TOP
rare teksten van kinderen voor kinderen
Kids Lifestyle

De rare teksten van Kinderen voor Kinderen 1 t/m 3 (hoe gedateerd zijn die inmiddels!?)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Je hebt hier twee artikelen kunnen lezen over de rare teksten van kinderliedjes van vroeger (klik en klik). Allemaal best bizarre zinnen waar ik de herkomst van wilde weten. Afgelopen week reed ik met mijn zoontje in de auto naar het oosten van het land en weer terug. Als een soort nostalgische compromis zette ik Kinderen voor Kinderen voor hem op. Maar hé.. wat schetste mijn verbazing. Een aantal van die liedjes zijn nu ook best vreemd. En die zijn nog niet eens van zo lang geleden. Ik neem ze met je door in de rare teksten van Kinderen voor Kinderen. Voor het gemak begin ik bij Kinderen voor Kinderen 1 tot en met 3. 

De rare teksten van Kinderen voor Kinderen

Kinderen voor Kinderen tune

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.


Laten we beginnen met de tune van Kinderen voor Kinderen:

Een kind onder de evenaar is meestal maar een bedelaar’. Ik weet niet of ze dat leuk vinden om te horen in Australië en Nieuw Zeeland. Inmiddels doen er ook behoorlijk wat landen onder de evenaar het best goed met hun bruto nationaal product, dus die bedelaar vlieger gaat sowieso niet meer op.

Ik heb zo waanzinnig gedroomd

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

De klassieker van Kinderen voor Kinderen. Die moet iedereen toch wel kennen? Op zich geen rare tekst, maar hoe gedateerd is deze zin: ‘Bij het ontwaken bedenk je beschroomd.‘ Ik denk dat er nog weinig mensen de woorden ‘ontwaken’ en ‘beschroomd’ gebruiken. Leefden we in 1980 in het Polygoon journaal of zo?

Beugelbekkie, pestbril

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.


En op m’n neus – die ook niet mooi is – staat die pestbril’. Van body positiviteit hadden ze in 1980 nog geen kaas gegeten.

Schuilplaats

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.


Waar je niet gezien wordt uit het flatgebouw
Waar je stiekem met een jongen schuil kan gaan
En dan hadden we een huis en was ik net een vrouw
En dan zat ik zo heel dicht tegen ‘m aan.
Was ik net een vrouw? En wat is ze nu dan?

Roken

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.


Op zich kan het liedje nog steeds, behalve dat het nu echt niet meer done is om in bijzijn van kinderen te roken. En gelukkig! Er zullen natuurlijk nog best volwassenen zijn die dat toch doen, maar in 1981 was er niemand die dat vreemd vond.

Tweedehands jas

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.


Kijk, waar? Kijk daar! Ooooooooow.
Daar heb je weer zo’n tweedehands jas, zo’n tweedehands jas, zo’n tweedehands jas.
Zo’n jas die al van een ander is geweest, nee niet van een mens, maar wel van een beest.’
Nog iets dat gelukkig niet meer echt sociaal geaccepteerd is: Bontjassen. Als je nu een bontjas ziet lopen, dan is het 99 van de 100 keer gewoon een fake fur. Helaas zijn de bontkraagjes er wel nog steeds. Dus misschien zouden we het liedje moeten omdopen in ‘tweedehands kraag’.

Gastarbeider

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.


‘Ik mag niet omgaan met de jongen
van het Griekse restaurant hier op het plein
Want mijn ouders zeggen dat het dan wel
keurig nette mensen, maar wél gastarbeiders zijn
Dat ze anders zijn
En buitenlanders zijn
En vreemden zijn
Dat ze vreemde eenden zijn
Dat het maar ontheemden zijn.’

Er is zo veel aan dit liedje dat niet meer kan, dat ik niet eens weet waar ik moet beginnen. Alleen al de benaming ‘ontheemden’. De gastarbeider die Grieks is. Tegenwoordig gewoon een EU land. Het zal overigens vast nog wel voorkomen dat kinderen niet om mogen gaan met kinderen van een andere cultuur en andersom ook.

Verlegenheid

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.


‘Maar ook als je eens lekker staat te swingen
En iemand geeft je plotseling een zoen.’

Plotseling een zoen? Zonder toestemming gevraagd te hebben. Kan echt niet. Of in ieder geval gaan we rap die kant op. Zelfs de prins Charming had Sneeuwwitje eerst toestemming moeten vragen, volgens Kristen Bell.

Foto-album

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.


‘Dat ik van mijn vader hou
Doet moeder soms verdriet
En dat ik van mij moeder hou
Dat weet mijn vader niet.’

Persoonlijk vind ik dit nog steeds een van de mooiste liedjes van Kinderen voor Kinderen. Al leek het co-ouderschap nog niet uitgevonden.

Ik ben verliefd

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.


Om aan mijn lieveling verkering te gaan vragen
Als ik er niet toe komen kan
Dan kom ik nooit meer aan de man.’
Het lieve meisje (Mandy Huydts die later in Frizzle Sizzle zou zingen) was destijds een jaar of 12. Een beetje cru om dan te denken dat ze nooit meer aan de man zou komen als haar kalverliefde niet zou willen.

Mijn broertje

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.


Voor mij is dit nog steeds het allermooiste liedje van Kinderen van Kinderen en ik heb er als kind ook veel aan gehad. Maar termen als ‘mongool’ en ‘geestelijk gestoord’ kunnen dus echt niet meer. Hopelijk wordt er ooit een dergelijk liedje gemaakt in een gemoderniseerde versie.

Jongen op ballet

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.


Ik heb het idee, maar correct me if I’m wrong, is een jongen op ballet in 2018 al een stuk geaccepteerder dan in 1982.

Wat was jouw favoriete Kinderen voor Kinderen liedje als kind? En heb je misschien ook een rare tekst in de aanbieding? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto Speedkingz via Shutterstock.

 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.