijk om op te schrijven.

Uitgelichte foto Monkey Business Images via Shutterstock:).

♥  FacebookInstagram & Bloglovin’ ♥

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.