TOP
salam portugese no bake cake
Food

Salam (een heerlijke Portugese no-bake cake van Talk Nomz to Me)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Linda en Sergio runnen samen de heerlijke foodblog Talk Nomz to Me. Daarop delen ze kooktips, maar ook handige weetjes over food etiquette, verschillende soorten messen en ander keukengereedschap en natuurlijk lekkere afwisselende recepten. Vandaag verschijnt op Dejlig een ontzettend leuk Talk Nomz to Me recept, namelijk Salam. Ik geef het woord aan Linda en Sergio:

‘Salam is de Portugese variant van wat wij hier in Nederland als Arretjescake kennen en ook in Roemenië is er een receptvariatie op deze lekkernij die bekend is onder de naam salam. Hiermee is denk ik in één klap duidelijk dat chocolade een universele taal is die door veel mensen vloeiend wordt gesproken. Ik spreek hem in ieder geval vloeiend, vooral de taal van pure chocolade, en was dus ook als een klein kind zo blij toen Sergio deze lekkernij voor het eerste mee terugnam uit Portugal en mij kennis liet maken met deze Portugese lekkernij.

Dit geweldige recept is niet alleen heel simpel, het is ook nog eens een no-bake recept. Ideaal dus met warm weer als je wel een keer zin hebt in iets “lekker anders”, maar je niet zit te wachten op de hitte van een poekelende oven. En had ik al gezegd dat salam ook overheerlijk is met een bol (chocolade-)ijs? Niet, bij deze dan.’

Boodschappenlijstje voor 1 cake:

  • 140 gram boter
  • 225 gram pure smeltchocolade
  • 200 gram theebiscuit
  • 5 eetlepels melk
  • 4 eetlepels suiker (optioneel)
  • 3 stuks eigeel
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • poedersuiker

recept salam portugese no bake cake

En zo maak je Salam:

  1. Breek de theebiscuit in kleine stukjes, voeg de melk toe en schep goed door.
  2. Doe de boter en de smeltchocolade in een pan met dikke bodem en laat het op laag vuur smelten. Roer af en toe goed door. Het mengsel hoeft niet verhit te worden, enkel voldoende verwarmd om te smelten. Haal de pan van het vuur zodra de boter en chocolade zijn gesmolten.
  3. Klop ondertussen het eigeel met suiker luchtig.
  4. Voeg de cacaopoeder toe aan het eigeel en suiker mengsel en roer goed door.
  5. Meng het eigeel mengsel door het chocolade mengsel.
  6. Voeg de in stukjes gebroken theebiscuit toe en roer alles heel goed door.
  7. Leg een flinke lap vershoudfolie in de breedte neer en stort het mengsel hier op.
  8. Vouw het folie dicht en vorm een worst van de massa in het folie. Draai de zijkanten van het folie dicht om je handen schoon te houden en een worstvorm te creëren.
  9. Leg het foliepakketje gedurende minimaal drie uur in de koelkast zodat de chocolade weer hard kan worden.
  10. Wanneer de salam volledig is uitgehard haal je hem uit de folie en bestuif je de buitenkant met poedersuiker. Snijdt de salam in plakken van een goede centimeter dik en serveer bij de koffie, thee, met een bol ijs of snijdt een extra dikke plak af en geniet er gewoon uit het vuistje van.

Je kunt op heel veel verschillende manieren varieren met salam, al is het dan niet perse het typisch Portugese recept meer. Gebruik in plaats van poedersuiker eens kokos, of voeg gedroogde vruchten en/of noten toe naast de theebiscuit. Ook kun je in plaats van melk bijvoorbeeld chocoladejenever of kaneel whiskey gebruiken om de salam een volwassen twist te geven.

Kun je niet kiezen welke vulling of coating je wilt gebruiken, verdeel het basismengsel dan in porties en voeg aan ieder portie andere, aanvullende ingrediënten toe. Zo heb je ook meteen een goede reden voor een chocolade proeverij, als je daar tenminste een excuus voor nodig hebt. Soms moet je jezelf gewoon kietelen en salam is daar een meer dan geschikte traktatie voor.

Snoep smakelijk!’

Linda & Sergio
www.talknomztome.nl

Dank voor het delen van dit heerlijke originele recept, Linda & Sergio. Ik ben dol op dit soort no bake recepten en ik ga het snel maken en laat jullie weten hoe lekker ik het vond… 😉 Nogmaals dank!

Houd jij van chocola? Waar snoep jij het liefst mee?

Ben je trouwens een groot fan van Portugal? Op Reislegende lees je een leuk verslag van een dagje naar Obidos.

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

7 COMMENTS
  • Linda
    3 jaar ago

    Dankjewel voor het delen van ons recept! Het was voor ons meteen een goede reden om er weer eens eentje te maken. Deze keer met kokos om bij Bounty-ijs te serveren.

  • Annette
    3 jaar ago

    Ik dacht ook gelijk ah arretjescake 🙂 grappig. Ik heb het liefst een gewone cake (graag door mijn oma gebakken maar die leeft helaas niet meer die was het lekkerst).

  • Mmmhh!! Heerlijk! Ik vind arretjescake ook al zo lekker, dus dan moet dit ook wel smaken! Vooral de ‘volwassen’ varianten lijken me dan weer een leuke aanvulling!

  • Anita
    3 jaar ago

    Toen ik de foto zag dacht ik meteen aan arretjescake inderdaad. Heerlijk!

  • Barbara
    3 jaar ago

    Lekker, nog nooit van gehoord! Zeker zin om eens te proberen en te proeven!

  • Cindy
    3 jaar ago

    Ik ken het volgens mij als arretjes cake…de Limburgse variant. 🙂 Lekker, lekker, lekker!

  • Anne-Marie
    3 jaar ago

    Heerlijk dit, ik ken het weer als salame di cioccolato, de Italiaanse variant!

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.