TOP
Food

Recept: Perzische rijst met linzen

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

De Perzische keuken is de keuken die ik, denk ik, het vaakst gegeten heb. Mijn vader komt namelijk oorspronkelijk uit Iran. Mijn moeder is Nederlandse, maar leerde de fijne kneepjes over de Iraanse specialiteiten van mijn mambezorc (oma) die waarschijnlijk bang was dat mijn vader anders thuis niet goed te eten zou krijgen en ernstig zou vermageren. Mijn moeder moest mee kijken hoe mijn grootmoeder haar signature dishes maakte en deed dat met liefde. Ze leerde zelfs zo goed Perzisch koken dat we bijna niet anders aten thuis. Daarom had ik zelf absoluut niet de behoefte de gerechten te leren toen ik op kamers ging. Ik snakte naar pasta en aardappelen. Rijst had ik wel even gezien. Bovendien leek de Iraanse keuken me veel te ingewikkeld. Tot ik zelf, zonder hulp van mijn moeder of oma, mijn eerste Perzische gerecht leerde. En dat gerecht werd ook nog mijn signature dish. Hét gerecht waar mijn vrienden om vragen als ze bij mij komen eten. Vandaar dat ik deze Perzische rijst met linzen nu ook met jullie deel.

De rijst met kaneel, kurkuma en zout bijna laten droog koken.

De rijst met kaneel, kurkuma en zout bijna laten droog koken.

Wat je nodig hebt voor 4 personen:

  • 200 gram basmati rijst
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • zout
  • 2 eetlepels boter
  • 1 bakje amandelschaafsel (ongeveer 25 gram)
  • 3 eetlepels rozijnen
  • 1 blikje linzen (400 gram) uitgelekt
  • 2 eetlepels gedroogde dille
  • je kunt eventueel nog een hand vol (diepvries)tuinbonen toevoegen

Hoe je het maakt:

1. In een pan de rijst met een halve liter water, het kaneelstokje, de kurkuma en het zout in ongeveer 15 minuten zachtjes laten gaar koken, net zolang dat de rijst nog net niet helemaal droog gekookt is.

2. In een wok of grote hapjespan de boter laten smelten. Als de boter bruinig is geworden, voeg je het amandelschaafsel en de rozijnen toe en bak je ze al omscheppend zachtjes ietsjes bruin.

Alle ingrediënten bij elkaar voegen en nog even doorbakken

Alle ingrediënten bij elkaar voegen en nog even doorbakken

3. Vervolgens doe je de rijst en linzen erbij en voeg je de dille toe. Roer het geheel goed door elkaar en vis het kaneelstokje uit de rijst.

4. Laat nu de rijst nog een minuut of 10 staan en schep alles af en toe goed om. De rijst wordt nu lekker knapperig.

Serveertips: Zelf eet ik er graag kiprollade of een gebraden kippetje bij. Maar een lekkere moot zalm kan natuurlijk ook. Of lamsvlees (al ben ik daar zelf niet zo’n voorstander van). Maak er een heerlijke salade bij en yoghurt muntsaus doet het ook altijd goed ter aanvulling. Ook hier kun je eindeloos variëren. De Perzische rijst doet het overigens heel goed als bijgerecht tijdens dinertjes, maar is ook gewoon lekker op een doordeweekse avond.

Tip: Maak meer dan je nodig hebt en bewaar de rest. Beetje boter in de pan en de boel opbakken en je kunt er dagen van eten. De rijst is zelfs een paar dagen later nóg lekkerder.

Bon appetit!

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.