TOP
let's talk
Editorial

Let’s Talk: Reacties op je blog. Welke soorten reacties zijn er? En welke zijn done en not done?

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Lieve dejlig(e) lezers,

Een tijdje geleden pb’de Esmée van Website4mama mij: ‘Ik heb nog wel een leuk onderwerp voor je Let’s Talk; reageerders die je blog helemaal niet gelezen hebben, maar alleen maar reageren om het reageren’. Aangezien ik het alleen maar toejuich als mensen gratis onderwerpen voor de Let’s Talk aandragen en ik dat zelf ook best een interessant onderwerp vind, behandel ik het vandaag in deze 43e Let’s Talk: Reacties op je blog. Welke soorten reacties zijn er? En welke zijn done en not done? Praat je mee? Let’s Talk! En vooral… reageer je?

1. De korte en bondige reactie

Denk aan ‘mooi geschreven’ of ‘herkenbaar’. Vroeger was het not done om dat laatste onder een blog te schrijven. Persoonlijk heb ik daar niet zo veel moeite mee. Soms is een blog artikel gewoon mooi of leuk geschreven of iets ontzettend herkenbaar. Ik vind het dus nooit zo erg als iemand zo’n reactie achterlaat. Sterker nog, ik vind ze prima, maar ik weet dat anderen er moeite mee hebben. Wat mij betreft is het gewoon een done.

2. De blog op zich reactie

Het tegenovergestelde van de korte en bondige reactie is de blog op zich reactie. Daar ben ik zelf soms best goed in. Op zich moet zo’n reactie natuurlijk altijd welkom zijn. De blogpost roept iets op bij de reageerder en die voelt zich geroepen er een heleboel over te vertellen. Leuk toch!? Done dus!

3. De ik reageer maar wat reactie

Dit is de reactie waar Esmée op doelde. Degene die reageert, reageert puur om het reageren en wil of gewoon trouw elke dag reageren, maar heeft daar de tijd niet voor of hoopt dat door een reactie achter te laten er door geklikt wordt naar de eigen blog. Er zijn mensen met meerdere blogs die elke dag op een stuk of 50 blogs reageren. Daar kun je de tijd toch niet voor hebben? Ik niet in ieder geval. Tja, en wat moet je dan? Gewoon maar wat loos reageren. Not done wat mij betreft. Blijf dan maar gewoon weg.

4. De link achter laten in het tekstvak reactie

Deze reactie sluit vaak aan bij de reactie hiervoor. Iemand laat het webadres van haar/zijn site ook nog even achter in het tekstvak. Op de meeste blogs is daar een apart vakje voor, maar och och och… daar zou de toevallige voorbijganger en potentiële nieuwe bezoeker maar overheen lezen. Het is heel gek, maar ik vind dat dus bloody irritant. Sterker nog, ik haal die link wel eens weg. Je begrijpt het… not done in mijn optiek.

5. De volg me terug reactie

Nog zo eentje. Degene die de reactie achterlaat, is vaak een combinatie van punt 1, 2, 3 en 4. Soms is het een soort hint, maar soms vraagt zij (het zijn nooit hijs) maar meteen of je ook een keer bij diegene op de blog komt kijken. Ik kom op jouw partijtje, kom je dan ook op de mijne? Heel erg lagere school vind ik dat. En nope… ik kom niet op de jouwe. Not done.

6. De afzeik reactie

Dat kan een vreemde zijn, maar ook een bekende die elke keer komt zeiken. Ik had een tijdje geleden zo iemand die me altijd las, maar altijd wat te zeuren had. Een anonieme blogger notabene. Lekker makkelijk om iemand af te fikken achter je konijnenplaatje. Op een gegeven moment was ik er klaar mee en heb ik diegene zelf eens goed afgefikt. Heb haar nooit meer gezien in de reactiebox en dat vond ik dikke vette prima. Wat mij betreft mogen die mensen wegblijven. Er is echt iets mis met je persoonlijkheid als je komt om (meestal totaal ongegrond) iemand af te branden. Not done dus.

7. De ik weet het beter reactie

Okay, ik vertel het maar eerlijk. Ik ben van de betweter brigade, maar ik probeer op mijn handen te zitten, want ik vind het zelf ook vervelend als mensen het altijd maar beter weten. Dus… not done (okay tenzij je het écht écht écht beter weet).

8. De taalnazi reactie

Deze reageerder hoort bij die van punt 7. Er zijn mensen die altijd maar komen vertellen dat je iets verkeerd geschreven hebt. Ik heb daar zelf weinig last van *kuch*, maar ik zie het wel eens bij anderen. Ik vind het persoonlijk chiquer om diegene even een privé berichtje te sturen. Ik heb zelf trouwens een aantal blog buddy’s die mij op mijn fouten wijzen en andersom. Dat is veel fijner! En het is wat mij betreft dus not done.

