TOP
rages uit mijn jeugd
Editorial Lifestyle

10 rages uit mijn jeugd (in de jaren ’80 en ’90)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Elke generatie heeft zijn eigen rages en hypes. Vroeger heette dat rage, nu hype. Maar het komt op hetzelfde neer: Dingen die opeens ont-zet-tend populair zijn en iedereen moet hebben. Door een blog artikel bij collega Joyce moest ik opeens weer aan de rages uit mijn jeugd denken. Wij hadden geen L.O.L. surprise ballen of finger fidget spinners. Nee, wij hadden echt weer hele andere dingen waar we uren mee zoet waren. Al zie ik bepaalde dingen ook weer terugkomen. Grappig is dat. Ga je mee terug in de tijd, naar 10 rages uit mijn jeugd -> rages jaren ’80 en ’90. Ik blijf ze stug rages noemen, al klinkt het bejaard 🙂 Herken jij ze nog?

Rages uit mijn jeugd

1. Rubik’s cube

Je ziet ‘m op de uitgelichte foto. Uren ben ik ermee bezig geweest. Het idee was zo simpel. Je moest op elk vlak dezelfde kleuren krijgen door de schijven van de kubus te draaien. Ik kan me niet herinneren dat ik ‘m zelf ooit ‘opgelost’ heb, maar ik had een jongen bij ons op het plein wonen die ze binnen een paar minuten goed kon zetten.

Je kon er trouwens ook mee frauderen. Dan trok je gewoon de stickertjes los en plakte je die op volgorde. Maar als je dan niet netjes plakte, zag je dat wel meteen. En aangezien ik gezakt ben voor mijn knutselexamen op de kleuterschool, werkte die truc waarschijnlijk bij ook niet.

Bij ome Ali kun je ze nog kopen: Die Rubik’s kubussen.

Foto via Shutterstock.

rages uit mijn jeugd silly putty

2. Silly Putty

Ook nog gewoon te koop, zag ik tijdens mijn zoektocht. Voor degenen die het niet kennen: Het was een soort van siliconen klei waar je een stuiterbal van kon maken. Je kon het een soort laten breken en verder stelde het niet bar veel voor, maar ik vond het geweldig. Op een gegeven moment had je ook nog lichtgevende silly putty. Dat was leuk naast je bed als het licht uit was. Vond ik toen.

Foto via Shutterstock.

3. Lolobal

Helaas kon ik hier geen legale foto van vinden, maar ook deze zijn nog te koop en ziet er dus zo uit: De lolobal(*). Ik heb me wat af gelolobalt. Dat was overigens wel een goede sport, bedenk ik me nu.

De goedkopere namaakversie moest je niet hebben, want daar kon het plankje opeens vanaf schieten. Dat gebeurde bij mijn vriendin en dat was voor ons heel grappig, maar voor haar niet. Ook zoiets… we gingen dus samen loloballen. Ik herinner me ook nog dat ik in huis het niet mocht doen. Vond ik heel onterecht. Met de kennis van nu begrijp ik mijn ouders wel.

rages uit mijn jeugd rollerskates

4. Rollerskates / rollerblades

Eerst waren het rollerskates, later werden het rollerblades. Wat vond ik het leuk, die dingen. En als ik dit plaatje zie dan wil ik wel weer een keer. Al moet ik wel vertellen dat ik eind jaren ’90 mijn been brak in de rollerdisco terwijl ik stilstond. Dat was minder.

Maar die rollerskates die zou  ik zo weer willen hebben. Wat hadden wij sportieve rages trouwens? Lekker veel bewegen!

Foto via Shutterstock.

rages uit mijn jeugd slinky traploopveer

5. Slinky / Traploopveer

In het Engels heet het een Slinky, maar de Nederlandse benaming, daar kon ik niet meer op komen, dus ik noem het maar een traploopveer. Want dat was het ook. Een hele grote veer die trap af kon lopen. Gaaf joh.

Foto via Shutterstock.

rages uit mijn jeugd hoelahoep

6. Hoelahoep / hoola hoop

Ze zijn weer terug van weggeweest eest eest eest. Hoorde je de echo galm? Ook helemaal eighties proof, die galm. Oh wat vond ik het heerlijk om te hoopen en wat zit ik nu hard te bedenken dat ik dat weer moet gaan doen. Ik wil weer een hoelahoep en ik wil weer een taille! 1 + 1 = 2.

Foto via Shutterstock.

walkman

7. Walkman / diskman

Later werd het een diskman, maar eerst deden we het met cassettebandjes. Die kon je kant en klaar kopen of je nam ze zelf op. Je kon een plaat opnemen, maar ik wilde ook wel eens zelf voor dj spelen. Zat ik bij de radio te wachten en dan baalde ik als de dj te lang door het nummer bleef tetteren.

Op vakantie moest er een hele rij aan bandjes mee voor in de auto. Ik weet niet hoe ik mijn kind dit ga uitleggen. Hoe antiek klinkt dit?

