TOP
let's talk
Editorial

Let’s Talk: 7 rare dingen op Instagram

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Instagram! Ik ben er dol op. Maar tegelijkertijd heb ik er een haat liefde verhouding mee. Omdat ik me ook aan best veel dingen op Instagram stoor. Aangezien Instagram voor bepaalde bloggers (waaronder ik) best wel belangrijk is, is het voor mij een medium waar ik veel op zit en vaak gebruik van maak. Bovendien vind ik het leuk! Ik hou eigenlijk meer van Instagram dan van de andere social media’s (op blogs na dan duh). Maar omdat ik er zo veel op zit, zijn er ook veel dingen die ik raar vind. Zullen we het daar vandaag eens over hebben in deze 49e Let’s Talk? Ik vertel je (mijn) 7 rare dingen op Instagram. Ik ben benieuwd of jij mijn punten herkent…

 1. Algoritme

  Instagram heeft sinds een tijdje (sinds de overname door Facebook als ik me niet vergis) een algoritme. Dat betekent dat je bepaalde foto’s niet meer automatisch ziet, maar daar is een soort van mooie berekening op losgelaten. Ik vind die berekening dus WAARDELOOS. Sommige mensen zie ik helemaal niet meer in mijn feed en soms vergeet ik zelfs dat ik bepaalde mensen volg. Of dan zie ik bijvoorbeeld een foto van iemand met als tekst ‘Net gestemd’ en dan is het 16 maart en dan begrijp ik er geen reet van. Maar dan blijkt die foto al 21 uur oud te zijn. Wat de f*ck Instagram. Ik word er gek van! Ik wil gewoon foto’s zien in volgorde van plaatsing. Op Facebook kun je dat aanklikken (en dat moet je vervolgens wel elke dag bijhouden), waarom kan dat niet op Instagram?

 2. De hele dag live zijn

  Echt hoor… ik vind het een leuke feature, die live updates. Maar sommige mensen worden er licht narcistisch van. Of ze waren het al, en ze poppen nu net als de andere narcisjes op de grasveldjes welig naar boven. Ik hoef geen live updates vanuit de sportschool te zien. En ik denk dat de overige sportschoolgangers daar ook niet op zitten te wachten eigenlijk.. Ook hoef ik niet de godganse dag iemand te zien broadcasten. Als je graag een tv show wilt, dan solliciteer je maar bij RTL. Maar waarom ik die mensen dan niet ontvolg? Uit ramptoerisme. Soms is het wel lekker om je even flink te ergeren. Dus daar wil ik de continu live gangers dan ook graag voor bedanken.

 3. Prat gaan op volgers

  Hoeveel volgers heb jij? Is een vraag die vaak voorbij komt. Boeiend! Ja natuurlijk wordt er naar volgers gekeken bij opdrachten. Maar engagement is veel belangrijker. Je kunt wel 16.000 volgers hebben, maar als er maar 14 mensen op je post reageren in een dag tijd, dan stellen die volgers weinig voor (waar gebeurd verhaal trouwens). Volgers kun je vrij makkelijk kopen. Kost geen drol. Elke blogger ontvangt wel 5 mailtjes per week waarin er volgers worden aangeboden. Voor 5 dollar heb je er al 1000. En likes kun je ook kopen trouwens. Bovendien… Als je zelf 10.000 accounts volgt en je hebt 12.000 volgers, dan stellen die volgers ook minder voor. Als je 200 mensen volgt en je hebt 1000 volgers, zegt dat veel meer. Dat follow for follow? Slaat nergens op! Waarom zou je überhaupt mensen volgen voor de volg terug? Je bent toch geen 6 jaar oud? Toch zijn er best veel mensen ‘groot’ mee geworden.

 4. Volgen maar niet volgen

  Nu er Instagram stories is, kun je zien wie jouw stories bekijkt. Ik had best wel wat mensen die dagelijks mijn stories bekeken, maar me niet volgden. Zoals de vriendin van mijn ex bijvoorbeeld. Waarom? Of je volgt me? Of je volgt me niet. Ga me niet stiekem not so stiekem zitten te begluren.

