TOP
rondreis door vietnam
Family Travel

Op de travel bucket list: Een rondreis door Vietnam (deze highlights willen we zien)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Er zijn nog zo veel plekken van de wereld die ik graag zou willen bezoeken. Vietnam bijvoorbeeld, dat land daar wil ik dolgraag eens naar toe met ons gezin. Mijn man is er jaren geleden geweest en wil ook graag terug als onze zoon iets groter is. Dan gaan we een rondreis door Vietnam maken en ik vertel je welke highlights we graag willen zien. Ook leg ik je uit hoe je een visum voor Vietnam kunt aanvragen. Misschien ben jij er geweest en heb je ook nog een aanrader? Laat het vooral weten in de reacties!

Een rondreis door Vietnam

Waarom ik graag naar Vietnam zou willen reizen? Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste moet de natuur waanzinnig mooi zijn en ten tweede vind ik het een interessant land door de geschiedenis. Het land heeft natuurlijk verschillende oorlogen meegemaakt, dat haar stempel op de republiek heeft gedrukt.

Het is een communistisch land, maar heeft inmiddels een gigantische economische groei doorgemaakt. Dat contrast vind ik heel interessant. En tja..Vietnamees eten is heerlijk. Mijn tante begeleidde vroeger veel Vietnamese bootvluchtelingen die asiel hadden gekregen in Nederland. Die mensen waren altijd heel hartelijk en kookten heerlijk voor ons. Ik ben de verhalen over hun land van herkomst nooit vergeten, dus ik kan niet wachten om er een keer naar toe te gaan.

De highlights van Vietnam

Halong Bay

Kijk die (uitgelichte) foto hierboven nou? Dat is toch adembenemend? In het Vietnamees betekent Vinh Ha Long ‘de baai van de dalende draak’ en sinds 2000 is de baai werelderfgoed van Unesco. Het is een van de populairste bezienswaardigheden van Vietnam en van heel Azië.
De baai ligt in het noorden dichtbij China en als je het nu ziet, kun je je bijna niet voorstellen dat hier diverse oorlogen op het water zijn geweest. De gigantische kalkstenen rotsen rijzen uit het water op en moeten prachtig zijn om langs te varen. Daarnaast zijn er waanzinnig mooie stranden en andere natuur te vinden.

Hanoi

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam en ligt niet ver van Halang Bay vandaan. Er wonen 6,5 miljoen mensen en het is de tweede grootste stad van Vietnam (na Ho Chi Minhstad). De naam Hanoi is gegeven door keizer Minh Mạng in 1831. Hà betekent rivier en nội betekent binnen. De letterlijke betekenis van Hanoi is dus binnen de rivier. De rivieren die hiermee worden bedoeld zijn de Rode Rivier en de Nhuệ.

Het is een hele oude stad met een enorme geschiedenis. Er is voor verschillende reizigers met verschillende interesses veel te doen. De sfeer moet heel bijzonder zijn en er is veel cultuur en historie te zien. Vooral de Old Quarters (het oude centrum) moeten erg indrukwekkend zijn.

rondreis door vietnam rijstvelden

De rijstvelden van Sapa

Een aantal jaar geleden ben ik op Bali geweest en een van de dingen die ik daar het mooist vond om te zien, waren de rijstvelden. Laat Vietnam nou ook waanzinnig mooie rijstvelden hebben. Sapa ligt in de bergen in het noorden van Vietnam, ongeveer vier uur rijden van Hanoi vandaan. In de Muong-Hoa vallei vind je de beroemde rijstvelden/rijstterrassen. Omdat het wat hoger ligt, is het er (vooral in de winter) wat kouder, maar dat maakt het verbouwen van rijst er mogelijk. De rijstterrassen zijn schitterend om te zien. Bovendien kun je er wandelingen maken door bamboe wouden, in de bergen en langs dorpjes.

