
Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.
Het is aankomend Pasen, dus laten we het vooral even over eieren hebben. Dat is namelijk traditie hier op de blog (zie de linkjes later in dit artikel). Met Pasen staan er vast wel eieren op tafel, maar hoe maak je nou het perfect gekookte eitje? Ik heb daar best wat moeite mee gehad. En daarom deel ik vandaag hoe dat nou precies moet. Of je koud of warm water moet gebruiken, hoe lang ze moeten koken en hoe je dat irritante velletje er zo makkelijk mogelijk vanaf krijgt.
Inhoudsopgave
Het perfect gekookte eitje
Warm of koud water?
Eieren kook je in een pan met water. Dat weet je vast wel :). Maar moet je nou warm of koud water gebruiken? Dat ligt er aan hoe jij je eieren bewaart. Komen de eieren uit de ijskast? Dan moet je ze in koud water leggen en de pan zo op het vuur zetten. Anders kunnen de eieren barsten. Maar je kan ook een klein gaatje in de eieren prikken met een eierprikker (*) of naald om dat barsten te voorkomen. Je breng het water naar het kookpunt en laat ze zachtjes koken.
Als je de eieren op kamertemperatuur bewaart, mag je ze wel in kokend water bereiden. Zet het vuur zachter als het gaat koken, zodat het water niet te veel bubbelt en borrelt, want ook dan kunnen de eieren stuk gaan.
In beide gevallen moeten de eieren wel volledig ondergedompeld zijn in het water.
De kooktijd
Ook de kooktijd van de eieren is van een aantal factoren afhankelijk. Hoe groot is je ei bijvoorbeeld? Het spreekt op zich voor zich dat een klein ei niet zo lang hoeft als een heel groot ei.
Op zich kun je dit tabelletje aanhouden. Voor een medium groot ei ga je ergens in het midden zitten:
Soort gekookt ei | Klein | Groot |
---|---|---|
Zacht gekookt | 3 | 4 |
Eigeel zacht/ eiwit hard | 4 | 5 |
Eigeel smeuig/ eiwit hard | 6 | 8 |
Hardgekookt | 7 | 9 |
* Maar…als je eieren uit de ijskast komen en je ze dus in koud water bereidt, dan kun je een minuut van de kooktijd aftrekken.
LEES OOK >>> 15 feiten over eieren
Je ei laten schrikken
En nu moet je je dat vervelende velletje nog lozen, dat om je lekkere eitje heen zit. Bij een vers ei zitten deze vliesjes (het zijn er namelijk twee) nog niet verkleefd aan de schaal en is het altijd lastig pellen. Een ouder ei zal je makkelijker kunnen pellen.
Maar goed… je haalt met een lepel je ei uit de pan met kokend water. Vervolgens houd je je ei onder koud stromend water. Dat wordt ook wel je eitjes laten schrikken genoemd. Als je ze snel laat afkoelen, garen ze niet meer door in hun schilletje en je kunt ze ook nog makkelijker pellen.
En dat was het! Zo makkelijk kan het zijn.
Overigens eet ik vanwege de Weight Watchers enorm veel eieren (0 punten) en heb ik daarom zo’n handige eierkoker voor in de magnetron gekocht (*). Daarmee is je ei in minder dan een minuut klaar. Ze staan alleen niet zo leuk op de paastafel, die dingen.
Wil je trouwens tijdens pasen echt wat leuks op tafel zetten? Had je dit oude recept van mij al gezien? >>> Gevulde Paaseieren
Hoe eet jij je eitje het liefst? Hard- of zachtgekookt? En kende jij bovenstaande tips al, of heb je er zelf nog een? Ik ben benieuwd!
Fijne dag vandaag!
Liefs, Karen
Uitgelichte foto via Shutterstock.
♥ Facebook, Instagram & Bloglovin’ ♥

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.