 5. Lukraak liken en reageren

  Dit is echt een irritatiepuntje. De accounts die lukraak 10 foto’s van je liken en een loze reactie bij je achterlaten zoals ‘great feed’, ‘love this pic’, ‘love this shot’ en dan net bij een foto van je opgebaarde hamster. In eerste instantie waren het lege Amerikaanse accounts die dat deden, maar inmiddels hebben ook wat desperate Nederlandse bloggertjes dit trucje ontdekt. Ze hopen natuurlijk dat je ze dan volgt. Maar nee. Helaas. Als je echt interesse in me hebt, dan volg je me wel. En wellicht volg ik dan zelfs terug.

 6. Volgen en ontvolgen

  Hallo Boomerang account! Ben je er weer? Je hebt me nu al…even tellen.. ik denk zo’n 6 keer gevolgd om de volgende dag weer te ontvolgen. Of me te ontvolgen nadat ik jou heb terug gevolgd. Zullen we daar mee stoppen? Tegenwoordig block ik accounts die me al meerdere keren gevolgd en ontvolgd hebben. Scheelt de boomeranger weer energie, want dan hoeft hij/zij mij niet meer aan te klikken en mij scheelt het irritatie.

 7. 7 miljoen hashtags

  Persoonlijk vind ik hashtags leuk. Ik kan heel blij worden van #cutepuppy of #instababy. Ik moet heel hard lachen om #dorkiesofinstagram omdat ik dan allemaal kopieën van Cookies (onze hond) zie. En ik gebruik zelf ook hashtags. Ook om mijn eigen foto’s op een rij te kunnen zien zoals #cookiethedorkie of #badabingtheking. Maar ik vind het altijd wel een beetje zielig staan als mensen dan 400 hashtags bij een foto getypt hebben. Soms denken ze door veel lege spaties te gebruiken dat het niet opvalt, maar het valt wel op. En hé… de hashtag #followforfollow #likeforlike en alles dat daar op lijkt… HEEL ERG DESPERATE. Als je zo aan je likes of follows moet komen? Alsof die mensen je blijven volgen.. nou nee dus.

Tot zo ver mijn lijstje met punten.

Wat zijn dingen die jij raar vindt op Instagram (als je er gebruik van maakt natuurlijk)? Herken je mijn punten? Praat je mee? Ik ben benieuwd!

Let’s Talk!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

44 COMMENTS
 • Merel
  3 jaar ago

  Ik vind de meeste dingen ook ergerlijk. De stories snap ik niet helemaal. Zonder iemand ermee te willen beledigen, waar is de zelfkritiek gebleven? Waarom denk je dat iemand anders erop zit te wachten – tenzij je echt iets leuks/grappigs/vernieuwends hebt om te laten zien. Maar goed, zoiets denk ik ook over de enorme toename aan vloggers. Is in sommige (de meeste?) gevallen ook niet bepaald een toevoeging op wat ze deden…

  Overigens like ik zelf wel een heleboel mensen, omdat ik denk dat je toch op een bepaalde manier bekendheid moet verwerven en zo hopelijk nieuwe lezers krijg. Hoereren met mijn account haha!

  Betalen of volgen/ontvolgen doe ik niet, vind ik zoiets absurds. Kom wat dat betreft een beetje uit een ei, was in shock toen ik ervan hoorde dat mensen dat dus echt doen.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Sommige mensen zijn heel leuk op stories. Ik volg Sanne van Laviesagista bijvoorbeeld graag. Maar ik snap je punt hoor!

