TOP
Ben jij social media verslaafd
Health

Ben jij social media verslaafd?

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Er is de laatste tijd nog al wat om te doen, en terecht eigenlijk; veel mensen (vooral jongeren) zouden social media verslaafd zijn. Om mezelf eens te testen, ben ik nou social media (ik wilde dit eerst afkorten naar sm, maar dat leek me toch maar beter van niet) verslaafd of niet, ging ik op zoek naar een test. Op de site van Solutions, een private verslavingszorginstelling, kwam ik een geschikte test tegen en die wil ik hier graag met je delen. Ben jij social media verslaafd? Benieuwd naar mijn en jouw eigen uitslag? Lees dan vooral even verder…

Social Media Verslaafd:

Moet je je zorgen maken? (tel het aantal keer dat je ja invult).

 1. Heb je meer virtuele dan ‘echte’ vrienden?
 2. Besteed je meer tijd aan sociale media dan aan persoonlijke contacten?
 3. Lopen je contacten vooral via sociale media zoals Facebook en Twitter?
 4. Ga je meteen kijken als je hoort/ziet dat je een nieuw bericht hebt?
 5. Word je nerveus en geïrriteerd als je geen bereik of een computerstoring hebt en je niet via sociale media kunt communiceren?
 6. Zeggen anderen (bijvoorbeeld partner, kinderen, ouders, vrienden) wel eens dat je minder gebruik zou moeten maken van sociale media?
 7. Check je je social media direct als je ’s ochtends opstaat en voordat je ’s nachts gaat slapen?
 8. Check je ’s nachts als je wakker wordt of je berichten hebt?
 9. Kom je regelmatig slaap te kort door het gebruik van sociale media?
 10. Gebruik je vaak sociale media als je je depressief voelt of verveelt?
 11. Vind je zelf wel eens dat je te veel tijd besteed aan sociale media?
 12. Raak je in paniek als je mobiel kwijt is, ook al verwacht je geen belangrijk telefoontje?

de Test (volgens Solutions):

Heb je bij één vraag ja ingevuld dan hoef je je geen zorgen te maken.

Bij 2 of 3 vragen ja, dan ben je toch wel een beetje afhankelijk. Dan speelt social media een te grote rol in je leven en beïnvloedt het je zelfs als je niet achter je laptop of telefoon zit.

Heb je 4 of meer vragen bevestigend beantwoord, dan zouden alle alarmbellen nu af moeten gaan, omdat je je leven dan te veel inricht rondom social media en het zelfs schade zou aanrichten aan je leven.

de Oplossing:

Bij één vraag ja is er niets aan het handje. Bij 2 of 3 vragen ja zou je af en toe een social media pauze kunnen inlassen en bij 4 is het beter als je je meteen meldt bij het verslavingscentrum.

mijn Uitslag:

Ik vind sommige vragen wat lastig te beantwoorden, want a) social media is mijn werk en b) daarnaast blog ik ook nog eens en bloggen valt ook onder de social media. Maar laten we voor het complete dossier even alle punten nalopen:

1. Ja en nee, ik heb meer Facebookvrienden dan ‘echte vrienden’, maar ik zie mijn vrienden op Facebook dan ook niet allemaal als vrienden.

2. Ja en nee, omdat social media ook mijn werk is, is het logisch dat ik er meer tijd aan besteed dan aan mijn persoonlijke contacten.

3. Nee. Met mijn vrienden en familie app, bel of mail ik meer dan ik contact met ze onderhoud via social media.

4. Nee, maar ik heb ook alle meldingen uitgezet.

5. Nee, want ik word sowieso geïrriteerd als ik geen bereik heb of als er een storing is (tenzij ik met vakantie ben). Ik ben eerder internet afhankelijk dan social media, denk ik dan maar.

6. Af en toe. Maar mijn vader is sowieso anti Facebook, Instagram etc. etc. Mijn vrienden maken er wel eens grappen over, maar begrijpen dat het mijn werk en hobby (blog) is.

7. Nee, niet meer, dat deed ik overigens vroeger wel.

8. Nee, dat doe ik ook niet meer.

9. Hell nee, ik slaap prima en genoeg.

10. Ja, ik gebruik social media als ik me verveel. Dat is zelfs mijn voornaamste reden om social media te gebruiken. Als ik niets te doen heb, kan ik eindeloos verdwalen op Facebook, Instagram of Twitter omdat ik dan op allerlei profielen, links en foto’s ga klikken zodat ik soms niet eens meer weet waar ik mee bezig was. Overigens vind ik het heerlijk om op Facebook of Instagram foto’s van volslagen onbekenden te bekijken. Waarom? Geen idee.

11. Ja en nee. Goed, laat ik eerlijk zijn, misschien besteed ik ietsiepietsie te veel tijd aan social media.

12. Eh…. ja.

Ik ben dus absoluut rijp voor de verslavingskliniek. Er is alleen een probleem… ik zie mezelf niet als verslaafde. En mijn man geloof ik ook niet. Niets aan het handje dus (hoop ik 😉 ). Maar ik ga, om de proef op de som te nemen, binnenkort toch maar eens een pauze inlassen. Een paar dagen niet op Facebook en Instagram. Als me dat echt niet lukt, dan moet ik me misschien toch maar zorgen gaan maken. Verslaafden ontkennen namelijk ook altijd hun eigen probleem…

En nu ben ik natuurlijk heel benieuwd… en jij? Ben jij social media verslaafd? Vind je dat je minder tijd aan social media kunnen besteden? Maak je je wel eens zorgen? 

Fijne dag (social media vrije) vandaag!

Liefs,
Karen

Bron artikel o.a. solutions-center.nl
Credits foto: Pixabay.com (zelf tekst toegevoegd).

♥  Facebook, Instagram & Bloglovin’ ♥

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.