9. De ik reageer overal behalve onder de blogpost reactie

Daar krijg je mailtjes, tweets en appjes van. Of ze reageren onder een Instagram post die verder niets met de betreffende blog te maken heeft. Zelf vind ik het leuk als mensen laten weten dat ze een post gelezen hebben. Het maakt me niet zo veel uit waar ze precies reageren. Done!

10. De trouwe reactie

De trouwe reactie komt van degene die bijna altijd reageert en die geeft ook altijd een reactie waaruit je kunt opmaken dat die je blog artikel ook echt gelezen heeft. Wat mij betreft zijn die reacties zo ontzettend done. Ik kan me niet voorstellen dat iemand daar anders over denkt.

Goed… laten we even recapituleren met z’n allen: Over het algemeen is het hartstikke leuk als mensen reageren en is elke reactie welkom op bepaalde ongeïnteresseerde, lullige, of ik kom eigenlijk alleen maar reclame maken voor mezelf reacties na. Zelf lees ik best wat blogs, maar laat ik echt niet overal altijd reacties achter. Daar heb ik a) gewoon niet de tijd voor en b) soms voegt mijn reactie gewoon echt niet toe. Of ik vond een blog gewoon eigenlijk niets, dat kan ook nog 😉 Ik zie sowieso overal dat er minder wordt gereageerd. Mensen reageren inderdaad sneller even via twitter of Instagram en ook dat is prima. Ik maak me er niet zo druk om, al is het natuurlijk altijd wel leuk om reacties te krijgen.

Herken jij bovenstaande reacties? Heb je er nog een toe te voegen? Welke vind je zelf done en not done? Ik ben benieuwd. Praat je mee?

Let’s Talk!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Om 12:00 uur komt er nog een artikel online!

Vond je dit een leuk artikel? Misschien vind je dit ook interessant om te lezen?

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

20 COMMENTS
 • Esmée
  3 jaar ago

  Leuk dat ik genoemd wordt en je inspiratie gegeven heb voor een Let’s Talk. Op mijn blogs krijg ik erg weinig reacties, tenzij het een winactie is. Dat komt omdat niet-bloggers niet zo snel reageren, behalve op Facebook. En de bloggers reageren niet omdat ze geen link kunnen spammen in mijn comments (niet zozeer een keuze als wel dat ik geen WP heb en de link verwijst naar een 404 pagina). Persoonlijk irriteer ik me dan daar weer aan. Waarom alleen reageren als je een linkje kunt plaatsen? Moet je dan beloond worden voor je reactie? Is dat dan zo’n moeite?

 • Kim
  3 jaar ago

  Ik moet zeggen dat ik het ook niet erg vind als mensen via Instagram of Facebook reageren op een blog. Kan gebeuren toch? De taal nazi’s, tja daar word ik zelf soms best wat onzeker van. Ik probeer echt mijn Nederlands weer op te krikken maar heb gewoon wat restschade van de burn out. Wat kan een mens daar aan doen? (als je een tip hebt; let me know!)

  Verder reageer ik zelf sporadisch op blogs. Als ik tijd heb dan vind ik het heerlijk om rond te struinen en te reageren. Maar echt reageren voor het reageren, neh.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ik vind het ook altijd leuk als jij reageert, want ik weet dat je dan echt bent komen lezen 🙂
   Overigens lees ik veel andere blogs naar aanleiding van de reacties hier, dus dan bedenk ik me ook meteen weer dat ik even bij jou moet gaan kijken 🙂

 • Anne-Marie
  3 jaar ago

  Ik ben net als jij blij met de meeste reacties, ook al er alleen maar ‘leuk’ of ‘herkenbaar’ staat. Ik wil zelf ook wel eens kort kunnen reageren als ik een artikel erg goed vind en niet veel tijd heb voor een uitgebreide en onderbouwde reactie. Ik moet me vaak inhouden als ik op een blog veel spelfouten zie, maar zal dat nooit in de reactie zetten, hooguit via een persoonlijk bericht. Maar meestal laat ik het gaan, niemand is perfect.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ik vind het op een food blog trouwens best lastig reageren. Meestal kom ik niet verder dan ‘lekker’ of iets dergelijks. Dus ik kan me voorstellen dat elke reactie welkom is 😉

 • Jacqueline
  3 jaar ago

  Als ik kijk naar de reacties op mijn blog, zijn er maar weinig die mij storen. De zelfpromotie heb ik nog niet echt ontdekt, wel regelmatig korte reacties, maar die vind ik ook prima.
  Mijn blog wordt ook regelmatig in besloten groepen op Facebook gedeeld, daar krijg ik vaak meer reacties op dan echt onder het artikel zelf. Aan de ene kant vind ik die reacties heel fijn, er komt dan echt een gesprek op gang en mensen zijn heel openhartig. Maar aan de andere kant vind ik het jammer dat die mooie reacties niet bewaard blijven op mijn blog zelf.