 • Aileen
  3 jaar ago

  Die standaard reactie kun je instellen, zo hoorde ik laatst. Dan kunnen mensen betalen bij een app om dan automatisch een bericht te plaatsen bij alle foto’s die een bepaalde hashtag hebben. Ik heb sinds kort ook een NL blogger die bijna op iedere foto zo een soort tekst plaatst. Ik weet bijna wel zeker dat zij zo een app gebruikt. Waarom zou je anders “Great post” en “so Pretty” achtige dingen plaatsen…

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ja, dat dacht ik al. Ik zie steeds meer Nederlandse bloggers dat doen. Heel treurig!

 • Janske
  3 jaar ago

  nummer zes…echt walgelijk…die ontvolg ik daarna ook meteen…dikke doei! Volg mij gewoon omdat je mijn foto’s leuk vindt…en anders gewoon niet…punt.

 • Jenny - IkReis
  3 jaar ago

  De meeste dingen zijn zo herkenbaar!

  Ik heb vooral een hekel aan mensen die me volgen en ontvolgen. Doe je dat een keer, dan vind ik het raar. Maar er zijn mensen die het blijven proberen. Get. A. Life.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   En wat een tijd dat kost… 😉 Kun je beter steken in een leuk account creëren.

 • Annette
  3 jaar ago

  Ik erger me vooral aan het algoritme grrrrr vandaag ook weer inderdaad een hele lading ‘oude’ foto’s van gisteren of eergisteren die nu dan ineens voorbij komen. Snap ook het nut er niet van. Ik wil gewoon zien wat mensen nu willen laten zien en niet gisteren…..

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ik snap het ook niet… 🙁

 • Sonja
  3 jaar ago

  Ik heb een hekel aan dat ‘kind’ wat zoekt naar aandacht. Dat als je vervolgens een keer op de vingers tikt je gelijk geblokkeerd word en dan overal onder jouw schrijfsels gaat reageren. Get a life!
  Nu al twee keer meegemaakt, zulke dames moeten op Instagram verboden worden!
  Goed, dan de hete heren die je privé foto’s sturen (inhoud slaat nergens op) of je begroeten en dan meteen zeggen dat je saai bent als je niet binnen 5 minuten reageert! Duh!
  Zo even lekker om het eens uit te spreken!

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Die hete heren heb ik gelukkig geen last van!

 • Kelly
  3 jaar ago

  Dit zijn echt precies mijn irritaties! Vooral de eerste. Wat een waardeloze update is dat zeg. Facebook denkt echt dat het chill is om alles door elkaar heen te laten zien. Als je iemand net volgt, zie je ook gelijk de afgelopen vijf posts bovenaan staan. Ook waardeloos. Die trucjes met follow for follow, en die nutteloze reacties voorkom ik tegenwoordig door mijn account op privé te zetten. Vind ik best jammer, maar het scheelt me wel veel gedoe door al die waardeloze volgers te moeten blokkeren.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ik twijfel soms of ik m’n account op privé zet, maar ja.. ik krijg er toch nieuwe volgers door 😉

   • Kelly
    3 jaar ago

    Snap ik, maar ik merk dat de serieuze volgers de moeite nemen me een verzoek te sturen. Ik heb natuurlijk niet zoveel volgers als jij, maar toch al wel 25 sinds ik mijn account op privé heb gezet. En meer likes!

 • Lotte
  3 jaar ago

  lastig, probleem is dat zodra je het zakelijk gebruikt, je wel het spelletje mee moet spelen. klanten denken namelijk wel sneller dat je interessant bent als veel mensen je volgen. wil niet zeggen dat het een heel leuk spelletje is 😉 wel heel herkenbare punten, en voel me een beetje schuldig 😉

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   De meest slimme klanten snappen inmiddels ook dat veel volgers ook betekent dat er veel interactie. Er is zelfs een formule om te berekenen hoe hoog je interactie ongeveer is.

 • Ilse van Kreanimo
  3 jaar ago

  Ah ja, herkenning!
  #followforfollow is erg in bij de leerlingen van mijn klas 😉

  De stories bekijk is dus zelden en maak ik ook zelf geen gebruik van… Misschien toch eens gaan doen.

