TOP
slapen onder een brug
Editorial

‘Slapen onder een brug’ (een ervaringsverhaal met een waardevolle les)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Wat doe jij als je een junk tegenkomt op straat? Kijk je weg? Bied je hem of haar je hulp aan? Op Facebook kwam ik een prachtig ervaringsverhaal tegen van een moeder en voormalige gebruiker van drugs uit de VS. Haar verhaal raakte me. En ik leerde van haar. Met toestemming van de schrijfster Amanda Marker mag ik de Nederlandse versie plaatsen. ‘Slapen onder een brug’. Ik hoop dat ik door het te delen jou er ook mee kan inspireren.

‘Slapen onder een brug’

Er was een tijd dat ik veel vaker in het Four Freedoms park aan Cape Coral Parkway sliep dan ik nu zou willen toegeven…

Als je overdag naar dat park toegaat, zijn er soms mensen die in het gras liggen. Ze genieten van de zon en het uitzicht, je kijkt er uit over het water… Ik ging er overdag ook liggen om een beetje te slapen. ’s Nachts kon dat niet, want dan was er veel politie.

De North Fort Myers brug lag vlakbij waar je alle goedkope dope kon krijgen was en er was een plekje waar je onder kon kruipen, om over een paar stukjes hout te lopen en vervolgens op een plek te komen waar niemand je meer kon zien.

Me te verstoppen voor de schaamte

Om me te verstoppen voor de politie. Maar ook voor de schaamte voor de situatie waarin ik me bevond.

Het gevoel van pure wanhoop, kan ik niet goed uitleggen. Ik wist dat ik onder de brug lag, vanwege shit die ik zelf veroorzaakt had. Maar hoe ik er zonder hulp uit moest komen, leek volkomen onmogelijk.

Een keer viel ik in het water en toen ik eruit klom, sneed ik de onderkant van mijn voet open aan wat mosselen die aan de stenen gekleefd zaten.

Ik herinner me nog dat ik bloedend over straat strompelde en de vernedering me niets meer kon schelen. Omdat ik de schaamte voorbij was… Ik keek naar de gezichten van de mensen die ik passeerde, terwijl zij wegkeken en deden alsof ze me niet zagen. Daar was ik dankbaar voor. Omdat ik ook niet wilde dat ze me zouden zien.

Zelfs de mensen met wie ik jaren had doorgebracht, lieten me vallen

Op een dag zag ik mijn eigen vader terwijl hij mijn babyzusje uit zijn glimmende witte truck haalde. We keken elkaar recht aan, terwijl onze blikken elkaar kruisten. Hij zette mijn zusje meteen weer terug in haar autostoeltje en vertrok. Ik staarde naar hem vanaf de straat.

Zelfs de mensen met wie ik jaren had doorgebracht, lieten me vallen om de ‘slechte gewoonte’ die ik was geworden.
Ik kreeg een relatie met een kleine dealer, maar hij was alleen maar bezig met het beroven van mensen en het scoren van zijn volgende shot.

Er was niemand meer in mijn leven. Behalve God… misschien.

Op dit punt was ik zo wanhopig

Op een nacht kwam ik bij een benzinestation een liefdevolle vreemde tegen. Ik was nauwelijks meer in staat mijn schaamte te verbergen. Op dit punt was ik zo wanhopig geworden. Mijn blik kruiste die van de man en hij kwam naar me toe om te vragen of het goed met me ging.

Let wel, op dat moment was ik – en zo zag ik er ook uit – echt een junkie.
Ik droeg alleen een mouwloos t-shirt en een badpak, omdat dat alles was wat ik nog had en ik was heel erg aan het bloeden omdat ik met iemand gevochten had.

Lees ook: ‘Lief lijf..

Deze man nam me mee naar huis waar zijn vriendin aan het wachten was. Ze gaven me kleren en lieten me douchen.
De vriendin gaf me frisdrank en een belegd broodje. Ik had zo veel honger dat ik niet meer beleefd kon zijn. Het broodje schrokte ik op en de frisdrank slokte ik naar binnen tot ik ervan moest hikken. De vrouw was vriendelijk en verzorgde op een lieve manier mijn wonden.
Toen de zon opkwam, vertrok ik.

Op dat moment van pure wanhoop zag ik de enorme goedheid

Zelfs op dat moment, dat moment van pure wanhoop, zag ik de enorme goedheid van een daad zoals deze.
Het is zo belangrijk voor me om deze dingen die me brachten bij het prachtige leven dat ik nu heb, niet te vergeten.

Wanneer je uit een dergelijke situatie komt, is het waarderen van een simpel broodje en een beetje vriendelijke interactie van mens tot mens groter dan welk kerstcadeau dan ook.

Ik was toen dankbaar dat ik onder een brug kon slapen. Net zo dankbaar als ik nu ben dat ik een prachtig huis heb waarin ik kan slapen.

De volgende keer dat jij langs die junk onder de brug loopt, blijf dan staan en vraag hem of het goed met hem gaat. Je hoeft geen geld, een douche of zelfs geen eten aan te bieden. Vraag alleen dat.. Jouw vriendelijkheid kan hem of haar weer tot leven brengen.

Ik wil graag op de zaken vooruit lopen en je alvast bedanken voor je vriendelijke gebaar.
Blijf alsjeblieft vertrouwen en geloven. Samen kunnen we het ­čĺ¬.

#experiencesworthsharing

#recoveroutloud

***

slapen onder een brug amanda

Amanda Marker liep uiteindelijk de juiste mensen van een soort Salvation Army tegen het lijf die haar hielpen weer een normaal bestaan op te bouwen. Ze vond god en een liefde en startte met hem een gezin. Ze deelt haar verhaal om anderen te kunnen helpen en ze hoopt dat mensen door haar woorden verslaafden niet meer negeren, maar ze juist zichzelf weer mens laten voelen.

Ik wil haar daar graag bij helpen. En daarom deel ik hier ook haar verhaal.

Help jij mee de wereld iets mooier te maken? Zo veel is er niet voor nodig. Een ‘gaat het goed’ is al voldoende. Denk jij hieraan de volgende keer dat je een verslaafde passeert?

Hier lees je meer van mijn editorials.

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

* Bron Facebook en Convenient Living with Maisy.
** Uitgelichte foto PK289 via Shutterstock. Collage in het artikel ┬ę Amanda Marker. Met rechtsboven Amanda bij de bewuste brug waar ze ooit onder sliep.

Wil je dit artikel bewaren? Deze afbeelding kun je gebruiken voor Pinterest:

slapen onder een brug #Pinterest

 

 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.