TOP
let's talk
Editorial

Let’s Talk: Reacties op je blog. Welke soorten reacties zijn er? En welke zijn done en not done?

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Lieve dejlig(e) lezers,

Een tijdje geleden pb’de Esmée van Website4mama mij: ‘Ik heb nog wel een leuk onderwerp voor je Let’s Talk; reageerders die je blog helemaal niet gelezen hebben, maar alleen maar reageren om het reageren’. Aangezien ik het alleen maar toejuich als mensen gratis onderwerpen voor de Let’s Talk aandragen en ik dat zelf ook best een interessant onderwerp vind, behandel ik het vandaag in deze 43e Let’s Talk: Reacties op je blog. Welke soorten reacties zijn er? En welke zijn done en not done? Praat je mee? Let’s Talk! En vooral… reageer je?

1. De korte en bondige reactie

Denk aan ‘mooi geschreven’ of ‘herkenbaar’. Vroeger was het not done om dat laatste onder een blog te schrijven. Persoonlijk heb ik daar niet zo veel moeite mee. Soms is een blog artikel gewoon mooi of leuk geschreven of iets ontzettend herkenbaar. Ik vind het dus nooit zo erg als iemand zo’n reactie achterlaat. Sterker nog, ik vind ze prima, maar ik weet dat anderen er moeite mee hebben. Wat mij betreft is het gewoon een done.

2. De blog op zich reactie

Het tegenovergestelde van de korte en bondige reactie is de blog op zich reactie. Daar ben ik zelf soms best goed in. Op zich moet zo’n reactie natuurlijk altijd welkom zijn. De blogpost roept iets op bij de reageerder en die voelt zich geroepen er een heleboel over te vertellen. Leuk toch!? Done dus!

3. De ik reageer maar wat reactie

Dit is de reactie waar Esmée op doelde. Degene die reageert, reageert puur om het reageren en wil of gewoon trouw elke dag reageren, maar heeft daar de tijd niet voor of hoopt dat door een reactie achter te laten er door geklikt wordt naar de eigen blog. Er zijn mensen met meerdere blogs die elke dag op een stuk of 50 blogs reageren. Daar kun je de tijd toch niet voor hebben? Ik niet in ieder geval. Tja, en wat moet je dan? Gewoon maar wat loos reageren. Not done wat mij betreft. Blijf dan maar gewoon weg.

4. De link achter laten in het tekstvak reactie

Deze reactie sluit vaak aan bij de reactie hiervoor. Iemand laat het webadres van haar/zijn site ook nog even achter in het tekstvak. Op de meeste blogs is daar een apart vakje voor, maar och och och… daar zou de toevallige voorbijganger en potentiële nieuwe bezoeker maar overheen lezen. Het is heel gek, maar ik vind dat dus bloody irritant. Sterker nog, ik haal die link wel eens weg. Je begrijpt het… not done in mijn optiek.

5. De volg me terug reactie

Nog zo eentje. Degene die de reactie achterlaat, is vaak een combinatie van punt 1, 2, 3 en 4. Soms is het een soort hint, maar soms vraagt zij (het zijn nooit hijs) maar meteen of je ook een keer bij diegene op de blog komt kijken. Ik kom op jouw partijtje, kom je dan ook op de mijne? Heel erg lagere school vind ik dat. En nope… ik kom niet op de jouwe. Not done.

6. De afzeik reactie

Dat kan een vreemde zijn, maar ook een bekende die elke keer komt zeiken. Ik had een tijdje geleden zo iemand die me altijd las, maar altijd wat te zeuren had. Een anonieme blogger notabene. Lekker makkelijk om iemand af te fikken achter je konijnenplaatje. Op een gegeven moment was ik er klaar mee en heb ik diegene zelf eens goed afgefikt. Heb haar nooit meer gezien in de reactiebox en dat vond ik dikke vette prima. Wat mij betreft mogen die mensen wegblijven. Er is echt iets mis met je persoonlijkheid als je komt om (meestal totaal ongegrond) iemand af te branden. Not done dus.

7. De ik weet het beter reactie

Okay, ik vertel het maar eerlijk. Ik ben van de betweter brigade, maar ik probeer op mijn handen te zitten, want ik vind het zelf ook vervelend als mensen het altijd maar beter weten. Dus… not done (okay tenzij je het écht écht écht beter weet).

8. De taalnazi reactie

Deze reageerder hoort bij die van punt 7. Er zijn mensen die altijd maar komen vertellen dat je iets verkeerd geschreven hebt. Ik heb daar zelf weinig last van *kuch*, maar ik zie het wel eens bij anderen. Ik vind het persoonlijk chiquer om diegene even een privé berichtje te sturen. Ik heb zelf trouwens een aantal blog buddy’s die mij op mijn fouten wijzen en andersom. Dat is veel fijner! En het is wat mij betreft dus not done.

9. De ik reageer overal behalve onder de blogpost reactie

Daar krijg je mailtjes, tweets en appjes van. Of ze reageren onder een Instagram post die verder niets met de betreffende blog te maken heeft. Zelf vind ik het leuk als mensen laten weten dat ze een post gelezen hebben. Het maakt me niet zo veel uit waar ze precies reageren. Done!

10. De trouwe reactie

De trouwe reactie komt van degene die bijna altijd reageert en die geeft ook altijd een reactie waaruit je kunt opmaken dat die je blog artikel ook echt gelezen heeft. Wat mij betreft zijn die reacties zo ontzettend done. Ik kan me niet voorstellen dat iemand daar anders over denkt.

Goed… laten we even recapituleren met z’n allen: Over het algemeen is het hartstikke leuk als mensen reageren en is elke reactie welkom op bepaalde ongeïnteresseerde, lullige, of ik kom eigenlijk alleen maar reclame maken voor mezelf reacties na. Zelf lees ik best wat blogs, maar laat ik echt niet overal altijd reacties achter. Daar heb ik a) gewoon niet de tijd voor en b) soms voegt mijn reactie gewoon echt niet toe. Of ik vond een blog gewoon eigenlijk niets, dat kan ook nog 😉 Ik zie sowieso overal dat er minder wordt gereageerd. Mensen reageren inderdaad sneller even via twitter of Instagram en ook dat is prima. Ik maak me er niet zo druk om, al is het natuurlijk altijd wel leuk om reacties te krijgen.

Herken jij bovenstaande reacties? Heb je er nog een toe te voegen? Welke vind je zelf done en not done? Ik ben benieuwd. Praat je mee?

Let’s Talk!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Om 12:00 uur komt er nog een artikel online!

Vond je dit een leuk artikel? Misschien vind je dit ook interessant om te lezen?

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.