  Ik typ wel in het Engels – zeker bij haakfoto’s of crea-cross foto’s, want daar heb ik ook Engelse lezers! 😉
  En dan heb ik altijd een paar extra hashtags in het Engels – uiteraard.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ik gebruik ook Engelse hashtags hoor. Heb veel familie in de VS, dus anders begrijpen ze er niets van!

   • Ilse van Kreanimo
    3 jaar ago

    Inderdaad. Ik heb ook nog volgers die vroeger pennenvriendinnen waren… Het zou helemaal onbegrijpelijk voor ze zijn 😉

 • Romy
  3 jaar ago

  Ik kan me helemaal vinden in je lijstje -heb hardop zitten grinniken bij je opmerking over de opgebaarde hamster- en heb nog een toevoeging: accounts die (bijna) alleen maar uit selfies bestaan. Ik ben helemaal voor een positief zelfbeeld, maar ik weet dan onderhand wel hoe iemand eruit ziet (al zijn de selfies wel vaak vanuit dezelfde hoek geschoten.)

  Zelf plaats ik er misschien te weinig maar ik vind mezelf niet zo fotogeniek. ?

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Vind ik ook echt vre-se-lijk. Maar die volg ik dan ook echt niet.

 • Marijke
  3 jaar ago

  1. Ja hoezo moet ik nu nog zien dat mensen gestemd hebben, dat had ik inderdaad gisteren willen zien. Zo stom. Ik wil het ook gewoon op volgorde en zelf bepalen hoe lang ik terugscroll als ik een dag minder aanwezig ben geweest.
  Nu scroll ik soms 3x op nieuw om andere post te zien en komt wat ik al heb geliked weer terug, want dat vind ik interessant. Nee, dat vond ik idd, maar nu wil ik weer wat nieuws zien.

  En punt 4!!! Zo vreselijk, die – ik noem ze mijn- stalkers. Maar goed, blijkbaar ben ik ergens toch heel interessant. Ze zoeken me immers toch elke keer weer op. Prima, maar ergens zou ik er een paar dus wel willen blokken en dat kan dan dus weer niet op die manier…..

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ik blokkeer ze dan dus gewoon helemaal. Bekijk het maar. Ik ben dol op blokkeren 😉

 • Cassandra
  3 jaar ago

  Ik kan alleen maar amen zeggen op dit lijstje. Super irritant. Moet wel zeggen dat ik # gebruik, maar dan onder m’n post, maar nooit die like4like en follow dingen. Meer de tags die erbij passen. Maar dat hoort ook toch?

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ja, dat doe ik dus ook hoor. Maar niet 12 op een rij. Vind ik wat overdreven. Maar dat is persoonlijk.

   • Cassandra
    3 jaar ago

    Eens! Het irriteert mij ook als mensen van die vage # gebruiken. Heus ik doe er ook wel eens een domme onder zoals bijvoorbeeld #vettepenszietgeenmens haha! Maar niet alleen maar van die…

    • Karen
     3 jaar ago
     AUTHOR

     Haha, herkenbaar! Of #alles #een #hashtag #maken. Stop daarmee!

 • Esmée
  3 jaar ago

  Ik gebruik wel redelijk wat #, omdat ik gelezen heb dat wanneer je effectief wilt zijn met Instagram en je nog niet heel veel volgers hebt het beste gemiddeld 11 # kunt gebruiken. Heb je al duizenden volgers, dan volstaan 4 # en ik zie Instagram net als Twitter en Facebook gewoon als een verlengde van mijn blog en wil dat dan ook zo goed mogelijk doen met zoveel mogelijk bereik. Stories gebruik ik zelf dus nooit. Mijn irritatie is dat adverteerders alleen naar het aantal volgers kijken en werkelijk geen idee hebben dat deze inderdaad gekocht kunnen worden worden. Zo naïef.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Maar werkt het dan een beetje voor je Esmee? Heb je daardoor echt meer volgers? Persoonlijk denk ik niet dat het altijd zin heeft om alles over te analyseren. Je hebt een account dat mensen willen volgen of niet. Ik heb geen perfect gestyled account, wil ik ook niet. Maar ik hoef ook geen volgers om de volgers eigenlijk.