LEES OOK: ‘MIJN TRAVEL BUCKET LIST

Hoi An

Hoi An is een kuststad die in het midden van Vietnam ligt. De stad ligt aan de rivier met dezelfde naam. Het was een belangrijk handelscentrum in de 16e en 17e eeuw. Toen kwamen er handelaren uit China, Japan, Nederland en India naar toe om te kopen en verkopen.
In 1999 is de oude stad van Hoi An opgenomen op de Werelderfgoed lijst van Unesco, omdat het een goed voorbeeld geeft van een Zuidoost Aziatische handelsstad uit de 15e tot 19e eeuw. De gebouwen zijn een unieke mix van lokale en buitenlandse invloeden.

Samen met Hanoi moet Hoi An de mooiste stad van Vietnam zijn. In het oude centrum vertelt het verhaal van de handel en cultuur uit het verleden. Je schijnt er fantastisch te kunnen eten in een van de restaurants aan de rivier die ’s avonds romantisch verlicht zijn. Er is veel cultuur en je kunt prachtige uitstapjes maken naar de omgeving.

Dalat (Da Lat)

Iets meer naar het zuiden ligt Dalat. Deze stad is een toeristische trekpleister vanwege haar gematigde klimaat en de prachtige groene omgeving rondom de stad waar je allerlei activiteiten kunt doen. Je kunt er bijvoorbeeld wandelen, klimmen, raften, fietsen en nog veel meer. Er is een grote kabelbaan in de bergen met een waanzinnig uitzicht. Ik heb gehoord dat het landschap een beetje aandoet als Zuid Frankrijk. De Fransen hebben zich hier ook jarenlang gevestigd, wellicht met die reden?

Đalat staat ook bekend om haar bloemen, groenten en wijn en naast actieve uitstapjes kun je er dus ook heerlijk eten.

rondreis door vietnam my son ruines

My Son

In de jungle op ongeveer 35 km afstand van Hoi An liggen de My Son ruïnes. Dit is een tempelcomplex en de belangrijkste restanten van het Cham-rijk. Tijdens de dynastie van de Champa was het een keizerlijke stad. Het is gebouwd tussen de 4e en de 12e eeuw. Het hindoe heiligdom is een groot complex en bestaat uit meer dan 79 religieuze gebouwen waaronder tempels en torens. Het belangrijkste gebouw van My Son is de toren die gebouwd is als woonplaats voor de goden, met name Shiva. In 1999 is het heiligdom van My Son opgenomen op de Werelderfgoed lijst van Unesco. Ook de omgeving om My Son heen moet prachtig zijn.

Ho Chi Minhstad (Saigon)

Ho Chi Minhstad, of Saigon zoals de inwoners de stad zelf nog steeds noemen, is de grootste stad van Vietnam. Het schijnt een moderne chaotische stad te zijn, waar niet zo veel historie van lang lang geleden is, maar wel uit de recentere geschiedenisboeken. Je vindt er veel restanten uit de Vietnam Oorlog waar je de oorlog kunt herdenken en herbeleven. Zoals het Reunification Palace en het War Remnants Museum. In de Cu Chi Tunnels kun je ervaren hoe het moet geweest zijn tijdens de oorlog. Dit is een ondergronds netwerk van gangen, ziekenhuizen, keuken en wapendepots uit de oorlog met de VS.

Er zijn veel winkels en uitgaansgelegenheden. De stad heeft lang onder invloed van de VS gestaan en dat zie je blijkbaar terug in het straatbeeld. Toch zijn er ook veel mooie musea en religieuze gebouwen, zoals Vietnams eigen Notre Dame kathedraal, de Mariamman hindoe tempel en Saigon Central Mosque. En natuurlijk de bekendste pagodes: de Quan Am, Phuoc An Hoi Quan, Thien Hau, Giac Lam, Giac Vien en Jade Emperor pagodes.

