Pineapple upside down mini taartjes

Pineapple upside down taartjes (op zijn kop twee keer zo lekker)

Pineapple upside down is een bekend Amerikaans recept. Speciaal voor de lezers van Karenz. maak ik een mini versie van het geheel. Leuk om uit te delen!

Dit recept is zo Amerikaans dat ik er zelf geen pakkende, Nederlandse naam voor kan verzinnen. Ananas op zijn kop taartjes.. Nee, dat klinkt een beetje raar toch? Ondanks dat je deze taartjes in een muffinpan maakt, vind ik het zelf geen muffins en ook geen cupcakes. Dit zijn echt feestelijke mini taartjes!

Wat zijn ze donker hè? Dit komt omdat ik voor de karamel donkerbruine suiker heb gebruikt. Dit vind ik zelf het allerlekkerst! Wil je liever een lichtere uitkomst? Maak dan gebruik van lichtbruine suiker.

Benodigdheden 12 Pineapple upside down mini taartjes:

voor de taartjes
1 blik ananasschijven op sap
2 flinke eieren
125 g witte suiker
25 g donkerbruine suiker
60 ml ananassap (dit kun je uit het blik gebruiken!)
1 theelepel vanille extract
110 g bloem
0.25 theelepel kaneel
1 eetlepel maizena
1 theelepel bakpoeder (dus geen baking soda!!)
snufje zout

voor de karamel
40 g boter
110 g bruine suiker (ik gebruikte donkerebruine)
1 eetlepel bruine rum
snuf zout

optionele extra’s
12 maraschino kersjes
12 kleine blaadjes munt

extra benodigdheden
muffinpan & bakspray

OOK EEN LEKKER NAGERECHT >>> Griekse yoghurt met rood fruit, honing en walnoten

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor 180 graden Celsius, dan kan deze lekker rustig opwarmen, terwijl wij verder gaan met de rest. Dan spray je de muffinvorm goed in, zodat je taartjes straks makkelijk loskomen.
  2. Klop in een ruime kom de eieren los met ananassap, vanille extract en de witte en bruine suiker. Zet opzij en pak een nieuwe kom.
  3. Meng in deze kom de droge onderdelen: bloem, kaneel, maizena, bakpoeder en een snufje zout. Voeg dit beetje bij beetje bij het natte mengsel, dat je eerder hebt gemaakt. Roer dit steeds door. Zodra alle droge ingrediënten opgenomen zijn in het natte mengsel, is je beslag klaar. Je hoeft het beslag dus niet hard op te kloppen.
  4. Plaats voor de karamel de boter, bruine suiker, rum en zout in een koekenpan. Laat het mengsel, zodra de boter gesmolten is, nog ongeveer een minuut pruttelen.
  5. Snij je ananas een beetje op maat, zodat deze past in de muffinvorm. Ik sneed er gewoon een partje uit en maak de ring zo kleiner. Vul vervolgens de vormpjes: eerst een goede schep karamel, dan een ananas ring en daarop wat van het beslag.
  6. Plaats de mini pineapple upside down taartjes in de oven en bak ze in 15 minuten goudbruin en gaar. Gebruik een prikker om te controleren of ze gaar zijn; er mag geen beslag aan de prikker blijven plakken.
  7. Laat ze even afkoelen, zo’n 5 minuten. Wacht niet te lang, want anders blijven ze plakken. Controleer of de zijkantjes los zitten of maak ze voorzichtig los met een mes. Plaats een rekje op je muffinpan en daarop weer een plank. Draai ze in een vloeiende beweging om en verwijder de muffinpan verzichtig. Als het goed is liggen je muffins nu bovenop het rooster!
  8. Kersjes en blaadjes munt erop en je taartjes zijn klaar om uitgedeeld te worden!

Eet smakelijk!

Met wie zou jij deze taartjes willen delen?

Groetjes,
Mariska

Mariska Schrijer

Redactrice Karenz.nl / Oprichtster van Flying Foodie/ Food Blogger / gek op reizen / woont in Amsterdam / kleine chaoot / getrouwd met Arthur / kookt bijna elke dag, maar gaat ook graag uit eten!

4 Reacties

  • Sonja
    10/05/2017 19:22

    Joh… En hoeraaaaaaa ik mag dus Ananas! Dit ga ik van het weekend proberen!

  • Nicole
    10/05/2017 12:44

    Zien er héérlijk uit! En dat soort mini-taartjes doen het op feestjes altijd goed. Nooit met donkerbruine suiker geprobeerd, deze variant moet ik dan toch een keer maken 🙂

  • marije
    10/05/2017 06:34

    Water loopt mij in de mond. Ziet er heerlijk uit.

Laat een reactie achter