 • Maai
  3 jaar ago

  Whahaha mooi lijstje en uhm laten we zeggen… ja alle puntjes, heel erg irritant. Ik blok er ook op los, moet wel zeggen dat de ik cijfers me echt niet interesseren. Gebruik het ook eigenlijk niet voor mijn blog, zou ik misschien wat meer kunnen doen. Dat algoritme is waardeloos. Kom af en toe mooie feeds tegen die ik wil volgen, blijk ik ze al tijden te volgen maar zie nooit wat. Stom.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ja, dat heb ik ook! Stom toch? Waarom vraag ik me af.

 • Jacqueline
  3 jaar ago

  Nou, alles wat je zegt zo’n beetje. Ik heb toch liever gewoon leuke volgers en zelf ook een leuke feed, dan nietszeggende nummers.
  Alleen die stories, daar doe ik dan niet zoveel mee. Ik wist ook niet dat je die bij iemand kan zien als je diegene niet volgt. Lijkt me best omslachtig, dan moet je dus steeds diegene opzoeken om te gaan gluren.
  En wat ik eerst heel leuk vond aan Instagram: contact met mensen met dezelfde interesses wereldwijd, vind ik nu soms wat lastiger. Ik schrijf toch liever in het Nederlands, Engels kost me net iets meer moeite en tijd. Dus blijf ik een beetje hangen in hartjes uitdelen.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Heel omslachtig en heel creepy dat iemand dan z’n best doen om jouw verhaal te gaan bekijken. 😉

   • Jacqueline
    3 jaar ago

    Dat zeker!

 • Tamara
  3 jaar ago

  Dit gewoon allemaal! Stapelgek word je ervan! En dan zeg je er een keer wat van dat mensen niet steeds moeten spammen of volgen/ontvolgen. Ben je meteen een zuurpruim met een scheefzittende tampon ?

  Tja, leuk dat instagram ?

 • Romy
  3 jaar ago

  Ja, dat volgen/ontvolgen en liken zonder te volgen…zo irritant! Ik vind Instagram geweldig, maar dat zijn toch wel mijn grote irritatiepuntjes. Laatst ontdekte ik bij iemand trouwens de hashtage #likeforlike en #followforfollow. Dat vond ik ook wel een tikkeltje opmerkelijk 😉

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ik vind die hashtags echt heel treurig. Kan ik niets mee.

 • Bregje
  3 jaar ago

  Yup, ik vink ze allemaal af. En nog eentje: sinds de invoering van het ‘vind ik leuk’ hartje, is er wat minder interactie in de vorm van een reactie terug op je commentaar. Dat was juist 1 van de dingen die IG extra leuk maakten, die comments.

  • Jacqueline
   3 jaar ago

   Oeps… schuldig! Ik ga ook snel voor het gemak. Maar inderdaad, je mist zo wel de interactie.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ja, mee eens. Ik vind het hartje heel leeg.

 • marije
  3 jaar ago

  Sowieso vind ik dat nieuwe algoritme 3x niets. Super irritant. Maar wat ik nog irritanter vind zijn die bloggers die je 15x gaan volgen en ontvolgen in de hoop dat jij ze wellicht gaat volgen. Like no, no, no. Ik weet dat iemand heeft bedacht dat dat werkt en een strategie is maar het is bloed irritant. Plus dat die groep misschien veel volgers heeft maar amper commitment van hun volgers. Dus wat is het nut?

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Niets. Maar het zijn altijd dezelfden die dat doen, dus die block ik. En als ze maar vaak genoeg geblockt worden, hoop ik dat Instagram ze delete.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.