Mekong Delta

De Mekong rivier stroomt door heel veel landen in Azië. De Mekong Delta zijn een aantal aftakkingen van deze rivier en is beroemd door haar vruchtbare grond waar veel gewassen worden verbouwd. Daarnaast bevinden ze zich in dichte jungle waarin veel dieren te zien zijn en waanzinnige flora en fauna is. Het is dus een prachtig gebied vol vogels en andere wildlife.

rondreis door vietnam Phu Quoc

Phu Quoc

Phu Quoc is het grootste en meest zuidelijke eiland van Vietnam en ligt aan tussen de Golf van Thailand en Zuid Chinese Zee. Het is een van de duurdere bestemmingen van Vietnam, maar wordt ook wel omschreven als het paradijs op aarde. Dus je begrijpt dat ik hier heen wil. Het ligt vlak voor de kust van Cambodja en je vindt er (verlaten) parelwitte stranden waar je heerlijk kunt ontspannen. Er is geweldige ruige natuur te vinden. Je kan er snorkelen, duiken, maar ook een toer maken op bijvoorbeeld een brommer. De wegen moeten vrij goed zijn. Daarnaast kun je er heerlijk uit eten en uitgaan.

Ook indrukwekkend is de geschiedenis van het eiland. Phu Quoc was vroeger tijdens de Vietnam Oorlog een Devil’s Island (eiland voor gevangen). Zodoende waren er concentratiekampen die je nog kunt bezoeken.

Visum Vietnam

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, heeft Vietnam een interessante mix van prachtige natuur, interessante steden, cultuur en een heleboel geschiedenis. Je begrijpt vast wel dat ik hier graag heen wil. Mocht jij dat nou ook willen, dan is het goed om te weten dat je voor Vietnam een visum moet aanvragen en voor bepaalde gedeeltes vaccinaties nodig hebt. Natuurlijk heb je ook een geldig paspoort nodig.

Verschillende procedures voor visa

Het is altijd verstandig om bijtijds de aanvraag voor het visum te doen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Het makkelijkst en het snelst werkt het om de aanvraag online te doen. Dit betekent dat je een e-visum voor Vietnam krijgt. Een andere optie is het visum on arrival. Dan vraag je dus bij aankomst een visum aan. Een risico dat je dan loopt, is dat het a) heel erg lang duurt om het land binnen te komen en b) er altijd een kans is dat je visum wordt afgewezen en je voor niets een lange reis hebt gemaakt (en vlucht hebt betaald). De derde methode is dat je een fysieke sticker aanvraagt die in het paspoort geplakt wordt. Hiervoor moet je naar de ambassade van Vietnam wat je tijd (en dus ook geld) kost.

Persoonlijk zou ik er dus voor kiezen om het visum online aan te vragen. De kosten daarvan zijn ook maar €39,95, wat goedkoper is dan een visum op de ambassade en het gaat nog sneller ook. Het is een elektronisch systeem dat jouw aanvraag goedkeurt waardoor het allemaal zo snel kan gaan. Vanaf 2018 is dit systeem ook beschikbaar voor Nederlanders, zodat wij nu ook gebruik kunnen maken van de website waarop de aanvraag gedaan moet worden en we niet meer naar de ambassade toe hoeven en.

Je doet vanuit je luie stoel een aanvraag en vult daarbij je gegevens in, je betaalt (op een veilige manier) en vervolgens kun je erop rekenen dat je binnen 3 dagen het visum ook daadwerkelijk in je mailbox ontvangt. Het e-visum is op het moment dat het ingaat, 30 dagen geldig en er wordt geëist dat je paspoort nog minstens 30 dagen geldig is nadat je visum is verlopen. Een andere voorwaarde is dat men van je wil weten wanneer je Vietnam in reist, maar ook wanneer je weer uit reist. Daarbij moet je aangeven wanneer en waar dit precies is, dus op welk vliegveld of welke haven. Je hoeft nog niet exact te vermelden waar je gaat verblijven, dus ben je van plan om op de bonnefooi te gaan, is dat geen probleem.

Als je van plan bent om langer dan 30 dagen te blijven, is het wel handig om fysiek een visum aan te vragen op de ambassade.

Is Vietnam een land dat jou trekt? Of wellicht ben je er zelf al geweest en heb je nog tips wat ik zou moeten bezoeken? Ik hoor het heel graag!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto Halong Bay JunPhoto, rijstvelden van Sapa Bule Sky Studio, strand Phu Quoc Jindowin, alle afbeeldingen zijn via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.