Foto via Shutterstock.

rages uit mijn jeugd cabbage patch doll

8. Cabbage Patch Doll

Een beter legaal plaatje kon ik helaas niet vinden, maar dat is wel tekenend want deze poppen waren op een gegeven moment ook heel moeilijk om te krijgen. Mijn grootouders namen er zelfs op een gegeven moment eentje voor me mee uit Amerika, omdat ze in Nederland overal uitverkocht waren.

Het waren allemaal unieke poppen. ‘Yeah right’, denk ik nu. Maar goed. Je kon ze dus adopteren en dat is achteraf ook vrij grappig. Dan kreeg je er een adoptie certificaat bij. Ze hadden al een naam en op het certificaat stond wat voor karakter ze hadden. Ik had er een met bruin lang haar die ik precies op mezelf vond lijken. Maar ik heb  haar nog, want ik heb ‘r nooit weg gedaan. Beeldig vond ik ‘r, terwijl als ik de foto hierboven zie, ik het best een creepy pop vind.

Foto via Shutterstock.

rages uit mijn jeugd 3d viewer

9. 3D viewer

Nou… daar hebben we hem hoor.. de voorloper van de VR bril. Haha. Dit vond ik zo mooi joh. En nu moet ik er echt om lachen. Op die schijf stonden allemaal fotootjes die je in de bril deed en dan kon je draaien. Zag je allemaal andere plaatjes. Nou woohoo… spanneeeeend! Nog zo’n ding wat echt enorm vintage klinkt. Het was dan wel de vorige eeuw, maar zo lang is dat toch niet geleden?

Foto via Shutterstock.

rages uit mijn jeugd monchichi

10. Monchichi

Als ik deze foto zie, dan wil ik er weer een en dat kan want bij Aliexpres (*) kun je ze kopen. De nepperds, dat dan weer wel. Overigens had je in ‘mijn tijd’ maar 2 soorten. Een meisje met een staartje, en een jongetje zonder staartje. Mijn zusje had een jongetje en ik het meisje. Ik weet nog dat we ze mee namen naar school en hele theekransjes met die apen naspeelden. Ik denk dat ik een jaar die hard Monchichi fan was, en daarna kwam er weer iets anders.

Foto via Shutterstock.

Natuurlijk waren er nog veel meer rages. Ik had nog wel een pagina of acht vol kunnen schrijven, denk ik. Wat ik in het begin ook al schreef: Sommige dingen komen gewoon weer terug. Zoals slime maken en My Little Pony’s. Wel slim trouwens van die marketeers. Want dan kun je je eigen jeugdsentiment aan je kinderen geven!

Welke rages/hypes herken jij? Wat vond jij vroeger zelf übercool? Welke rage ontbreekt in dit lijstje? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs, Karen

♥  Facebook, Instagram & Bloglovin’ ♥

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in Zandvoort / getrouwd met Mark / mama van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / kat Bada Bing / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

9 COMMENTS
 • Anne-Marie
  12 maanden ago

  Super leuk dit soort artikelen. Maar ik ben dan ook een sucker voor nostalgie.

  • Karen
   12 maanden ago
   AUTHOR

   Haha, ik weet het inmiddels. Dat jij dat bent!

 • Hennie
  12 maanden ago

  Ik herken ze allemaal! Oh man, ik vond de Monchichi’s zo schattig! Nu nog steeds als ik naar het plaatje keek. Mijn buurmeisje had er drie. Ik had er nul. Daar zat best wel een stukje jaloezie.

  • Karen
   12 maanden ago
   AUTHOR

   Aaah… in ons volgende leven, koop ik een monchichi voor je!

 • Annette
  12 maanden ago

  Yup allemaal gehad behalve de bloemkoolpop niet dat ik die niet wilde maar mijn ouders vonden hem te duur (en te lelijk haha). Onlangs een mon chichi sleutelhanger besteld bij Wish vond het zo heerlijk die jeugdsentiment.

  • Karen
   12 maanden ago
   AUTHOR

   Dat is hij eigenlijk ook wel. die pop.

 • Yvonne
  12 maanden ago

  Grappig om te zien hoe de rages gedeeltelijk overlappen. Sommige dingen zeggen me niks maar met de viewmaster heb ik ook veel gespeeld. En rolschaatsen idd! Hoepelen heb ik juist later ontdekt, of eigenlijk hoopdance, waar je de laatste jaren meer van ziet. De hoepels staan hier in de schuur en nu ik eindelijk een tuin heb, wil ik het ook wel weer eens gaan oppakken 🙂

  • Karen
   12 maanden ago
   AUTHOR

   Wij hebben best een grote woonkamer, maar ik zie al helemaal voor me dat ik het binnen ga doen en alle fotolijstjes omver hoepel. Ik ben nog al onhandig 😉

   • Yvonne
    12 maanden ago

    Hihi… zolang je op dezelfde plek blijft staan en begint met hoopen om je middel, kan er niet zoveel mis 😀

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.