  En als ik naar mezelf als reageerder kijk, dan denk ik dat nr. 7 nog wel eens een valkuil kan zijn… Ik probeer me echt in te houden, soms denk ik dan: ach, het is nog zo’n jong ding en ze doet ook maar wat. Laat haar lekker haar ding doen.

  Maar ondertussen is dit bijna een nr. 2 geworden, haha!

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ja, dat herken ik wel. Soms is het juist wel leuk als alle reacties onder een artikel staan. Vooral bij dit soort Let’s talks bijvoorbeeld. Dan heb je de discussie ‘bij elkaar’ en niet op tig verschillende plekken.

 • Jantine
  3 jaar ago

  Ik herken er wel een paar van ja. In ieder geval de spammers met een summiere nog net geen ‘mooi artikel meid!’-reactie en het linkje in het tekstvak (een daarvan reageert bij mij ineens bijna standaard sinds ik Commentluv heb, dat valt ook niet op of zo). Maar gelukkig ook de trouwe reactie, want die zijn zo fijn!

  Zelf hoop ik in de laatste te vallen, al reageer ik ook niet altijd overal op. Dat gaat inderdaad niet. Mijn valkuilen zijn denk ik toch de blogpost-reactie en heel soms de taalnazi-reactie. Als een taalfout erg storend is en ik kan geen contactformulier vinden, dan moet ik soms echt op mijn handen zitten. Dan nog zit er voor mij een verschil tussen alleen iets van een taalfout zeggen, of inhoudelijk op een verder heel goed artikel ingaan, en ergens noemen ‘misschien kan je dit taalfoutje even veranderen’. Alleen reageren om op een taalfout te wijzen is gewoon not done inderdaad.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Je hoeft ook niet overal op te reageren. Dat zou een baan op zich zijn.

 • Carlijn
  3 jaar ago

  Om heel eerlijk te zijn, vind ik reactie 1 en reactie 3 heel nauw met elkaar verbonden zijn…. diegene die maar wat zegt, zegt meestal iets in de trant van: ‘leuk artikel!’. Is welkom hoor, daar niet van, maar ik koop er weinig voor.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Soms wel, maar reactie 1 hoeft niet persé een reactie 3 te zijn. Vooral als mensen vaker reageren, vind ik het absoluut niet vervelend als ze een keer wat korter reageren.

 • Ha, nou inderdaad dat laatste zinnetje: ik maak me er niet zo druk om. Kwetsende reacties haal ik weg, reclamereacties ook, en de rest mag van mij prima!

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Heb jij wel eens kwetsende reacties gekregen dan? Hoe kan dat nou?

   • 🙂 Dat is dan weer een hele lieve reactie! Ik heb 1 keer een hele vreemde reactie gehad die ik weg heb gehaald, dus gelukkig komt het niet vaak voor.

 • marije
  3 jaar ago

  Ik vind negatieve en ongeïnteresseerde reacties zo not done. Reageer dan gewoon niet. En als je reageert om je eigen blog te promoten, prima maar dan wel een reactie die iets toevoegt en al helemaal niet met link.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ik begrijp ook niet dat mensen de moeite nemen om naar je blog te komen en dan zo’n reactie achterlaten?

 • Nathalie
  3 jaar ago

  Goh, wat mij soms stoort is een reactie op een winactie waarbij je kan uitmaken dat die persoon de blog totaal niet heeft gelezen omdat ze geen antwoord geven op de vraag die gesteld is of nog steeds meedoen na de verrekte datum. Het minste wat je kan doen is dan de voorwaarden even lezen hahaha. Of ook nog tijdens een winactie mensen die in privé bericht vragen of er al een winnaar is en dat ze wel héél graag willen winnen.

  • Linda
   3 jaar ago

   Die is inderdaad ook heel herkenbaar, en is soms zelfs meer dan 50% dat mensen alleen willen hebben maar niet even die ene regel met voorwaarden lezen….

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Haha, ja, daar heb ik ooit al een complete Let’s Talk aan gewijd, dus dat punt heb ik nu niet mee genomen 😉

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.